ΑρχικήHow toΑγορά ποδηλάτου: Οδηγίες, συμβουλές για σωστό ποδήλατο

Αγορά ποδηλάτου: Οδηγίες, συμβουλές για σωστό ποδήλατο

Παρόλο που σε θεωρητικό επίπεδο η αγορά ποδηλάτου φαντάζει φαινομενικά μία εύκολη διαδικασία, όμως στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο και τυχαίνει οι ποδηλάτες να αγοράζουν λάθος μέσο που δεν είναι ικανό να εξυπηρετήσει πλήρως τις απαιτητικές ανάγκες και τις υποχρεώσεις τους, πόσο μάλλον αν υπάρχει σκοπός να χρησιμοποιείται τακτικά και πολλές φορές εντός της ημέρας, αναγκάζοντας έτσι τον ενδιαφερόμενο να προβεί σε επαναγορά, γιατί η προηγούμενη αποδείχθηκε τελείως λανθασμένη με συνέπεια να σπαταλούνται πολύτιμα χρήματα.

Όσον αφορά τα οφέλη και κατ’ επέκταση το πρακτικό μέρος της υπόθεσης, οφείλεις να θυμάσαι πως ο λόγος που το ποδήλατο θεωρείται ένα πολύτιμο εργαλείο για τον άνθρωπο, έγκειται στο γεγονός ό,τι πέρα από μεταφορικό μέσο, γυμνάζει το σώμα και ενισχύει σε μεγάλο βαθμό την υγεία, εξαιτίας της άσκησης αρκετών μυϊκών ομάδων, όπως και της καρδιάς από την αερόβια γυμναστική που επιτυγχάνεται με τουλάχιστον από 10 έως 30 λεπτά συνεχόμενου τρεξίματος κάθε μέρα, ανάλογα φυσικά την ένταση, αν είναι ανηφόρα, κατηφόρα ή ευθεία ο δρόμος κ.λπ.

Σε γενικές γραμμές σε συμβουλεύω να δεις την αγορά ποδηλάτου ως μία επένδυση, γιατί ενδέχεται να αντέξει και να κρατήσει αρκετά χρόνια, εφόσον το προσέχεις και το διατηρείς σε άριστη κατάσταση, αποφεύγοντας την άσκοπη καταπόνηση του, τις φθορές και άλλα πολλά κακά δεινά που ενδέχεται να μειώσουν τη διάρκεια ζωής του.

Στα παρακάτω κεφάλαια θα εξετάσουμε αναλυτικά όλες τις παραμέτρους που πρέπει να προσέχεις προτού αγοράσεις κάποιο ποδήλατο. Επίσης ποιες παγίδες θα πρέπει να αποφύγεις και πως θα καταλάβεις τι ακριβώς αναζητάς.

Για ποιο σκοπό το χρειάζεσαι

Πριν από οτιδήποτε άλλο πρέπει αρχικά να καθορίσεις για ποιο σκοπό χρειάζεσαι το ποδήλατο, φερειπείν εάν θέλεις ένα μέσο για να μεταφέρεις πράγματα, τότε είναι αυτονόητο ό,τι θα συνοδεύεται μπροστά από καλάθι, και στις πλαϊνές πίσω πλευρές, δεξιά και αριστερά της ρόδας θα έχει βαλίτσες για περισσότερη αποθήκευση αντικειμένων.

Επίσης, εάν χρειάζεσαι ένα ποδήλατο μόνο για τις διακοπές του καλοκαιριού που θα το λειτουργείς λίγες εβδομάδες το χρόνο, όπως μόνο στην κατασκήνωση ή το κάμπινγκ, θα ήταν παράλογο να ξοδέψεις ένα σωρό λεφτά για να το αποκτήσεις, εκτός κι αν έχεις άπλετη οικονομική ευχέρεια και δεν σε προβληματίζει καθόλου το οικονομικό σκέλος του θέματος.

Εάν δεν είσαι σε θέση να κατανοήσεις ποιος τύπος είναι κατάλληλος για τις προσωπικές σου ιδιαιτερότητες, τότε καθυστέρησε σκόπιμα την αγορά, όσο καιρό κι αν απαιτηθεί, για να μην φορτωθείς ένα αχρείαστο μέσο έως ότου τελικά καταλήξεις σε μία εμπεριστατωμένη γνώμη.

Μία πολύ καλή τακτική για να σου φύγουν οι απορίες είναι να κάνεις test drive πολλές κατηγορίες ποδηλάτων από τα καταστήματα που τα πωλούν. Όμως για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, ορισμένοι καταστηματάρχες πιθανόν να μην σου το επιτρέψουν, ενώ κάποια άλλα ίσως να σου δώσουν αμέσως την έγκριση τους, γιατί ενδέχεται να το αγοράσεις από αυτούς.

Άνεση ή απόδοση

Συνήθως τα ποδήλατα που παρέχουν τρομερή άνεση δεν καταφέρνουν να πιάσουν μεγάλες ταχύτητες, και αυτό προκύπτει από την ιδιομορφία ό,τι είναι πιο βαριά, ποιο χοντροκομμένα, δεν έχουν σωστή αεροδυναμική, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορείς να βάλεις και δεύτερο άτομο επάνω στο όχημα, αρκεί φυσικά να έχει δεύτερη σέλα για τον συνεπιβάτη.

Όσον αφορά το τεχνικό μέρος, τα ποδήλατα που είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο ζυγίζουν λιγότερο, είναι πιο αποδοτικά στην επιτάχυνση και είναι λιγότερο άνετα. Ενώ εκείνα που αποτελούνται από ίνες άνθρακα δύναται να συνδυάζουν άνεση και απόδοση μαζί (όχι όλα), αλλά οι τιμές ξεφεύγουν στα ουράνια, δηλαδή θα τα βρεις από 1.000 ευρώ και άνω, εκτός κι αν είσαι τυχερός και πέσεις σε κάποια προσφορά, π.χ. βρίσκοντας το 25% φθηνότερα.

Να θυμάσαι πως τα υλικά κατασκευής είναι εκείνα καθορίζουν την ποιότητα του σκελετού. Επιπλέον, η γεωμετρία και ο σχεδιασμός των πλαισίων είναι εξαιρετικά σημαντικά και αν δεν μελετήσεις προσεκτικά αυτή την ιδιοτροπία, μάλλον οδεύεις προς λάθος κατεύθυνση με γνώμονα την τύχη, λες και αγοράζεις καρπούζι από το οπωροπωλείο της γειτονιάς σου, πράττοντας εντέλει εσφαλμένη αγορά.

Σωστό μέγεθος

Επειδή σε αυτή τη ρημάδα τη ζωή τίποτα δεν είναι αυτονόητο, είμαι αναγκασμένος να σε ενημερώσω πως το μέγεθος του ποδηλάτου είναι βαρύνουσας σημασίας για τον αναβάτη, άλλωστε για αυτό το λόγο διατίθενται στο εμπόριο σε αμέτρητα μεγέθη και δεν είναι όλα ίδια μεταξύ τους.

Παραδείγματος χάριν, ένας άντρας με ύψος 1,85 μέτρα δεν θα καταφέρει να οδηγήσει φυσιολογικά ένα παιδικό ποδήλατο που προορίζεται για ανήλικο άτομο ύψους 1,40 μέτρα, διότι κατά πρώτο λόγο τα πόδια του ενήλικα θα ακουμπούν στο τιμόνι, καθιστώντας δυσχερή την οδήγηση, και βάζοντας μάλιστα σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα του αναβάτη όταν αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες, όπου εκεί ο έλεγχος του οχήματος είναι μειωμένος.

Συνεπώς, υπολόγισε με ορθολογισμό αυτήν την ιδιαιτερότητα και δοκίμασε δεκάδες ποδήλατα μέχρι να εντοπίσεις εκείνο που ταιριάζει κουτί στο κορμί σου και δεν σε ωθεί να νιώθεις άβολα και κατ’ επέκταση δεν σε δυσκολεύει στις μετακινήσεις, γιατί προφανώς αν ταλαιπωρεί το σώμα σου, ίσως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να είναι η βασική αιτία που θα σου παρουσιαστούν προβλήματα υγείας, και δεν εννοώ μόνο τις μυικές θλάσεις.

Ποδήλατο Δρόμου

Είθισται να είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τύπους και έχει την ικανότητα να αναπτύσσει υψηλές ταχύτητες, έχοντας μεγάλες σε μέγεθος ρόδες, και τυπικά ενδείκνυται για εκείνους που επιθυμούν να διανύουν μακρινές αποστάσεις, αφήνοντας στην άκρη το αυτοκίνητο ή την μοτοσυκλέτα. Ένα από τα κυριότερα μειονεκτήματα του είναι ό,τι ο ποδηλάτης δεν έχει ίσιο το κορμί κατά την οδήγηση, τουναντίον έχει μία ελαφρά κλίση προς τα μπροστά, κάτι που δεν ευνοεί την ξεκούραστη ποδηλατάδα με συνέπεια να κουράζεται εύκολα το κορμί.

Για να καταλάβεις επακριβώς τι σημαίνει ποδηλατο δρόμου, είναι σχεδόν ο ίδιος τύπος που χρησιμοποιείται και για τους αγώνες ταχύτητας, όσον αφορά το στυλ πάντα, με τη μόνη ειδοποιό διαφορά ό,τι το τυπικό ποδήλατο είναι φτιαγμένο από φθηνά υλικά, εν αντιθέσει με το αγωνιστικό που φέρει ειδικές μετατροπές σε αρκετά σημεία, ενώ είναι ομολογουμένως κατασκευασμένο από ακριβότερα και ποιοτικότερα υλικά.

Μάλιστα μερικοί διανομείς φαγητού, γνωστοί ως ντελιβεράδες που κάνουν κοντινά δρομολόγια και η περιοχή τους έχει πληθώρα ίσιων δρόμων, τείνουν να το προτιμούν από τα μηχανάκια γιατί αποφεύγουν τα έξοδα των καυσίμων που αντικειμενικά σε ένα 24ωρο αγγίζουν τα 15 με 20 ευρώ, δηλαδή ένα διόλου ευκαταφρόνητο πόσο για μεροκαματιάρη άνθρωπο που τα πληρώνει από την τσέπη του, ας όψεται τα κακά αφεντικά που προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι, εκμεταλλευόμενοι πρόσωπα και καταστάσεις. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Ποδήλατο Βουνού

Είναι περισσότερο γνωστό στη χώρα μας με την αγγλική του ονομασία ως mountain bike, και γνωρίζει τεράστια αποδοχή από το ευρύ κοινό που το εκτιμάει δεόντως, άσχετα εάν δεν το χρησιμοποιεί αποκλειστικά στο βουνό, και κάνει βόλτες κατά κόρον σε ασφαλτόδρομο, και η αιτία που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι η άγνοια των αναβατών που δεν είχαν την πρόνοια να κατανοήσουν τις ανάγκες τους και να ξεχωρίσουν τις βασικές διαφορές ανάμεσα στα είδη ποδηλάτου.

Το ποδήλατο βουνού το συναντάς συχνότερα στην επαρχία και πιο συγκεκριμένα στα χωριά που υπάρχουν αμέτρητοι χωματόδρομοι, καθιστώντας το ιδανικό για ανώμαλους δρόμους με σαμαράκια και λακκούβες, αρκεί βέβαια να συνοδεύεται από κάποιες αναρτήσεις για να απορροφούνται οι κραδασμοί με απώτερο στόχο να μην επιβαρύνονται οι αρθρώσεις στα γόνατα και στους αγκώνες, όπως και στη μέση, όμως ετούτο το γεγονός σημαίνει πως αυξάνεται κατακόρυφα το κόστος πώλησης του.

Αυτή η κατηγορία δεν προορίζεται για κάποια συγκεκριμένη ηλικία ατόμων, αντιθέτως μπορεί κάλλιστα να το οδηγήσει από ένα πεντάχρονο παιδί μέχρι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος 80 ετών. Εν ολίγοις δεν έχει ηλικιακά όρια, ούτε θα λέγαμε πως είναι προτιμότερο για κάποιο φύλο (Αρσενικό ή Θηλυκό).

Έχε υπόψιν σου τα παρακάτω, σχετικά με τα υλικά κατασκευής του σκελετού:

  • Το ατσάλι είναι ισχυρό, πολύ ανθεκτικό στην κακομεταχείριση και συνάμα φθηνό, αλλά είναι βαρύτερο από το αλουμίνιο.
  • Το τιτάνιο είναι ελαφρύ και πολύ ισχυρό, αλλά πολύ ακριβό για τους περισσότερους αγοραστές, εκτός εάν δεν είναι κύριο κριτήριο η τιμή του για εσένα.
  • Τα ανθρακονήματα καθιστούν το όχημα πιο ελαφρύ, αλλά είναι το πιο ακριβό από όλα τα υπόλοιπα είδη.

Ποδήλατο για μέσα στην πόλη

Αρκετές ιδιωτικές εταιρείες παρέχουν προς ενοικίαση τέτοιου είδους ποδήλατα, όπως και οι ίδιοι οι δήμοι σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ωστόσο επειδή η καθημερινή μίσθωση είναι επιβαρυντική για την πλειονότητα των πολιτών, με αρνητικό πρόσημο να μοιάζει ασύμφορη η παρούσα μεθοδολογία για τα φτωχαδάκια, θα έλεγα με απόλυτη εντιμότητα πως δεν αξίζει τον κόπο να στραφείς προς αυτή την επιλογή, εκτός κι αν γίνεται περιστασιακά.

Επομένως θα ήταν σώφρων από τη μεριά σου να αγοράσεις ένα καινούργιο ποδήλατο, αντί να πλουτίζεις τις επιχειρήσεις με τα χρήματα σου. Σε πληροφορώ πως η απόσβεση θα γίνει το μέγιστο σε 10 μήνες, αναλογιζόμενος το καθημερινό κόστος ενοικίασης που θα πλήρωνες για να το χρησιμοποιείς.

Να σημειωθεί πως οι ποδηλάτες που οδηγούν μέσα στην πόλη αντικειμενικά ρισκάρουν τη ζωή τους κάθε λεπτό που περνάει, μιλάω πάντα για την Ελλάδα και όχι για την Ολλανδία που υπάρχει η κατάλληλη παιδεία και νοοτροπία από τον λαό. Οπότε τα μάτια σου δεκατέσσερα και φρόντισε το όχημα σου να είναι εφοδιασμένο με φώτα και διακριτικά για να τα βλέπουν οι οδηγοί αυτοκινήτων που ταξιδεύετε μαζί στον ίδιο δρόμο.

Σπαστό ποδήλατο

Γα να λέμε την πλήρη αλήθεια και να μην κρυβόμαστε πίσω από το μικρό μας δαχτυλάκι, στη χώρα μας ελάχιστοι άνθρωποι καταφεύγουν στη λύση που ονομάζεται σπαστό ποδήλατο, και προσωπικά θυμάμαι πως την τελευταία φορά που συνάντησα μπροστά μου αυτό το είδος ήταν πριν κάμποσο καιρό. Αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως είναι ένα εύχρηστο όχημα, επειδή αναδιπλώνεται και μπορεί να μεταφερθεί ή να το βάλεις οπουδήποτε, όπως μέσα στο λεωφορείο, στο μετρό, στο τρένο δίχως να δεχθείς παρατήρηση, και σε πληροφορώ πως είναι μία νόμιμη ενέργεια.

Έρευνα αγοράς

Για μία ανεξήγητη αιτία και αφορμή ο λαός μας δεν είναι συνειδητοποιημένος αναφορικά με την έρευνα αγοράς, και δεν αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλη σημασία έχει να προβαίνουμε σε αυτή τη στρατηγική, και τούτο το σκεπτικό ισχύει για όλους τους τομείς. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να αποφύγουμε τα περιττά έξοδα, αλλά και να βρούμε ακριβώς εκείνο που αναζητούμε.

Ασχολούμενος δύο δεκαετίες με τον τομέα της τεχνολογίας και με τα δρώμενα των επιχειρήσεων, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως σχεδόν όλοι οι καταναλωτές ανά την υφήλιο επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το περιτύλιγμα και την εξωτερική εμφάνιση του προϊόντος, δίχως να εστιάζουν στο ζουμί της υπόθεσης που είναι το πρακτικό σκέλος της χρησιμότητας, η κάλυψη των αναγκών, η εγγύηση που το συνοδεύει, το after sales service και πολλοί άλλοι αμέτρητοι παράγοντες που επηρεάζουν το σωστό τρόπο αγοράς.

Στην προκειμένη περίπτωση που μας απασχολεί το ποδήλατο, σαφώς και δεν είναι εύκολο να γυρίσουμε όλα τα ποδηλατάδικα της Αττικής, της Θεσσαλονίκης ή οποιαδήποτε άλλης επαρχιακής πόλης, κάτι που συνεπάγεται εκ των πραγμάτων πως δεν είναι εφικτό να διεξαχθεί η απαιτούμενη ορθή έρευνα αγοράς.

Οπότε καταστρώνεις τα σχέδια σου, βάζοντας στη μέση το διαδίκτυο και ψάχνεις για διάφορες κριτικές για το μοντέλο που σε ενδιαφέρει σε ελληνόγλωσσα ή αγγλόφωνα website, δίχως να βιαστείς με την πρώτη υποτιθέμενη ευκαιρία που θα συναντήσεις στο διάβα σου. Σε πρώτη φάση σημειώνεις σε μία λίστα τα 5 επικρατέστερα, και σιγά σιγά με την πάροδο των ημερών κάνεις πιο αυστηρή διαλογή, αφαιρώντας όσα πιστεύεις ό,τι μειονεκτούν έναντι των υπολοίπων έως ότου βρεις το ιδανικό.

Φτηνό ή ακριβό ποδήλατο

Εδώ οι απόψεις διίστανται και η πλειονότητα των επιχειρημάτων που παραθέτονται από τους υποτιθέμενους ειδήμονες έχουν εν μέρει μία λογική βάση, εν τούτοις, επειδή ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, με άλλες προτεραιότητες και φιλοσοφία. Συνεπώς θα ήταν έξυπνο να δεις εάν έχεις τα οικονομικά περιθώρια να ξοδέψεις ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για το ποδήλατο της αρεσκείας σου από τη στιγμή που ενδεχομένως να είσαι άνεργος ή να εργάζεσαι σε μία δουλειά με εξάμηνη σύμβαση, και ουσιαστικά το μέλλον σου είναι αβέβαιο.

Το πως θα κινηθεί ο καθένας έγκειται καθαρά στη δική του κρίση, αλλά θα ήταν σωστό να μην χρεωθείς με δανεικά αν οι υποχρεώσεις σου δεν σου το επιτρέπουν, πόσο μάλλον εάν μένεις στο ενοίκιο και ο μισθός σου δεν ξεπερνάει τα 500 ευρώ το μήνα.

Αν είσαι πιτσιρίκος και πληρώνει ο μπαμπάς, τότε σίγουρα δεν σε απασχολούν οι προαναφερόμενοι προβληματισμοί, αλλά λυπήσου τον καημένο, γιατί έχει κι άλλα στόματα να ταΐσει. Με λίγα λόγια, μην είσαι μοναχοφάης, διότι θα ζηλέψουν τα αδέρφια σου και μετά θα ξεκινήσουν ομηρικοί καβγάδες στην οικογένεια και στο τέλος την γκρίνια θα την υποστεί ο πατέρας σας που δεν φταίει σε τίποτα ο κακόμοιρος.

Αγορά ποδηλάτου από το εξωτερικό

Nα θυμάσαι πως είναι δυνατή η αγορά ποδηλάτου και από το εξωτερικό, αρκεί να είναι από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μην υπάρξουν τελωνειακοί δασμοί και φόροι, επιπλέον ρίξε μία ενδελεχή μάτια στο eBay και το Amazon, αλλά στην Ευρωπαϊκή τους έκδοση και όχι στην Αμερικανική, όπου εκεί πραγματικά γίνεται ο κακός χαμός και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συναντήσεις τόσο χαμηλές τιμές που θα πάθεις σοκ.

Ο κυριότερος λόγος που η πώληση ποδηλάτων όπως και τα αξεσουάρ για τον αναβάτη είναι τόσο φτηνά στο ebay, έγκειται στο γεγονός πως δεν υπάρχουν μεσάζοντες, πολλαπλασιάζοντας αδικαιολόγητα το κόστος, ούτε έξοδα του ενοικίου που έχουν τα φυσικά καταστήματα, γιατί τα ποδήλατα φυλάσσονται σε αποθήκες με θετική συνέπεια, ο έμπορας να έχει την ευχέρεια να κατεβάσει στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο την τιμή, και παράλληλα να αποκομίσει ένα σεβαστό κέρδος.

Εγώ όμως, σας συμβουλεύω να προτιμήσετε τα ελληνικά καταστήματα, διότι σε περίπτωση βλάβης και επιδιόρθωσης που να καλύπτεται από την εγγύηση, η όλη διαδικασία θα είναι πανεύκολη, εν αντιθέσει με το εξωτερικό που θα πρέπει να σταλεί σε μία μακρινή χώρα και ενδέχεται τα έξοδα αποστολής να τα βάλεις από την τσέπη σου, συν ό,τι θα χρειαστεί να περιμένεις μερικές εβδομάδες, και κάπως έτσι θα υποχρεωθεί να περπατάς έως ότου επιστρέψει πάλι στα χέρια σου.

Μεταχειρισμένο ποδήλατο

Αν υποθέσουμε ό,τι η πλειοψηφία των ανθρώπων στην Ελλάδα ζει κάτω από ακραίες συνθήκες φτώχειας, και δεν περισσεύουν λεφτά, ούτε καν για ορισμένα βασικά αγαθά μέσα στο σπίτι, τότε βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως είναι μονόδρομος τα μεταχειρισμένα προϊόντα, και σε κάποιες περιπτώσεις αν σταθείς τυχερός μπορείς να αποκτήσεις ένα ελαφρώς μεταχειρισμένο αντικείμενο που θα σε συντροφεύει κατά τα επόμενα δύο με τρία έτη αν όλα κυλήσουν ομαλά. Μέσα σε όλα αυτά συμπεριλαμβάνεται και το ποδήλατο.

Ωστόσο ο κίνδυνος να πέσεις σε κάποιο προβληματικό ποδήλατο μεγεθύνεται στο έπακρο, πράγμα που σημαίνει πως δεν είσαι διασφαλισμένος σε απρόβλεπτες καταστάσεις, και μπορεί να μην πάρεις ούτε τα χρήματα σου πίσω, εκτός εάν πέσεις σε κάποιο φιλότιμο άτομο και προθυμοποιηθεί, είτε να αποκαταστήσει τη ζημιά, εφόσον το κράτησε μυστικό κατά την πώληση του, είτε να επιστρέψει ένα μέρος ή ολόκληρο το ποσό.

Αλλά λυπάμαι που το λέω, κατά το παρελθόν συνέβησαν πολλές τέτοιες περιστάσεις που οι αντιμαχόμενες πλευρές κατέληξαν στο δικαστήριο για να λύσουν τις διαφορές τους, και φυσικά καταλαβαίνετε πως μία υπόθεση μαζί με τις αναβολές μπορεί να φτάσει έως τα επτά χρόνια για να τελεσιδικήσει. Εν ολίγοις «πιάσ’ το αυγό και κούρευτο».

Επιπρόσθετα, εάν ψάχνεις για μεταχειρισμένο ποδήλατο από αγγελίες στο διαδίκτυο και πέσεις πάνω σε κάποιο που σου γυάλισε στο μάτι, μην βιαστείς να πληρώσεις αν δεν το δεις πρώτα από κοντά, κάνοντας ένα τυπικό έλεγχο για φθορές, και εννοείται πως θα ήταν προτιμότερο να το πας σε κάποιο μηχανικό που έχει μακρά εμπειρία στον ποδηλατικό τομέα και είναι σε θέση να διακρίνει μικρές λεπτομέρειες που είναι αδύνατο να εντοπίσει ο αδαής χρήστης.

Συμβουλές οδήγησης στο ποδήλατο

Πέντε απλές, αλλά σημαντικές, συμβουλές για την ασφάλεια και την άνεσή σου στο δρόμο.

Stay Cool

Η ζέστη είναι ο χειρότερος εχθρός σου και το νερό ο καλύτερος σύμμαχός σου όταν κάθεσαι στη σέλα. Χρησιμοποίησε το ειδικό υδροδοχείο, που στερεώνει στο σκελετό του ποδηλάτου, για να έχεις εύκολη πρόσβαση. Φόρα ελαφριά βαμβακερά ρούχα, που να απορροφούν τον ιδρώτα, καπέλο ή ποδηλατικό κράνος. Αν ο ήλιος είναι πολύ καυτός, μην ξεχάσεις το αντηλιακό.

Κάτσε καλά στη σέλα

Ο τρόπος που κάθεσαι είναι πολύ σημαντικός και θα σε βοηθήσει να αποφύγεις πιασίματα και κράμπες. Η σέλα πρέπει να βρίσκεται τοποθετημένη στο σωστό ύψος, ώστε η γωνία που θα σχηματίζεται μεταξύ ισχίου και κορμού να μην ξεπερνά τις 90 μοίρες. Αντιστοίχως, το τιμόνι θα πρέπει να έχει την κατάλληλη κλίση, ώστε το σώμα σου να έχει κλίση 45 μοιρών προς τα εμπρός.

Τα μάτια σου δεκατέσσερα

Μάθε να διαβάζεις το δρόμο και να παρατηρείς τα πάντα που συμβαίνουν γύρω σου. Μην κοιτάζεις μόνο μπροστά. Προσπάθησε να προβλέψεις τις κινήσεις των άλλων, όπως το αυτοκίνητο που θα πεταχτεί από ένα στενό ή έναν πεζό που θα διασχίσει τρέχοντας το δρόμο. Παράμεινε ψύχραιμος και κάνε σταθερές και αποφασιστικές κινήσεις.

Στρίψε στο δρόμο με ασφάλεια

Χρησιμοποίησε το χέρι σου ως φλας. Αναλόγως με τη στροφή, διατήρησε το ένα χέρι σου σταθερό στο τιμόνι κι έκτεινε το άλλο παράλληλα με το έδαφος, τουλάχιστον για 7-10 δευτερόλεπτα πριν στρίψεις. Οταν έχεις δώσει σήμα, μην αλλάξεις γνώμη την τελευταία στιγμή, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να εκνευρίσεις αυτούς που ακολουθούν. Να θυμάσαι πάντα ότι η νευρική οδήγηση και η απροειδοποίητη αλλαγή πορείας είναι επικίνδυνες.

Πως να ανεβαίνεις την ανηφόρα ξεκούραστα

Ανηφόρες δεν υπάρχουν μόνο στη ζωή, αλλά και στο δρόμο και απαιτούν ειδική αντιμετώπιση από τον ποδηλάτη, γνωστή και ως ορθοπεταλιά. Πιάσε σφικτά το τιμόνι από τις μανέτες, κάτι που θα σου δώσει καλύτερη ισορροπία, και ανασήκωσε το σώμα σου από τη σέλα. Κάνε πετάλι με μεγαλύτερη ώθηση απ’ ό,τι συνήθως και σκύψε ελαφρώς για να αποκτήσεις χαμηλότερο κέντρο βάρους.

Διάλεξε αγώνισμα και πίστα

Αυτά είναι τα δημοφιλέστερα ποδηλατικά αγωνίσματα, που θα βάλουν σε δοκιμασία το σώμα και το πνεύμα σου.

Ποδηλασία δρόμου

Αν έχεις στο μυαλό σου τον Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας, γνωρίζεις το συγκεκριμένο ολυμπιακό αγώνισμα. Διεξάγεται σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο με αγωνιστικά ποδήλατα. Διαρκεί συνήθως αρκετές ημέρες και αποτελεί αγαπημένο άθλημα πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Ορεινή ποδηλασία

Πάρε τα όρη και τα άγρια βουνά, αρκεί το ποδήλατό σου να είναι mountain bike. Το συγκεκριμένο αγώνισμα διεξάγεται εκτός δρόμου, συνήθως σε χωμάτινο τερέν, και απαιτεί εμπειρία και τεχνική κατάρτιση από τον ποδηλάτη. Εδώ χρησιμοποιούνται ποδήλατα, τύπου mountain bike, που είναι εξοπλισμένα με φαρδιά λάστιχα.

Ποδηλασία πίστας

Η ποδηλασία πίστας είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές άθλημα. Διεξάγεται σε κλειστά ποδηλατοδρόμια και περιλαμβάνει αγωνίσματα μικρών, μεσαίων αλλά και μεγάλων αποστάσεων. Βασικά χαρακτηριστικά για τη νίκη είναι η ταχύτητα, η αντοχή και η τακτική που θα χρησιμοποιήσουν οι ποδηλάτες.

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία γράψτε την κάτω στα σχόλια για να τη συζητήσουμε.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166