AudioGL: Μουσική σε τρεις διαστάσεις

AudioGL: Μουσική σε τρεις διαστάσεις

Έχοντας έρθει σε επαφή με μουσικούς, νέους συνθέτες αλλά και ήδη έμπειρους, έχω συνειδητοποιήσει πως υπάρχει ένας διαχωρισμός όσον αφορά τον τρόπο δημιουργίας μουσικής αλλά και την επιλογή του προγράμματος που θα εξυπηρετήσει αυτό τον σκοπό. Εννοείται πως με την κατάλληλη επιλογή προγράμματος και την ανάλογη εξοικείωση έχουμε στον απαιτούμενο χρόνο το μουσικό αποτέλεσμα που θα πλησιάσει το αρχικό μας πλάνο.

Χρησιμοποιώ την λέξη «πλησιάσει» γιατί είναι αρκετά δύσκολο να προσομοιώσει κάποιος το αρχικό με το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά το ηχητικό μέρος, και αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πείρα αλλά με τα ενδιάμεσα ερεθίσματα που λαμβάνει ο μουσικός μέχρι να φέρει εις πέρας το πολυπόθητο αποτέλεσμα.

Υπάρχουν λοιπόν τέσσερα είδη μουσικών, αν πούμε πως θα τους διαχωρίσουμε κατά τον τρόπο και το πρόγραμμα που χρησιμοποιούν: πρώτον, είναι αυτοί που έχουν επιλέξει το πρόγραμμα που θα εκφράζει καλύτερα τα μουσικά τους οράματα, δεύτερον, αυτοί που έχουν συνηθίσει ένα πρόγραμμα και δεν αποδέχονται καμια αλλαγή σε αυτό, άσχετα αν το πρόγραμμα είναι αποδεδειγμένα δύσχρηστο και τους δυσκολεύει ακόμα και για την πιο εύκολη διεργασία, τρίτον, αυτοί που χρησιμοποιούν εδω και κάποια χρόνια ένα πρόγραμμα που μάλλον θα το επέλεξαν με γνώμονα την αφέλειά τους και θέλουν να καταλήξουν σε κάποιο άλλο που θα μεταφράζει καλύτερα τις μουσικές τους ανησυχίες και τέταρτον, αυτοί που ως σιωπηλοί παρατηρητές περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να απλώσουν τα χέρια τους σε αυτό που θεωρούν πως θα γίνει η επέκταση των ιδεών τους.

Εκεί που θα σταθώ στο σημερινό άρθρο, είναι στις δυο τελευταίες κατηγορίες. Η δεύτερη κατηγορία είναι ένα συγκεκριμένο είδος ανθρώπων που απλώς “δεν γίνεται“, λόγω προσωπικών τους θεμάτων, να προοδεύσουν και να δεχθούν οποιαδήποτε ιδέα από τον οποιοδήποτε ή να αναθεωρήσουν τη δικιά τους άποψη. Είναι αυτοί που κάποτε τους λέγανε «ανεπίδεκτους μαθήσεως». Τώρα τους αποκαλούν εγωιστές, κάποτε τους φώναζαν σκοταδιστές ή και κολλημένους. Οι δυο τελευταίες κατηγορίες είναι αυτές των ανοιχτόμυαλων και των παρατηρητών. Είναι νομίζω έτοιμοι και οι δυο για κάτι νέο όσον αφορά τα δεδομένα της μουσικής βιομηχανίας.

Το άθρο λοιπόν έχει να κάνει με το πρόγραμμα AudioGL που βρίσκεται ακόμα σε Pre Beta έκδοση και αμφιβάλω αν θα το δούμε τελειωμένο στους επόμενους μήνες. Πριν να συνεχίσουμε όμως, ας δούμε το πρώτο βίντεο για να έχουμε τροφή για σκέψη και ανάλυση.

Το πρώτο βίντεο που παρουσίασε η εταιρεία AudioGL με το ομώνυμο πρόγραμμα της

Είναι μια παρουσίαση των δυνατοτήτων του προγράμματος γραφικής δημιουργίας μουσικής, ένα πρόγραμμα τρισδιάστατης δημιουργίας μουσικής που μας παρουσιάζει ένα νέο περιβάλον εργασίας. Μια διαφορετική οπτική γωνία όσον αφορά το εργαλείο που λέγετε sequencer.

Οι ήχοι σχεδιάζονται και μειξάρονται σε δυο διαστάσεις, Χ και Y. Οι νότες και οι παραμετροποίηση τους είναι αυτές που δημιουργούν την Z διάσταση. Οπότε έχουμε ένα καθαρά τρισδιάστατο περιβάλλον δημιουργίας. Εκτός απο εύχρηστο νομίζω πως περιέχει και αρκετό eyecandy για τους μουσικούς που έχουν βαρεθεί να βλέπουν πλέον επαναλαμβανόμενα μοτίβα όσον αγορά το γραφικό interface (GUI) που συναντάμε σε όλους τους seuencers.

Όσον αφορά το θέμα των ήχων, αναφέρει χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει προηχογραφημένο υλικό, ούτε κάποια εισαχθέντα samples. Η μουσική έχει δημιουργηθεί εκει εκ νέου μέσω oscillators, φίλτρων, ενισχυτών και επεξεργαστών. Νομίζω πως θα αποδειχθεί ένας αρκετά ενδιαφέρον τρόπος δημιουργίας μουσικής.

Ας περάσουμε και στο δεύτερο βίντεο για την συνέχεια της παρουσίασης.

Εδω έχουμε παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας και προσωπικά μπορώ να πω πως είναι αρκετά ενδιαφέρον διότι υπάρχει άμεση επαφή στο τελικό αποτέλεσμα αλλά και πλήρης παραμετροποίηση.

Are you from the future?
– χρήστης autumnn

Η λογική που χρησιμοποιεί εδώ το πρόγραμμα, και μεταξύ μας έχω την εντύπωση πως δημιουργήθηκε από μουσικό πρώτα και όχι προγραμματιστή, πλησιάζει την λογική ενός modular synthesizer. Μας δίνει τα εργαλεία και εμείς τα τοποθετούμε από την αρχή έτσι όπως θέλουμε εμείς. Έχουμε πλήρη ελευθερία να διαμορφώσουμε, να κάνουμε το δικό μας sound design, τον κάθε ήχο είτε είναι bass, kick ή κάποιο pad. Δεν έχουμε να κάνουμε με plugins γνωστών εταιριών και τρόπο χρήσης που είναι ασύμβατο με το δικό μας μυαλουδάκι αλλά με ένα ελέυθερο πεδίο να το φυτέψουμε με τους δικούς μας ηχοσπόρους για να μας δώσει τον ήχο που θέλουμε.

Βέβαια η κλασική ροή του sequencer υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει και σε άλλου είδους προγράμματα που θα εμφανιστούν στο μέλλον. Όπως θα δείτε στο πάνω μέρος, φαίνεται κάτι σαν χάρακας που μας εμφανίζει το σημείο που ακούμε το κομμάτι μας όπως και λίγο πιο δίπλα τα BPM.

Υπάρχει μια εκτεταμένη παρουσίαση δημιουργίας του κομματιού του που μπορείτε να κατεβάσετε στο bandcamp αλλά και το uncompressed αποτέλεσμα, αν θέλετε να ελέγξετε τον τελικό ήχο.

Υποστηρίξτε το πρόγραμμα με όποιο τρόπο μπορείτε. Με ένα like στην σελίδα στο youtube, με την επίσκεψη σας στο bandcamp τους, με το να διαφημίσετε το video σε μουσικούς που γνωρίζετε. Οι όμορφες ιδέες είναι για να τις προωθούμε.

Προσωπικά, ανοίκω στην πρώτη κατηγορία και ήδη απο το 2001 έχω καταλήξει στην χρήση του Logic Pro ως πρόγραμμα που μπορώ πολύ εύκολα να μεταφέρω μουσικές μου ιδέες στο DAW και να έχω τουλάχιστον κατά 90% αυτό που επιθυμώ. Βεβαίως δεν έκανα πίσω και στο άξιο για live performance Ableton Live. Έτσι με τον ίδιο τρόπο θα ήθελα να ασχοληθώ με το AudioGL και κάποιες πιο minimal μορφές μουσικής γραφής. Ελπίζω να υπάρχει αρκετή υποστήριξη και feedback, ώστε να δουμε το πρόγραμμα να γίνεται γνωστό σε μεγάλο φάσμα μουσικών. Όποιος θέλει να δηλώσει beta tester μπορεί να αφήσει ένα comment στο wall του youtube. Ο καιρός θα δείξει πάντως…