Tomahawk Player: άκουσε μουσική, εδώ και τώρα

Tomahawk Player: άκουσε μουσική, εδώ και τώρα

Σήμερα το μενού έχει μια αναπάντεχη επιλογή: έναν music player — λες και δεν έχουμε ήδη χορτάσει από τις εκατοντάδες άλλες επιλογές που προσφέρονται για να κάνουν τη… ζόρικη δουλειά του παιξίματος μουσικής στον υπολογιστή μας. Από τις εποχές των MOD και των MID, οι επιλογές του software που αναλαμβάνει να αναπαράγει τη μουσική είναι πολλές — άλλωστε είναι μια από τις πιο αγαπητές ανθρώπινες δραστηριότητες. Σήμερα, πια, έχουμε τόσες πολλές επιλογές που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε καταλήξει σ’ ένα από τα δύο πολύ χαρακτηριστικά στρατόπεδα.

Οι τύποι που λένε απλά θέλω να ακούσω μουσική: γνωστοί και ως “βάλτο στο YouTube να τελειώνουμε!“, αδιαφορούν για το αν το τραγούδι είναι σε WMV, FLAC ή σε MP3 στα 64 kbit/s, και δεν θα τους δεις ποτέ να σκαλίζουν τα έξτρα πεδία sorting που προσφέρει το ID3v2. Αν η μουσική που θέλουν να ακούσουν υπάρχει σε μορφή αρχείου, τότε κάνουν διπλό κλικ επάνω του. Αν κάτι ανοίξει και παίξει το αρχείο, τότε όλα καλά: ακούν μέχρι να σταματήσει το playback και μετά κλείνουν αυτό το κάτι ή κάνουν διπλό κλικ στο επόμενο αρχείο. Αν, πάλι, αρχείο δεν υπάρχει, τότε θα ακούσουν τη μουσική που θέλουν στο YouTube. Αν το τραγούδι δεν υπάρχει ούτε εκεί, τότε δεν υπάρχει. Τέλος.

Αυτή η φυλή έχει δύο χαρακτηριστικές συμπεριφορές με κοινή ρίζα. Η πρώτη είναι πως θέλει να ακούσει οτιδήποτε της κατέβει στο κεφάλι, εδώ και τώρα — και, κατά προτίμηση, να υπάρχει βολική και μια δισκογραφία του καλλιτέχνη. Ποτέ δεν ξέρεις ρε αδερφέ, ίσως μας έρθει ορεξούλα να τσεκάρουμε πώς το έπαιξε το solo στη κιθάρα τότε το 1976, στη συναυλία του στο Νότιο Κεντάκι της Τασμανίας. Η δεύτερη είναι πως αισθάνεται την ανάγκη να ‘χει τα πάντα σε καλή ποιότητα και καλά οργανωμένα: η προτίμηση είναι -σχεδόν πάντα- /music-folder/$Artist/$Album/$Tracknum:10 – $Artist – $Trackname και ο τύπος αρχείου MP3 V0 ή FLAC. Επίσης τέλος.

Και, εφόσον και οι δύο κατηγορίες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε εκατοντάδες προγράμματα, τόσο online όσο και offline, για να κάνουν αυτό που θέλουν, γιατί να μπούμε στον κόπο να ασχοληθούμε με ακόμα ένα για τη δουλειά; Ενδεικτικά: γιατί να μην χρησιμοποιήσουν: Windows Media Player, Winamp, MediaMonkey, VLC, Clementine, Songbird, Rhythmbox, Foobar, Grooveshark ή ακόμη κι αυτό το… Billy; Θα σου πω το γιατί: επειδή το Tomahawk, με τ’ οποίο καταπιανόμαστε σήμερα, καλύπτει και τις δύο κατηγορίες με τον καλύτερο τρόπο. Κι επειδή υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο που βρίσκουμε, κατηγοριοποιούμε και ακούμε μουσική μια για πάντα — και το περίεργο είναι πως σύμφωνα με πάρα πολλούς το καταφέρνει!

Ας βάλω λοιπόν το Pop1 από τους Tomahawk στο Tomahawk και πάμε να δούμε το γιατί.

Παίζει μουσική που έχεις στο δίσκο σου

Ας ξεκινήσουμε με τα πολύ απλά και βασικά: για την κατηγορία χρηστών Α, τους θελαπλαμουσικάκηδες, κάνει το πλέον χρήσιμο πράγμα στον κόσμο: μπορείς να κάνεις διπλό κλικ σ’ ένα αρχείο και να πεταχτεί το Tomahawk και ν’ αρχίσει να το παίζει. Ναι, το ξέρω πως δεν εντυπωσιάστηκες ακόμα. Προχωράμε. Για τους Β, τους geeks της υπόθεσης, έχει το άλλο μεγάλο θετικό: ό,τι του προσθέσεις το περνάει στην database του και μπορείς να το ξαναβρείς — αιώνια. Ή, τουλάχιστον, όσο υπάρχει ο δίσκος στη θέση του και λειτουργεί.

Η database τώρα, μπορεί να περιλαμβάνει όσα σημεία (paths) στο σύστημά σου επιθυμείς: έχεις την μουσική σου συλλογή σε δώδεκα σκληρούς των 3TB; Κανένα πρόβλημα, απλά δείξε στο Tomahawk το πού βρίσκονται αυτοί κι αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Ακόμη να εντυπωσιαστείς — φυσιολογικό. Πάμε σε λίγο πιο hardcore λειτουργικότητα: η database είναι 100% sortable. Μπορείς να δεις τα τραγούδια σου ανά καλλιτέχνη, είδος, χρονολογία, ανά composer ή custom sorting — βασικά, με οποιονδήποτε τρόπο θα περίμενες να μπορείς σ’ ένα σοβαρό ανάλογο πρόγραμμα. Και μπορείς να ρυθμίσεις την database να ανανεώνεται αυτόματα κάθε 60 (ή όσα θέλεις) δευτερόλεπτα, ώστε να προσθέτονται/αφαιρούνται τα τραγούδια αυτόματα.

Παίζει μουσική που ΔΕΝ έχεις στο δίσκο σου

Κάπου εδώ φεύγουμε από την βασική λειτουργικότητα κάθε ηλεκτρονικού player/jukebox και μπαίνουμε στα πραγματικά γαμάτα: το Tomahawk έχει κάποια scripts που αποκαλεί “Resolvers“. Τα μαραφέτια τούτα δεν χρειάζονται οποιαδήποτε ρύθμιση: απλά τα ενεργοποιείς και τ’ απολαμβάνεις. Και τι κάνουν; Συνδέουν το Tomahawk με υπηρεσίες στο net που προσφέρουν μουσική και μπορείς να παίξεις οποιοδήποτε τραγούδι θέλεις από εκεί. Ως τώρα υπάρχουν διαθέσιμοι οι εξής resolvers (μάζεψε τα σάλια σου ρε, σαχλαμπούχλα): Spotify, SoundCloud, Last.fm, YouTube, Official.fm, Subsonic, EXfm, Jamendo, OwnCloud, GrooveShark, Dilandeu και 4Shared.

Ναι, μπορείς να παίξεις επιτόπου μουσική απ’ όλες αυτές τις πηγές, σωστά tag-αρισμένη και συνήθως σε καλή ποιότητα. Οι βολεψάκηδες θα βολευτούν και οι ψαγμενάκηδες θα βαρεθούν να ψάχνουν. Σε κάθε περίπτωση, οτιδήποτε ψάχνεις θα το βρεις μέσα σε δευτερόλεπτα. Και όταν λέω οτιδήποτε εννοώ οτιδήποτε: το Tomahawk έχει περάσει επίσημα τεστ με φίλους που ακούνε Japanoise, Death/Jazz Metal και ρεμπέτικα και μ’ έβγαλε πάντα ασπροπρόσωπο. Ακόμη και άγνωστες μπάντες που δημοσιεύσανε μόνο δύο τραγούδια στο SoundCloud είναι εδώ.

Παίζει τα τελευταία κομμάτια που κάνουν πάταγο στα charts

Είτε είσαι μουσικόκαυλος είτε απλός περιστασιακός ακροατής, σ’ ενδιαφέρει να ανταλλάζεις μουσικούλες με τους φίλους σου. Και εδώ το Tomahawk αριστεύει: είτε την βρίσκεις με το Last.fm είτε έχεις 10.000 “ακόλουθους” στο Twitter με τους οποίους ανταλλάζεις κριτικές για τα τελευταία indie/alt τραγούδια, το Tomahawk μπορεί να σε βοηθήσει να ακούσεις επιτόπου ό,τι ακούνε οι φίλοι σου. Και να τους μοιράσεις το τι ακούς εσύ.

Με έναν έξυπνο μηχανισμό, σου επιτρέπει να στείλεις και να λάβεις πληροφορίες για το τι ακούς/ακούν χωρίς όμως να στείλεις/λάβεις τα ίδια τα τραγούδια. Για την ακρίβεια, αυτό που μεταδίδεται είναι τα metadata (data για τα data) του κάθε τραγουδιού, με βάση τα οποία το Tomahawk βρίσκει το τραγούδι είτε από τη συλλογή σου είτε από κάποιον resolver και είσαι έτοιμος να τ’ ακούσεις.

Η άλλη μεγάλη μαγκιά είναι η συνεργασία του με τα charts κάθε είδους. Από τα γνωστά Hyped Tracks του Last.fm ως το Hype Machine και το We Are Hunted, μπορείς να τσεκάρεις οτιδήποτε γίνεται διάσημο μόλις σήμερα, σε οποιοδήποτε είδος. Σου άρεσε κάτι; Πέτα το στη συλλογή σου και θα το ‘χεις αιώνια. Δεν σου άρεσε κάτι; Προσπέρασέ το — γι’ αυτό είναι εκεί το κουμπάκι Next.

Έχει, τέλος, ειδική λειτουργία για να μπορείς να βλέπεις τι άρεσε πραγματικά στους φίλους σου — και συνδέεται σε Ampache servers. Είπες τίποτα, αγαπητό γκικιό;

Φτιάχνει θεματικές playlist στο λεπτό

Δεν γίνεται πρόγραμμα τόσο σοβαρό να μην περιλαμβάνει playlists — σωστά; Σωστά. Όλη η standard λειτουργικότητα είναι εδώ: μπορείς να φτιάξεις τις παλιές, καλές, βαρετές playlists με όποιον τρόπο σε βολεύει. Κυρίως με το να σέρνεις κομμάτια και να τα πετάς σε μια, αν ρωτάς εμένα. Μπορείς επίσης να φτιάξεις αυτόματες playlists, όπως κάνεις με το iTunes εδώ και χρόνια. Αλλά μπορείς να κάνεις και κάτι ακόμη πιο γαμάτο. Κάτι τόσο γαμάτο που σε όποιον το ‘χω δείξει έχει ενθουσιαστεί κι έχει κατεβάσει το πρόγραμμα μόνο και μόνο γι’ αυτό.

Κάτσε να το περιγράψω λίγο, για να καταλάβεις πόσο εντυπωσιακό είναι: επιστρέφεις από το σπίτι εκνευρισμένος από τη δουλειά. Θέλεις να ακούσεις έντονη, βαριά πλην χορευτική μουσική, να χαζομαριστείς λίγο στο IRC παρέα με μια κρύα μπύρα και να επιστρέψεις στις καθημερινές σου ασχολίες φρεσκαρισμένος. Πού να ψάχνεις τώρα τι ακριβώς θέλεις να ακούσεις; Στο Tomahawk είναι πραγματικά απλό: φτιάχνεις μια αυτόματη playlist και του ζητάς να ακούσεις μουσική με:

  • Είδη: hardcore hip hop, dubstep, grime
  • Κέφι: violent
  • Φρεσκάδα κομματιών: μόνο καινούργια τραγούδια
  • Καλλιτέχνης ως παράδειγμα: The Bug
  • Δυνατότητα χορού: μόνο χορευτικά κομμάτια
  • Διάρκεια: κάτω από τρία λεπτά
  • Διασημότητα καλλιτέχνη: μεγάλη
  • Πόσα τραγούδια: 12

Και βουαλά! Μέσα σε 30 δευτερόλεπτα το Tomahawk έχει μαζέψει όλα τα τραγούδια από όλες τις πιθανές πηγές (τοπικές και ιντερνετικές) και είσαι έτοιμος να groove-άρεις, που λέει κι ο Μιχαλιός ο Νεκροπρόβατος, χωρίς να το κουράσεις πολύ το θέμα. Θέλεις κι άλλα; Πατάς το κουμπάκι και εμφανίζονται -μαύρη μαγεία!- άλλα 12 τραγούδια με τους όρους που έθεσες. Θέλεις να διώξεις κάποια; Σούταρέ τα με το πλήκτρο delete. Σου άρεσε η playlist και θέλεις να την κρατήσεις; Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα, είναι ήδη αποθηκευμένη.

Και αυτά, φυσικά, δεν είναι όλα: το Tomahawk μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα. Ας πούμε πως σήμερα σκοπό είχα να σε βάλω στο πνεύμα και να σου εξηγήσω όσο το δυνατόν πιο απλά το πόσο εύκολη μπορεί να κάνει τη ζωή κάθε μουσικόφιλου αυτό το εξαιρετικό πρόγραμμα. Προσωπικά, πέρα από το Rhythmbox -που χρησιμοποιώ όλο και λιγότερο, όσο περνάει ο καιρός- το Tomahawk το έχω ανοιχτό σε καθημερινή βάση ως τον “standard” τρόπο για να ακούω μουσική.

Μια τελευταία συμβουλή: μην το δείξεις σε πάρτι. Αργά ή γρήγορα θα καταλήξει όλος ο κόσμος μαζεμένος γύρω του με μια μπύρα στο χέρι, μαλώνοντας ποιος θα βάλει το επόμενο κομμάτι — είναι τόσο απλή η χρήση του που είναι αναπόφευκτο.

Α, ναι — να μην ξεχάσω. Μια τελευταία μικρή λεπτομέρεια: είναι 100% δωρεάν και παίζει μπάλα σε όλες τις πλατφόρμες: Windows, Mac και Linux.