Kia Sorento 2.5 CRDI, μια δυναμική παρουσία στα αμάξια

Κia Sorento 2.5 CRDI, μια δυναμική παρουσία στα αμάξια

Όμορφο, σκληροτράχηλο, 5θέσιο, πλήρως 4κίνητο και με αργό βήμα, είναι ο πραγματικός διάδοχος του παλιού Sportage. Σκαρφαλώνει παντού και με το νέο πετρελαιοκινητήρα 2.5 (140 ίπ) πετάει! Όμως, με 31.510 ευρώ αγοράζεις… Jeep. Και παίρνεις και ρέστα.

Όσοι θέλατε ένα τζιποειδές σαν το σκληροτράχηλο Kia Sportage πρώτης γενιάς και είχατε απογοητευτεί από τον ασφάλτινο χαρακτήρα του αντικαταστάτη του (πέρυσι), καιρός να χαμογελάσετε.

Υπάρχει το άλλο τζιποειδές της Kia, το Sorento, αυτό που παίρνει τη σκυτάλη του καθαρόαιμου 4×4 της μάρκας και υπόσχεται να κάνει αυτά που περιμέναμε από το Sportage II. Nα σκαρφαλώνει, δηλαδή, όχι απλά σε χωματόδρομο αλλά, κυρίως, από εκεί που τελειώνει ο χωματόδρομος και αρχίζει η βουνοπλαγιά, να περνάει π.χ. τα ποτάμια της Ηπείρου ή το φαράγγι του Βουραϊκού (εντάξει, όσο τα νερά δεν είναι πολύ “κατεβασμένα” ) ή να χάνεται σε κάμπους και δασικά μονοπάτια.

Όπου, βέβαια, χωράει διότι δεν είναι ούτε μικρό (4,56μx1,87μ) σαν το παλιό Sportage και κυρίως ούτε και ελαφρύ, στα 2.000 τόσα κιλά. Όλα αυτά, όσοι έψαχναν για ένα καθαρόαιμο 4×4, ίσως τα είχαν υπ’ όψη τους από την βενζινοκίνητη έκδοση 2.4. Το καινούργιο όμως είναι ο 4κύλινδρος πετρελαιοκινητήρας τούρμπο των 2,5 λίτρων ο οποίος προσαρμόζεται πολύ καλύτερα στις δυνατότητες του αυτοκινήτου και τις αναδεικνύει. Όχι τόσο λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης σε σχέση με τον βενζινοκινητήρα των 2,4 λίτρων (139 ίπποι) αλλά, κυρίως, λόγω της πολύ περισσότερης δύναμης που έχει στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Και βέβαια της ροπής των 32 χγμ, που είναι περισσότερη ακόμη και από αυτήν (30χγμ) της έκδοσης με τον V6 των 3,5 λίτρων!

Σε κερδίζει

Αυτό που χαρακτηρίζει το Sorento, ανεξάρτητα από κινητήρες κλπ, είναι η μοντέρνα, συμπαθητική του γραμμή, που παραπέμπει σε σαφώς πιο λάιτ όχημα από αυτό που είναι. Παράλληλα δε έχει και τον δυναμισμό της, με τους τονισμένους θόλους των φτερών, τα νεύρα στο καπώ και τη διχρωμία με τα πλαστικά διακοσμητικά που ελαφραίνουν την, εμφανώς, μασίφ σιλουέτα του . Οι δε μικροί πρόβολοι δίνουν ένα πιο αθλητικό «πάτημα» στο σύνολο.

Η ίδια ζεστή εικόνα και αρμονία συνεχίζεται και στο εσωτερικό. Όλα δείχνουν προσεγμένα, όλα δείχνουν ότι η κορεάτικη φίρμα έχει κάνει σημαντικά βήματα στην επιλογή των υλικών, στη συναρμογή τους αλλά και στην εμφάνισή τους. Και πάντα σε σκούρους, συντηρητικούς χρωματικούς τόνους, όπως γίνεται με τα περισσότερα ασιατικά αυτοκίνητα της κατηγορίας αυτής.

Αισθητικά, το μόνο που δεν δένει με όλο το ταμπλό είναι το ραδιο-cd, που δείχνει φθηνό και πολύ ψευτομεταλλικό.

Το μοντέλο της δοκιμής μας, με τον εξοπλισμό ΕΧ-Ηigh, είχε και δερμάτινη ταπετσαρία που δένει χρωματικά με το μολυβί μεταλλικό του αμαξώματος, πέρα από το δερμάτινο τιμόνι και τον δερμάτινο μοχλό αλλαγής ταχυτήτων. Η επιλογή αυτή τόνιζε ακόμη περισσότερο την όλη αναβαθμισμένη εικόνα του Sorento χωρίς, πάντως, να υστερεί και η υφασμάτινη ταπετσαρία.

Πολλοί και πρακτικά τοποθετημένοι οι αποθηκευτικοί χώροι για μικροπράγματα, εύχρηστοι οι διακόπτες, καλή η ορατότητα και η ευρυχωρία, δείχνουν ότι έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή στον “επιβατικό” χαρακτήρα του Sorento, πέρα από τα όποια εκτός δρόμου χαρακτηριστικά του, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Τη μανία των Ιαπώνων με τα ιταλικά ονόματα αντέγραψαν και οι Κορεάτες. Η επιλογή όμως του ονόματος του ιταλικού θέρετρου Σορέντο και ο συνειρμός με το παλιό- και αρκετά γλυκερό- τραγουδάκι «Τόρν’ α Σορέντο» δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τον σκληροτράχηλο χαρακτήρα του 4κίνητου Kia.

Έτσι, λοιπόν, έχουμε ένα κλασικό όχημα για σκληρή χρήση εκτός δρόμου, πράγμα που σημαίνει ξεχωριστό σασί σε διάταξη σκάλας πάνω στο οποίο εδράζονται κινητήρας, αναρτήσεις και σύστημα μετάδοσης. Το δε αμάξωμα έχει βιδωθεί στο σασί, πάνω στα απαραίτητα ελαστικά παρεμβύσματα.

Με τον τρόπο αυτό έχουμε άφοβα περάσματα μέσα, όχι από χωματόδρομους, αλλά από βραχώδεις περιοχές ή (τρόπος του λέγειν) από οργωμένα χωράφια, με την μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία του αμαξώματος και των επιβατών.

Οδηγώντας στην άσφαλτο για να πάμε να βρούμε όλα αυτά τα… μαγικά κομμάτια της ελληνικής φύσης (!) διαπιστώνουμε ότι το Sorento τα πάει μια χαρά. Δηλαδή… σουστάρει πάνω στα πολύ παχιά (245) και ψηλά (70άρια) λάστιχά του, το αμάξωμα έχει την αυξημένη κλίση στις στροφές που έχουν όλα τα γνήσια 4×4, το τιμόνι του έχει πάρα πολλές στροφές (3,6) από αριστερά-δεξιά, αλλά ο θόρυβος(αεροδυναμικός και κύλισης) είναι σε παραδεκτά επίπεδα. Καθώς μάλιστα τα ενδιάμεσου τύπου λάστιχα δεν βγάζουν και πολύ θόρυβο με 140χλμ/ώρα (στο κοντέρ) ακούμε χωρίς πρόβλημα τη μουσική που έχουμε επιλέξει στο ραδιο-cd Sony.

Σούπερ ντήζελ

Ο θόρυβος του πετρελαιοκινητήρα φιλτράρεται ικανοποιητικά από την ηχομόνωση του αυτοκινήτου και ακούγεται μόνο στο ραλαντί. Είναι 16βάλβιδος με 2ΕΕΚ, σιδερένιο μπλοκ και τεχνολογία “κοινού συλλέκτη” (common rail ) στην τροφοδοσία του. Αυτό σημαίνει ότι η πολύ υψηλή πίεση με την οποία ψεκάζεται το πετρέλαιο μέσα στο θάλαμο καύσης εξασφαλίζει απόδοση και σχετική οικονομία. Βοηθούσης δε και της μεταβαλλόμενης γωνίας των πτερυγίων της φτερωτής στο τούρμπο, η καμπύλη της ιπποδύναμης δεν είναι τόσο περιορισμένη όπως σε άλλους σημερινούς πετραλαιοκινητήρες, με αποτέλεσμα να μην είναι απαραίτητο ένα 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων.

Το Sorento, τα βγάζει πέρα και με 5άρι. Η δε 5η στα 41,2 χλμ/.ωρα (λίγο κοντή) μπορεί να κατέβει με τρία άτομα μέχρι τις 1.100 στροφές και στη συνέχεια να επιταχύνει το αυτοκίνητο χωρίς δισταγμούς μέχρι τα 175-180 χλμ/.ωρα (κοντέρ). Αυτό είναι και το σημείο στο οποίο το Sorento έχει δώσει ό,τι είναι να δώσει. Όπως άλλωστε και τα πιο πολλά SUV των 2-2,5 λίτρων.

Στον ανοιχτό δρόμο σπάνια θα χρειαστεί να κατεβείτε πιο κάτω από 4η και σε επαρχιακό δρόμο με κλειστές στροφές η 2η σπάνια θα χρειαστεί. Ο κινητήρας έχει πολύ δύναμη στη μέση και άλλωστε οι 140 ίπποι έχουν δώσει το παρών μέχρι τις 3.000 στροφές. Πάντως, άνετα πάει μέχρι τις 4000-4500 αν χρειαστεί.

Μέσα στην πόλη η ελαστικότητα του κινητήρα το κάνει να κινείται σαν αυτόματο (υπάρχει και αυτόματο 4άρι κιβώτιο) αλλά οι πολλές, όπως αναφέραμε, στροφές του τιμονιού κουράζουν. Το δε δέρμα του γρήγορα γυαλίζει, με αποτέλεσμα να γλιστράει.

Και τώρα πάμε χώμα;

Το σύστημα 4κίνησης δίνει πολλές δυνατότητες επιλογής, με το γύρισμα ενός περιστροφικού διακόπτη, στο αριστερό μέρος του ταμπλό και περιορίζει τους ηλεκτρονικούς και άλλους αυτοματισμούς στο ελάχιστο. Στη θέση Auto, το Sorento κινείται ως πισωκίνητο και αν χρειαστεί (σπινάρισμα ή απώλεια πρόσφυσης των πίσω τροχών) τότε μεταφέρεται η ροπή του κινητήρα στους εμπρός τροχούς, μέχρι 50%, με τη βοήθεια ενός συνεκτικού συμπλέκτη από την Borg-Warner. Στη θέση αυτή περνάει από κάθε είδους βατό χωματόδρομο με μπλοκέ μόνο το πίσω διαφορικό. Για πέρασμα από λάσπη ή χιόνια υπάρχει η θέση 4 Η και για δύσβατα μονοπάτια ή σκαρφάλωμα σε βουνά ή κατηφοριές με μεγάλη κλίση βάζετε το αργό βήμα 4L, οπότε μόνο τα κατσίκια θα πάνε πιο πέρα από σας.

Εδώ όμως δεν βοηθάνε καθόλου τα λάστιχα, τα οποία συμβάλουν μεν στην άνεση, αλλά είναι εφετζίδικα, όντας πολύ φαρδύτερα απ’ όσο θα έπρεπε. Έτσι, αποτελούν εύκολη λεία για τις κοφτερές πέτρες, ή μαζεύουν πολύ λάσπη ή χιόνι τον χειμώνα, οπότε χρειάζεται προσοχή.

Με την ευκαιρία να τονίσουμε ότι, αν γνωρίσατε τους πολύ ευαίσθητους συμπλέκτες των νέων Sportage/Tucson, αυτός του Sorento δεν έχει καμιά σχέση. Στη διάρκεια της δοκιμής δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα αν και χρειάστηκε να πατινάρουμε αρκετές φορές, ξεκινήσαμε σε ανηφόρα με μεγάλη κλίση, γενικά τα κάναμε όλα εκτός από το να βγάλουμε βάρκα από το νερό. Κάτι που με το κοντό βήμα δείχνει ότι θα το καταφέρει με ευκολία. Τα τέσσερα αεριζόμενα δισκόφρενα είναι απαραίτητα για να σταματούν τα 2000 και βάλε κιλά του Σορέντο, έχουν καλή αίσθηση, αλλά θα τα προτιμούσαμε λίγο πιο δυνατά.

Υπάρχει… δίλημμα

Μετά από όσα περιγράψαμε θα πιστέψει κάποιος ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο ιδανικό 4×4 για μεσαία, ελληνικού τύπου, βαλάντια, αν μάλιστα ζητάτε τις εκτός δρόμου αδιαμφισβήτητες δυνατότητές του. Ειδικά δε με τη «λογική» κατανάλωση και τιμή των 31.510 ευρώ που κοστίζει η έκδοση ΕΧ ή των 36.650 της ΕΧ High δείχνει δελεαστικό , έστω κι’ αν και το χάσμα τιμής για τα όσα προσφέρει (κυρίως δέρμα, ζαντολάστιχα και κλίμα) είναι μεγάλο. Όταν όμως με 31.000-34.000 ευρώ αγοράζεις…Jeep Cherokee 2,4L ή 2,4 Sport, τότε το δίλημα είναι μεγάλο. Εσείς θα το αγοράζατε επειδή π.χ. στην άσφαλτο πάει –λίγο- καλύτερα από το Cherokee; Εγώ δεν ξέρω, προβληματίζομαι…

Μας άρεσε

 • Σύστημα 4κίνησης
 • Κινητήρας
 • Γραμμή

Δεν μας άρεσε

 • Τιμή
 • Βάρος
 • Στροφές τμονιού

Kia Sorento 2.5 CRDI τεχνικά χαρακτηριστικά

 • ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 2.497 κ.εκ. 2EEK,16V
 • ΙΣΧΥΣ: 140/3.000 σ.α.λ.
 • ΡΟΠΗ: 32xgm/2.000 σ.α.λ.
 • ΚΙΝΗΣΗ: Πίσω και 4×4
 • ΚΙΒΩΤΙΟ: Mηχανικό 5 σχέσεων
 • ΦΡΕΝΑ: Αεριζόμενο δίσκοι εμπρός-πίσω
 • ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ: 14,7 δευτ. (0-100 χλμ./ώρα)
 • ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 170 χλμ./ώρα
 • ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ(δοκιμής): 7,1-11,3 λίτρα/100 χλμ.
 • ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 4.565 mm x1.865mm x1.730 mm
 • ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 420-1960 λίτρα
 • ΒΑΡΟΣ: 2055 κιλά
Προηγούμενο άρθροFIAT 500: Μικρό μικρό σε μέγεθος, αλλά αξιαγάπητο
Επόμενο άρθροAudioGL: Μουσική σε τρεις διαστάσεις
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ