ΑρχικήΕπιστήμηΑϋπνία: Η ταλαιπωρία που μας κρατάει ξύπνιους

Αϋπνία: Η ταλαιπωρία που μας κρατάει ξύπνιους

Είναι μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν από αϋπνία , καθώς σύμφωνα με τις έρευνες το 90% όλων των ηλικιών έχουν εμπειρία από νύχτες που έμεναν άγρυπνοι. Η αϋπνία είναι ένα φαινόμενο διαταραχής ύπνου που μπορεί να υποδηλώνει μια σειρά προβλημάτων είτε οργανικά είτε ψυχολογικά. Όταν η αϋπνία εμμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα και γίνεται ενοχλητική τότε είναι η ώρα να αναλογιστούμε τι φταίει. Είναι σημαντικό να μην επιτρέψουμε να εγκατασταθεί για τα καλά, για να αποφευχθεί από τον οργανισμό να συνηθίσει σε αυτή του την δυσλειτουργία.

Από ψυχολογικής άποψης, το προφίλ των ατόμων που υποφέρουν είναι τέτοιο που παραπέμπει σε προσωπικότητες που θέλουν να έχουν τον έλεγχο, που είναι τελειομανείς, που δυσκολεύονται να αποδεχτούν τα μειονεκτήματα τους, που έρχονται από ένα αυταρχικό γονεϊκό περιβάλλον, που δεν συμβιβάζονται εύκολα με την πραγματικότητα. Είναι συνήθως άτομα που δεν τα πάνε καλά με τον εαυτό τους, που έχουν έντονο άγχος για το παρόν αλλά και για αυτά που τους επιφυλάσσει το μέλλον.

Ο ύπνος είναι μια σωματική αλλά και ψυχική κατάσταση, που αποσκοπεί στην ανατροφοδότηση του ατόμου με ενέργεια, δύναμη, αναπαραγωγή ιδεών, επεξεργασία συναισθημάτων. Το άτομο που έχει αϋπνία, συχνά δυσκολεύεται να παραδώσει τον έλεγχο στον Μορφέα, δηλαδή να αφεθεί στο ασυνείδητο του, αφού θέλει να έχει την πλήρη επίβλεψη πάνω σε αυτό που το προβληματίζει.

Η αϋπνία σε έντονα στρεσογόνες περιόδους, μπορεί να υποδηλώνει φόβο εγκατάλειψης ή ακόμα και φόβο θανάτου. Μια κατάσταση που συχνά συνδέεται με έμμονες ιδέες και ιδεοψυχαναγκασμούς.

Επειδή ο ύπνος σχετίζεται άμεσα με τα όνειρα, το άτομο μπορεί να δυσκολεύεται να επεξεργαστεί τα ασυνείδητα νοήματα που εμπεριέχονται στα όνειρα του. Σε μερικές περιπτώσεις, ένας έντονος εφιάλτης στον ύπνο μπορεί να πυροδοτήσει τον φόβο του ύπνου και κατά συνέπεια την αϋπνία. Γενικά, ο ύπνος αντιπροσωπεύει μια φάση παράδοσης του εαυτού μας σε μια άλλη κατάσταση που το συνειδητό κομμάτι της ύπαρξης μας, έχει πολύ μικρή επιρροή και βέβαια αυτό εξυπηρετεί λειτουργίες και επεξεργασίες που είναι απαραίτητες για την ψυχική αλλά και σωματική μας αρμονία.

Αν αναλογιστούμε, πως κοιμόμαστε το ένα τρίτο της ζωής μας θα πρέπει να καταλάβουμε ότι σίγουρα είναι μια λειτουργία πολύτιμη και για αυτό πρέπει να την διαφυλάσσουμε ως τέτοια.

Όταν λοιπόν κάποιος υποφέρει από αϋπνία τότε είναι απαραίτητη προϋπόθεση να αποφευχθεί η χρήση ουσιών για να κοιμηθεί (αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες, υπνωτικά), αφού αυτές θα επιδεινώσουν το πρόβλημα μακροπρόθεσμα.

Χρειάζεται να διερευνήσει αν υπάρχουν παθολογικά αίτια, και αν αυτά αποκλειστούν τότε το άτομο θα πρέπει με την βοήθεια ψυχολόγου να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα του.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166