Αυξημένο ενδιαφέρον για αγορά εφαρμογών λογισμικού

Η ανάπτυξη του ευρυζωνικού Internet έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι πλέον οι χρήστες «κατεβάζουν» από το Διαδίκτυο τις όποιες εφαρμογές λογισμικού χρειάζονται. Όμως, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική καθώς, όπως σημειώνει ο Αλέξης Χαλκίδης, γενικός διευθυντής της ProgramA, «οι περισσότεροι Έλληνες δεν «κατεβάζουν» λογισμικό από το Διαδίκτυο, αλλά προτιμούν να το αγοράζουν από καταστήματα».

Η ProgramA είναι μία εταιρεία που διαφέρει σημαντικά από τις υπόλοιπες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής. Ο λόγος είναι ότι κινείται στο χώρο της χονδρικής διάθεσης λογισμικού και επιπλέον δεν συνεργάζεται με μία ή δύο μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, αλλά με περισσότερους από 180 δημιουργούς εφαρμογών. «Το μερίδιο αγοράς που έχουμε ανέρχεται σε περίπου 80%» σημειώνει ο κ. Χαλκίδης, ο οποίος επισημάνει ότι η ProgramA ασχολείται με οτιδήποτε έχει σχέση με λογισμικό.

Σύμφωνα με μία άποψη που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, οι εφαρμογές λογισμικού είναι πολύ πιο σημαντικές από το hardware και οι καταναλωτές το μόνο που χρειάζονται είναι να δουν ένα παράδειγμα χρήσης μίας εφαρμογής. «Το επιδεικνύεις, το πουλάς» υποστηρίζει ο κ. Χαλκίδης, προσθέτοντας ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες προτιμούν να αγοράζουν διάφορες εφαρμογές λογισμικού, όπως, για παράδειγμα, προγράμματα διαχείρισης περιεχομένου, διαμόρφωσης video, ασφάλειας. «Είναι ενδιαφέρον ότι πολλοί αγοράζουν εφαρμογές που δεν θα αποκτούσαν σε άλλη περίπτωση, μόλις βλέπουν τις δυνατότητές τους» επισημαίνει ο κ. Χαλκίδης, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη σημασία στις ζωντανές επιδείξεις των προγραμμάτων μέσα στους χώρους των καταστημάτων και γενικότερα στην εκπαίδευση του τελικού χρήστη αναφορικά με τον τρόπο εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που προσφέρει μία εφαρμογή λογισμικού.

Μείωση της πειρατείας

Ένας άλλος παράγοντας για την αύξηση των πωλήσεων λογισμικού μέσα από καταστήματα είναι οι σωστές τιμές, οι οποίες, όπως τονίζει ο κ. Χαλκίδης, είναι πλέον αρκετά προσιτές και δεν διαφοροποιούνται από εκείνες στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Θεωρούμε ότι έχουμε συνεισφέρει αρκετά στη μείωση της πειρατείας» σημειώνει, προσθέτοντας ότι το ζήτημα της υποστήριξης που προσφέρει η ProgramA στα καταστήματα και στους τελικούς χρήστες είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Επόμενα βήματα

Πέραν της διάθεσης μέσω καταστημάτων, η ProgramA έχει αρχίσει να δημιουργεί και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα μέσω του οποίου πωλούνται εφαρμογές λογισμικού και βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση programa.gr. Παράλληλα, η εταιρεία ετοιμάζεται για την επέκτασή της στην Κύπρο αλλά και την Τουρκία, ενώ υπάρχουν σχέδια και για την περιοχή των Βαλκανίων. Ακόμη, στα πλάνα για το άμεσο μέλλον περιλαμβάνεται και η επέκταση σε εφαρμογές λογισμικού που απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε επιχειρήσεις και είναι περισσότερο εξειδικευμένες. «Κυρίως μας ενδιαφέρουν «περιφερειακές» εφαρμογές που κάνουν την καθημερινότητα των εργαζομένων σε μία επιχείρηση πολύ πιο εύκολη» σημειώνει ο κ. Χαλκίδης.