ΑρχικήΔιαδίκτυοAvaaz: Το Facebook είναι εστία παραπληροφόρησης για τα κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία

Avaaz: Το Facebook είναι εστία παραπληροφόρησης για τα κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία

Μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευθεί στην πλατφόρμα του Facebook πάνω από 105 εκατομμύρια αναρτήσεις με ψεύτικες ειδήσεις σχετικά με το κίνημα των κίτρινων γιλέκων που δραστηριοποιείται στη Γαλλία, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήγαγε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Avaaz.

Και μάλιστα από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ό,τι η πλατφόρμα του Facebook διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διάδοση της προπαγάνδας και των παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με τα κίτρινα γιλέκα (γαλλικά: gilets jaunes) που έχουν ως αρνητική συνέπεια να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη.

Έτσι για την ιστορία, η Avaaz διεξάγει διάφορες εκστρατείες γύρω από ευαίσθητα θέματα, όπως η προστασία των δημοκρατικών θεσμών, τη διαφθορά και την κλιματική αλλαγή.

Όσον αφορά την παραπληροφόρηση που προέρχεται από διάφορα γαλλικά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης από όλο τον κόσμο, η ομάδα του Avaaz έλεγξε και διαπίστωσε πως περίπου 100 εξ αυτών δημοσίευαν στην πλατφόρμα του Facebook ανύπαρκτα και πλαστά γεγονότα αναφορικά με αυτό το ζήτημα.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός κάλεσε το Facebook να λάβει ακόμη πιο δραστικά μέτρα για την καταστολή και την εξάλειψη των ψεύτικων ειδήσεων και της προπαγάνδας που γίνονται viral στην πλατφόρμα και αναδημοσιεύονται από εκατομμύρια ανυποψίαστους ανθρώπους.

Ο Christoph Schott, ανώτατο στέλεχος στην Avaaz δήλωσε: «Μέσα από την διεξοδική έρευνα που διεξήγαμε, εντοπίσαμε πάνω από 100 εκατομμύρια παραπλανητικές δημοσιεύσεις. Αυτός ο τεράστιος αριθμός δείχνει πως κάποιοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να μολύνουν και να χτυπήσουν το κίνημα των κίτρινων γιλέκων μέσω της παραπληροφόρησης . Αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο θα πρέπει να προβληματίσει όλη την Ευρώπη, ιδίως γιατί πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, και ενδέχεται να υπάρξει ακόμη και αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, αφού μπορεί να παραπλανηθούν οι ψηφοφόροι, αλλάζοντας αποφασιστεί την τελευταία στιγμή».

Αν και είναι ξεκάθαρο πως το συγκεκριμένο κίνημα ξεκίνησε αυθόρμητα μέσα από το Facebook, όπου έδωσε το έναυσμα στους απλούς ανθρώπους να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τις εργασιακές συνθήκες και να οργανώσουν άπειρες διαμαρτυρίες σχεδόν σε καθημερινή βάση, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό (δεν έχει κοπάσει ακόμη μετά από τόσους μήνες έντονης δραστηριότητας), εν τούτοις δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την πλατφόρμα για να αναστατώσουν τις τοπικές κοινωνίες, με διάφορα ύπουλα τεχνάσματα, όπως περιγράφηκε στις παραπάνω ενότητες.

Ωστόσο, ενώ ορισμένοι οργανισμοί ασφαλείας επέκριναν δριμύτατα το Facebook και το Twitter για την υποκίνηση πολλών ακραίων κινημάτων διαμαρτυρίας ανά την υφήλιο, άλλοι ερευνητές υποστήριξαν ό,τι ο ρόλος τους βοηθά την κοινωνία, όπως στην περίπτωση των κίτρινων γιλέκων.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166