ΑρχικήΥπολογιστέςΑυξάνονται τα κρούσματα ασφαλείας που σχετίζονται με τους εκτυπωτές

Αυξάνονται τα κρούσματα ασφαλείας που σχετίζονται με τους εκτυπωτές

Οι επιχειρήσεις που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εκτύπωση και έχουν συνδεδεμένα τα μηχανήματα τους στο διαδίκτυο είναι εκτεθειμένες σε μεγάλο κίνδυνο, σύμφωνα με νέα έκθεση της Quocirca.

Η έκθεση Global Print Security της εταιρείας αναφέρει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα (60%) των επιχειρήσεων, των εταιρειών και των οργανισμών έχουν βιώσει τουλάχιστον μία παραβίαση δεδομένων που σχετίζεται με την εκτύπωση τους τελευταίους 12 μήνες.

Και αυτό το γεγονός προκύπτει μέσα από βαθιά εξέταση όλων των γεγονότων που σχετίζονται με κυβερνοεπιθέσεις που συνέβησαν τους τελευταίους 12 μήνες, όπου διαπιστώθηκε πως το 11% οφείλονταν στους εκτυπωτές που είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

Η έκθεση αναφέρει πως: «Το ετήσιο μέσο κόστος αυτών των παραβιάσεων ανέρχεται στις 313.000 στερλίνες, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα από αυτά άτυχα περιστατικά προέρχονται από λανθασμένες ενέργειες του χρήστη που χειρίζεται το μηχάνημα».

Για εκείνους που δεν γνωρίζουν, αυτές οι εσφαλμένες κινήσεις ονομάζονται στο χώρο της πληροφορικής ως εσωτερικές απειλές ασφαλείας είτε γίνονται ασυνείδητα, είτε ηθελημένα.

Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μετριάσουν αυτούς τους κινδύνους, αλλά οι προσπάθειές τους «στερούνται ωριμότητας». Προφανώς γιατί δεν γνωρίζουν το αντικείμενο ή δεν έχουν τις απαιτούμενες ικανότητες για να προφυλαχτούν.

Περίπου το ένα πέμπτο (27%) των επιχειρήσεων είναι άμεσα εκτεθειμένες στις ευπάθειες που οφείλονται στους εκτυπωτές. Μάλιστα αν αναλογιστούμε πως σε ένα γραφείο υπάρχουν και άλλες συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο, τότε καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος που διατρέχουν όλες οι επιχειρηματικές οντότητες, οι δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί.

Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα (77%) δήλωσαν ό,τι έχουν αυξήσει τις δαπάνες για την ασφάλεια των εκτυπωτών, αλλά στην πραγματικότητα αυτοί οι πόροι που επενδύονται πάνω σε αυτό τον τομέα θεωρούνται ξεπερασμένες λύσεις, και δεν είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τις δυναμικές επιθέσεις των κυβερνοεγκληματιών.

Οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία της εκτύπωσης, όσο και τον κίνδυνο που συνεπάγεται με την ανεύθυνη χρήση του όταν είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο. Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν πως η είναι αδιαμφισβήτητα ένα πολύτιμο εργαλείο για όλα τα γραφεία, όχι μόνο για τη σημερινή εποχή, αλλά και για το μέλλον.

Οι κίνδυνοι που απορρέουν από τη χρήση της εκτύπωσης συγκαταλέγονται στους πέντε κορυφαίους κινδύνους χακαρίσματος. Επομένως, προσωπικά θα ήθελα να επισημάνω σε όλους τους δημόσιους φορείς της Ελλάδος (όχι μόνο στις επιχειρήσεις) που έχουν στα γραφεία τους εκτυπωτές να μην συνδέουν τα μηχανήματά τους στο διαδίκτυο εάν δεν έχουν κάποιο λογισμικό προστασίας, και το κυριότερο από όλα είναι τα άτομα που τα χειρίζονται να είναι καλά εκπαιδευμένα, ούτως ώστε να αποφεύγονται τα σοβαρά λάθη που εκθέτουν την ασφάλεια των συστημάτων τους.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Είμαι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος. Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομα σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166