ΑρχικήΟικονομίαΗ Αυστρία διερευνά την Amazon για φερόμενες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Η Αυστρία διερευνά την Amazon για φερόμενες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Οι αρχές ανταγωνισμού της Αυστρίας δήλωσαν σήμερα (14 Φεβρουαρίου 2019) ό,τι ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με το κατά πόσον η Αμερικανική εταιρία λιανικής πώλησης Amazon καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της για να ευνοήσει τα δικά της προϊόντα έναντι εκείνων των Αυστριακών λιανοπωλητών που πωλούν τα προϊόντα τους στο ηλεκτρονικό της κατάστημα.

Η Αυστριακή Ομοσπονδιακή Αρχή Ανταγωνισμού (BWB) ανέφερε σε επίσημη δήλωση της ό,τι ερευνά τις καταγγελίες που είχε λάβει τον Δεκέμβριο του 2018 σχετικά με τις φερόμενες «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» που εφαρμόζει η Amazon και πλήττει με ύπουλο τρόπο τα συμφέροντα των Αυστριακών πωλητών που διαθέτουν τα προϊόντα τους στην πλατφόρμα του τεχνολογικού κολοσσού.

Η BWB πρόσθεσε: «Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ό,τι η Amazon κάνει εμφανείς διακρίσεις προωθώντας ορισμένους εμπόρους λιανικής πώλησης έναντι κάποιων άλλων, και κατά αυτόν τον τρόπο ευνοεί υπερβολικά τα δικά της προϊόντα εντός του καταστήματος της».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η Amazon έκλεισε τους λογαριασμούς των Αυστριακών πωλητών απότομα και χωρίς κάποιο προφανή λόγο, κάτι που φυσικά παραπέμπει σε ύποπτες μεθοδολογίες, εφόσον δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία.

Επίσης ορισμένοι καταγγέλλοντες ισχυρίζονται ό,τι η Amazon ανάγκασε τους λιανοπωλητές να μην χαμηλώσουν περαιτέρω την τιμή των αγαθών τους.

Οι Αυστριακοί έμποροι λιανικής πώλησης κατηγόρησαν επίσης την Amazon ό,τι φέρεται να τους υποχρέωσε να υπογράψουν ρήτρες, πράγμα που σημαίνει πως δεν θα μπορούν να προβούν σε νομικές ενέργειες για να βρουν το δίκιο τους.

O επικεφαλής της BWB, o Theodor Thanner δήλωσε: «Πρέπει όλοι να καταλάβουν πως ο ψηφιακός κόσμος δεν έχει νομικά κενά. Οι εταιρείες που λειτουργούν σε παγκόσμια κλίμακα οφείλουν να συμμορφώνονται με τους ισχύοντες Αυστριακούς νόμους και τους κανονισμούς, σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη».

Η έρευνα διεξήχθη σε στενή συνεργασία με το Γερμανικό ομοσπονδιακό γραφείο αντιμονοπωλιακού καρτέλ, το οποίο είχε ξεκινήσει παρόμοια έρευνα εναντίον της Amazon τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο ακόμη δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα, ούτως ώστε να υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για να οδηγηθεί ο τεχνολογικός κολοσσός στο δικαστήριο.

Βέβαια αξίζει να επισημάνουμε πως αρκετοί Έλληνες έχουν ενεργή παρουσία στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Amazon, τόσος ωε πελάτες όσο και ως πωλητές, επομένως η υπόθεση έχει έμμεσα μεγάλο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166