B-Teng, ο φορτιστής smartphone που χρησιμοποιεί τη δύναμη του ανέμου

B-Teng, ο φορτιστής smartphone που χρησιμοποιεί τη δύναμη του ανέμου

Το αποτέλεσμα μιας κινεζικής μελέτης, είναι η δημιουργία μιας μικρής ανεμογεννήτριας που χρησιμοποιεί το τριβοηλεκτρικό φαινόμενο. Τα αέρια ρεύματα της τάξεως των 5,8 km/h είναι αρκετά για να επιτρέψουν την παραγωγή ενέργειας. Ωστόσο αυτή η συσκευή δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμα, και σαφώς σηκώνει πάρα πολλές βελτιώσεις έως ότου κυκλοφορήσει στο εμπόριο.

Κάποια στιγμή στο μέλλον μπορεί να μην είναι πλέον απαραίτητη η χρήση ογκωδών ανεμογεννητριών για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας που προέρχεται από τον άνεμο. Μια πολύ μικρότερη και φθηνότερη συσκευή θα μπορούσε να είναι αρκετή, ενδεχομένως για διάφορες χρήσεις. Αυτό προκύπτει από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell από μια ομάδα Κινέζων ερευνητών που έχουν αναπτύξει μια νανο-ανεμογεννήτρια ικανή να καταστεί μια έγκυρη και βιώσιμη εναλλακτική λύση από τα συνηθισμένα συστήματα φόρτισης για ηλεκτρονικές συσκευές.

Αυτή η πρωτότυπη ιδέα, ονομάζεται B-Teng , και βασίζεται στο τριβοηλεκτρικό φαινόμενο, δηλαδή μια κατάσταση που συνίσταται στη μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων, και συνεπώς στην παραγωγή τάσης ρεύματος, μεταξύ διαφορετικών υλικών που έρχονται σε επαφή (μερικές τυπικές περιπτώσεις σχετικά με αυτό το φαινόμενο είναι όταν ένα υλικό έρθει σε επαφή με τα μαλλιά και μαγνητιζονται μετά την τριβή με τις τρίχες).

Πως λειτουργεί το B-Teng

Για ποιο λόγο να μην αποθηκεύσετε και να επαναχρησιμοποιήσετε την ενέργεια που μπορεί να προέλθει από αναίμακτους και ανέξοδους τρόπους; Αυτό είναι το ερώτημα που προσπάθησαν να απαντήσουν στο εγχείρημα τους οι Κινέζοι επιστήμονες. Συγκεκριμένα η παρούσα συσκευή χρησιμοποιεί δύο λωρίδες πλαστικού μέσα σε έναν διαφανή σωλήνα, με απώτερο σκοπό κατά την τριβή να παραχθεί ενέργεια, αρκεί να ταλαντεύονται σε ρεύματα αέρα μόλις 1,6 μέτρα το δευτερόλεπτο ή 5,8 km/h. Το ισοδύναμο με ένα απαλό θαλασσινό αεράκι ή την αντίσταση που αντιμετωπίζετε όταν περπατάτε λίγο πιο γρήγορα από το κανονικό.

Οι καλύτερες επιδόσεις, ωστόσο, καταγράφηκαν με ταχύτητα μεταξύ 4 και 8 μέτρων ανά δευτερόλεπτο (14 έως 28 km/h). Με άλλα λόγια, εάν μια μέρα το B-Teng ήταν διαθέσιμο και πωλούνταν στην αγορά, θα ήταν πιθανό να επιτευχθεί επαναφόρτιση smartphone και άλλων φορητών συσκευών που χρησιμοποιούνται συνήθως σε εξωτερικούς χώρους ενώ διεξάγεται την σωματική σας άσκηση.

«Μόλις τοποθετήσουμε την μικρή ανεμογεννήτρια στο χέρι ενός ατόμου, η ροή του αέρα που θα έρχεται καταπάνω του ενώ περπατά είναι επαρκής για να παράξει την απαιτούμενη ενέργεια φόρτισης μιας συσκευής, όπως ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο» είπε ο καθηγητής Ya Yang του Ινστιτούτου Νανοενέργειας και Νανοσυστημάτων του Πεκίνου, ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα.

Η ιδανική χρήση του B-Teng

Φυσικά, η δυναμική του B-Teng σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνο μιας κανονικής ανεμογεννήτριας. Ωστόσο, πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η ένταση του ανέμου που είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει είναι πολύ χαμηλότερη. Δεν είναι τυχαίο ότι μπορεί να υπερηφανεύεται για μια αποδοτικότητα μετατροπής αιολικής ενέργειας 3,23%: Μια τιμή που ορίζουν οι ερευνητές ως «καλύτερη από εκείνη που λαμβάνεται μέχρι τώρα από την αιολική ενέργεια» Όλα με πολύ χαμηλό κόστος.

Ο Ya Yang, πρόσθεσε «Η πρόθεση μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε την τρέχουσα τεχνολογία παραγωγής αιολικής ενέργειας, αλλά να λύσουμε τα προβλήματα που δεν μπορούν να λύσουν οι παραδοσιακές ανεμογεννήτριες. Εφόσον οι συνθήκες φαίνονται ιδανικές, έχει αποδειχθεί ότι η νανογεννήτρια λειτουργεί με αξιοπιστία και καλή σταθερότητα. που είναι και το ζητούμενο άλλωστε, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα πολλές παρεμβάσεις σε αυτό το σύστημα για να διατεθεί μία μέρα στην παγκόσμια αγορά. Για παράδειγμα, θα είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί πως θα συμπεριφέρεται παρουσία της βροχής, σκόνης και αλατιού καθώς και σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης ή υπερβολικού κρύου. Συνεπώς, είναι ακόμη πρόωρο να υποθέσουμε το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής εμπορικής κυκλοφορίας του».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας