BAE Systems: Ρόδινο διαγράφεται το μέλλον της

BAE Systems: Ρόδινο διαγράφεται το μέλλον της

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, για τον αμυντικό τομέα της εταιρείας BAE Systems για το πρώτο εξάμηνο και σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, αναμένεται η άνοδος αυτή να συνεχίσει και το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η ανακοίνωση της Βρετανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην προμήθεια του αεροσκάφους νέας γενιάς Hawk καθώς και η παραγγελία του αντίστοιχου εκπαιδευτικού μαχητικού από την Ινδία επέφερε την ενίσχυση της κερδοφορίας την εταιρίας, ενώ από την πλευρά της η Airbus κατάφερε να εξασφαλίσει την παραγγελία πολλών αεροσκαφών στο πρώτο εξάμηνο σε μια αγορά, η οποία παραμένει δύσκολη λόγω των διεθνών συνθηκών και αναμένεται να μην υπάρξει μείωση κερδών σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Συνολικά η εμπορική απόδοση του αμυντικού τομέα της εταιρείας αναμένεται ότι θα ξεπεράσει στο σύνολό της τα αντίστοιχα αποτελέσματα του 2019. Η BAE SYSTEMS είναι μια διεθνής εταιρεία, που δραστηριοποιείται με την ανάπτυξη, την παροχή και την υποστήριξη προηγμένων συστημάτων άμυνας και αεροδιαστημικής για τον αέρα, την ξηρά, τη θάλασσα και το διάστημα.

Η εταιρεία σχεδιάζει, κατασκευάζει και υποστηρίζει στρατιωτικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, υποβρύχια, ραντάρ, ηλεκτρονικά συστήματα αεροσκαφών, επικοινωνίες, ηλεκτρονικά συστήματα και κατευθυνόμενα οπλικά συστήματα. Είναι πρωτοπόρος στην τεχνολογία με παράδοση εκατοντάδων ετών. Η εταιρεία υπερέχει σε καινοτομίες και έχει ως στόχο την ανάπτυξη ευφυών αμυντικών συστημάτων της επόμενης γενιάς.

Η BAE SYSTEMS έχει σημαντικές δραστηριότητες σε πέντε Ηπείρους και πελάτες σε 130 χώρες περίπου. Απασχολεί προσωπικό 90.000 ατόμων και έχει ετήσιο όγκο πωλήσεων περίπου 12 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας μέσω των δικών της επιχειρήσεων και των κοινοπραξιών, στις οποίες συμμετέχει.

Η στρατηγική της εταιρίας για το επόμενο οικονομικό εξάμηνο, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ΒΑΕ, είναι:

  • Σταθερή λειτουργική απόδοση κατά το πρώτο εξάμηνο με αποτελέσματα σύμφωνα με τις προβλέψεις.
  • Οι τομείς Βόρειας Αμερικής, Λύσεων και Υποστήριξης Πελατών και Αεροναυπηγικής Εμπορικών Αεροσκαφών συνέχισαν να έχουν καλή απόδοση. – Ικανοποιητική ρευστότητα με καθαρό χρέος στο τέλος της περιόδου καλύτερα από τις προβλέψεις.
  • Καθοριστικά βήματα, που εγγυώνται την καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος διοίκησης, εφαρμόζονται με συνέπεια σε ολόκληρη την εταιρεία. – Διατήρηση προσωρινού μερίσματος στα 3,7 πέννες ανά μετοχή

Απόδοση

Οι πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου ανέρχονται σε 5.682 εκατ. λίρες Αγγλίας. Τα κέρδη προ φόρων ήταν 56 εκατ. λίρες Αγγλίας. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη ρευστότητα όλων των τομέων της εταιρείας και το καθαρό χρέος στα τέλη Ιουνίου ήταν 1.254 εκατ. λίρες Αγγλίας, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις. Η ρευστότητα θα συνεχίσει να αποτελεί το κύριο διοικητικό ζήτημα με προοπτική βελτίωσης για το δεύτερο εξάμηνο, ενάντια στις προηγούμενες προβλέψεις. Τα έξοδα τόκων ήταν υψηλότερα στο πρώτο εξάμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος κυρίως λόγω του ότι η εκροή ρευστών από αεροσκάφη σε τοπικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Συνολικά, οι τομείς της εταιρείας μας εκπλήρωσαν και παρουσίασαν μια σταθερή λειτουργική απόδοση, σύμφωνα με το πλάνο. Πιο συγκεκριμένα, υπήρχε επίσης καλή απόδοση στους τομείς της Βόρειας Αμερικής, Λύσεων και Υποστήριξης Πελατών και Αεροναυπηγικής Εμπορικών Αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένης της εύρωστης απόδοσης της Airbus.

Η ομάδα των διοικητικών στελεχών είναι απόλυτα αποφασισμένη να επιτύχει βελτιωμένη απόδοση σε όλους τους τομείς της εταιρείας. Οι προτεραιότητές μου είναι να πετύχουμε δυναμική κερδοφόρα ανάπτυξη και αυξανόμενη μετοχική αξία.

Αποτελέσματα εν συντομία

  • Παραγγελίες 46,4 δις. λίρες Αγγλίας
  • Πωλήσεις 5.682 εκατ. λίρες Αγγλίας
  • Κέρδη προ φόρων 465 εκατ. λίρες Αγγλίας
  • Κέρδη ανά μετοχή 7,2 πέννες
  • Λειτουργικά έσοδα (τοις μετρητοίς) 273 εκατ. λίρες Αγγλίας Καθαρό χρέος 1.254 εκατ. λίρες Αγγλίας

Δηλώσεις του γενικού διευθυντή

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΒΑΕ, περίπου το 60% των πωλήσεων της εταιρείας προέρχονται από τα ηλεκτρονικά συστήματα, το λογισμικό και τις υπηρεσίες υποστήριξης με τα αμυντικά προγράμματα να συνεισφέρουν περίπου το 20%, ενώ η ισορροπία έρχεται από τον τομέα εμπορικών αεροσκαφών, κυρίως μέσω της συμμετοχής μας κατά 20% στην Airbus.

Επιτεύχθηκε μια σειρά σημαντικών παραγγελιών, με την απόφαση του Βρετανικού Υπουργείου Αμυνας τον Ιούλιο για την προμήθεια του Hawk, αεροσκάφους προκεχωρημένης εκπαίδευσης καθώς και την πιο πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ινδίας για την επιλογή του αεροσκάφους Hawk.

Παράλληλα, καθώς και το πρόγραμμα για την ενεργοποίηση εκ νέου δυο πρώην φρεγατών του Βασιλικού Ναυτικού, Τype 22, για λογαριασμό του Ναυτικού της Ρουμανίας.

Η ΒΑΕ συνέχισε να αναπτύσσει τα συστήματα για το πρόγραμμα C4ISR. Στα πλαίσια ενός νέου συναρπαστικού εγχειρήματος, η εταιρία επιλέγηκε ως ο βασικός ανάδοχος στην κοινοπραξία NITEworks, που συστήθηκε από το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας και τη βιομηχανία ως καταλύτης για τη βελτιστοποίηση των ικανοτήτων των δικτύων για τις Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η εταιρία εξασφάλισε μια θέση στην ομάδα της Northrop Grumman, μιας από τις δυο ομάδες, που επελέγησαν στο διαγωνισμό για το πρόγραμμα του Watchkeeper, του μη επανδρωμένου αεροσκάφους της Βρετανίας. Ο τομέας της Βόρειας Αμερικής πέτυχε όλους τους στόχους, που είχαν τεθεί, ενώ οι μετρήσεις των πελατών συνέχισαν να είναι εξαιρετικές.

Ολοκληρώθηκε η απόκτηση της Advanced Power Technologies, μιας εταιρείας έρευνας και ανάπτυξης εφηρμοσμένης μηχανικής καθώς και η απόκτηση της MEVATEC Corporation, εξειδικευμένης εταιρείας στον τομέα μηχανικής συστημάτων και αμυντικών βλημάτων.

Παρά τις συνεχόμενες δυσκολίες στην αγορά εμπορικών αεροσκαφών, η Airbus είχε δυναμική απόδοση το πρώτο εξάμηνο. Η υπογραφή το Μάιο του συμβολαίου για το στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος A400M αναμένουν ότι θα επιφέρουν σημαντικά κέρδη στην Airbus.

Τον Ιούλιο υπογράφηκε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Finmeccanica με σκοπό την αναδιοργάνωση του τομέα ηλεκτρονικών συστημάτων αεροσκαφών της Ευρώπης, του προγράμματος C4ISR και του τομέα επικοινωνιών υπό την επίβλεψη της Eurosystems.