Μινέρβα Α.Ε: 140 χρόνια δράσης στην Ελλάδα

Μινέρβα Α.Ε: Ένας αιώνας δράσης στην Ελλάδα

Tα 140 χρόνια παρουσίας της στην ελληνική αγορά συμπληρώνει εφέτος η ελαιουργική εταιρία ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε., η οποία ασχολείται με την παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία ελαιολάδου και ελαιών, έχοντας ως μοναδικό στόχο την προσφορά εξαιρετικών προϊόντων. Σήμερα η εταιρία κατέχει σημαντικό μερίδιο στην αγορά τυποποιημένου ελαιολάδου, ενώ αξιοσημείωτες είναι οι προσπάθειές της στις διεθνείς αγορές όπου εξάγει τα προϊόντα της.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι προϊόντα της εταιρίας διατίθενται σε 30 χώρες, οι εξαγωγές αποτελούν το 12-15% του τζίρου της, ενώ πρόσφατα τοποθέτησε προϊόντα της σε Ινδονησία και Κίνα. Παράλληλα, η εταιρία, όπως ανέφερε στην «Eξπρές» ο διευθύνων σύμβουλός της Γεώργιος Κωστιάνης, πρόκειται να ενισχύσει την γκάμα των προϊόντων της με προϊόντα ελιάς και πατέ ελιάς, ενώ λανσάρει στην αγορά και τη μαργαρίνη ελαιολάδου. Τόνισε δε ότι η Μινέρβα παραμένει προσηλωμένη στις διαχρονικές αξίες της, που είναι η συνεχής προσπάθεια για προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.

Η ιστορία της Μινέρβα

Στα τέλη του 19ου αιώνα, και συγκεκριμένα το 1877, ξεκινά ουσιαστικά η ιστορία της ΜΙΝΕΡΒΑ, όταν οι οικογένειες Γιαννάκου και Καρακώστα ιδρύουν την εταιρία εισαγωγών – εξαγωγών εδωδίμων και αποικιακών ειδών. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1904, επεκτείνονται και στον χώρο της εμπορίας ελαιολάδου, δημιουργώντας τα εμπορικά σήματα ΜΙΝΕΡΒΑ και ΡΕΓΓΙΝΑ.

Ακολουθώντας τα μηνύματα των καιρών, η εταιρία το 1936 πρωτοπορεί προτείνοντας την τυποποίηση του ελαιολάδου σε γυάλινο μπουκάλι και διαφημίζοντάς το ως «το καλύτερο ελαιόλαδο σε δοχεία σφραγισμένα». Eνα χρόνο μετά οι δύο συνεταίροι χωρίζουν και το ΜΙΝΕΡΒΑ κρατά ο Ευάγγελος Γιαννάκος.

Με συνεχιστή τον γαμπρό τού ιδρυτή, τον Aγγελο Σαχπάλογλου, η εταιρία εισέρχεται σταδιακά στην επόμενη φάση της περνώντας από την εμπορία στη βιομηχανία επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου. Οι δραστηριότητες από τη δεκαετία του 1950 αναπτύσσονται ραγδαία. Οι εξαγωγές ξεκινούν και το 1957 βρίσκει την εταιρία με πωλήσεις στις χώρες της Ευρώπης, τη Λατινική Αμερική, την Αυστραλία, την Αφρική.

Οι ανάγκες μεγαλώνουν και το κατάστημα της Σωκράτους αποκτά παραγωγική μονάδα στο Μοσχάτο. Η εταιρία επεκτείνεται με αντιπροσώπους σε όλη την Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, τον Βόλο, την Πάτρα, τη Ρόδο, αλλά και τα πρώτα δικά της αυτοκίνητα διανομής.

Η δεκαετία του 1960 χαρακτηρίζεται από συνεχή ανάπτυξη, καθώς η εταιρία ανοίγεται σε νέες αγορές αυξάνοντας δυναμικά την εξαγωγική της δραστηριότητα και επεκτείνοντας το δίκτυο των αντιπροσώπων της σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα όπου υπάρχει απόδημος Ελληνισμός.

Δημιουργεί επώνυμα προϊόντα και συσκευασίες ελαιολάδου που απευθύνονται σε ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές, όπως το KRINOS για τις ΗΠΑ, το PANTHEON για τη Βοστώνη, το PERIKLIS για τη Γερμανία. Το 1971 η εταιρία μετατρέπεται σε ανώνυμη, ενώ το 1972 το μαγειρικό λίπος ΜΙΝΕΡΒΑ διαφημίζεται για να εξελιχθεί στην μεγάλης αποδοχής από το καταναλωτικό κοινό ΜΙΝΕΡΒΙΝΗ το 1975. Tο πρώτο τυποποιημένο αραβοσιτέλαιο ΜΙΝΕΡΒΑ έρχεται το 1973, ενώ το 1974 ξεκινά η παραγωγή σαπουνιών.

Το 1977 είναι έτος σταθμός για την εταιρία, που πλέον μπαίνει στην τρίτη φάση της ιστορίας της. Η στρατηγική συνεργασία και συμπόρευση της ΜΙΝΕΡΒΑ με τον διεθνή όμιλο Paterson Zochonis & Co. Ltd. ανοίγει για αυτήν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Ο όμιλος Paterson Zochonis, με έδρα το Μάντσεστερ της Αγγλίας, είναι μια πολυεθνική δύναμη στον χώρο των σαπουνιών, απορρυπαντικών και ειδών προσωπικής φροντίδας.

Η εταιρία ξεκίνησε το 1879 από τη Σιέρα Λεόνε της Δυτικής Αφρικής, από τον Eλληνα Γιώργο Ζοχώνη και τον Σκοτσέζο George Paterson, για να ιδρύσει το 1948 το πρώτο της εργοστάσιο σαπωνοποιίας στη Νιγηρία, ενώ το 1953 εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η συνεργασία με τον πολυεθνικό όμιλο σηματοδοτεί την αναδιοργάνωση της εταιρίας και του δικτύου των αντιπροσώπων ανά την Ελλάδα βάσει των νέων δεδομένων. Δύο χρόνια αργότερα ενισχύεται η θέση της στην αγορά των μαργαρινών με την παραγωγή της μαργαρίνης ΦΑΣΤ.

Στο μεταξύ, η ΜΙΝΕΡΒΑ διευρύνει ακόμα περισσότερο την παρουσία της στην ελληνική αγορά με ένα νέο προϊόν, το ΧΩΡΙΟ, το οποίο υπακούει αφενός στις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού για παραδοσιακά προϊόντα και αφετέρου προσπαθεί να περιορίσει την ανεξέλεγκτη διακίνηση του χύμα ελαιολάδου. Παράλληλα, επεκτείνεται στη διανομή σαπουνιών και απορρυπαντικών της μητρικής εταιρίας, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο την γκάμα των προϊόντων της.

Το 1999 ολοκληρώνεται το όραμα για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και τη μετεγκατάσταση της παραγωγικής μονάδας της εταιρίας από το Μοσχάτο στο Σχηματάρι της Βοιωτίας. Ο πολυεθνικός όμιλος Paterson Zochonis, έχοντας αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά, επενδύει 35 εκατ. ευρώ και δημιουργεί ένα εργοστάσιο με τεχνολογία αιχμής.