ΑρχικήΕιδήσειςBisti Badlands: Βράχοι που μοιάζουν με σπασμένα αυγά!

Bisti Badlands: Βράχοι που μοιάζουν με σπασμένα αυγά!

Στην έρημο του Νέου Μεξικού, σε μια λωρίδα 45.000 στρεμμάτων, βρίσκονται βράχοι από ψαμμίτη, οι οποίοι μοιάζουν με… σπασμένα αυγά, έχοντας εκπληκτικά χρώματα και σχηματισμούς επάνω τους.

Η λωρίδα αυτή της ερήμου ονομάζεται Μπίστι Μπάντλαντ (Bisti Badlands), στην γλώσσα των Ναβάχο σημαίνει «η περιοχή των λόφων του σχιστόλιθου», και δημιουργήθηκε πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια, όταν υποχώρησαν τα νερά θάλασσας που υπήρχαν εκεί και αποκαλύφθηκαν τα ιζηματογενή πετρώματα.

Έπειτα, από την ξηρασία και με την πάροδο του χρόνου, άρχισαν να διαμορφώνονται και οι βράχοι με τα στίγματα στην επιφάνεια τους, τα οποία, όπως λένε οι παλαιοντολόγοι, οφείλονται σε διάφορα ορυκτά που είναι προσκολλημένα επάνω τους. Αυτά τα ορυκτά βρίσκονται κυρίως στην επιφάνεια των βράχων, προκαλώντας τις περίεργες «ρωγμές». Οι γιγαντιαίοι σχηματισμοί «αυγού», φτάνουν σε μήκος περίπου τα δύο μέτρα.

Ωστόσο πρέπει να καταστεί σαφές πως αυτό το αξιοπερίεργο δημιούργημα της μητέρας φύσης αποτελεί γεωλογικό φαινόμενο, και μάλιστα σε ορισμένους βράχους σε αυτήν την απέραντη ερημωμένη έκταση έχουν βρεθεί και απολιθώματα αρχαίων ζώων που ζούσαν εκεί πριν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Βέβαια, επειδή οι βράχοι που μοιάζουν σαν σπασμένα αυγά δεν βρίσκονται δίπλα σε κάποια κατοικημένη περιοχή, αλλά σε ένα απομονωμένο μέρος, εξυπακούεται πως δεν είναι εύκολο να μεταβεί κάποιος στο Bisti Badlands για να τα θαυμάσει από κοντά, εκτός και αν έχει στην κατοχή του όχημα τύπου SUV (δηλαδή αυτοκίνητο εκτός δρόμου) που θα του επιτρέψει να τα πλησιάσει.

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε στο Bisti Badlands

  • Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις σε τούτη την έρημο, οπότε πρέπει να είσαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα
  • Πρόκειται για μια πραγματική έρημο, και δεν υπάρχουν δρόμοι και μονοπάτια.
  • Απαιτείται να έχετε μαζί σας άφθονο νερό, γιατί σε περίπτωση που χαθείτε, τουλάχιστον να αποφύγετε τα χειρότερα, ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή σας από την αφυδάτωση.
  • Οπωσδήποτε να φοράτε παπούτσια πεζοπορίας
  • Παρόλο που επιβάλλεται να έχετε μαζί σας κινητό τηλέφωνο, δυστυχώς δεν είναι σίγουρο πως θα υπάρχει σήμα σε ολόκληρη την έρημο.
  • Δεν υπάρχει καθόλου σκιά, οπότε προσέξτε να έχετε μαζί σας κάποια ομπρέλα για να μη σας χτυπάει κατακούτελα ο ήλιος
  • Είναι εύκολο να χαθείτε κατά την εξερεύνηση. Συνεπώς καλό θα είναι να έχετε μαζί σας μία συσκευή τύπου GPS ή μια πυξίδα για να διευκολύνετε την περιήγηση σας στην περιοχή.
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166