ΑρχικήHow to10 τρόποι να βελτιώσεις το ασύρματο σήμα Wi-Fi

10 τρόποι να βελτιώσεις το ασύρματο σήμα Wi-Fi

Το μείζον πρόβλημα του κακού ασύρματου σήματος είναι μία συνηθισμένη κατάσταση που τη βιώνει πολύς κόσμος στο σπίτι του, ιδίως εάν η οικία είναι τεράστια. Στο παρόν αφιέρωμα μας συγκεντρώσαμε όλες εκείνες τις χρήσιμες συμβουλές που μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις το Wifi σήμα σου και να δεις περισσότερες μπάρες στις συσκευές σου, όπου και αν βρίσκονται.

Χρησιμοποιείς τον υπολογιστή ή το κινητό από όλα τα δωμάτια του σπιτιού και το σήμα του Wi-Fi είναι 4 ή 5 μπάρες σε κάθε περίπτωση; Τότε, αυτό το άρθρο δεν είναι για σένα, εκτός αν θέλεις ασύρματο δίκτυο στο αυτοκίνητο όταν είναι παρκαρισμένο κάτω από το σπίτι. Στην περίπτωση όμως που οι μπάρες έχουν την τάση για εξαφάνιση καθώς μετακινείσαι μακριά από το Wi-Fi router, υπάρχουν μερικές ενέργειες που μπορείς να κάνεις και να βελτιώσεις το σήμα. Οι λύσεις αυτές ποικίλουν. Κάποιες μάλιστα είναι σύνθετες και ακριβές.

Ευτυχώς όμως, πριν φτάσεις σε αυτές, υπάρχουν πολλές ενέργειες που μπορείς να κάνεις χωρίς να δώσεις ούτε ένα ευρώ, ενώ παράλληλα απαιτούν ελάχιστο από το χρόνο σου. Επίσης, δε χρειάζεται να γνωρίζεις από δίκτυα καθώς οι ενέργειες που περιγράφουμε δεν περιλαμβάνουν “επεμβάσεις” όπως αλλαγές διεθύνσεων ή προχωρημένες ρυθμίσεις του router. Ξεκινάμε λοιπόν…

Τι παίζει στα άλλα κανάλια;

Χωρίς κόστος

Ίσως η πιο απλή ενέργεια που μπορείς να κάνεις και να βελτιώσεις άμεσα το WiFi σήμα σου, είναι απλά να αλλάξεις κανάλι στο router σου. Αν ο router σου χρησιμοποιεί το ίδιο κανάλι με άλλους routers της γειτονιάς σου, αυτό μπορεί να επηρεάζει αρνητικά, όχι μόνο τις επιδόσεις, αλλά και την κάλυψη του δικτύου σου. Εξ’ ορισμού οι περισσότεροι routers δείχνουν προτίμηση σε συγκεκριμένα κανάλια όπως το 6 και το 11. Οπότε, αυτό που έχεις να κάνεις είναι πρώτα να βρεις ποια κανάλια έχουν “συμφόρηση” και στη συνέχεια να επιλέξεις κάποιο ελεύθερο ή με τη λιγότερη “κίνηση”.

Για να δεις την κατάσταση των ασύρματων δικτύων της γειτονιάς σου μπορείς να κατεβάσεις το εξαιρετικό inSSIDer . Μάλιστα, εκτός από την έκδοση για Windows, η συγκέκριμένη εφαρμογή έχει έκδοση για Mac OS X και Android. Με μια σάρωση, το inSSIDer θα σου δείξει μια αναλυτική κατάσταση των κοντινών ασύρματων δικτύων που συνοδεύεται από αναλυτικές πληροφορίες για το καθένα, όπως το πρωτόκολλο ασφάλειας, τη διεύθυνση MAC και φυσικά το κανάλι. Αν για παράδειγμα τα κανάλια 6 και 11 έχουν “κόσμο”, μπορείς να επιλέξεις το 1 ή το 4.

Για να επιλέξεις το κανάλι θα πρέπει να μπεις στο setup του router μέσω ενός browser (συνήθως είναι στη διεύθυνση 192.168.1.1 ή 192.168.2.1) και να επιλέξεις Wireless ή κάτι τέτοιο (οι επιλογές διαφέρουν από router σε router). Από εκεί μπορείς να επιλέξεις το κανάλι (channel) που επιθυμείς.

Μήπως βγήκε νέο firmware;

Χωρίς κόστος

Όσο κι αν δεν σε εντυπωσιάζει σαν ενέργεια βελτίωσης, η αναβάθμιση του firmware των δικτυακών συσκευών μπορεί να ενισχύσει το σήμα WiFi ακριβώς όσο χρειάζεται για την κάλυψη του χώρου σου. Επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις δε θα ειδοποιηθείς αυτόματα όταν είναι διαθέσιμη μια νέα έκδοση, πρέπει από μόνος σου να ελέγχεις για κάτι τέτοιο. Μία επίσκεψη στα websites των κατασκευαστών του router και της κάρτας δικτύου είναι αρκετή για να μάθεις αν χρειάζεσαι αναβάθμιση.

Σχετικά με τον router, το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να σημειώσεις το όνομα του μοντέλου και τον κατασκευαστή και να ψάξεις στο website του. Από τη στιγμή που θα βρεις κάποια νεότερη έκδοση και την κατεβάσεις ακολουθεί το “επικίνδυνο” μέρος της αναβάθμισης. Άνάλογα με το router που έχεις, μέσα από το μενού πάρε πρώτα ένα backup των τρεχουσών ρυθμίσεων. Στη συνέχεια κάνε upload στη συσκυή το νέο firmware που κατέβασες σύμφωνα με τις οδηγίες που φαίνονται στην οθόνη σου. Για να μην μπεις σε περιπέτειες προσπάθησε να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς κάποια διακοπή. Η όλη διαδικασία κρατάει ελάχιστα λεπτά και το μόνο που απαιτεί από εσένα είναι να διαβάζεις με προσοχή και να εκτελείς τα μηνύματα που εμφανίζονται. Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάχουν περιπτώσεις όπου η αναβάθμιση του router γίνεται μόνο από τον πάροχο του Internet όταν αυτός εκδόσει νεότερο firmware, όπως για παράδειγμα σε όσους χρησιμοποιούν τον εξ’ ορισμό router NetFaster που δίνει η HOL.

Το ίδιο σημαντική όμως είναι και η αναβάθμιση του driver της κάρτας δικτύου. Επειδή συνήθως η κάρτα αυτή βρίσκεται στο εσωτερικό του υπολογιστή σου (εκτός αν έχεις κάποια σε μορφή USB adapter), μπορείς να μεταβείς στο Control Panel, να επιλέξεις System και στη συνέχεια Device Manager (μπορείς να μεταβείς εκεί και με δεξί κλικ από το My Computer στην επιφάνεια εργασίας). Από τη λίστα που εμφανίζεται “ξεδιπλώνεις” το Network adapters και σημειώνεις το μοντέλο και τον κατασκευαστή της ασύρματης κάρτας δικτύου (αν το σύστημά σου διαθέτει και ενσύρματη προσέχεις να σημειώσεις τα στοιχεία της ασύρματης) ώστε να ψάξει στο website του ή σε κάποιο άλλο website με drivers. Αυτό που έχεις να προσέξεις είναι να επιλέξεις τη σωστή έκδοση του driver ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείς. Συνεχίζει με την εγκατάσταση που και εδώ απατεί ελάχιστο χρόνο.

Μια μετακίνηση μπορεί να είναι αρκετή!

Χωρίς κόστος

Όχι, δεν αναφερόμαστε στο να μετακομίσεις σε κάποιο άλλο σπίτι που θα βρεις ελεύθερο δίκτυο WiFi. Η μετακόμιση αφορά στο router και μπορεί να από πολύ απλή μέχρι δύσκολη ανάλογα με το σπίτι.

Αρχικά, αυτό που πρέπει να πετύχεις είναι να μεταφέρεις το router σε ένα κεντρικό σημείο του σπιτιού όπου με κάθε απομακρυσμένο χώρο να μεσολαβούν οι λιγότεροι τοίχοι. Αυτό σημαίνει πως το καλύτερο σημείο μπορεί να μην είναι το απολύτα πιο κεντρικό του σπιτιού. Για παράδειγμα, στην εικόνα μας, εκτός από τις αποστάσεις και τους τοίχους λάβαμε υπόψη μας και τη σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο. Αν ο επάνω όροφος αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο ή έχει ελάχιστους τοίχους, τότε ίσως να μη χρειαστεί κάποια άλλη επέμβαση.

Στα νεότερα σπίτια η μετακίνηση του router είναι συνήθως απλή καθώς υπάρχουν πολλές τηλεφωνικές πρίζες και η οποιαδήποτε παρέμβαση γίνεται εύκολα στον κεντρικό κατανεμητή (ή εκεί που καταλήγουν όλα τα τηλεφωνικά καλώδια) του σπιτιού. Στα παλαιότερα σπίτια, η μετακίνηση μπορεί να είναι πιο δύσκολη καθώς ίσως να χρειαστεί να περάσεις κάποιο καλώδιο. Σίγουρα η αισθητική αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου για την τελική τοποθέτηση.

Χρησιμοποίησε μεταλλικό κουτάκι αναψυκτικού

Χωρίς κόστος

Μπορεί να σου φανεί αστείο ωστόσο, αν αφιερώσεις περίπου 20 λεπτά, μπορείς να αυξήσεις λίγο το σήμα του router χρησιμοποιώντας μόνο ένα μεταλλικό κουτάκι μπύρας ή αναψυκτικού. Τα εργαλεία που θα χρειαστείς είναι ένα ψαλίδι, ένα κοπίδι και λίγο στερεωτικό blue tac. Φυσικά, απαιτείται αρκετή προσοχή καθώς τόσο με το κοπίδί, όσο και με το κομμένο κουτάκι μπορείς εύκολα να τραυματιστείς.

Ακολούθησε τις αναλυτικές οδηγίες μας όπως περιγράφονται στο Βήμα Βήμα “Καλύτερο ασύρματο σήμα με ένα κουτάκι μπύρας” και, αν οι συνθήκες το ευνοούν, ίσως να δεις το σήμα σου να έχει μια μικρή αύξηση.

Αποφύγετε τον ηλεκτρονικό θόρυβο

Χωρίς κόστος

Τα ασύρματα δίκτυα λειτουργούν στη συχνότητα των 2,4GHz. Όμως, το κακό είναι ότι στην ίδια συχνότητα λειτουργούν και άλλες συσκευές του σπιτιού όπως ασύρματα τηλέφωνα, συσκευές παρακολούθησης μωρών και φούρνοι μικροκυμάτων που παράγουν σημαντικό θόρυβο και προκαλούν την εξασθένηση του WiFi σήματος. Ειδικά οι φούρνοι μικροκυμάτων παλαιότερης τεχνολογίας μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στη λήψη, ακόμα και διακοπή της.

Αν δεν έχεις αγοράσει ακόμα τέτοιες συσκευές στο σπίτι, αλλά σκοπεύεις να το κάνεις σύντομα, τότε εξέτασε συσκευές που λειτουργού σε άλλη συχνότητα. Για παράδειγμα, αν θες οπωσδήποτε ασύρματο τηλέφωνο μπορείς να βρεις και για τη συχνότητα των 900MHz. Αν υπάρχουν ήδη κάποιες συσκευές των 2,4GHz στο σπίτι, προσπάθησε να βελτιώσεις την κατάσταση αλλάζοντας τη θέση τους και “ανοίγοντας το δρόμο” στο WiFi σήμα. Κάτι που επίσης μπρορεί να βοηθήσει είναι η αλλαγή του καναλιού στο router.

Η δύναμη της κεραίας

Με μικρό κόστος

Αν ο router σου διαθέτει αφαιρούμενη κεραία ώστε να μπορείς να την αντικαστατήσεις, η αγορά μιας πιο ισχυρής κεραίας μπορεί να λύσει άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα κάλυψης. Εξ’ ορισμού οι routers χρησιμοποιούν κεραίες τύπου omni directional (πολυκατευθυντικές) την οποία μπορείς να αντικαταστήσεις με μία ίδιου τύπου, αλλά πιο ισχυρή. Τέτοιες κεραίες μπορείς να βρεις στα καταστήματα με τιμές περίπου από 12 έως 30 ευρώ ανάλογα με την ισχύ και την ποιότητά τους.

Μία άλλη λύση αν θέλεις να ενισχύσεις το σήμα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι να φτιάξεις μία κατευθυντική κεραία χρησιμοποιώντας κάποια κυλινδρική μεταλλική συσκευασία. Αυτές οι “χειροποίητες” κεραίες είναι γνωστές και ως cantennas, έχουν πολύ καλή απόδοση και η συσκευασία που έχει κερδίσει τους περισσότερους είναι αυτή από τα πατατάκια Pringles. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το κόστος περιορίζεται στην αγορά καλωδίου και κάποιων connectors. Αν και μπορείς εύκολα να βρεις οδηγίες στο Web, είναι πολύ πιθανό η κατασκευή της να μας απασχολήσει μελλοντικά στην ενότητα Βήμα – Βήμα.

Το παλιό (router) είναι αλλιώς

Χωρίς κόστος

Αν έχεις αντικαταστήσει το Wi-Fi router και ο παλιός βρίσκεται σε κάποιο ντουλάπι, είναι μάλλον ώρα να τον βγάλεις από εκεί και να τον βάλεις πάλι σε λειτουργία. Μόνο που αυτή τη φορά ο ρόλος του θα είναι διαφορετικός καθώς θα χρησιμοποιηθεί ως access point ή repeater. Στην πρώτη περίπτωση η σύνδεση μεταξύ των δύο routers είναι ενσύρματη, ενώ στη δεύτερη ασύρματη. Αν ο πρώτος router έχει διεύθυνση 192.168.1.1 και subnet mask 255.255.255.0, ο δεύτερος θα πρέπει να πάρει τη διεύθυνση 192.168.1.2 και ίδιο subnet mask.

Επίσης, θα πρέπει να δώσεις στο δεύτερο router τις ίδιες παραμέτρους ασφαλείας (πρωτόκολλο, αλγόριθμος και password) με τον πρώτο router. Κάποιοι routers μπορούν να λειτουργήσουν ως WiFi repeaters μόνο αν ο τύπος ασφάλειας περιοριστεί στο όχι και τόσο ασφαλές WEP. Η συνολική διαδικασία είναι μεγάλη, μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το σετ των routers και ξεφεύγει από το σκοπό του παρόντος αφιερώματος. Θα πρέπει να πάντως να γνωρίζεις πως ακόμα κι αν βρεις στο Web οδηγίες για το σετ των routers που διαθέτεις, απαιτούνται κάποιες βασικές γνώσεις δικτύων για να ακολουθήσεις τα βήματα. Ίσως και αυτό να μας απασχολήσει σε κάποιο μελλοντικό άρθρο της ενότητας Βήμα-Βήμα.

Το νέο (router) είναι ωραίο

Με μεσαίο προς μεγάλο κόστος

Αν ο εξοπλισμός που διαθέτεις είναι παλιός και ο χώρος που πρέπει να καλύψεις είναι μεγάλος, ίσως να πρέπει να σκεφτείς τη συνολική αναβάθμιση του εξοπλισμού με την αγορά νέου router και καρτών δικτύου. Για παράδειγμα, αν ο εξοπλισμός σου ακολουθεί το πρωτόκολλο 802.11g, μια αναβάθμιση στο 802.11n όχι μόνο θα αυξήσει την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων στο δίκτυο, αλλά θα βελτιώσει και την κάλυψη.

Η αγορά ενός router και μια κάρτας δικτύου 802.11n απαιτεί τουλάχιστον 50-60 ευρώ και μπορεί να φτάσει αρκετά υψηλά όταν πρόκειται για γνωστούς κατασκευαστές. Επίσης, το πρωτόκολλο 802.11n είναι πλήρως συμβατό με το 802.11g οπότε δε χρειάζεται να αναβαθμίσετε όλες μαζί τις συσκευές σας.

Άμεση βελτίωση με ένα repeater

Με μικρό προς μεσαίο κόστος

Η χρήση ενός repeater παραμένει η πιο γνωστή και αποδοτική λύση για να βελτιώσεις το WiFi σήμα σου. Το καλό είναι πως αν έχεις μείνει με την εντύπωση πως αυτές οι συσκευές είναι ακριβές πρέπει να αναθεωρήσεις καθώς πλέον οι τιμές τους ξεκινούν από 30 ευρώ. Να σημειώσουμε πως αυτές οι συσκευές διαθέτουν και θύρα LAN για να παίξουν το ρόλο access point με ενσύρματη σύνδεση με το router αν θέλεις κάτι τέτοιο (στην περίπτωση που θες να δώσεις πρόσβαση μόνο στους υπολογιστές ενός χώρου αρκετά απομακρυσμένου από το κεντρικό router).

Μην επιλέξεις κάποια συσκευή ή προσπεράσεις τη συγκεκριμένη λύση χωρίς να δεις τους μικρούς repeaters που μπαίνουν απ’ ευθείας στην πρίζα και καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο, όπως τα LogiLink WL0146 και D-Link DIR-505 SharePort Mobile Companion με τιμές γύρω στα 50 ευρώ. Μάλιστα, το δεύτερο διαθέτει περισσότερες λειτουργίες από αυτές του repeater/ access point και διαθέτει θύρα USB για τη δημιουργία ενός μικρού cloud μεταξύ των χρηστών του. Φυσικά, και στην περίπτωση των repeaters απαιτούνται βασικές γνώσεις δικτύων για την εγκατάστασή τους (ή τουλάχιστον ιδιαίτερη προσοχή στις οδηγίες του manual).

Εξοπλισμό από ένα κατασκευαστή

Ο δέκατος τρόπος του αφιερώματος μας είναι περισσότερο μια συμβουλή και τίποτα παραπάνω: χρησιμοποίησε δικτυακό εξοπλισμό μόνο ενός κατασκευαστή. Αυτό σημαίνει πως αν έχεις μια προτίμηση σε Cisco, D-Link ή κάποιον άλλο, προμηθεύσου router, κάρτες δικτύου, repeater, κεραίες και οτιδήποτε άλλο μόνο από αυτόν ώστε να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι οι συσκευές διαφόρων κατασκευαστών είναι ασύμβατες μεταξύ τους – λειτουργούν μια χαρά, χωρίς προβλήματα – αλλά όπως και να το κάνουμε κάθε κατασκευαστής βελτιστοποιεί τις συσκευές του με βάση τα δικά του προϊόντα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166