ΑρχικήΛογισμικάBitwig Studio: Το αντίπαλο δέος του Ableton Live

Bitwig Studio: Το αντίπαλο δέος του Ableton Live

Το Bitwig Studio μάλλον είναι από τα πιο αναμενόμενα performance DAW αυτή την εποχή. Φανταστείτε ότι βρίσκεται ακόμα σε beta έκδοση και δεν έχει κυκλοφορήσει κάτι ολοκληρωμένο προς το κοινό, για να καταλάβετε πόσο καλή φήμη έχει αποκτήσει.

Από τις πρώτες ματιές, σε έκδοση που έπεσε στα χέρια μας, βλέπουμε πως μιλάμε για ένα μουσικό πρόγραμμα που έχει δανειστεί αρκετά χαρακτηριστικά από το Ableton Live. Μπορούμε πάντως να δικαιολογήσουμε το παρουσιαστικό του Bitwig μιας και στις εποχές πριν καν εμφανιστεί το Ableton Live, σχεδόν όλα τα DAW (Logic PRO, Cubase, Protools κλπ.) είχαν το ίδιο παρουσιαστικό και έμοιαζαν περισσότερο μεταξύ τους απ’ ό,τι γίνεται σήμερα.

Στην τελική ανάλυση, όσοι έχουν περάσει τουλάχιστον μια δεκαετία ενεργά στον κλάδο της ηχοληψίας και του sequencing, έχουν καταλάβει πως η όλη εξέλιξη αυτών των προγραμμάτων συνέβη γιατί ο κάθε ένας δανειζόταν χαρακτηριστικά από τον άλλον για να βελτιώσει το δικό του πρόγραμμα. Ένας υγιής δανεισμός με λίγα λόγια. “Αφού δανείστηκα από εσένα, μπορείς να κάνεις κι εσύ το ίδιο“.

Το Bitwig Studio, όμως, είναι κάτι διαφορετικό. Πολύ εύκολα θα μπορούσε κάποιος να πει πως είναι μια διαφοροποιημένη έκδοση του Live. Κι όμως μετά από αρκετό testing, το πρόγραμμα έχει να μας αποκαλύψει μυστικά που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο DAW.

Υπάρχει το Mix view, που θυμίζει μια κλασική κονσόλα που έχουν όλα τα sequencers, στην οποία τα MIDI και τα audio κανάλια μπορούν να ενεργοποιηθούν ξεχωριστά ή και ταυτοχρόνως. Επίσης υπάρχει και το παραδοσιακό οριζόντιο Arrange view για σκοπούς sequencing. Εκεί είναι που μπορούμε να “γράψουμε” το κομμάτι μας ή να κάνουμε κάποιο remix. Μέχρι στιγμής αυτά τα χαρακτηριστικά “μυρίζουν” άλλο πρόγραμμα, έτσι δεν είναι; Μετά από ώρες όμως, βλέπουμε πως μοιάζει σαν να έχει μεριμνήσει κάποιος για όλα τα μικροπροβλήματα του Ableton και να τα έχει διορθώσει στο Bitwig.

Τα features ώρες ώρες είναι αποκαλυπτικά και πραγματικά βελτιώνουν το όλο workflow του προγράμματος. Εδώ μιλάμε για καθαρά πρακτικές βελτιώσεις που θα βοηθήσουν τον κάθε μουσικό.

Επίσης, έχουμε να κάνουμε και με υποστήριξη διπλής οθόνης με υποστήριξη και των δυο views σε κάθε μία. Στην πρώτη μπορούμε να έχουμε το Arrangement και στην άλλη το Session και να εκμεταλλευτούμε όλα τα χαρακτηριστικά τους.

Το πιο ενδιαφέρον στην όλη κατάσταση του Bitwig, όμως, είναι η υποστήριξη όχι δυο αλλά τριών λειτουργικών συστημάτων. Mac OS X, Windows αλλά και Linux! Είναι ίσως η πρώτη φορά που ένα τόσο ενδιαφέρον DAW δηλώνει την πλήρη υποστήριξη του στο λειτουργικό Linux.

Πίνακας περιεχομένων

Χαρακτηριστικά

To Bitwig Studio έχει τέσσερα είδη καναλιών (tracks). Τα κλασικά Audio, Instrument (MIDI) αλλά και τα Hybrid και Effect, οπού Effect είναι στην ουσία ένα κανάλι send/return με εφέ πάνω. Τα κανάλια Hybrid, όπως μας λέει η εταιρία, είναι υβριδικά κανάλια τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν ταυτοχρόνως MIDI και Audio.

Η εύλογη ερώτηση “για ποιον λόγο δεν υπάρχουν μόνο τα Hybrid κανάλια” μιας και μπορούν έτσι κι αλλιώς να φορτώσουν επάνω τους και MIDI και audio, απαντήθηκε από την εταιρία ως εξής: ο λόγος που δεν έχει γίνει αυτό είναι διότι έχοντας μόνο υβριδικά κανάλια στο πρόγραμμα, θα μετέτρεπε το όλο γραφικό περιβάλλον σε κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο και γι’ αυτό έγινε αυτή η διαίρεση.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του Bitwig, που δεν υπάρχει στο Ableton Live, είναι πως κάθε audio clip μπορεί να συμπεριλάβει πολλά άλλα αρχεία audio τα οποία μπορούν να μετακινηθούν, να επεξεργαστούν και να υποστούν warp. Μιλώντας για warp, να πούμε πως το σύστημα αυτό θυμίζει κατά πολύ αυτό του Live αλλά με μια καλύτερη ματιά θα δούμε μικρά χαρακτηριστικά που κάνουν το συγκεκριμένο feature πολύ πιο ευχάριστο απ’ ότι του Live.

Όσον αφορά το θέμα των native instuments και effects θα δούμε πως μέχρι στιγμής υπάρχει ένα drum machine με διάφορα χαρακτηριστικά να προσφέρει προς πειραματισμό, ένα απλό drawbar organ, ένα Polysynth, ένα FM synthesis module όπως και ένα αρκετά απλό sampler. Από τα εφέ, οι συνήθεις ύποπτοι είναι όλοι παρόντες μιας και πάντα είναι χρήσιμοι: δυναμικοί επεξεργαστές όπως compressor και limiter, equalizers, delays, chorus και reverb είναι εδώ για να ξεκινήσετε τα πρώτα σας βήματα με το Bitwig.

Και λοιπόν;

Αν όλα αυτά που υπόσχεται το Bitwig με την κυκλοφορία του γίνουν πραγματικότητα, τότε μιλάμε για έναν νέο και δυνατό αντίπαλο για τα προγράμματα στιλ Ableton Live. Και στην τελική, αν δεν υπάρχει μια Νέμεσις, πώς θα μπορέσει το Ableton να εξελιχθεί με τους ρυθμούς που απαιτεί ένας υγιής ανταγωνισμός; Μα και βέβαια, όμως, αρκετοί που χρησιμοποιούν εδώ και μια δεκαετία το Ableton Live θα βρουν αναρίθμητα ψεγάδια στο Bitwig για να το αποβάλουν από το desktop τους, αλλά στην προκειμένη περίπτωση μας ενδιαφέρουν οι νέοι χρήστες με καθαρά μυαλά και ανάγκη να επιλέξουν το δικό τους εργαλείο ανάμεσα σε τόσα άλλα.

Από την μια έχουμε το Ableton, που προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ένα πλήρως λιτό περιβάλλον, εύκολο στην διαχείριση και από την άλλη έχουμε το νέο Bitwig που ενδιαφέρεται περισσότερο στο να επαναφέρει ένα πιο oldschool περιβάλλον, εύκολο στον χειρισμό αλλά και πιο γνωστό στους παλιούς μουσικούς που δημιουργούσαν με αναλογικά μηχανήματα.

Προσωπικά θα το έβρισκα ενδιαφέρον να δημιουργηθεί η ίδια μάχη έτσι όπως ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια με τους ομοϊδεάτες της ψηφιακής παραγωγής, Logic / Cubase / Pro Tools και με προγράμματα performance, όπως αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166