Ableton: Wraping

Ableton: Wraping

Είχαμε δει σε προηγούμενο άρθρο για το quantize που μπορούμε να κάνουμε στο MIDI, οπότε σε αυτό το άρθρο θα συνεχίσουμε τα περί quantise — αυτή τι φορά στο περιβάλλον του audio. Φανταστείτε ότι πριν από μερικά χρόνια αυτή η διαδικασία ήταν κάτι το αδιανόητο να γίνει με την ευκολία που γίνεται τώρα. Όλα εξελίσσονται και όλα αλλάζουν. Την κυματομορφή μπορούμε να την ελέγξουμε πλέον σε όλα της τα επίπεδα. Και χρονικά και τονικά και με οποιονδήποτε τρόπο θέλουμε εμείς, βγάζοντας το ποθητό αποτέλεσμα.

To quantise, ενώ υπάρχει πλέον σε όλα τα DAW που κυκλοφορούν στην αγορά (Logic Pro, Cubase κλπ.), στο Ableton Live ονομάζεται warp. Η μηχανή του warp, η warp engine, είναι αυτή που μας δίνει παραμέτρους και μας βοηθάει να τελέσουμε απλές διαδικασίες, όπως κάτι παρόμοιο του quantise ή κάτι πιο σύνθετο και περίπλοκο, που θα μας δώσει τελικό αποτέλεσμα που απέχει πολύ από το αρχικό.

Την βασική λειτουργία του warp θα κοιτάξουμε, λοιπόν, ξεκινώντας με έναν απλό ρυθμό με όνομα 01-Kick+Clap. Είναι στα 4/4, στα 124bpm και είναι εύκολο να τον αναγνωρίσει η μηχανή του warp.

Στην εικόνα πιο πάνω βλέπουμε πως στο παράθυρο αριστερά, στο Sample, υπάρχει απενεργοποιημένη η επιλογή Warp. Ενεργοποιώντας την θα δούμε πως εμφανίζονται κάτω από το warp κάποιες επιλογές, συν του ότι πλέον υπάρχει ένα πλέγμα πάνω στην κυματομορφή. Πιο συγκεκριμένα έχουμε τα παρακάτω:

Segment BPM: Η μηχανή του warp, προσπαθώντας να κατανοήσει τα αρχικά bpm στα οποία βρίσκεται ο ήχος μας, εμφανίζει έναν αριθμό στο πλαίσιο που υπάρχει κάτω από το Seg. BPM που συνήθως είναι και ο σωστός ρυθμός του ήχου. Κάποιες φορές όμως, λόγω της πολυπλοκότητας του ήχου, μπορεί να εμφανιστεί λάθος νούμερο, που όμως έχουμε την δυνατότητα να το διορθώσουμε. Οι επιλογές :2 και *2 αφορούν τον διπλασιασμό ή διαίρεση στα bpm μας, που θα μας δώσει και διαφορετικό αποτέλεσμα. Δοκιμάστε το να δείτε.

Beats: Αυτή είναι η πρώτη επιλογή σε μια λίστα που αφορά τον αλγόριθμό που θα χρησιμοποιηθεί για να αναγνωριστεί καταλλήλως ο ήχος μας. Έτσι, η μηχανή του warp θα μπορέσει να χειριστεί καλύτερα τον ήχο μας χωρίς να γίνει σημαντική μείωση όσον αφορά το ηχητικό μέρος στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Έχουμε τα Beats, Tones, Textures, Re-Pitch, Complex, Complex-Pro. Ανάλογα με το είδος του ήχου επιλέγουμε και τον κατάλληλο αλγόριθμό. Για λειτουργία που προσομοιώνει vinyl deck, χρησιμοποιούμε το Re-Pitch και για δύσκολους ήχους γενικώς (πολυφωνικούς) χρησιμοποιούμε τα Complex.

Granulation resolution: Αυτή η επιλογή έχει να κάνει με τον ποσοτικό ορισμό σε δυναμικές που θα αναγνωριστούν από την μηχανή για καλύτερα ή όχι αποτελέσματα στο warping.

Transient loop mode: Μιας και ενεργοποιώντας την επιλογή warp έχουμε την δυνατότητα να επαναλάβουμε τον βρόχο (loop) μας, αυτή η επιλογή μας αφήνει να επιλέξουμε τον τρόπο που θα λειτουργεί κάθε επανάληψη. Off, Loop forward και Loop back and forth.

Transient envelope: Μας δίνει την δυνατότητα να αυξομειώσουμε την ύπαρξη ενός fade σε κάθε δείγμα που έχει κατακερματιστεί από την μηχανή του warp. Με τον σωστό αριθμό στο envelope θα γλιτώσουμε από τα clicks and pops που εμφανίζονται κατά καιρούς.

Αφού είδαμε το μικρό πινακάκι που αφορά πολύ βασικές ρυθμίσεις για το warp, ας περάσουμε στην κυματομορφή και ας δούμε τι μπορούμε να μεταβάλουμε.

Στην αρχή του βρόχου, υπάρχει ένα κίτρινο σημείο. Αυτό είναι Warp marker. Ανάλογα με τα σημεία που θα επιλέξουμε επάνω στο βρόχο μας, τόσο μεγάλη η μικρή θα είναι η δυνατότητα να διορθώσουμε χρονικά κάποια σημεία η όχι. Αν υποθέσουμε πως υπάρχει ένα snare που εμφανίζεται σε λάθος σημείο, πηγαίνουμε ακριβώς από πάνω του και με διπλό κλικ δημιουργούμε ένα νέο warp marker. Μετακινώντας το αριστερά ή δεξιά μπορούμε να το τοποθετήσουμε στο σημείο που θέλουμε για να ακουστεί ο ρυθμός μας με τον τρόπο που επιθυμούμε.

Κάτω δεξιά υπάρχει η ένδειξη 1/8 που μας δείχνει την πυκνότητα του πλέγματος. Με δεξί κλικ μας εμφανίζεται ένα μενού που μπορούμε να αλλάξουμε την πυκνότητά του εκεί που λέει Fixed grid.

Όσον αφορά το πίνακα που εμφανίζεται με δεξί κλικ, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις εξής σημαντικές επιλογές:

Insert warp Market(s): Μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε markers στο σημείο του βρόχου που έχουμε τοποθετήσει την κάθετη πορτοκαλή γραμμή.

Qunatise και quantise settings: Αυτή είναι η πιο χρήσιμη εντολή. Επιλέγοντας τον τρόπο που θέλουμε να γίνει ένα συνολικό quantise και πατώντας quantise, η μηχανή τοποθετεί σε όλο τον βρόχο μας τα αναγκαία warp markers.

Slice to new midi track: Αν υποθέσουμε πως έχουμε τοποθετήσει συνολικά 10 warp markers στον βρόχο μας και ενεργοποιήσουμε αυτή την εντολή, θα δημιουργηθεί ένα νέο MIDI κανάλι που μέσω ενός νέου drum rack θα τοποθετηθεί κάθε περιοχή που έχει δημιουργηθεί σε μια διαφορετική νότα. Μόλις έχουμε έναν νέο sampled ήχο!

Crop sample: Επιλέγοντας με το ποντίκι μια περιοχή του βρόχου και πατώντας crop sample, μας διαγράφει τις περιοχές που δεν έχουμε επιλέξει και μας δημιουργεί έναν νέο βρόχο.

Έχοντας έναν ήχο όπως μια φωνή ή κάποιο field recording, χρησιμοποιώντας την επιλογή warp, μπορούμε πολύ εύκολα να “κολλήσουμε” την φωνή πάνω σε κάποιο τραγούδι μας ή ακόμα και να μεταλλάξουμε κάποιον ήχο και να χάσει εντελώς την αρχική του χροιά. Με το warp εκτός από την κλασική λειτουργία της διόρθωσης των βρόχων μας, έτσι ώστε να μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε σε συνδυασμό με άλλους ρυθμούς, μπορούμε να μεταβάλουμε τόσο πολύ τις παραμέτρους του που να μεταφερθούμε πλέον σε καταστάσεις που ονομάζονται… sound design.

Προηγούμενο άρθροΚάπου μακριά από τον Κέπλερ
Επόμενο άρθροBitwig Studio: Το αντίπαλο δέος του Ableton Live
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ