ΑρχικήΔιαδίκτυοBlog, ψέματα και δικτυακές ιστορίες

Blog, ψέματα και δικτυακές ιστορίες

Ποιος συντάσσει τα κείμενα; Ποια είναι τα κίνητρα του; Είναι όντως τόσο δημοφιλές; Αν αυτά τα ερωτήματα δεν σας έχουν απασχολήσει όταν διαβάζετε ένα Blog καιρός να δείτε τα πράγματα με άλλο μάτι!

Η ραγδαία ανάπτυξη που παρουσιάζει το blogging δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης. Αν οι αριθμοί τα λένε όλα πώς να αμφισβητήσεις εκατομμύρια υποτιθέμενοι αναγνώστες, δεκάδες χιλιάδες συντάκτες και ένα εντυπωσιακά μεγάλο, όσο και απροσδιόριστο, αριθμό blogs!

Τα ερωτήματα όμως παραμένουν! Ποσά blogs είναι πραγματικά ημερολόγια με πρωτότυπες και αυθεντικές σκέψεις; Πόσα δεν είναι απλώς μέσα προώθησης προϊόντων; Πόσοι bloggers είναι πραγματικά συντάκτες και ποια είναι τα κίνητρα τους; Και τελικά πόσοι διάσημοι γράφουν οι ίδιοι το blog τους και δε βάζουν κάποιον άλλο στη θέση τους;

Το Texnologia.Net παρουσιάζει 10 αποκαλυπτικές υποθέσεις εργασίας, γιατί κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο της μπλογκόσφαιρας:

Σχεδόν κανένας δεν διαβάζει το blog μου

Διαβάζετε blogs; Nαι, αυτά τα online ημερολόγια όπου συνηθισμένοι άνθρωποι γράφουν για τα πάντα, για την πολιτική, τα αθλητικά, μέχρι και για πράγματα που αφορούν την προσωπική τους ζωή. Σύντομα τα blog θα είναι το μοναδικό πράγμα που θα διαβάζουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Είναι αλήθεια ότι το φαινόμενο των blog αναπτύχθηκε ραγδαία, μετά από μια ταπεινή αρχή, πριν από μία δεκαετία. Πριν 3 χρόνια υπήρχαν περίπου 2 εκατομμύρια blog σύμφωνα με τη μηχανή αναζήτησης Technorati που ειδικεύεται σε αυτό το είδος, ενώ σήμερα υπάρχουν πάνω από 60 εκατομμύρια. Αλλά η πραγματικότητα πίσω από τους αριθμούς είναι ότι πολύ λίγα blog είναι πετυχημένα.

Όσο περισσότερο με πληρώνουν οι εταιρείες

Όσο περισσότερο με πληρώνουν οι εταιρείες, τόσο περισσότερο μου αρέσουν τα προϊόντα τους.

Διάφορες εταιρείες προσπαθούν να βρουν τρόπους για να εκμεταλλευτούν την άνοδο των blog. Έχουν προσπαθήσει τα πάντα, από το να πληρώνουν χώρο διαφήμισης στα blog, μέχρι και να βάζουν στελέχη τους να αρχίζουν συζητήσεις στα φόρουμ επικοινωνίας. Έφτασαν στο σημείο να φτιάξουν ακόμα και ψεύτικα blog για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Τον Δεκέμβριο, η Sony κατασκεύασε τη σελίδα AllIWantforXmasIsaPSP.com, ένα υποτιθέμενο «blog» όπου δύο έφηβοι ήθελαν απεγνωσμένα ένα PlayStation σαν χριστουγεννιάτικο δώρο.

Η ιστοσελίδα περιείχε βίντεο και αποτυχημένες προσπάθειες μίμησης της εφηβικής αργκό. Η απάτη της ιστοσελίδας αποκαλύφθηκε σύντομα. Ο εκπρόσωπος της Sony δήλωσε ότι αυτή η προσπάθεια είχε σαν σκοπό το χιούμορ και δεν ήταν προσχεδιασμένη αποσκοπώντας σε κάτι περαιτέρω.

Μήπως ξέχασα να αναφέρω ότι δεν είμαι αληθινός δημοσιογράφος;

Οι εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, όπως η Washington Post περιλαμβάνουν blog για αρθρογράφους και δημοσιογράφους. Mε αυτόν τον τρόπο το blogging αρχίζει και κερδίζει αξιοπιστία. Αλλά προσοχή, ακόμα και οι δημοσιεύσεις που γίνονται από μεγάλους εκδοτικούς οργανισμούς ημερησίων εφημερίδων, δεν υπόκεινται στις συνήθεις διαδικασίες δημοσίευσης, όπως η διασταύρωση πληροφοριών, η διόρθωση κειμένου, και η επιμέλεια που συνηθίζουν να έχουν οι υπόλοιπες δημοσιεύσεις.

«Με τα blog η επιμέλεια του κειμένου γίνεται μετά από τη δημοσίευση», λέει ο Jeff Jarvis καθηγητής δημοσιογραφίας στο City University της Νέας Υόρκης και συγγραφέας του βιβλίου «Blog BuzzMachine».

Ίσως γεμίσω τον υπολογιστή σας με ιούς

Οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου γνωρίζουν και δεν ανοίγουν ένα link που τους υπόσχεται δωρεάν διακοπές στις Μπαχάμες, ή δωρεάν χρήματα. Αλλά ακόμα και τα blog μπορούν να περιέχουν επιβλαβείς πληροφορίες όπως και κάθε site άλλωστε. Το MySpace, που φιλοξενεί 1 στα 10 blog του διαδικτύου, πέρσι δέχτηκε πολύ σοβαρά πλήγματα στην αξιοπιστία του.

Τον Δεκέμβριο κάποιοι χάκερ άλλαξαν εκατοντάδες χιλιάδες προφίλ χρηστών του MySpace. Οι συγκεκριμένες σελίδες οδήγησαν τους αναγνώστες σε μία σελίδα που έδινε πλαστά passwords και ονόματα χρηστών. Μία άλλη τακτική των χάκερ είναι η στοχοποίηση αθώων blog, βάζοντας επιβλαβείς συνδέσμους στα σχόλια κάποιου αναγνώστη. Με αυτόν τον τρόπο ένα κλικ μπορεί να γεμίσει τον υπολογιστή σας με ιούς.

Αποκαλύπτω τα μυστικά των εταιριών

Όταν ο Mark Jen άρχισε να δουλεύει στη Google, το 2005, ήταν τόσο ενθουσιασμένος με τη νέα του δουλειά που έφτιαξε ένα blog για αυτό, περιγράφοντας μίτινγκ στελεχών, συγκρίνοντας της αποδοχές και τα οικονομικά πακέτα της εταιρίας του συγκρίνοντας τα με τις αποδοχές του από προηγούμενους εργοδότες του και γράφοντας για διάφορες δραστηριότητες αναψυχής που πρόσφερε η νέα εταιρία του. Αν και ο Jen δεν αποκάλυπτε κάτι συγκλονιστικό, το blog του γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία από ανθρώπους που ήθελαν να ρίξουν μία κλεφτή ματιά στον κλειστό κόσμο των εταιριών.

Δύο εβδομάδες αργότερα ο Jen έχασε τη δουλειά του. Δεν είναι σίγουρος τι ήταν αυτό που έγραψε και προκάλεσε την απόλυση του, αλλά του είπαν ότι κάποιος από τα ανώτερα κλιμάκια της εταιρίας ζήτησε την απόλυση του. Η Google δεν έκανε κανένα σχόλιο για το θέμα.

Το ότι έχει το όνομα μου, δεν σημαίνει ότι το έγραψα εγώ

Πριν πολλά χρόνια ο υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Υόρκης Fernando Ferrer είχε δημιουργήσει ένα blog στο οποίο αναφερόταν ότι είχε τελειώσει το δημόσιο σχολείο, στην πραγματικότητα όμως το μεγαλύτερο κομμάτι της εκπαίδευσής του είχε διεκπεραιωθεί σε Καθολικό σχολείο. Όταν ήρθε αντιμέτωπος με αυτή την αντίφαση, αποκάλυψε ότι το blog του είχε γραφτεί από ένα μέρος του επιτελείου του και όχι από τον ίδιο. Η περίπτωση του Ferrer δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη.

Πολιτικοί, διευθυντές επιχειρήσεων και άλλα δημόσια πρόσωπα προσλαμβάνουν «συγγραφείς φαντάσματα» για να δημιουργήσουν βιβλία, να γράψουν λόγους και εδώ και λίγο καιρό να γράφουν το blog τους. Μία έρευνα που έκανε ο David Davis στέλεχος επιχειρήσεως δημοσίων σχέσεων, αποκάλυψε ότι μόνο το 17% από στελέχη επιχειρήσεων που έχουν blog τα έχουν γράψει μόνοι τους.

Το blog μου είναι ένα μεταβατικό στάδιο για μεγαλύτερα και καλύτερα πράγματα

Σε ορισμένους κύκλους blog η απέχθεια προς τις συμβατικές μορφές πληροφόρησης όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχει καταλήξει να πάρει τη μορφή δόγματος. Αλλά όπως έχει αποδειχθεί οι συγγραφείς των blog είναι πολύ πρόθυμοι να ασχοληθούν επαγγελματικά με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αν τους δοθεί η ευκαιρία. Η Melissa Lafsky συγγραφέας του πολύ δημοφιλούς blog Opinionistas, ήταν μία πολύ αγχωμένη και δυστυχισμένη δικηγόρος της Νέας Υόρκης. Σαν ένα είδος θεραπείας άρχισε να γράφει για την καθημερινότητά της μέσα στην εταιρία που εργαζόταν.

Το ημερολόγιο της συνδύαζε ιστορίες για τυραννικούς συνεργάτες και άυπνους πικραμένους νέους εργαζόμενους, προσέχοντας να μην αποκαλύψει την ταυτότητα της. Σύντομα το blog της απέκτησε ένα πιστό κοινό και άρχισε να κερδίζει δημοσιότητα. Το blog αυτό άρχισε να αναφέρεται στους New York Times και στο Slate.com. Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα ένας λογοτεχνικός ατζέντης την πλησίασε και η Lafsky παραιτήθηκε από τη δουλειά της για να αρχίσει επαγγελματικά το γράψιμο.

Δεν μπορώ να ελέγξω αυτά που θα δείτε στο διαδίκτυο

Όταν μηχανές αναζήτησης όπως η Google, υπολογίζουν τα αποτελέσματα μίας αναζήτησης- τη λίστα των διευθύνσεων που εμφανίζονται όταν πατήσεις μερικές λέξεις κλειδιά- ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν τη σειρά που θα βγουν τα αποτελέσματα είναι ο αριθμός επισκέψεων που έχει μία σελίδα.

Η λογική είναι ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αξιολογηθεί η χρησιμότητας μίας σελίδας για τους χρήστες. Αυτός ο τρόπος παράθεσης σχετικών διευθύνσεων είναι πολύ βολικός για τα blog. Ένας εκπρόσωπος της Google δηλώνει ότι δεν υπάρχει κάποιος ειδικός αλγόριθμος στην εταιρεία τους που αποσκοπεί στην προώθηση των blog, αλλά επειδή είναι έτσι η φύση τους, δηλαδή συνηθίζουν να παρέχουν νέες πληροφορίες, οι χρήστες τείνουν να επισκέπτονται τα blog και να επισκέπτονται άλλες σελίδες μέσα από τα blog πιο συχνά.

Αρχίζω ήδη να μπαίνω σε αχρηστία

Πόσο καιρό άραγε θα κρατήσει αυτή η μόδα; Υπάρχουν ήδη κάποια σημάδια πτώσης. Η αύξηση των blog έπεσε για πρώτη φορά το τρίτο τέταρτο του 2019. Ο συντάκτης τεχνολογίας Νικ Καρ υποστηρίζει ότι τα blog έχουν φτάσει στο αποκορύφωμα της δημοτικότητάς τους. Αλλά αυτό είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος.

Στην πραγματικότητα τα blog έχουν εξελιχτεί σε ένα φαινόμενο που έχει αρχίσει να βασίζεται στα πολυμέσα. Σήμερα είναι αρκετά φθηνό και εύκολο να φτιάξει κάποιος ένα βίντεο και να το δημοσιεύσει σε ένα blog ή όπως αλλιώς έχουν ονομαστεί σε ένα vlog.

Σύμφωνα με τον κατάλογο vlog της Mefeedia, ο αριθμός των βίντεο blog από πέρυσι που ήταν 4.000, φέτος έχει εκτοξευθεί στις 22.000. Η ουσία των blog είναι η αποκάλυψη του εαυτού κάποιου χρήστη σε όλον τον κόσμο. Με τις τεχνολογικές εξελίξεις του ήχου και της εικόνας η ουσία των blog γίνεται όλο και πιο προσβάσιμη για περισσότερο κόσμο

Διάβασε επίσης:

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166