ΑρχικήΑπόψειςΓιατί αξίζει να είσαι blogger στο blogspot, υπάρχουν αρνητικά σημεία;

Γιατί αξίζει να είσαι blogger στο blogspot, υπάρχουν αρνητικά σημεία;

Γιατί αξίζει να είσαι blogger στο blogspot, υπάρχουν άραγε αρνητικά σημεία;

Την τελευταία δεκαετία που διανύουμε, αναμφισβήτητα το blogging έχει γνωρίσει μεγάλη δημοτικότητα, προφανώς γιατί δίνει τη δυνατότητα στον απλό χρήστη του διαδικτύου να εκφράσει την άποψη του, να ξετυλίξει τη σκέψη του, να κοινοποιήσει τον προβληματισμό του για τα προβλήματα της κοινωνίας, να αναφέρει τις πολιτικές του πεποιθήσεις, να γράψει για αυτά που δεν λέγονται στους γνωστούς ιστότοπους κλπ.

Όμως το σπουδαιότερο στοιχείο όλων είναι ότι ένας σοβαρός blogger που κάνει πραγματικά πολύ καλή δουλειά και αναγνωρίζεται από το ευρύ κοινό, έχει την δυνατότητα να κερδίσει χρήματα μέσα από αυτήν την ενασχόληση, άλλες φορές πολλά και άλλες φορές λίγα. Εξαρτάται βέβαια την γλώσσα στην οποία γράφετε το περιεχόμενο, δηλαδή ένας blogger που γράφει στα ελληνικά προφανώς θα έχει μικρότερο κοινό που τον ακολουθεί, εν αντιθέσει εάν έγραφε στα αγγλικά.

Για να μην υπάρξει σύγχυση πληροφοριών, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως η επίσημη ονομασία της πλατφόρμας blogspot είναι το blogger.com, απλά η λέξη blogger είθισται να αναφέρεται στο άτομο που ασχολείται με την ιδιότητα του blogging.

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στα οφέλη που προσφέρει η πλατφόρμα του blogspot στους bloggers, επίσης θα εξετάσουμε τα αρνητικά σημεία και γιατί τελικά προτιμάτε από πολύ κόσμο που θέλει να εξασκήσει το επάγγελμα του blogging.

Ιστορία του blogger.com (blogspot)

To blogger.com είναι είμαι υπηρεσία στο διαδίκτυο που προσφέρει δωρεάν δημιουργία και φιλοξενία blogs (ελληνικά: ιστολογίων) χωρίς να απαιτείται ο εκάστοτε blogger να καταβάλει ούτε ένα ευρώ για να το χρησιμοποιήσει.

Η πλατφόρμα του blogger.com δημιουργήθηκε στις 23 Αυγούστου 1999 από την αμερικανική εταιρεία Pyra Labs, η οποία αγοράστηκε το 2003 από την Google. Ο συνιδρυτής της Pyra Labs, ο Evan Williams εγκατέλειψε την Google λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα. Στη συνέχεια, η Google το 2004 αγόρασε το λογισμικό εικόνας Picasa και το χρηστικό εργαλείο κοινής χρήσης φωτογραφιών Hello, ούτως ώστε οι χρήστες να μπορούν να ενσωματώσουν τις φωτογραφίες μέσα σε μία ανάρτηση.

Πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως τα blogs (ιστολόγια) που δημιουργούνται στη συγκεκριμένη υπηρεσία έχουν από προεπιλογή τον υποτομέα blogspot.com, για παράδειγμα http://google.blogspot.com έπειτα η κατάληξη “com” διαφοροποιείται ανάλογα με την χώρα που ανήκει κάποιο συγκεκριμένο blog.

Επιπλέον δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους bloggers να εφαρμόσουν στη διαδικτυακή τοποθεσία τους, το δικό τους προσαρμοσμένο τομέα ανωτάτου επιπέδου (TLD), κοινώς γνωστό ως domain name, δηλαδή να αντικαταστήσουν το http://google.blogspot.com με ένα άλλο της προτίμηση τους, όπως για παράδειγμα http://example.com. Εν ολίγοις υπάρχει τρομερή ευελιξία πάνω σε αυτό το ζήτημα. Το blogger.com εστιάζει 100% στο blogging – δηλαδή, η αντίστροφη χρονολογική δημοσίευση των αναρτήσεων.

Θετικά του blogger.com (blogspot)

Επειδή προσωπικά έχω δοκιμάσει σχεδόν όλες τις υπηρεσίες πλατφόρμες, η κάθε μία έχει τα αρνητικά και τα θετικά της σημεία. Όμως το σπουδαιότερο πλεονέκτημα που παρέχει το blogger.com είναι το μηδενικό κόστος χρήσης του, και αυτό είναι που βοήθησε χιλιάδες κόσμο ανά την υφήλιο να ασχοληθούν σοβαρά με το blogging, και μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών έχουν γίνει πασίγνωστα ονόματα παγκοσμίως.

Γνωρίζω αρκετές περιπτώσεις ατόμων που κατάφεραν να έχουν ένα σπουδαίο μηνιαίο εισόδημα από το blog τους. Βέβαια αυτά τα χρήματα ήρθαν μετά από σκληρή δουλειά και χιλιάδες ώρες εργασίας.

Κόστος

  • Το Blogger είναι απολύτως δωρεάν για τον καθένα που θέλει να τρέξει το δικό του blog στον υποτομέα * .blogspot.com. Το κυριότερο όλων είναι πως δίνονται στο χρήστη ουσιαστικά απεριόριστα μέσα και εργαλεία για να έχει μια αξιοπρεπής διαδικτυακή τοποθεσία που θα τον βοηθήσει να κερδίσει χρήματα
  • Παρέχεται δωρεάν πιστοποιητικό SSL που έρχεται προεγκατεστημένο.
  • Μπορείτε ακόμη να αγοράσετε το δικό σας προσαρμοσμένο τομέα (π.χ. yournameblog.com) και να τον τοποθετήσετε δωρεάν στο ιστολόγιό σας. Αυτή η υπηρεσία, ονομάζεται “domain mapping”, και είναι συνήθως μια πληρωμένη λειτουργία στους ανταγωνιστές του Blogger.com, όπως το WordPress.com.
  • Δεν υπάρχουν τέλη εγκατάστασης ή κόστος αναβάθμισης. Δεν υπάρχουν ενοχλητικές διαφημίσεις στο ιστολόγιό σας, εκτός κι αν θελήσετε να τις βάλετε από μόνοι σας.
  • Υπάρχει ένα δωρεάν μικρό οικοσύστημα υπηρεσιών προσαρμογής τρίτου μέρους για το Blogger, αλλά όλα αυτά είναι προαιρετικά και εκτός της πλατφόρμας του Blogger.

Κερδίζετε χρήματα

  • Το Blogger είναι μια από τις μυριάδες των υπηρεσιών που παρέχει η Google δωρεάν για να σας κρατήσει συνδεδεμένους και αφοσιωμένους στα προϊόντα της. Συγκεκριμένα η Google έχει το δικό της διαφημιστικό δίκτυο που ονομάζεται Google AdSense και επιτρέπει στους δημιουργούς περιεχομένου, στην προκειμένη περίπτωση τα blogs να προβάλουν διαφημίσεις για να κερδίσουν χρήματα.
  • Εν ολίγοις δεν χρειάζεται να ψάχνετε οι ίδιοι σας να βρείτε κάποιον για να διαφημιστεί στο blog σας. Εντούτοις σας δίνεται η επιλογή να απευθυνθείτε ακόμη και σε ανταγωνιστικό δίκτυο του Google adsense.
  • Εάν καταφέρετε να αποκτήσετε μεγάλη επισκεψιμότητα στο ιστολόγιο σας είναι πολύ πιθανό να σας προσελκύσουν μεγάλα εμπορικά σήματα για να διαφημιστούν στο χώρο σας και μάλιστα με εξαιρετικά καλές ανταμοιβές.

Απλότητα

Για να τρέξει κάποιος το δικό του ιστολόγιο στο Blogger.com δεν χρειάζεται να έχει εξεζητημένες ικανότητες, ούτε ιδιαίτερη τεχνογνωσία, παρά μόνο μεράκι για τη δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου που θα καθηλώσει τους επισκέπτες. Το επίπεδο δυσκολίας για τη χρήση της συγκεκριμένης πλατφόρμας θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό.

Μέγιστο επίπεδο ασφάλειας

Σας πληροφορώ πώς για να χακάρει κάποιος κυβερνοεγκληματίας το ιστολόγιο σας είναι σχεδόν απίθανο, εκτός κι αν ο χρήστης κάνει κάποια τραγικά λάθη, δίνοντας τα διαπιστευτήρια του στον επιτιθέμενο, συνήθως από αμέλεια. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε λογαριασμό έχετε στην Google ή οποιαδήποτε υπηρεσία χρησιμοποιείται που ανήκει στον τεχνολογικό γίγαντα.

Όλο το υλικό που ανεβαίνει στην πλατφόρμα του blogger φιλοξενείται στους διακομιστές της Google, που μεταφράζεται σε επιπλέον ασφάλεια και ταχύτητα, κάτι που δεν χρειάζεται να ανησυχείτε εσείς. Η εστίαση σας μπορεί να στραφεί αποκλειστικά (100%) στο περιεχόμενο και την προώθηση του.

Μειονεκτήματα χρήσης του Blogger

Παρόλο που το Blogger.com έχει αρκετά πλεονεκτήματα, τυγχάνει επίσης να έχει και πολλά μειονεκτήματα, όμως αυτό είναι το τίμημα της ελεύθερης και δωρεάν χρήσης του.

Είναι γεγονός πως το Blogger μπορεί να φιλοξενήσει ιστολόγια με απεριόριστη επισκεψιμότητα, αλλά είναι σκόπιμα περιορισμένο με πολλούς τρόπους που δυστυχώς δένουν τα χέρια των διαχειριστών.

Δεν υπάρχει υποστήριξη πελατών

Όπως συμβαίνει με όλα τα προϊόντα Google, έτσι και το Blogger δεν διαθέτει υποστήριξη πελατών από μόνο του. Απλά έχει ένα φόρουμ όπου άλλοι χρήστες και ένας περιστασιακός υπάλληλος της Google θα απαντήσουν στις ερωτήσεις σας, δηλαδή κλάφτα Χαράλαμπε, κάτι που δεν βοηθάει στο μέγιστο όταν ένας νέος χρήστης θέλει άμεση απάντηση για κάποιο πρόβλημα που τον ταλανίζει.

Πρέπει να έχετε κατά νου πως εάν δεν γνωρίζετε την αγγλική γλώσσα, τότε μάλλον θα δυσκολευτείτε να βρείτε απαντήσεις στο φόρουμ της εταιρείας, όπως και στο διαδίκτυο για προβλήματα με το ιστολόγιο σας στα ελληνικά. Οποιαδήποτε ζητήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσετε λογικά θα επιλυθούν μέσω της αναζήτησης στη Google ή από βιντεάκια που ανεβάζουν άλλοι χρήστες στο YouTube.

Μειωμένη ευελιξία

Η συνολική εστίαση του Blogger.com προορίζεται καθαρά για το παραδοσιακό blogging, και αυτό είναι μία σοβαρή αδυναμία για τους προχωρημένους χρήστες που αναζητούν το κάτι παραπάνω σε δυνατότητες και λειτουργίες.

Για παράδειγμα, τα περισσότερα σύγχρονα “ιστολόγια” του σήμερα έχουν μια αρχική σελίδα ή έστω κάποια σελίδα προορισμού, και όχι μια ροή των αναρτήσεων σε αντίστροφη χρονολογική σειρά. Δυστυχώς στο Blogger.com δεν υπάρχει πραγματικός τρόπος για να έχετε “αρχική σελίδα”, παρά μόνο με πατέντες και μέσω ανακατεύθυνσης, αλλά είναι κάτι που δεν συνιστάται.

Για παράδειγμα εάν θέλετε να έχετε ως αρχική σελίδα το χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης σας, και το blog να βρίσκεται σε άλλη κατηγορία, μάλλον θα απογοητευτείτε από το αποτέλεσμα, υπάρχει μεν τρόπος, αλλά είναι αντικειμενικά αντιαισθητικό και αντιλειτουργικό, άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί bloggers στράφηκαν προς το wordpress.

Σχεδιασμός και προσαρμογή

  • Για μια δωρεάν πλατφόρμα blogging, αντικειμενικά δίνονται σημαντικές επιλογές προσαρμογής… αλλά μόνο με κόλπα DIY (do it yourself).
  • Μπορείτε να επεξεργαστείτε τον κώδικα HTML και το CSS, όμως για να κάνετε προσαρμοσμένες αλλαγές που απαιτούν λεπτομέρεια, μάλλον θα δυσκολευτείτε και δεν θα τα καταφέρετε εάν δεν έχετε γνώσεις.
  • Τα templates που παρέχει η Google είναι τουλάχιστον αντιαισθητικά και κακόγουστα, από την άλλη πλευρά υπάρχουν αρκετά δωρεάν templates στο διαδίκτυο που μπορείτε να βρείτε με μία απλή αναζήτηση, ωστόσο εάν επιθυμείτε να έχετε κάποιο μοναδικό template θα πρέπει να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να το αποκτήσετε.
  • Δεν μπορείτε να προσθέσετε πολλές εφαρμογές πρόσθετα, επεκτάσεις ή ενοποιήσεις τρίτου μέρου. Επιπρόσθετα δεν μπορείτε να μετατρέψετε το ιστολόγιο σας σε έναν πλήρως διαχειριζόμενο ιστότοπο.

Ελευθερία λόγου

Επιπλέον, αξίζει να θυμάστε ότι ως δωρεάν πλατφόρμα blogging, υπόκειται στην πολιτική περιεχομένου της Google. Ενώ η πολιτική είναι γενικά πολύ φιλελεύθερη, φημίζεται επίσης και για περίεργες παρεμβάσεις με κατάργηση ιστολογίων και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση ή ενημέρωση. Για παράδειγμα εάν έχετε ένα ιστολόγιο που αγγίζει αμφιλεγόμενα θέματα, τότε προφανώς δεν αξίζει να επενδύσετε το χρόνο και την ενέργεια σας σε μια πλατφόρμα που δεν έχετε εσείς τον έλεγχο 100%.

Οφείλετε να έχετε κατά νου πως η Google είναι μία αμερικανική εταιρεία, που σημαίνει πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί ανά πάσα στιγμή να ζητήσει από την εταιρεία πληροφορίες για εσάς. Ας γίνω πιο συγκεκριμένος, η CIA είναι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ που συλλέγει πληροφορίες για όλο τον κόσμο που βρίσκεται εκτός της χώρας, και προφανώς δεν γλιτώνει κανείς, όλοι είμαστε φακελωμένοι, ο νοών νοείτω.

Δεν υπάρχουν τακτικές ενημερώσεις

Σε αντίθεση με το WordPress που αναπτύσσεται από χιλιάδες προγραμματιστές ανά τον κόσμο, το Blogger δεν προσφέρει τακτικές ενημερώσεις στην πλατφόρμα του, και μοιάζει σαν να είναι παρατημένο στη μοίρα του χωρίς να ενδιαφέρεται η εταιρεία για αυτό, επομένως είναι λογικό να υπάρχουν διαμαρτυρίες που δεν εκσυγχρονίζεται όπως οι ανταγωνιστές του.

Δεν ενδείκνυται για βελτιστοποίηση στις μηχανές αναζήτησης (SEO)

Εδώ τα πράγματα είναι κάπως αμφιλεγόμενα. Το Blogger προσφέρει ελάχιστες επιλογές στο SEO (Search Engine Optimization) και αντικειμενικά υστερεί με μεγάλη διαφορά από το wordpress.

Πώς να πουλήσετε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας μέσα από το Blogger

Εάν έχετε μία δικιά σας επιχείρηση και δεν έχετε τα χρήματα για να φτιάξετε ένα δυνατό ιστότοπο τύπου e-shop, τότε μη στεναχωριέστε γιατί σας έχω καλά νέα και ένα έξυπνο τρόπο για να πουλήσετε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας μέσα από το Blogger.

Εδώ η μεθοδολογία έχει ως εξής: Θα δημοσιεύεται στις αναρτήσεις του ιστολόγιου σας τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας και θα τα πουλάτε μέσα από το eBay, δηλαδή όπως κάνει σχεδόν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε αυτόν τον πλανήτη.

Σημειωτέον: Σίγουρα αυτός ο τρόπος μπορεί να μην είναι ο καλύτερος που υπάρχει στο διαδίκτυο, όμως δεν παύει να είναι μία δίοδος που θα σας λύσει τα χέρια, και κατά συνέπεια θα μπορείτε να βγάλετε χρήματα χωρίς να προβείτε σε μεγάλες επενδύσεις για κάποιο διαδικτυακό κατάστημα.

Να θυμάστε ότι μόνο το ssl certificate για ένα e-shop που πουλάει τα αγαθά του στο διαδίκτυο είναι σχετικά ακριβό. Εδώ δεν συνιστάται η δωρεάν επιλογές, όπως το Let’s encrypt, προφανώς γιατί ένα e-shop που προβαίνει σε χρηματικές συναλλαγές και πληρωμές, χρειάζεται ισχυρή κρυπτογράφηση των δεδομένων για τη διεξαγωγή των συναλλαγών. Διαφορετικά θα είναι σαν να εκθέτει τους πελάτες του σε διάφορους κινδύνους.

Από την άλλη πλευρά, για να είμαστε αντικειμενικοί η πώληση προϊόντων μέσα από το blogger σαφώς παραπέμπει σε ερασιτεχνισμό και υποβιβάζει την προσπάθεια των επιχειρηματιών. Όμως αν δεν είσαστε κολλημένοι στα στερεότυπα που έχει θέσει η κοινωνία στο διαδίκτυο, τότε συνεχίστε και απλά κάνετε σωστά τη δουλειά σας. Βέβαια όταν θα μπορέσετε με την πρώτη ευκαιρία σας συνιστώ να φτιάξετε ένα e-shop. Δείτε το σαν μία επένδυση στη δουλειά σας.

Προώθηση του blog σας

Αρκετοί καινούργιοι μπλόγκερς με ρωτούν κατά καιρούς πως θα διαφημίσουν το blog τους χωρίς να ξοδέψουν χρήματα. Όταν είσαι εφευρετικός τύπος τα πάντα επιτυγχάνονται, αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και δυστυχώς αυτοί οι τρόποι θεωρούνται κουτσουρεμένες λύσεις.

Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα πού είχα συναντήσει πριν λίγο καιρό από ένα παλικάρι στην Ινδία. Το συγκεκριμένο άτομο έγραφε καταπληκτικά άρθρα γραμμένα στην αγγλική γλώσσα που αντικειμενικά ήταν άξια συγχαρητηρίων. Κάποια στιγμή όταν είδα το ιστολόγιο του ήθελα να του εκφράσω τον εντυπωσιασμό μου για το αποτέλεσμα που αντίκρισα, και έτσι καταλήξαμε να συζητάμε μέσα από το Skype. Φυσικά του εξήγησα την ιδιότητα μου και ποιος είμαι.

Παρόλα αυτά μου εξέφρασε τη λύπη του, διότι είχε μικρή επισκεψιμότητα το ιστολόγιο του, και με ρώτησε αν είναι εφικτό να γνωστοποιήσει στον κόσμο τα ποιοτικά του άρθρα που δημοσιεύει στην διαδικτυακή του τοποθεσία. Του απάντησα πως δεν υπάρχει κάποιο μαγικό κόλπο, πόσο μάλλον στο τζάμπα.

Σε γενικές γραμμές ήθελα να του εξηγήσω πως ακόμη και αν παράγεις τρομερό περιεχόμενο, θα είναι καταδικασμένο να μείνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας εάν δεν γίνει προώθηση, διαφορετικά θα καταλήξεις να το διαβάζεις εσύ και η παρέα σου.

Αυτή την στιγμή παγκοσμίως υπάρχουν 1.000.000 ενεργοί ιστότοποι που τουλάχιστον το 10% εξ αυτών κάνει σοβαρή δουλειά. Εντούτοις καταλαβαίνουμε όλοι πως ενά ιστολόγιο μοιάζει σαν μία σταγόνα στον ωκεανό, και προφανώς οι ανταγωνιστές που ρίχνουν χρήματα για την προώθηση και τη διαφήμιση θα καταφέρουν περισσότερα πράγματα σε βάθος χρόνου, και εννοείται πιο γρήγορα.

Θέλω να σας περάσω το μήνυμα πως σαν μπλόγκερς οφείλεται να δείτε την δουλειά σας με υπευθυνότητα και να επενδύστε πάνω σε αυτήν. Σκεφτείτε ότι όσα χρήματα και να ρίξετε, όταν δουλεύετε ποιοτικά θα γυρίσουν πίσω σε εσάς κάποια μέρα. φυσικά όλα εξαρτώνται από τις σωστές επιλογές που θα κάνετε. Η επιτυχία δεν είναι ποτέ δεδομένη.

Η Google φαίνεται να αδιαφορεί για το blogger

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες γύρω από το Blogger είναι ότι η Google δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πια για αυτό. Υπάρχει μία εμφανής έλλειψη αναπτυξιακής προσπάθειας και αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από τον ανταγωνισμό που υπάρχει σε αυτόν τον τομέα, όπου οι αντίπαλοι της, βλέπε wordpress, thumbr, Wix, Medium, Weebly, Ghost, LiveJournal, Yola, Edublogs, Hubpages, Contentful, Jekyll, Svbtle, έχω κάνει τεράστια βήματα προόδου που μόνο απαρατήρητα δεν περνάνε.

Από την αρχή του 2015, η μόνη σημαντική ενημέρωση του blogger ήταν η εισαγωγή του HTTPS, και αυτό προέκυψε επειδή δεν ήθελε να εκθέτει σε κινδύνους τις υπηρεσίες που παρέχει στο ευρύ κοινό.

Οφείλω να επισημάνω το γεγονός πως η Google δεν είναι κάποιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, τουναντίον είναι μία κερδοφόρα εταιρεία που προσπαθεί διαρκώς να αυξήσει τα έσοδά της. Επομένως δεν αποκλείεται στο μέλλον να αρχίζει να χρεώνει τις υπηρεσίες στο blogger.com, αφού όλοι οι ανταγωνιστές της σχεδόν προβαίνουν σε αυτή την κίνηση.

Γιατί το εταιρικό site πρέπει να έχει blog

Αν και δεν είναι αυτονόητο για τα άτομα που είναι Άσχετα με το αντικείμενο, αξίζει να επισημανθεί πως όρος blogging είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το blog, το οποίο προέρχεται από τις λέξεις web log. Εν αρχή λοιπόν, το blog και συγκεκριμένα το blogger, ήταν μια πλατφόρμα για να κρατάει κάποιος ένα διαδικτυακό ημερολόγιο ή απλά να γράφει τις απόψεις του σχετικά με κάποιο θέμα όπως τη pop κουλτούρα, τη μόδα και τη πολιτική.

Με τον καιρό όμως το blogging άρχισε να εξελίσσεται. Πολλά blogs που ιδρύθηκαν από δημοσιογράφους απέκτησαν ενημερωτικό χαρακτήρα και σύντομα εξελίχτηκαν σε leaders στον τομέα της ενημέρωσης, κυρίως λόγω της ελευθερίας του internet αλλά και της ανεξαρτησίας τους από μεγάλους εκδοτικούς οίκους και εταιρείες. Το ίδιο συνέβη και με υο χώρο του fashion blogging σε βαθμό που σήμερα κάποιοι fashion bloggers έχουν σχεδόν την ίδια «ισχύ» με τη Vogue και άλλα περιοδικά μόδας.

Πως όμως συνδυάζεται το blog με την ιστοσελίδα μίας εταιρείας και τη παρουσία της στο internet; Γιατί όλο και περισσότερες εμπορικού τύπου ιστοσελίδες διατηρούν και blogs είτε σε κάποιο ειδικό μέρος του website τους είτε σε ξεχωριστό site; Γιατί είναι καλή ιδέα η διατήρηση ενός blog; Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα.

Το blogging μας φέρνει κοντά

Κακά τα ψέματα, όλοι ξέρουν ότι ένα εταιρικό ή εμπορικό site έχει κατασκευαστεί με πρωταρχικό σκοπό τη προσέλκυση νέων πελατών και φυσικά τις πωλήσεις. Με άλλα λόγια, όλο το περιεχόμενο του έχει γραφτεί και σχεδιαστεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Ένα blog όμως, δίνει σε μια επιχείρηση την ευκαιρία να παρουσιάσει τη πραγματική πλευρά του εαυτού της και να προσπαθήσει να αυξήσει τα κέρδη της, προσφέροντας όμως και κάτι χρήσιμο στη διαδικτυακή κοινότητα σαν αντάλλαγμα. Ένα site που πουλάει εργαλεία κήπου για παράδειγμα, μπορεί να διατηρεί ένα blog με tips και ιδέες για κηπουρούς, πάντα όμως με links για τα σχετικά προϊόντα της εταιρείας. Αν κάποιος βρει ένα post πραγματικά χρήσιμο, είναι πολύ πιθανό να κάνει κάποια αγορά σαν ανταμοιβή για το περιεχόμενο.

Το blog αυξάνει την ορατότητα σας

Πολλές φορές, κάποιος που χρειάζεται ένα προϊόν μπορεί απλά να μην ξέρει ότι το χρειάζεται ακόμη. Είναι πολύ πιο πιθανό να ψάξει κάποιος πρώτα για κάτι που τον ενδιαφέρει γενικά και μετά να ψάξει για συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες. Με άλλα λόγια, μένοντας στο παράδειγμα με τα εργαλεία κήπου, είναι πιο πιθανό να ψάξει κάποιος για tips κηπουρικής, παρά για τσάπες. Από τα tips θα χρειαστεί ότι θα καταλάβει ότι θα χρειαστεί τσάπα, οπότε αν υπάρχει κι ένα link για τσάπες στο post που μόλις διάβασε, είναι πολύ πιθανό να το πατήσει. Με άλλα λόγια, το blog μπορεί να σας φέρει πελάτες που μέχρι πρότινος δεν γνώριζαν καν ότι χρειάζονταν τα προϊόντα σας.

Το περιεχόμενο των blogs έχει πολλές πιθανότητες να γίνει viral

Όπως όλοι γνωρίζουν, στο marketing δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το λεγόμενο word of mouth, δηλαδή από το να μοιράζονται κάποιοι τις θετικές εμπειρίες τους από ένα προϊόν ή μια επιχείρηση με τους γνωστούς και τους φίλους τους. Είναι λογικό να εμπιστευόμαστε τη γνώμη κάποιου που γνωρίζουμε και εκτιμούμε περισσότερο από αυτήν κάποιου ειδικού στο marketing. Το περιεχόμενο ενός blog λοιπόν, αν είναι χρήσιμο κι ευχάριστο είναι πολύ πιθανό να γίνει viral. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάποιος που θα το δει θα το μοιραστεί με κάποιον φίλο του ή τους followers του στα social media και αυτοί με τη σειρά τους θα το μοιραστούν με άλλους και πάει λέγοντας. Το viral περιεχόμενο μπορεί να αποτελέσει σίγουρα την καλύτερη πηγή πελατών και πωλήσεων για την επιχείρηση σας.…

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166