ΑρχικήΟχήματαBMW M Hybrid V8 Art Car: παγκόσμια πρεμιέρα στο Παρίσι

BMW M Hybrid V8 Art Car: παγκόσμια πρεμιέρα στο Παρίσι

Η καλλιτέχνης από την Νέα Υόρκη σχεδίασε το #20 BMW M Hybrid V8, το οποίο θα συμμετάσχει στο 24 Hours of Le Mans της Γαλλίας στις 15/16 Ιουνίου 2024.

Το αυτοκίνητο εμφανίζεται ως «περισσότερο ως ένα καλλιτεχνικό έργο παρά ως ένα τυπικό όχημα » βασισμένο σε ένα από τα έργα τέχνης της Julie Mehretu. Το 20ο BMW Art Car γιόρτασε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Centre Pompidou της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο Oliver Zipse, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της BMW AG , παρουσίασε τον πρωταγωνιστή της βραδιάς ως εξής: “Τα αυτοκίνητα τέχνης της BMW αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής μας δέσμευσης. Για σχεδόν 50 χρόνια συνεργαζόμαστε με καλλιτέχνες εξίσου γοητευμένους από το αυτοκίνητα και τον σχεδιασμό, όπως από την τεχνολογία και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Το όραμα της Julie Mehretu για ένα διαφορετικό αγωνιστικό αυτοκίνητο παρέχει μια εξαιρετικά ισχυρή συμβολή στη σειρά BMW Art Cars.

Η καλλιτέχνης Mehretu εξήγησε την προσέγγιση της: «Όλο το έργο BMW Art Car έχει να κάνει με την εφεύρεση, τη φαντασία, την υπέρβαση των ορίων του δυνατού. Δεν νομίζω ότι αυτό το αυτοκίνητο είναι κάτι που πρέπει να εκτεθεί σε μια έκθεση ή σε κάποιο μουσείο απλά για να το βλέπει ο κόσμος.. Σκέφτομαι ότι θα πρέπει να είναι κάτι το οποίο θα μπορέσει να αγωνιστεί στο Το Le Mans. Το My BMW Art Car δημιουργήθηκε σε στενή συνεργασία με τις ομάδες μηχανοκίνητου αθλητισμού ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι κάτι ακραίο και συνάμα πολύ όμορφο».

Ο χώρος, η κίνηση και η ενέργεια ήταν πάντα κεντρικά μοτίβα στο έργο της Julie Mehretu. Για τη σχεδίαση του 20ου BMW Art Car, Η η αμερικανίδα καλλιτεχνείς με καταγωγή από την αιθιοπία μεταμόρφωσε για πρώτη φορά μια δισδιάστατη εικόνα σε τρισδιάστατη αναπαράσταση, ενισχύοντας τον δυναμισμό του.

Η Mehretu εμπνεύστηκε αυτοκινητιστικό δημιούργημα της από τον γνωστό πίνακα «Everywhen» (2021 – 2023) ως αφετηρία για το σχέδιό της. Το έργο εκτίθεται επί του παρόντος στην έκθεση του καλλιτέχνη στο Palazzo Grassi στη Βενετία και στη συνέχεια θα γίνει μέρος της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) στη Νέα Υόρκη, στο οποίο και δωρήθηκε.

«Την ώρα που βρισκόμουν στο στούντιο και σκεφτόμουν πως μπορώ να δημιουργήσω τη νέα μορφή της BMW M Hybrid V8, απλώς καθόμουν μπροστά στον πίνακα και σκεφτόμουν: τι θα γινόταν αν αυτό το αυτοκίνητο περνούσε από αυτόν τον πίνακα και επηρεαζόταν από αυτό», είπε η Julie Mehretu. «Η ιδέα ήταν να κάνουμε ένα remix, ένα mashup του πίνακα».

Πριν από την ημέρα του αγώνα, το BMW Art Car της Julie Mehretu θα κάνει την εμφάνιση του στο Concorso d’Eleganza Villa d’Este στη λίμνη Como στο δρόμο για το Le Mans. Στο πλαίσιο της ιστορικής έκθεσης οχημάτων που διοργανώθηκε από την BMW Group και το Grand Hotel Villa d’Este, η ίδια η Julie Mehretu θα παρουσιάσει την 20η έκδοση της συλλογής BMW Art Car Collection. Θα εκτεθεί στους κήπους της Villa Erba μαζί με τα BMW Art Cars των Alexander Calder (1975), Frank Stella (1976), Roy Lichtenstein (1977), Andy Waterloo (1979), Jenny Holzer (1999) και Jeff Koons ( 2010), το οποίο έκαναν και το ντεμπούτο τους στο Le Mans.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166