Λύσε το γρίφο της αναρρίχησης και μάγεψε πάνω στο βράχο κάνοντας bouldering. Τα σχοινιά απαγορεύονται. Το Texnologia.Net παρουσιάζει με ιδιαίτερη χαρά τα μυστικά αυτού του περίεργου αθλήματος, και συνιστά, χωρίς καμία επιφύλαξη να το δοκιμάσετε, και αν έχετε τα κότσια να το βάλετε στην καθημερινότητα σας, προφανώς γιατί θα σας χαρίσει εξαιρετικές στιγμές, πέρα από την εκγύμναση του σώματος σας.
Ακροβασία σε λεπτό σκοινί, εκτόξευση μέσα από κανόνι, πάλη με κροκόδειλο. Το bouldering, το φυτώριο για αναρριχητικές εμπειρίες υψηλών οκτανίων, δεν θα το βρεις σε κάποιο επίδοξο τσίρκο, που ήρθε να κατακτήσει την πόλη σου. Προσφέρει όμως εξίσου υψηλό θέαμα και απαιτεί ιδιαίτερα δύσκολη τεχνική.
Το όνομα του προήλθε από το boulder, που στα αγγλικά σημαίνει «κομμάτι βράχου». Συμπαγή μα ποτέ σαθρά βραχάκια με μέσο ύψος τα 5 μέτρα σε προκαλούν σε παντός είδους ταρζανιές, σε μικρά στοιχήματα με τον εαυτό σου, που είναι άκρως διασκεδαστικά. «Κάποιοι θεωρούν το bouldering ανούσιο. Λένε: “Αφού υπάρχουν τόσες ορθοπλαγιές, γιατί να τρέχω σε μια τέτοια ιστορία”; Για μένα είναι το άρωμα της αναρρίχησης, που περιέχει αναρριχητική κίνηση, ρίσκο, υψηλή δυσκολία. Και τα παρέχει όλα: εύκολη πρόσβαση, κοινωνικότητα αφού πας μαζί με παρέα, ανταλλάσσεις γνώμες και βοηθάς» τονίζει ο Νίκος Χατζής, οδηγός βουνού της UIAGM (Παγκόσμια Ομοσπονδία Οδηγών Βουνού) κι εκπαιδευτής αναρρίχησης, και συνεχίζει: «Μπορείς επίσης να κάνεις σε ορθοπλαγιές bouldering σκαρφαλώνοντας οριζοντίως αντί καθέτως κάνοντας τραβέρσες».
Bouldering και ένωση σωμάτων
Η διαφορά με την κλασική, τη γνώριμη, αναρρίχηση είναι ότι εδώ τα πράγματα είναι εντελώς ελεύθερα. «Εξαρτάσαι απόλυτα από τον τέλειο συντονισμό με το σώμα σου και το πόσο αρμονικά ανταποκρίνεται αυτό στο σώμα του βράχου. Οι περιορισμοί του σκοινιού και της τοποθέτησης ασφαλειών απουσιάζουν προσφέροντας συναρπαστική αίσθηση» λέει ο Αρης Θεοδωρόπουλος, εκπαιδευτής αναρρίχησης και ψυχή του διεθνούς πλέον αναρριχητικού φεστιβάλ Καλύμνου, το οποίο διεξάγεται κάθε Οκτώβριο (όταν μυηθείς, δεν θα ξεκολλάς).
Στο bouldering ανακαλύπτεις κι άλλο ένα προσόν: τον απλό εξοπλισμό. Αυτά που χρειάζεσαι μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού: παπούτσια αναρρίχησης (ξέρεις, εκείνα τα στενά -συνήθως ένα νούμερο μικρότερα- που αγκαλιάζουν ασφυκτικά τα πόδια, αλλά βεντουζάρουν στα βράχια), σκόνη μαγνησίας για να μην ιδρώνουν τα χέρια κι ένα ειδικό στρωματάκι, το bouldering mat, για να πέφτεις στα μαλακά.

Βάλε μου ένα διπλό
Το bouldering έχει διπλό χαρακτήρα: από τη μια θεωρείται αυτόνομο είδος αναρρίχησης, όπως, για παράδειγμα, το sport climbing, η λεγόμενη αθλητική αναρρίχηση, το big wall (ανάβαση σε βράχια πανύψηλα που ξεπερνούν ενίοτε τα 1.000 μέτρα). Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνονται αγώνες παντού, ακόμα και στη χώρα μας. Από την άλλη θεωρείται από πολλούς προπόνηση.
Εκείνοι όμως που συχνάζουν στη μητρόπολη του bouldering, το περίφημο Font, που βρίσκεται μες στο δάσος του Fontainebleau, στο Παρίσι, δεν δέχονται αυτό το χαρακτηρισμό για το αγαπημένο τους σπορ. «Αυτή η λανθασμένη αντίληψη οφείλεται στην ευκολία του, στην άνεση που προσφέρει. Ας πούμε ότι κάποια μέρα δεν έχεις παρέα. Τι κάνεις; Πας για σκαρφάλωμα δύο ωρών στο Φιλοπάππου μόνος» λέει ο Χατζής. Συν τοις άλλοις: «Το bouldering είναι ένας από τους ταχύτερους δρόμους για την τελειοποίησή σου στην αναρρίχηση υψηλής δυσκολίας» συμπληρώνει με τη σειρά του ο Θεοδωρόπουλος.
Πως να δυναμώσεις για το Bouldering
Έλξεις στο μονόζυγο για να κάνεις φτερά
Αν σκοπεύεις να αναρριχηθείς στο Γκραν Κάνιον ή απλώς να αποκτήσεις δυνατούς ώμους και πλάτη, βάλε στο πρόγραμμα σου τις παρακάτω ασκήσεις, που σχεδίασαν ο Eric Horst, συγγραφέας του Training for Climbing, και ο Chris Wall, επικεφαλής προπονητής του Boulder Rock Club.
Το πρόγραμμα είναι για τρεις φορές την εβδομάδα ως ένα μέρος από το κανονικό πρόγραμμα των άρσεων σου. Όταν νιώσεις πιο δυνατός μπορείς να αγοράσεις έναν εξομοιωτή αναρρίχησης για να δυναμώσεις τα δάχτυλά σου. Βίδωσέ τον στο τοίχο, βάλε τα δάχτυλά σου στις εσοχές και κρατήσου για 3 με 10 λεπτά, κάνοντας παράλληλα διαλείμματα των πέντε λεπτών τη φορά. Άλλαξε θέση και επανάλαβε.
Έλξεις με άνιση λαβή
Αρχική θέση: Τύλιξε μία πετσέτα γύρω από την μπάρα ενός μονόζυγου και πιάσε με το δεξί σου χέρι και τις δύο άκρες της, έτσι ώστε να σχηματίσεις ακανόνιστη τεχνητή λαβή. Με το άλλο χέρι πιάσε με κανονική λαβή την μπάρα. Η κάθετη διαφορά ύψους των δύο λαβών δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση στο βραχίονα του πάνω χεριού.
Η κίνηση: Κάνε έλξεις και με τα δύο χέρια. Προσπάθησε να κάνεις τέσσερις έως οκτώ επαναλήψεις. Ξεκουράσου για δύο λεπτά μετά το πρώτο σετ και άλλαξε χέρια. Κάνε τρία σετ για κάθε πλευρά. Αν δυσκολεύεσαι, μείωσε το ύψος στην απόσταση των λαβών σου.
Έλξεις με το ένα χέρι
Αρχική θέση: Βάλε μία λαβή στο μηχάνημα πλευρικών έλξεων. Κάτσε στη θέση με τα πόδια σου κάτω από τα μαξιλαράκια για τους μηρούς και την πλάτη σου κατακόρυφα. Πιάσε τη λαβή με το αριστερό σου χέρι και με την παλάμη να κοιτάζει μπροστά.
Η κίνηση: Με αργό ρυθμό τράβα τη λαβή προς τα κάτω μέχρι ο αγκώνας σου να αγγίξει τα πλευρά σου. Κατά τη διάρκεια της έλξης, μη στρίψεις την πλάτη και το βραχίονά σου. Γύρνα στη θέση εκκίνησης με σταθερή κίνηση. Κάνε δύο σετ από πέντε επαναλήψεις σε κάθε χέρι με ξεκούραση δύο λεπτών μεταξύ των σετ.
Κάμψεις δαχτύλων
Αρχική θέση:Κάθισε στην άκρη ενός πάγκου. Κράτα έναν αλτήρα στο αριστερό σου χέρι με τα δάχτυλά να κοιτάνε προς τα πάνω, σκύψε ελαφρώς μπροστά, με το δεξί σου χέρι στηρίξου στο δεξί σου γόνατο και με τον αριστερό αγκώνα ακούμπα στη μέσα πλευρά του αριστερού σου μηρού. Ο πήχης του αριστερού χεριού είναι ανάμεσα από τα πόδια σου.
Η κίνηση: Αργά δυνάμωσε την παλάμη σου, έτσι ώστε η λαβή του αλτήρα να κυλήσει στις άκρες των δαχτύλων σου. Μόλις η λαβή φτάσει στα άκρα των δαχτύλων, σπρώξε την πάλι πίσω με κάμψη των δαχτύλων σου γύρω από την μπάρα. Επανάλαβε τέσσερις φορές και άλλαξε χέρι. Κάνε δύο σετ από πέντε επαναλήψεις σε κάθε χέρι.