Breaking Bad (2008–2013) Ανάλυση της τηλεοπτικής σειράς

Breaking Bad (2008–2013) Ανάλυση της τηλεοπτικής σειράς

Breaking Bad. Μια σειρά, με άπειρα βραβεία, φοβερή προβολή, τεράστιο κοινό, τεράστιοι ηθοποιοί, μεγαλοφυές σενάριο και πολλά άλλα ωραία πράγματα. Οι συστάσεις είναι περιττές. Η σειρά του AMC με τον φοβερό και τρομερό Bryan Cranston στον ρόλο του χημικού / μαφιόζου Walter White έριξε θριαμβευτικά την αυλαία το 2013, έχοντας διανύσει μια απολύτως επιτυχημένη 5ετή πορεία και έχοντας προσφέρει στους απανταχού θαυμαστές της ένα τηλεοπτικό προϊόν σπάνιας ομορφιάς και ποιότητας που πραγματικά μνημονεύεται ακόμη και σήμερα.

Αν και προσωπικά το Breaking Bad ποτέ δεν μου προκάλεσε αυτό που λέμε “κόλλημα”, οφείλω να ομολογήσω ότι τώρα στα…τελευταία του με έχει κυριολεκτικά καθηλώσει. Όπως και εκατομμύρια άλλους τηλεθεατές του. Με αποκορύφωμα φυσικά το 14ο επεισόδιο, το οποίο όσο και αν έψαξα στην τηλεοπτική μνήμη μου δεν κατάφερα να το ταιριάξω με κανένα άλλο σε καμία άλλη σειρά.

Η ένταση και ο συναισθηματικός καταιγισμός του κυριολεκτικά δεν είχαν προηγούμενο. Από την δολοφονία του Χανκ μέχρι την ευθεία απειλή του Walter στην Skyler, αυτό το επεισόδιο έσπασε όλα τα ρεκόρ σε όλα τα επίπεδα. Κυρίως στις ερμηνείες (όλων ανεξαιρέτως των ηθοποιών) και στην αξεπέραστη σκηνοθεσία του Rian Johnson. Αλλά και στο άριστα γραμμένο σενάριο από τον Vince Gilligan. Όλοι συνέβαλαν το μέγιστο των ικανοτήτων τους με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν ένα πραγματικό τηλεοπτικό αριστούργημα.

Οι σκηνές που μπορεί κανείς να διαλέξει και να σταθεί από αυτό το επεισόδιο είναι πάρα πολλές. Δεν υπήρχε, εξάλλου, σκηνή που να ήταν “αδιάφορη” ή “χαλαρή”. Αυτή που προσωπικά μπορώ να ξεχωρίσω όμως είναι η σκηνή στην οποία η Skyler απειλεί με μαχαίρι τον Walter και επακολουθεί αυτό το απερίγραπτο πράγμα που είδαμε. Ήταν ουσιαστικά το αποκορύφωμα όλης αυτής της υπόθεσης που παρακολουθούμε από την αρχή της σειράς. Ήταν το μπαμ, αυτό που περιμέναμε και ξέραμε ότι επρόκειτο να συμβεί αργά ή γρήγορα.

Αλλά κυρίως αυτή η σκηνή ήταν σημαντική για τον λόγο ότι κατάφερε να δείξει με τον πιο γλαφυρό τρόπο αυτό που ουσιαστικά θέλει να περάσει ως μήνυμα το Breaking Bad. Ότι ο σκοπός δεν αγιάζει πάντα τα μέσα. Το κίνητρο του Walter μπορεί να ήταν πάντα η οικογένεια, αλλά η τραγικότητα του χαρακτήρα αυτού φαίνεται στη στιγμή που απογοητευμένος ψιθυρίζει “we’re family”.

Έχει κάνει τα πάντα για αυτή την οικογένεια -ή τουλάχιστον έτσι θέλει να λέει στον εαυτό του- και πλέον βλέπει ξεκάθαρα ότι έχει αποτύχει. Έχει χάσει και τον εαυτό του και την οικογένειά του, η οποία πλέον τον έχει απαρνηθεί ολοκληρωτικά. Και πλέον δεν του μένει τίποτα παρά να συνεχίσει στον κατήφορο της απληστίας που έχει αποφασίσει να ακολουθεί εδώ και καιρό. Αυτό που οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι λένε “rock bottom”.

Σίγουρα θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε το πως ακριβώς θα δοθεί επίλογος σε αυτή τη σειρά και μάλιστα με ποιο τρόπο θα συνδεθούν τα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής με τις σκηνές από το μέλλον τις οποίες είδαμε στην αρχή της σαιζόν. Επίσης ο κάθε χαρακτήρας στη σειρά έχει μια δική του πορεία σε αυτές τις 5 σαιζόν και κάθε ένας από αυτούς θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα μας αποχαιρετήσει.

Στο σύνολό της η σειρά κατάφερε να θίξει πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα ηθικής, κυρίως γύρω από την οικογένεια και τις σχέσεις που δημιουργούνται και εξελίσσονται μέσα σε αυτή. Και αυτό που κατάφερε να κάνει με τον καλύτερο τρόπο είναι να αποδείξει πόσο λεπτές (αλλά και πόσο υποκειμενικές) είναι οι ισορροπίες μεταξύ αυτών που θεωρούμε “καλό” και “κακό” στη ζωή. Αυτός είναι κι ένας από τους πιο βασικούς λόγους που κάνουν τη σειρά να ξεχωρίζει, πέρα από τα πάμπολλα βραβεία που έχει συγκεντρώσει (για τα οποία πολύς λόγος έχει γίνει σχετικά με το αν τα αξίζει).

Μια καλή και ποιοτική σειρά δεν την κάνουν τα βραβεία ή η διαφήμιση που μπορεί να έχει, την κάνει η δυνατότητα να καθηλώνει και να προβληματίζει τον τηλεθεατή. Και το Breaking Bad αποτελεί σειρά-πρότυπο σε αυτό τον τομέα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο επίλογος της θα είναι ανάλογος της 5ετούς πορείας της και της ιστορίας που έχει πλέον αφήσει στην σύγχρονη τηλεοπτική πραγματικότητα. Και φυσικά θα μας εντυπωσιάσει για άλλη μια φορά.

Ρίξτε μία ματιά στο τρέιλερ του Breaking Bad (2008–2013) για να μπείτε κατευθείαν στο νόημα της υπόθεσης, κυρίως για όσους από σας έχουν παρακολουθήσει καθόλου τα επεισόδια του.

Διαβάστε επίσης:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας