Citroën C4 1.6 VTi vs Peugeot 308 1.6 VTi vs Renault Megane 1.6 16V

Citroën C4 1.6 VTi vs Peugeot 308 1.6 VTi vs Renault Megane 1.6 16V

Δεν είναι και λίγοι οι αγοραστές αυτοκινήτων που πίνουν νερό στο όνομα της γαλλικής σχολής. Μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς είναι ιδιαίτερα… σοβινιστές και δεν αλλάζουν εύκολα στρατόπεδο. Κι αν μέχρι πρόσφατα οι Γάλλοι ήταν διάσημοι για την άνεση και τον συνδυασμό της με την καλή οδική συμπεριφορά, σήμερα έχουν κάνει γιγάντια βήματα τόσο προς τη μεριά της υψηλής τεχνολογίας, όσο και στην ποιότητα, που κακά τα ψέματα δεν ήταν το φόρτε τους. Η έλευση της νέας, τρίτης γενιάς Megane αποτέλεσε μιας πρώτη τάξης ευκαιρία για την αντιπαράθεσή της με τα λοιπά δημοφιλή γαλλικά μικρομεσαία, όπως το ανανεωμένο Citroën C4 και το νέο Peugeot 308.

Αλλάζεις. Αλλάζουνε!

Το μισούσες ή το λάτρευες. Αυτό συνέβαινε με το προηγούμενο Renault Megane (ΙΙ) και αιτία γι’ αυτό ήταν φυσικά η αμφιλεγόμενη σχεδίασή του. Και αν στην Αγγλία συνέβαινε το δεύτερο, σε πολλές χώρες το πίσω μέρος ξένιζε, αφού έδειχνε περισσότερο δείγμα μοντέρνας τέχνης παρά κατάληξη ενός μικρομεσαίου μοντέλου με προσδοκίες για μεγάλες πωλήσεις. Βασισμένο στο βελτιωμένο πάτωμα του μοντέλου που αντικαθιστά (φαίνεται γίνεται της μόδας, μια και το Golf VI κάτι τέτοιο επέλεξε) το νέο Megane είναι σαφώς λιγότερο ριζοσπαστικό όσον αφορά τη σχεδίασή του.

Η γνώμη μας είναι ότι προέκυψε και πιο όμορφο και πιο ελκυστικό. Με αρκετά στοιχεία από Laguna στο εμπρός μέρος και ένα όχι απλώς εύπεπτο, αλλά καλοζυγισμένο σχεδιαστικά πίσω τμήμα, συνδυάζει ακμές και καμπύλες, τόλμη και γοητεία, μοντέρνα στοιχεία και κλασικές πινελιές, για ένα αποτέλεσμα που κάνει τα 4,295 μ. μήκους, τα 1,808 μ. πλάτους και τα 1,471 μ. ύψους να δείχνουν ελκυστικά σε όλα τα μάτια.

Απέναντι στο νέο Megane, η ανανεωμένη μέσα-έξω Citroën C4 δείχνει να στέκεται χωρίς κόμπλεξ, παρότι υπολείπεται ελαφρώς σε… διαστάσεις. Σχεδιαστικά, κεντρίζει το ενδιαφέρον και δείχνει ισορροπημένη, σε αντίθεση με το oμόσταβλο Peugeot 308, το οποίο και αυτό βασίζεται ουσιαστικά στο πάτωμα του προηγούμενου 307. Το 308 διαθέτει ένα άψογο σχεδιαστικά εμπρός μέρος, αλλά μάλλον απογοητεύει με το πίσω. Περί ορέξεως όμως… κολοκυθόπιτα.

Για αυτό ας περάσουμε σε πιο αντικειμενικές κρίσεις. Όπως για τους χώρους, όπου το Megane, χάρη στις αυξημένες του διαστάσεις, είναι πιο ευρύχωρο από το προηγούμενο μοντέλο, όχι όμως και από τους δύο αντιπάλους του, παρά τα υπέρ του 33 χιλιοστά στο μεταξόνιο.

Οδηγός και συνοδηγός δεν αντιμετωπίζουν κανένα χωροταξικό θέμα, όταν καθίσαμε πίσω όμως ο χώρος για τα γόνατα ήταν απλώς επαρκής, ενώ ο «αέρας» για το κεφάλι οριακός, λόγω της παρουσίας της διπλής πανοραμικής οροφής. Στο Citroën C4 και στο Peugeot 308 τα πράγματα είναι λίγο πολύ τα ίδια για τα γόνατα (τα αυτοκίνητα έχουν το ίδιο μεταξόνιο, αφού έχουν το ίδιο πάτωμα), ενώ το 308 υπερέχει ελαφρά σε ύψος. Πάντως και τα δύο μοντέλα του ομίλου PSA «πάσχουν» σε χώρο αποσκευών και περισσότερο η C4 (320 λίτρα). Ακόμα και τα 348 λίτρα του 308 είναι αρκετά λιγότερα από τα 405 του νέου Megane, στο εσωτερικό του οποίου έχει επιπλέον δοθεί έμφαση στην ποιότητα των υλικών και την εργονομία.

Και σχεδιαστικά, όμως, ο εσωτερικός κόσμος του Megane παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Λιτές γραμμές, μοντέρνες πινελιές (όπως ο συνδυασμός συμβατικού στροφόμετρου με ψηφιακό ταχύμετρο, η στεφάνη του οποίου αποτελείται από φωτάκια που κοκκινίζουν όσο πλησιάζει το όριο στροφών για αλλαγή σχέσης) προσεγμένη εργονομία και πολυάριθμες θέσεις για μικροαντικείμενα -μέχρι και φορητή θήκη για στυλό και χαρτάκια «post it».

Αισθητά αναβαθμισμένη σε σχέση με το 307 είναι και η προσλαμβάνουσα ποιότητα στο Peugeot 308. Το καλοφινιρισμένο ταμπλό με μαλακό πλαστικό και όμορφη σχεδίαση δημιουργεί μια ευχάριστη και οικεία εικόνα. Στο C4 μετά την ανανέωση τα υλικά και οι ταπετσαρίες δείχνουν πιο ποιοτικά. Το στροφόμετρο από «μπάρα» έγινε κυκλικό ψηφιακό και ενσωματώθηκε στον πίνακα στο κέντρο του ταμπλό. Είναι όμως μικροσκοπικό και συνεπώς δυσδιάκριτο. Η άλλη «παραξενιά» του C4 έχει να κάνει με το τιμόνι σταθερού κέντρου, που απαιτεί εξοικείωση, όπως και τα πολλά κουμπιά ελέγχου λειτουργιών που υπάρχουν στο σταθερό αυτό κέντρο.

Αισθητικά και ποιοτικά, πάντως, το εσωτερικό της C4 μας φάνηκε ένα κλικ υποδεέστερο από αυτό των αντιπάλων της. Είναι όμως πλούσια εξοπλισμένο και στις 17.410 € της βασικής έκδοσης περιλαμβάνει ABS, brake assist, 6 αερόσακους, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, υπολογιστή ταξιδιού, cruise control, ηλεκτρικούς καθρέφτες, ηχοσύστημα, κλιματισμό, κεντρικό κλείδωμα και προβολείς ομίχλης.

Το Megane ακολουθεί μια πιο επιθετική τιμολογιακή πολιτική. Η βασική έκδοση με τον κινητήρα των 110 ίππων της δοκιμής κοστίζει 16.580 € και προσφέρει μεταξύ άλλων 6 αερόσακους, ABS, κλιματισμό, ράδιο-CD με χειριστήρια στο τιμόνι, υπολογιστή ταξιδιού, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός και πίσω και ηλεκτρικούς καθρέφτες, προβολείς ομίχλης και bluetooth. Ακριβότερο των τριών είναι το Peugeot 308, αφού η πεντάθυρη έκδοση ξεκινάει από τις 18.390 €, μαζί όμως με ABS, αερόσακους οδηγού και συνοδηγού, πλευρικούς αερόσακους, αερόσακους οροφής, κεντρικό κλείδωμα, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, ηλεκτρικούς καθρέφτες, υπολογιστή ταξιδιού, κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός και πίσω, ηχοσύστημα, προβολείς ομίχλης και cruise control.

Μοτέρ, κάμερα, πάμε…

Το Megane, παρά τις ενισχύσεις στο αμάξωμα, παρά την αύξηση των διαστάσεων, παρά τον πλήρη εξοπλισμό ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, είναι ελαφρύτερο από το μοντέλο που αντικαθιστά! Αυτό στην πράξη έχει θετικές επιδράσεις τόσο σε οδική συμπεριφορά όσο και σε επιδόσεις. Πίσω από το τιμόνι του Megane βολεύεσαι αμέσως, η ορατότητα είναι καλή και από τα πρώτα χιλιόμετρα εντυπωσιάζεσαι με το «πάτημά» του.

Τα αυξημένα μετατρόχια, η μεγαλύτερη δυσκαμψία και οι πιο σφιχτές αναρτήσεις συμβάλλουν ώστε το νέο Megane να στρίβει εντυπωσιακά, με μικρές κλίσεις, τεράστια πρόσφυση και ακολουθώντας πιστά τις εντολές του οδηγού. Δυστυχώς, το τιμόνι δεν κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, όντας ελαφρύ και χωρίς πληροφόρηση και δεν έχει βελτιωθεί αρκετά σε σχέση με το παρελθόν, αντίθετα με τον επιλογέα, που είναι αισθητά καλύτερος. Παράλληλα, η σφιχτή ανάρτηση επηρεάζει την άνεση και οι εγκάρσιες ανωμαλίες δεν περνούν απαρατήρητες από τον πίσω ημιάκαμπτο άξονα. Πάντως, τα αναβαθμισμένα φρένα κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους.

Ένα προβάδισμα στον τομέα της άνεσης δείχνει να έχει το Peugeot 308, χάρη και στα ελαστικά Σειράς 65. Σε σχέση με το Megane, το τιμόνι του 308 πείθει περισσότερο, όντας στιβαρό και με σχετική αίσθηση, τη στιγμή που το μικρομεσαίο της Peugeot «κάθεται» στο δρόμο ανάλογα καλά. Οι αναρτήσεις, ίδιες σε αρχιτεκτονική όπως και στα άλλα δύο, με γόνατα εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, δείχνουν πιο ήπια ρυθμισμένες, με αποτέλεσμα οι κλίσεις να είναι ελάχιστα πιο αισθητές και η ουρά όταν το επιδιώξεις να γίνεται πιο παιχνιδιάρα. Σε γενικές γραμμές όμως φρενάρει δυναμικά, είναι σταθερό και ευέλικτο, με πολύ καλή περιμετρική ικανότητα, ενώ έχει αρκετά βελτιωμένο επιλογέα και έντονο το πολυτελές στοιχείο.

Στη C4 νιώθεις αμέσως πως έχεις να κάνεις με μια κλασική Citroën, πιστή στα χαρίσματα του κατασκευαστή. Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο νου είναι η μεγαλύτερη διαδρομή της ανάρτησης, επομένως και ένας τυπικά γαλλικός-ευεργετικός τρόπος αντιμετώπισης των ελληνικών δρόμων, παρά τα ελαστικά 17 ιντσών με προφίλ 50 της δοκιμής μας. Μάλιστα, η άνεση δεν συντελείται επιβαρύνοντας υπέρμετρα την οδική συμπεριφορά, απλώς εδώ μιλάμε για μια διαφορετική φιλοσοφία, πρώτος λόγος της οποίας είναι οι άνετες οικογενειακές μετακινήσεις.

Στις στροφές, η C4 γέρνει, αλλά δεν προβληματίζεται, έχοντας σχετικά υψηλά όρια πρόσφυσης και περιθώριο να συγχωρεί τα λάθη. Αξιοποιεί το πλαίσιο, φρενάρει καλά, ωστόσο δεν θα ακολουθήσει εύκολα τα άλλα δύο σε μια στριφτερή διαδρομή και δεν κρύβει την τεχνητή αίσθηση και την έλλειψη αμεσότητας του συστήματος διεύθυνσης, όπως και το μέτριο κούμπωμα του επιλογέα, που στις γρήγορες αλλαγές (ειδικά στα κατεβάσματα) «σφίγγει» αρκετά.

Σε επιδόσεις, το Megane (0-100 χλμ./ώρα σε 10,5”, τελική 195 χλμ./ώρα) βρίσκεται ανάμεσα στο γρηγορότερο C4 (0-100 χλμ./ώρα σε 10”, τελική 195 χλμ./ώρα) και το πιο αργό 308 (0-100 χλμ./ώρα σε 10,8”, τελική 195 χλμ./ώρα). O κινητήρας του Megane III αποδίδει 110 ίππους, ωστόσο χάρη και στον μεταβλητό χρονισμό τραβάει από χαμηλά και κολακεύεται από το κιβώτιο των 6 σχέσεων με την πυκνή διάταξη. Ο θόρυβός του αυξάνεται στις υψηλές στροφές, αλλά ποτέ δεν γίνεται ενοχλητικός.

Ο κινητήρας του C4 και του 308 είναι κοινός και έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με την BMW. Μάλιστα, ξεχωρίζει για την απουσία της κλασικής πεταλούδας γκαζιού και εκτός από μεταβλητό χρονισμό διαθέτει και μεταβλητή βύθιση βαλβίδων. Αποδίδει 120 ίππους, έχει πολύ καλή απόκριση, είναι σχετικά αθόρυβος και αρκετά οικονομικός. Η C4, εκμεταλλευόμενη το μικρότερο βάρος της, είναι σημαντικά πιο γρήγορη από στάση.

Αντί συμπεράσματος

Αρκετοί από εσάς θα ξεκινήσουν την ανάγνωση του άρθρου από αυτή την παράγραφο. Και όχι άδικα. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όμως δύο πράγματα. Πρώτον, τη θεαματική βελτίωση της γαλλικής σχολής, ειδικά απέναντι στον γερμανικό ανταγωνισμό, και δεύτερον, πως και τα τρία αυτοκίνητα είναι πολύ καλά και ασφαλή (και τα 3 έχουν 5 αστέρια στο EuroNcap). Από εκεί και πέρα όμως το 308 θα το θέλαμε πιο φθηνό. Κοστίζει σαν… γερμανικό, χωρίς να είναι. Είναι και δύσκολοι οι καιροί. Η C4 από την άλλη προσφέρει ανταγωνιστικά χρηματοδοτικά πακέτα, είναι γρήγορη και βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Δεν εμπνέει καθόλου, όμως, να την οδηγήσεις με πάθος.

Το νέο Renault Μegane είναι ο νικητής στον γαλλικό εμφύλιο. Είναι πανέμορφο και εντυπωσιακό, προσφέρεται σε μια άκρως ανταγωνιστική τιμή, στρίβει εντυπωσιακά, είναι ποιοτικό, καλά εξοπλισμένο και γενικά δείχνει να αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση. Au revoir!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας