ΑρχικήΨυχαγωγίαMovies-seriesBroken Flowers (2005): Τσακισμένα λουλούδια

Broken Flowers (2005): Τσακισμένα λουλούδια

Σύνοψη ταινίας: Broken Flowers (2005)

  • Σκηνοθέτης: Jim Jarmusch
  • Ηθοποιοί: Alexis Dziena, Sharon Stone, Bill Murray, Jessica Lange, Julie Delpy, Tilda Swinton
  • Είδος: Δράμα, Κωμωδία
  • Δεκαετία: 2005

Καλημέρα σας! Ήρθε η ώρα για ένα ανέκδοτο, όπως αυτά που συνηθίζω να λέω στις πολυπληθείς παρέες και μετά τις διαλύω (ή απλά με διώχνουν). Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι από εσάς θα το έχετε ακούσει, αλλά μου το χαλάτε, επειδή προφανώς κάποιοι άλλοι που διαβάζουν το παρόν άρθρο μπορεί να μην το γνωρίζουν.

Πέντε μήνες προσπαθούσε ένας κακομοίρης να ψήσει τη γκόμενα να πνίξουν το κουνέλι και δεν τα κατάφερνε. Επιτέλους μια νύχτα, εκείνη δέχτηκε να μπει η τράτα στο λιμάνι, με την μόνη προϋπόθεση όμως να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό. Βάζει λοιπόν ο τύπος ένα σκουφάκι και πάει να σιροπιάσει το κανταΐφι. Εκείνη όμως τον σταματά:

  • Στάσου! Κι αν τρυπήσει το προφυλακτικό και μείνω έγκυος, τι θα κάνουμε; Βάλε κι άλλο!

Τι να κάνει ο δόλιος, βάζει και δεύτερο προφυλακτικό, πάει να την κουρσέψει, αλλά τον σταματά ξανά:

  • Στάσου! Κι αν τρυπήσει και το δεύτερο και μείνω έγκυος, τι θα γίνει; Βάλε κι άλλο!

Βάζει όλο το κουτί (!) και πάει να της τον ακουμπήσει, αλλά πάλι ΣΤΟΠ!

  • Κι αν τρυπήσουν όλα τα προφυλακτικά και κάνω παιδί, τι θα γίνει;
  • Καλά, της λέει, πάρε και αντισυλληπτικά!

Παίρνει 5-6 χάπια, οπότε ετοιμάζονται να απλώσουν τον τραχανά… Και πάλι όμως σταματούν:

  • Στάσου! Κι αν δεν ενεργήσουν τα χάπια και μείνω έγκυος και γεννηθεί το παιδί, πες μου πως θα το ονομάσουμε;

Κι εκείνος της απαντά:

  • ΜΑΓΚΑΪΒΕΡ!

Χα χα χα χα χα χα χα.

Και όμως φίλες και φίλοι, το ανέκδοτο αυτό πέρα από το βλακώδες χιούμορ του, κρύβει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, το οποίο θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας: καμμία μέθοδος αντισύλληψης δεν είναι απολύτως ασφαλής, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το υπερκινητικό, πολυμήχανο σπερματοζωάριο δε θα βρει τρόπο να χτυπήσει το κουδούνι της εξώπορτας του ωαρίου για να ενώσουν τα χρωμοσώματα τους, μιας και δεν ξέρουν τίποτε άλλο να κάνουν αυτά τα μπάσταρδα στα οποία οφείλεται η συνέχιση του ανθρώπινου είδους.

Όλοι έχουμε φίλους που ζήσανε την φρίκη μιας παρατεταμένης καθυστέρησης της κοπέλας τους και όλοι έχουμε φίλες που χωρίσαν γκόμενους γιατί τελειώσαν μέσα τους, το λάτεξ έσπασε και αυτοί σφυρίζαν αδιάφορα αφήνοντας τις πιθανότητες να κάνουν τα δικά τους… Κάποιες καταστάσεις δεν είναι για γέλια, λίγη προσοχή και υπευθυνότητα επιβάλλεται να δείχνουμε.

Μερικοί όμως κάνουν το εντελώς αντίθετο. Υποπίπτουν σε σφάλμα και μετά προτιμούν τον εύκολο δρόμο. Φαντάσου όμως το κουφό: να μείνει έγκυος η δικιά σου, να χωρίσετε με άσχημο τρόπο και να χωρίσουν οι δρόμοι σας χωρίς να μάθεις ότι κουβαλάει τον σπόρο σου. Μέχρι που μια μέρα σου σκάει ένα τηλεφώνημα ή ένα γράμμα και δύο παράλληλες πορείες τέμνονται!

Στα “Τσακισμένα λουλούδια” τα πράγματα έχουν κάπως έτσι: άνδρας μέσης ηλικίας λαμβάνει γράμμα από παλιό έρωτα ότι έχει νόθο παιδί. Ξεκινάει λοιπόν ταξίδι προς αναζήτηση της γυναίκας/πρώην σχέσης που του έστειλε το γράμμα, ενώ παράλληλα νοιώθει πως είναι και η ώρα για λίγη αυτοκριτική. Βουτάει εντός για τον επαναπροσδιορισμό του εαυτού του.

Ο Jarmusch παίρνει μια απλή ιστορία και την απογειώνει με την σκηνοθεσία του, αλλά και με την εκπληκτική ερμηνεία του Bill Murray. Ο γαλαξίας από όμορφες κυρίες που υποδύονται τις περασμένες αγάπες του Ντον κάνει την θέαση του φιλμ ακόμα πιο απολαυστική.

Αφεθείτε στο ταξίδι, άλλωστε είναι γνωστό ότι μετράει περισσότερο από τον προορισμό! Και να προσέχετε (γενικά μιλάω)…

Τώρα όσον αφορά την ποιότητα της ταινίας, εδώ οι απόψεις διίστανται. διότι αρκετοί κριτικοί κινηματογράφου, ιδίως εκείνοι οι Έλληνες που είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό, αν ρωτήσεις τον καθένα ξεχωριστά θα έχει μία διαφορετική άποψη, και ποτέ δεν θα συμπίπτουν τουλάχιστον οι περισσότερες γνώμες μεταξύ τους. Εν ολίγοις, ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του.

Εντούτοις, επειδή προσωπικά επιδίωξα και τα κατάφερα να μιλήσω με κάποιους σοβαρούς κριτικούς κινηματογράφου από το εξωτερικό, είχε ως αποτέλεσμα να αποσπάσω κάποιες σοβαρές απόψεις για την παρούσα ταινία, όπου τείνουν τούτες οι αναφορές να λένε πως είναι ένα ποιοτικό και εξαιρετικό έργο, και σαφώς ο λόγος που κατάφερε να διακριθεί ως ταινία οφείλεται εν μέρει και στην ποιότητα των ηθοποιών που παίζουν σε αυτήν, και όχι μόνο στο σενάριο ή την σκηνοθεσία.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166