Hesher (2010): Ωρίμανση δια πυρός και σιδήρου

Hesher (2010): Ωρίμανση δια πυρός και σιδήρου

Σύνοψη ταινίας

  • Σκηνοθέτης: Spencer Susser
  • Ηθοποιοί: Devin Brochu, John Carroll Lynch, Joseph Gordon-Levitt, Natalie Portman, Piper Laurie, Rainn Wilson
  • Είδος: Δράμα
  • Έτος κυκλοφορίας: 2010

Λίγο-πολύ, όλοι μας βιώνουμε την απώλεια από μικρή ηλικία. Αυτός ο γαμημένος ο κύκλος της ζωής μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή. Σύμφωνα με τις πιθανότητες πρώτα ίσως να είναι ο παππούς, και έπειτα κάποιος θείος ή συγχωριανός που συνήθιζε να σου φέρνει φρέσκο ριζόγαλο όποτε ερχόταν να τα πει με τον πατέρα σου στο σπίτι.

Και έρχονται Σεπτέμβρηδες μαύροι και βροχεροί Νοέμβρηδες και έχεις μεγαλώσει, και ακόμα δεν μπορείς να συμφιλιωθείς με το σκούρο κουστούμι που πρέπει να φορέσεις για άλλη μια φορά. Έχεις όμως αυτούς τους δύο που σε φέρανε στην ζωή και σε στηρίζουν, σου δίνουν κατευθυντήριες γραμμές και εν τέλει ξεπερνιέται και αυτή η δύσκολη στιγμή. Μένουν οι όμορφες μνήμες και η ζωή συνεχίζεται.

Αυτό που δεν περνά ποτέ από το μυαλό σου είναι η στιγμή που θα χρειαστεί να πεις το στερνό αντίο στο γονιό σου. Είτε στα 20, είτε στα 30, είτε στα 60 σου, είτε είναι κάτι αναμενόμενο, είτε κάτι ξαφνικό, η αλλαγή που καλείσαι να κάνεις στη ζωή σου είναι κολοσσιαία. Και βίαιη. Και ανεπιθύμητη. Άστα να πάνε…

Σου έλεγα πριν πως σε οποιαδήποτε ηλικία και να γίνει αυτό, πονάει. Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι παράθεσα ηλικίες ενηλίκων, από 20 και πάνω, το πρόσεξες; Όσο πέφτει η ηλικία όμως, σε εφηβεία ή παιδική ηλικία, τα πράγματα ζορίζουν και τα τραύματα μένουν ανοιχτά για πολύ περισσότερο. Υποθέσεις που έμειναν ανοιχτές, εκδρομές που δε θα γίνουν. Κρίσιμος είναι ο ρόλος τόσο του εναπομείναντα γονιού, όσο και του οικείου ατόμου που θα αναλάβει να παίξει ένα ρόλο υποκαταστάτη στην ακρωτηριασμένη οικογένεια.

fvg και ανίκανος να στηρίξει τον εαυτό του, πόσο μάλλον το πιτσιρίκι του που μόλις μπήκε στην εφηβεία. Στο ρόλο του υποκαταστάτη και του ανθρώπου που φροντίζει την πληγωμένη οικογένεια είναι η γιαγιά.

Όχι ότι δεν έχει δικά της προβλήματα, μα δεν της πάει καρδιά να αφήσει το εγγόνι της απροστάτευτο. Και εκεί που όλα βυθίζονταν αργά και βασανιστικά στην κινούμενη άμμο της μιζέριας, ο πιτσιρικάς συναντά τον Χέσερ. Χωρίς επίσημη πρόσκληση, ο Χέσερ εισβάλει στην ρημαγμένη οικογένεια και γίνεται μέλος της.

Αρχικά η εντύπωση που αφήνει είναι ενός μπάσταρδου εκμεταλλευτή που του αξίζει να σπάσεις 7 μπαστούνια του μπέιζμπωλ στην πλάτη του. Ακούει Metallica και Motorhead και νοιάζεται μόνο για την πάρτη του. Αυτό που πραγματικά κάνει όμως ο Χέσερ είναι να νοιάζεται για τη νέα του οικογένεια, ακόμα και αν ο τρόπος που το δείχνει είναι λίγο περίεργος.

Ο ψυχωτικός χαρακτήρας του Χέσερ είναι γεμάτος τσαμπουκά και υπακούει σε έναν ιδιότυπο κώδικα τιμής/δικαιοσύνης. Εννοεί όσα λέει και δεν μπλοφάρει. Είναι άξεστος και λιγδιάρης. Ωμός και επικίνδυνος. Μαζί του, ο μικρός Τίτζεη θα μάθει πώς να αντιμετωπίζει τον κόσμο βασιζόμενος στις δυνάμεις του. Θα καταλάβει πως υπάρχει αδικία και ότι ο νόμος της ζούγκλας εφαρμόζεται συχνά. Αλλαγές όμως συμβαίνουν και στον ίδιο τον Χέσερ. Ή μήπως όχι; Αυτό θα το αποφασίσεις όταν ολοκληρώσεις την θέαση του φιλμ. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα έχει πολλές λακούβες αυτή η διαδρομή…

Σίγουρα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες που έχω δει τελευταία. Όχι για την ιστορία, που ας είμαστε ειλικρινείς, είναι τετριμμένη, αλλά για τον απίστευτο χαρακτήρα του Χέσερ που υποδύεται μοναδικά ο Joseph Gordon-Levitt. Πραγματικά, ο νεαρός ηθοποιός σηκώνει στις πλάτες του το φιλμ με μια ερμηνεία από εκείνες που άλλοι απλά ονειρεύονται. Τα παραλέω; Έπεσα θύμα του hype; Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να το μάθουμε. Καλή θέαση!