Castle in the Sky (1986). Το κάστρο στον ουρανό

Castle in the Sky (1986). Το κάστρο στον ουρανό

Σύνοψη ταινίας: Castle in the Sky (1986)

  • Σκηνοθέτης: Hayao Miyazaki
  • Ηθοποιοί: Keiko Yokozawa, Kotoe Hatsui, Mayumi Tanaka, Minori Terada
  • Είδος: Animation, Κωμωδία, Περιπέτεια
  • Έτος κυκλοφορίας: 1986

Θετικά: Μαγικοί κόσμοι, ιστορία που αιχμαλωτίζει την προσοχή.

Αρνητικά: Παρωχημένο σχέδιο, χειροποίητοι χρωματισμοί, αν δεν έχει μείνει λίγο ίχνος παιδικότητας μέσα σας η ταινία δεν θα σας προσφέρει κάτι.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ελληνικός τίτλος της ταινίας είναι «Το κάστρο στον ουρανό».

Το 1985, οι Ιάπωνες σκηνοθέτες Hayao Miyazaki και Isao Takahata, όντας ήδη παλιές καραβάνες στον χώρο του anime, αποφάσισαν να ιδρύσουν το δικό τους ανεξάρτητο στούντιο, το Studio Ghibli. Η πρώτη δουλειά που ξεπήδησε από εκεί ένα χρόνο αργότερα, ήταν το “Laputa – Castle in the Sky” του Miyazaki και ήταν η πρώτη μιας σειράς ταινιών που, αργά ή γρήγορα, έγιναν παγκόσμιες επιτυχίες και λατρεύτηκαν από παιδιά και όχι μόνο.

Αναρίθμητες βραβεύσεις καθώς και ένα βραβείο Όσκαρ κοσμούν την τροπαιοθήκη του στούντιο. Το πρωτοποριακό ύφος στον σχεδιασμό αλλά και την θεματολογία των φιλμ που παρήχθησαν έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό άλλες δουλειές που ανήκουν στην κατηγορία του anime.

Το «Castle in the Sky» είναι ένα όμορφο παραμύθι. Το γεγονός ότι στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκονται δυο παιδιά του δίνει έναν αρχικό προσανατολισμό σε νεαρότερο κοινό, όμως οποιοσδήποτε ενήλικας που δεν έχει σκοτώσει «το παιδί μέσα του» μπορεί να το απολαύσει. Οι υπόλοιποι θα το θεωρήσουν ως ένα απλό «παιδικό», χάνοντας την μαγεία του. Ο θρύλος του μοναδικού εναπομείναντος ιπτάμενου νησιού/κάστρου, του Λαπούτα έχει ξεχασθεί από τους περισσότερους.

Ένα αντικείμενο, ένα περιδέραιο με ένα οικόσημο χαραγμένο πάνω του, ίσως μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση του κάστρου. Κάτοχος του περιδέραιου είναι η μικρή Σήτα, ενώ γνώσεις για το Λαπούτα μαζεύει μεθοδικά ο συνταγματάρχης Μούσκα, ο οποίος θέλει να βρει το νησί για τους δικούς του λόγους. Όταν μάθει για την ύπαρξη του περιδέραιου, θα αιχμαλωτίσει την Σήτα.

Σε μια επιδρομή πειρατών στο ιπτάμενο θωρηκτό του Μούσκα, η Σήτα θα βρει ευκαιρία να αποδράσει και θα πέσει (κυριολεκτικά) στην αγκαλιά του μικρού Παζού. Ένα ατελείωτο κυνηγητό θα ξεκινήσει, με τον Παζού και την Σήτα να ψάχνουν τρόπους να γλιτώσουν από τις δυνάμεις του Μούσκα και οι μοίρες πολλών ανθρώπων θα επηρεαστούν καθώς η μόνη λύση είναι να βρεθεί το Λαπούτα και να αποκαλυφθούν τα μυστικά του!

Όπως στις περισσότερες ταινίες του, ο ανεξάντλητος Miyazaki δημιουργεί έναν εναλλακτικό κόσμο, με περίεργη τεχνολογία και μαγεία, την απαραίτητη δόση ανεξήγητου που όλα τα καλά παραμύθια χρειάζονται. Ο κόσμος αποτελείται από ανάμιξη αρχιτεκτονικών στοιχείων του Μεσαίωνα, Γοτθικό ύφος, καθώς και Βικτωριανή αισθητική.

Το τεράστιο αερόπλοιο-θωρηκτό μου φέρνει αυτόματα στο μυαλό την λέξη steampunk, ενώ για το χτίσιμο του υπόβαθρου της ιστορίας του κόσμου χρησιμοποιήθηκαν διάφοροι Ασιατικοί μύθοι αλλά και το δυτικό μυθιστόρημα του Jonathan Swift «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ» (από όπου δανείστηκε το όνομα και την ιδέα της ιπτάμενης πόλης «Λαπούτα»).

Μην αφήσετε το ξεπερασμένο πλέον ύφος σχεδίου και τους χρωματισμούς που χρησιμοποίησαν πολλά animation της δεκαετίας του 1980 να σας αποτρέψουν από το να απολαύσετε το δίωρο φιλμ. Αντιθέτως, αυτή η νοσταλγική απεικόνιση βοηθάει στο να βυθιστεί ο θεατής στον μαγικό κόσμο του Miyazaki. Τα τρισδιάστατα γραφικά δεν είναι πάντα εγγύηση ποιότητας (πάλι το πέταξα το καρφάκι μου ο κομπλεξικός. Συγχωρέστε με καλοί μου αναγνώστες).

Να είστε καλά και να κρατάτε το παιδί εντός σας ζωντανό!

Καλή θέαση.