ΑρχικήΕπιστήμηΧιούμορ γένους θηλυκού!

Χιούμορ γένους θηλυκού!

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα είναι εδώ και πολλά χρόνια μια πλούσια πηγή πειραγμάτων και χιούμορ. Κατά πως φαίνεται όμως, το χιούμορ στην ουσία του είναι ένα από τα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να απολαύσουν ένα καλό ανέκδοτο από ότι οι άνδρες, κυρίως γιατί εκείνες δεν περιμένουν πάντα να είναι αστείο.

“Ένα ταξίδι στον Άρη και την Αφροδίτη μάλλον δεν είναι απαραίτητο για να διαπιστώσουμε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τον κόσμο διαφορετικά,” επισημαίνει η ερευνητική ομάδα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Stanford, με επικεφαλής τον Dr. Allan L. Reiss.

Μελετώντας το πώς οι άνδρες και οι γυναίκες αντιδρούν στο χιούμορ, οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες ήταν πιο αναλυτικές στις αντιδράσεις τους και ένιωθαν μεγαλύτερη ευχαρίστηση όταν κάτι τους φαινόταν πραγματικά αστείο.

“Οι γυναίκες φαίνεται να προσδοκούν λιγότερο κάποια ανταμοιβή, που σε αυτή την περίπτωση είναι η φράση κατακλείδα, η τελευταία ατάκα ενός αστείου,” αναφέρει ο Reiss. “Έτσι όταν ακούν την τελευταία ατάκα ενός καλού αστείου, εντυπωσιάζονται και το απολαμβάνουν περισσότερο.”

Σχολιάζοντας το θέμα σε μια τηλεφωνική συνέντευξη, ο Reis υποστηρίζει ότι οι γυναίκες αναλύουν περισσότερο κάθε ανέκδοτο, ή όποια άλλη έκφραση του χιούμορ, με σκοπό να προσδιορίσουν αν όντως είναι αστείο. Οι άνδρες χρησιμοποιούν μεν την ίδια διαδικασία στον εγκέφαλό τους όμως σε μικρότερη κλίμακα και λιγότερο αναλυτικά.

“Δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερα αναλυτικός μηχανισμός για να καταλάβει κανείς ότι το χιούμορ που παρουσιάζεται στο Τρίο Στούτζες, για παράδειγμα, είναι όντως καλό.”

Κι ενώ σε μεγάλο βαθμό ο τρόπος που οι γυναίκες και οι άνδρες επεξεργάζονται το χιούμορ συμφωνεί, οι διαφορές βοηθούν στο να εξηγήσουμε το γιατί οι άνδρες έλκονται από αστείες ατάκες και «άκομψες» φάρσες ενώ οι γυναίκες απολαμβάνουν περισσότερο μια αστεία αφήγηση ή ιστορία.

Παρακολουθώντας κάποιο cartoon (κινούμενα σχέδια), όσο πιο αστείο είναι αυτό καθώς εξελίσσεται η ιστορία, τόσο περισσότερο ανταποκρίνεται το κέντρο ανταμοιβής στο γυναικείο εγκέφαλο. Αντίθετα, οι άνδρες θεωρούν από την αρχή ότι το cartoon είναι αστείο.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση παθήσεων όπως η κατάθλιψη.

“Το συμπέρασμα αυτού νομίζω ότι συνεισφέρει στην κατανόηση των μοναδικών διαφορών ανάμεσα στους ανθρώπους,” υπογραμμίζει ο Reiss. Το χιούμορ χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους για να αντιμετωπίσουν το άγχος τους και άλλες δύσκολες καταστάσεις στη ζωή τους και για να δημιουργήσουν σχέσεις μεταξύ τους. Μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ομάδα του Reiss μελέτησε τις αντιδράσεις 10 ανδρών και 10 γυναικών ενώ αυτοί παρακολουθούσαν 70 ασπρόμαυρα κινούμενα σχέδια και τους ζήτησαν να αξιολογήσουν το πόσο αστείο ήταν κάθε ένα από αυτά. Ενώ οι εθελοντές παρακολουθούσαν τα cartoon, η δραστηριότητα στον εγκέφαλό τους καταγραφόταν μέσω μαγνητικής τομογραφίας.

Σε μεγάλο βαθμό, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είχαν παρόμοιες αντιδράσεις στο χιούμορ, χρησιμοποιώντας μέρη του εγκεφάλου τους που είναι υπεύθυνα για τη δομή και το περιεχόμενο της γλώσσας καθώς και για την κατανόηση της σειράς των λέξεων.

Στις γυναίκες ωστόσο, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη δραστηριότητα σε κάποια μέρη του εγκεφάλου που δίνουν περισσότερη έμφαση στη γλώσσα και στον μηχανισμό ανταμοιβής.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι επειδή οι γυναίκες ήταν πιο αναλυτικές δεν περίμεναν απαραίτητα να είναι τα cartoon διασκεδαστικά όπως έκαναν οι άνδρες. Όταν όμως στο τέλος διαπίστωναν ότι αυτό που έβλεπαν ήταν όντως αστείο, ο εγκέφαλός τους ενεργοποιούνταν με τέτοιο τρόπο που τις έκανε να νιώθουν αναπάντεχα πολύ ευχάριστα.

Ο Arnie Cann, καθηγητής ψυχολογίας στα πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας σχολιάζει: “Δεδομένων των αποτελεσμάτων της παρούσας έρευνας, φαίνεται ότι οι γυναίκες εξετάζουν προσεκτικά αυτό που τους προσφέρεται ως αστείο για να δουν αν ταιριάζει με αυτό που οι ίδιες θεωρούν αποδεκτό χιούμορ. Μόλις αποφασίσουν ότι είναι αποδεκτό, τότε νιώθουν ανακούφιση και απολαμβάνουν πραγματικά το αστείο.”

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166