ΑρχικήΔιαδίκτυοChrome 86 και το νέο σύστημα διαχείρισης πόρων cache

Chrome 86 και το νέο σύστημα διαχείρισης πόρων cache

Με την έκδοση 86 του Chrome που κυκλοφόρησε πρόσφατα η Google άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται ένα από τα βασικά της στοιχεία με σκοπό την περαιτέρω προστασία του απορρήτου των χρηστών. Συγκεκριμένα, αυτό είναι η «κοινόχρηστη προσωρινή μνήμη» ή το «HTTP cache», ένα σύστημα που χρησιμοποιείται για την τοπική αποθήκευση ενός αντιγράφου των πόρων που υπάρχουν σε μια ιστοσελίδα, όπως εικόνες, αρχεία CSS και αρχεία JavaScript. Όπως μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό, ο σκοπός της κοινόχρηστης προσωρινής μνήμης είναι να επιταχύνει τη φόρτωση της σελίδας όταν επιστρέφετε στην ίδια αρκετές φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όταν συμβαίνει αυτό, το Chrome ανακτά αρχεία από την τοπική μνήμη του λειτουργικού σας συστήματος, μια συμπεριφορά παρόμοια με εκείνη που συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των προγραμμάτων περιήγησης από αμνημονεύτων χρόνων. Το κοινόχρηστο σύστημα προσωρινής μνήμης επιτρέπει όχι μόνο να μειώσει δραστικά τους χρόνους φόρτωσης μιας σελίδας (ειδικά σε συνδέσεις του διαδικτύου που δεν είναι πολύ γρήγορες), αλλά και να εξοικονομήσει κατανάλωση εύρους ζώνης . Η λειτουργία είναι παρόμοια σε όλα τα προγράμματα περιήγησης: κάθε αρχείο που αποθηκεύεται τοπικά σχετίζεται με ένα κλειδί αποθήκευσης που είναι γενικά η διεύθυνση URL του πόρου.

Όταν το πρόγραμμα περιήγησης κατεβάσει μια νέα σελίδα, θα αναζητήσει το κλειδί στην εσωτερική του κρυφή μνήμη, ανακαλύπτοντας αμέσως εάν είναι απαραίτητο να το κατεβάσετε από το διαδίκτυο ή εάν μπορεί να ανακτηθεί πιο γρήγορα από την τοπική μονάδα αποθήκευσης μέσα από τη συσκευή του χρήστη. Ωστόσο, η παρούσα μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για κακό σκοπό από διαφημιστικές εταιρείες για να επιτύχουν πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες του χρήστη (δηλαδή ιδιωτικό απόρρητο) για να του εμφανίσουν τις πιο συναφείς διαφημίσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις του, που σημαίνει περισσότερα κλικ, και κατ’ επέκταση επιπλέον έσοδα. Ο Iggy Kitamura, επικεφαλής προγραμματιστών της Google, μίλησε για αυτό με το ZDNet , ο οποίος εξήγησε την άφιξη ενός νέου συστήματος προσωρινής μνήμης στο Chrome 86.

«Αυτή η παράμετρος λειτουργούσε καλά από άποψη απόδοσης για πολλά χρόνια, αλλά ο χρόνος που απαιτείται για να ανταποκριθεί ένας ιστότοπος σε όλα τα αιτήματα HTTP συνεπάγεται με το γεγονός ότι το πρόγραμμα περιήγησης ήδη έχει αποκτήσει πρόσβαση στον ίδιο πόρο και στο παρελθόν, κάτι που μπορεί να το καταστήσει ευάλωτο. ιδίως για την πρόσβαση στο ιδιωτικό απόρρητο», ήταν τα λόγια του ειδικού της Google. Με την παλιά μέθοδο προσωρινής αποθήκευσης μνήμης του Chrome, ήταν δυνατό να καταλάβουμε εάν ο χρήστης είχε ήδη επισκεφτεί έναν συγκεκριμένο ιστότοπο, κάτι που βοηθούσε στην γρήγορη φόρτωση των σελίδων».

Chrome 86 και το νέο σύστημα διαχείρισης πόρων cache

Αυτή η περίεργη ιδιομορφία άλλαξε με την κυκλοφορία του Chrome 86 με την εισαγωγή της ενός νέου συστήματος ν «κρυφής μνήμης,» η οποία αλλάζει τον τρόπο που αποθηκεύονται οι πόροι στη μνήμη cache HTTP και βασίζεται σε δύο πρόσθετους παράγοντες. Αρχής γενομένης από το Chrome 86, το κλειδί αποθήκευσης πόρων περιέχει, τρία στοιχεία αντί για ένα: Τον τομέα ανώτατου επιπέδου του ιστότοπου , το τρέχον πλαίσιο του πόρου και την πλήρη διεύθυνση URL του πόρου. Προσθέτοντας επιπλέον κλειδιά στην αρχική διαδικασία επαλήθευσης προσωρινής μνήμης, το Chrome μπορεί να αποκλείσει αποτελεσματικά όλες τις προηγούμενες επιθέσεις στο ιδιωτικό απόρρητο που έχουν εκτελεστεί κατά το παρελθόν.

Η κατάτμηση της προσωρινής μνήμης βρίσκεται σε δοκιμή από τον Σεπτέμβριο του 2019, ξεκινώντας από το Chrome 77. Για τους χρήστες δεν θα υπάρχει διαφορά στον τρόπο χρήσης του προγράμματος περιήγησης. Η λειτουργία είναι επίσης διαθέσιμη για προγράμματα περιήγησης που χρησιμοποιούν τον ανοιχτού κώδικα φυλλομετρητή Chromium, οπότε ενδέχεται να το δούμε ενσωματωμένο σε επερχόμενες κυκλοφορίες και άλλων browsers μέσα σε λίγους μήνες. Η Mozilla έχει επίσης προγραμματίσει την εισαγωγή του νέου συστήματος προσωρινής αποθήκευσης Chrome στον Firefox, ενώ το Safari ήδη εφαρμόζει ένα παρόμοιο σύστημα, αλλά με δύο παράγοντες και όχι τρεις όπως αυτός που εισήχθη με το Chrome 86.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166