- Απαιτήσεις: CintaNotes (http://cintanotes.com)
- Κόστος: Δωρεάν, ωστόσο υπάρχει και συνδρομητικό πακέτο με περισσότερα χαρακτηριστικά
- Ολοκλήρωση εγχειρήματος: 15 Λεπτά
- Επίπεδο δυσκολίας: 2/10
Δημιουργήστε ένα γενικό σημειωματάριο μέσω της εφαρμογής CintaNotes, στο οποίο θα μπορείτε να κρατάτε σημειώσεις από οποιαδήποτε εφαρμογή επιτρέπει copy-paste κειμένου.
Η λήψη και η διαχείριση σημειώσεων είναι κάτι που, θεωρητικά, θα έπρεπε να είναι απλό – εξάλλου, στην… προψηφιακή εποχή τα μόνα που χρειάζονταν ήταν μολύβι και χαρτί. Σήμερα τι είναι αυτό που αλλάζει και περιπλέκει την κατάσταση; Πολλά, όπως προδίδει και ο τεράστιος αριθμός λύσεων που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη διαδικασία. Η αλήθεια είναι ότι ο συνδυασμός χαρτιού και μολυβιού ήταν, και είναι, αρκετός για μια-δυο σημειώσεις. Όσο, όμως, αυξάνεται ο αριθμός τους τόσο αυξάνονται και τα χαρτιά.
Έτσι, δεν αργεί η στιγμή που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πλήθος από χαρτάκια, σημειωματάρια, μπλοκάκια, κάρτες, ακόμη και… χαρτοπετσέτες που έτυχε να βρεθούν μπροστά μας και πάνω στη βιασύνη μας να φιλοξενήσουν μια σημείωση. Ακριβώς γι’ αυτό οι περισσότερες ψηφιακές λύσεις λήψης σημειώσεων εμπεριέχουν το στοιχείο της διαχείρισης/οργάνωσης και επιτρέπουν την ομαδοποίηση και τη μετακίνηση σημειώσεων από σημείο σε σημείο, αποδεικνύοντας την ψηφιακή υπεροχή του σύγχρονου τρόπου έναντι των χαρτοπετσετών!
Συχνά, όμως, η κατάσταση χειροτερεύει με το σύγχρονο τρόπο και περιπλέκεται εξαιτίας του χάους των διαθέσιμων επιλογών και υποεπιλογών, με αποτέλεσμα η απλή λήψη μιας σημείωσης να απαιτεί την ανάγνωση πολυσέλιδου εγχειριδίου οδηγιών.
Ευτυχώς, υπάρχουν και προτάσεις όπως το CintaNotes. Το πρόγραμμα αυτό δεν οργανώνει συλλογές φωτογραφιών και βίντεο, δεν κρατά πλούσιες multimedia σημειώσεις και δεν αναγνωρίζει τι λέμε σε ένα μικρόφωνο ή τι γράφουμε με ένα πενάκι/tablet. Δεν προσπαθεί να αποδείξει την ευφυΐα των δημιουργών του, ούτε να προσφέρει άπειρες επιλογές. Απλώς, μετά την εγκατάστασή του, κρύβεται στο παρασκήνιο και περιμένει να του στείλουμε σημειώσεις κειμένου, και μόνο γραπτού κειμένου.
Μας επιτρέπει να τις οργανώνουμε μόνο με τη χρήση tags, να εκτελούμε αναζητήσεις ανάμεσά τους με τυπικό κείμενο και… αυτό είναι όλο! Ως μπόνους -πέρα από το μηδενικό κόστος του- προσφέρεται η δυνατότητα λειτουργίας του και σε φορητή εκδοχή, ώστε να έχουμε πάντα μαζί μας τις σημειώσεις μας σε ένα USB flash drive. Αν σας ακούγεται καλό και δεν θέλετε ένα σύνθετο πρόγραμμα σημειώσεων, δείτε μαζί μας πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε.
Βήμα 1
Πρώτο βήμα η λήψη της εφαρμογής από το επίσημο site της στη διεύθυνση http://cintanotes.com και η εγκατάστασή της. Στη συνέχεια εμφανίζεται στην οθόνη ένα αρχικά κενό παράθυρο, αφού ακόμη δεν έχετε προσθέσει σημειώσεις στην εφαρμογή. Αν και θεωρητικά μπορείτε να αρχίσετε αμέσως να το χρησιμοποιείτε, θα αλλάξουμε λίγο τον τρόπο λειτουργίας του, για να ταιριάζει απόλυτα στις προτιμήσεις σας.
Βήμα 2
Επιλέξτε από το Options το Hot Keys, όπου μπορείτε να δείτε τρία πλαίσια (δεν παραθέτουμε το κείμενό τους λόγω περιορισμένου χώρου). Κάντε κλικ μέσα στο πρώτο και πατήστε το συνδυασμό πλήκτρων με τον οποίον θέλετε να καταχωρείται ένα κομμάτι κειμένου, από οποιαδήποτε εφαρμογή, απευθείας ως σημείωση στο CintaNotes – εμείς ορίσαμε το Windows Key + 3. Επαναλάβετε στο δεύτερο πλαίσιο, ορίζοντας έναν συνδυασμό που θα εμφανίζει το βασικό παράθυρο της εφαρμογής, και στο τρίτο, με έναν συνδυασμό που θα δημιουργεί μια νέα κενή σημείωση (για να γράψετε εσείς ό,τι επιθυμείτε και όχι για να αντιγράψετε κείμενο από αλλού).
Βήμα 3
Το τμήμα της λήψης σημειώσεων είναι έτοιμο. Για να δοκιμάσετε την εφαρμογή στην πράξη, ανοίξτε οποιοδήποτε πρόγραμμα περιέχει κείμενο και επιτρέπει την επιλογή και την αντιγραφή του (π.χ. έναν web browser, ένα e-mail). Διαλέξτε ένα κομμάτι κειμένου που θέλετε να το καταχωρήσετε ως σημείωση και πατήστε τον πρώτο συνδυασμό πλήκτρων που ορίσατε στο προηγούμενο βήμα (στη δική μας περίπτωση, το Windows Key + 3). Στην οθόνη θα εμφανιστεί το παράθυρο του CintaNotes που τώρα πια δεν θα είναι κενό, αλλά θα περιέχει ως σημείωση το κείμενο που επιλέξατε.
Το πιθανότερο είναι ότι, για να σας βοηθήσει, η εφαρμογή θα έχει προσθέσει αυτόματα έναν τίτλο τον οποίο αναγνώρισε από το παράθυρο όπου βρισκόταν το κείμενό σας.
Βήμα 4
Ο μοναδικός τρόπος οργάνωσης που παρέχεται από το CintaNotes είναι με τη χρήση tags – ούτε ξεχωριστά σημειωματάρια ούτε κατηγορίες ούτε ομάδες σημειώσεων ή κάτι παραπλήσιο. Για να προσθέσετε tags σε μια σημείωση μπορείτε, ενώ είναι επιλεγμένη, να πατήσετε το πλήκτρο F4 ή να κάνετε δεξί κλικ επάνω της και να επιλέξετε τη σχετική επιλογή.
Εδώ σημειώνουμε ότι, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν πρόσθετοι τρόποι οργάνωσης, καλό είναι να αποφασίσετε εξαρχής πώς θα χαρακτηρίζετε τις σημειώσεις σας: αν χρησιμοποιείτε πολλά tags, θα είναι ευκολότερο να βρίσκετε συγκεκριμένες σημειώσεις, αλλά αν χρησιμοποιείτε λίγα, θα είναι ευκολότερη η ομαδοποίησή τους.
Βήμα 5
Η αλήθεια είναι ότι το CintaNotes θα μπορούσε να είναι λίγο καλύτερο σε κάποιους τομείς, ένας από τους οποίους είναι το πλαίσιο προσθαφαίρεσης tags. Αφού επιλέξετε προσθήκη tags, αυτό παρουσιάζεται και σας επιτρέπει να καταχωρήσετε -χωρισμένες με κόμματα- περιγραφικές λέξεις και φράσεις που προσδιορίζουν μια σημείωση. Δυστυχώς, όμως, η αφαίρεση tags γίνεται και αυτή μέσω πληκτρολόγησης, στο δεύτερο πεδίο αυτού του πλαισίου με τίτλο “Remove tags”. Βέβαια, το πιθανότερο είναι ότι σπάνια θα αφαιρείτε tags, οπότε αυτή η προσέγγιση δεν είναι ιδιαίτερα ενοχλητική.
Βήμα 6
Όσο προσθέτετε σημειώσεις στο CintaNotes αντιγράφοντάς τες ή πληκτρολογώντας τες, αυτές καταχωρούνται σε αυτό και παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά στο βασικό παράθυρό του. Σύντομα θα αρχίσει να επικρατεί ένα χάος, αφού το σύνολο των σημειώσεων θα αυξάνεται συνεχώς. Αν προσέξετε, όμως, αριστερά τους θα παρουσιάζονται σε αλφαβητική σειρά τα tags που έχετε καταχωρήσει για αυτές. Επιλέγοντας tags μπορείτε να φιλτράρετε τις σημειώσεις, ώστε να παρουσιάζονται μόνο όσες έχουν χαρακτηριστεί από αυτά.
Φυσικά, μπορείτε και να κάνετε αναζήτηση για σημειώσεις που περιέχουν συγκεκριμένο κείμενο μέσω του σχετικού πλαισίου αναζήτησης στο ανώτερο τμήμα της εφαρμογής.
Βήμα 7
Όταν καταχωρείτε νέα σημείωση ή κάνετε διπλό κλικ σε μία υπάρχουσα, εμφανίζεται ένα παράθυρο όπου παρουσιάζεται μόνο αυτή σε mode επεξεργασίας. Όσο βρίσκεστε σε αυτό, μπορείτε να τροποποιήσετε το κείμενό της, να προσθαφαιρέσετε tags αλλά και να δείτε -αν είχατε αντιγράψει το κείμενο από κάποιο site- τη διεύθυνση URL από όπου το αντιγράψατε – σοφά το CintaNotes φροντίζει να αντιγράφει και να προσθέτει σε κάθε σημείωση με πηγή το Web τη σχετική διεύθυνση, ώστε να είναι ευκολότερη η εύρεση της αρχικής πηγής στο μέλλον.
Βήμα 8
Αν μια σημείωση είχε ως πηγή το Internet και έχει συσχετισμένη με αυτή μία διεύθυνση URL (ή αν εισαγάγατε εσείς μία χειροκίνητα στο πλαίσιο επεξεργασίας), επιλέγοντας τη σημείωση και πατώντας το F3 ή κάνοντας δεξί κλικ και διαλέγοντας τη σχετική, πρώτη στο μενού, επιλογή Browse Link, θα ανοίξει η σχετική σελίδα στον προκαθορισμένο browser σας.