- Απαιτήσεις: TweetDeck (https://tweetdeck.twitter.com)
- Κόστος: Δωρεάν
- Ολοκλήρωση εγχειρήματος: 20 Λεπτά
- Επίπεδο δυσκολίας: 2/10
Ρυθμίστε την εφαρμογή TweetDeck και μάθετε να τη χρησιμοποιείτε έτσι ώστε να επικοινωνείτε ταυτόχρονα με τις επαφές σας μέσω ενός ή περισσότερων λογαριασμών στο Twitter, αλλά και μέσω Facebook.
Το Twitter κατόρθωσε να φέρει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω στο διαδίκτυο, εξαιτίας του μοναδικού συνδυασμού που επιτυγχάνει ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης και του Instant Messaging. Κατά το παρελθόν, αρκετοί τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Google και το Facebook, επιχείρησαν να το εξαγοράσουν ή, τουλάχιστον, να συνεργαστούν μαζί του. Από πλευράς χρήστη, το Twitter έχει μια σημαντική διαφορά για αρκετούς, σε σχέση με άλλες υπηρεσίες:
Ενώ αλλού συνήθως έχουμε ένα, και μόνο ένα πρόσωπο, ένα λογαριασμό μέσω του οποίου επικοινωνούμε με τις επαφές μας, στο Twitter αρκετοί έχουμε περισσότερους από έναν, για διάφορους λόγους.
Για παράδειγμα, προσωπικά χρησιμοποιώ παράλληλα τρεις διαφορετικούς λογαριασμούς: έναν πραγματικά προσωπικό και δύο που είναι συνδεδεμένοι με δύο από τα blogs που διατηρώ. Λόγω του ότι τα updates που δημοσιεύω στο Twitter εμφανίζονται και στα blogs, δεν θα ήθελα οι προσωπικές απαντήσεις, τα σχόλια και οι συζητήσεις με φίλους και γνωστούς να εμφανίζονται ως τμήμα της ύλης τους.
Έτσι, ή πρέπει να κάνω login σε ένα λογαριασμό, να δημοσιεύω ένα update και να κάνω logout για να μεταβώ στον επόμενο, είτε να έχω ενεργούς παράλληλα… τρεις διαφορετικούς browsers, με τον καθένα να παρουσιάζει ένα διαφορετικό προφίλ στο Twitter. Προσωπικά, λοιπόν, προτιμώ να χρησιμοποιώ το TweetDeck, που υποστηρίζει διαχείριση πολλαπλών λογαριασμών στο Twitter. Φαντάζομαι πως και αρκετοί από εσάς βρίσκονται σε παραπλήσια θέση. Πρόσθετο… bonus του TweetDeck η υποστήριξη… Facebook! Οι δημιουργοί της εφαρμογής παρατήρησαν (ορθώς) πως ένα κοινό σημείο ανάμεσα στις δύο υπηρεσίες είναι πως σε αμφότερες οι χρήστες αναρτούν σύντομα, συνοπτικά updates, που μπορούν να δουν οι επαφές τους.
Γιατί, λοιπόν, με ένα update στο Twitter να μην εμφανίζεται και στο Facebook – αν το επιθυμεί ο χρήστης; Έτσι, το TweetDeck επιτρέπει τη δημοσίευση αναρτήσεων παράλληλα σε όλους τους λογαριασμούς του χρήστη (πολλούς στο Twitter, αλλά μόνο έναν στο Facebook) ή μόνο σε έναν από αυτούς, ανάλογα με το τι θα επιλέξει. Να το δούμε, όμως, καλύτερα στην πράξη;
Βήμα 1
Αρχίζουμε με τι άλλο; Φυσικά με την εκτέλεση της εφαρμογής και μια επίσκεψη στις ρυθμίσεις (Settings). Εκεί μεταβείτε πρώτα από όλα στο Accounts, για να προσθέσετε τους λογαριασμούς σας μέσω των οποίων θα επικοινωνείτε μέσω Twitter και Facebook. Οι επιλογές είναι… αυτονόητες: Προσθέστε το όνομα και τον κωδικό του λογαριασμού σας στο Twitter στα πλαίσια Twitter Username και Twitter Password, και κάντε κλικ στο Add Account, για να προστεθεί στην εφαρμογή. Επαναλάβετε, αν έχετε περισσότερους από έναν λογαριασμούς στην υπηρεσία – θα τους δείτε να προστίθενται στη λίστα Account List κάτω αριστερά.
Βήμα 2
Συνεχίστε προσθέτοντας το λογαριασμό σας στο Facebook από την… εμφανέστατη επιλογή με το λογότυπο της υπηρεσίας. Τώρα έρχεται η ώρα για μια μικρή… παύση: Σκεφθείτε ποιον από τους λογαριασμούς σας στο Twitter χρησιμοποιείτε συχνότερα (προσωπικά, χρησιμοποιώ, τι άλλο, τον… προσωπικό, που φέρει το ψευδώνυμό μου) και επιλέξτε τον με ένα κλικ στην Account List. Κάντε κλικ στο Set as Default, για να οριστεί ως ο προκαθορισμένος, προτιμώμενος λογαριασμός. Προσέξτε επίσης, με την ευκαιρία, τα πλήκτρα Edit Account και Delete Account, ακριβώς δίπλα, μέσω των οποίων μπορείτε να αλλάξετε τα στοιχεία ενός λογαριασμού (π.χ., αν αλλάξετε το password σας μέσω του site του Twitter) ή να τον αφαιρέσετε πλήρως από την εφαρμογή. Κάντε κλικ στο Save, για να αποθηκευτούν οι αλλαγές.
Βήμα 3
Ειδικά στην περίπτωση του Facebook, υπάρχει μια μικρή ιδιαιτερότητα κατά την εισαγωγή του κωδικού σας και την καταχώριση του λογαριασμού σας. Πρώτον, βεβαιωθείτε πως, πέρα από το όνομα του λογαριασμού σας/e-mail σας και τον κωδικό σας, έχετε ενεργοποιήσει και το “Κράτησέ με συνδεδεμένο στο TweetDeck”, αλλιώς η εφαρμογή έπειτα από λίγο θα “αδρανεί” και δεν θα μπορεί να “τραβά” updates από τις επαφές σας. Επιπλέον, κατά την πρώτη “επικοινωνία” με το Facebook θα σας ζητηθεί, από το Facebook αυτήν τη φορά (και όχι από την εφαρμογή), να επιτρέψετε στο TweetDeck να έχει πρόσβαση στον εκεί λογαριασμό σας. Απαντήστε καταφατικά, όπως θα κάνατε αν προσθέτατε μία από τις μικρές Web εφαρμογές στη σελίδα του προφίλ σας στο site του Facebook.
Βήμα 4
Συνεχίστε μεταβαίνοντας στο tab Services. Εδώ βρίσκεται η πρώτη από τις δύο επιλογές που πρέπει να ενεργοποιήσετε για να έχετε υποστήριξη ελληνικών – και είναι αυτή της Primary Language, την οποία θα πρέπει να ορίσετε ως Greek. Όλως περιέργως, αν και το TweetDeck υποστηρίζει πως θα μεταφράζει αυτόματα και τα ξενόγλωσσα μηνύματα στα ελληνικά μέσω Google Translate, αν ενεργοποιηθεί αυτή η επιλογή, προσωπικά δεν έχω δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Διαλέξτε επίσης, αν έχετε ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποιες, τις υπηρεσίες μέσω των οποίων θα “μικραίνουν” οι URLs και θα δημοσιεύετε φωτογραφίες.
Βήμα 5
Η δεύτερη επιλογή για την υποστήριξη ελληνικών βρίσκεται… κρυμμένη στο tab που, αρχικά, φαίνεται να σχετίζεται μόνο με την εμφάνιση της εφαρμογής: Colors/Font. Μεταβείτε σε αυτό και επιλέξτε το International Font/TwitterKey, αντί του Original Font. Με την ευκαιρία, μπορείτε, αν θέλετε, να αλλάξετε τα χρώματα του περιβάλλοντος της εφαρμογής.
Βήμα 6
Έστω, λοιπόν, πως προσθέσατε περισσότερους από ένα λογαριασμούς και ολοκληρώσατε τις ρυθμίσεις. Αποθηκεύστε τες με κλικ στο Save και “βγείτε” από το μενού ρυθμίσεων επιστρέφοντας στο αρχικό, κενό πλαίσιο της εφαρμογής. Κάντε κλικ στο δεύτερο εικονίδιο, “All Friends”, και επιλέξτε το λογαριασμό για τον οποίο θα παρουσιάζονται updates των επαφών σας. Επαναλάβετε για όσους λογαριασμούς θέλετε να συμβαίνει το ίδιο.
Βήμα 7
Συνεχίστε κάνοντας κλικ στο τελευταίο από την πρώτη σειρά πλήκτρων, που επιπλέον ξεχωρίζει λόγω του ότι είναι γαλάζιο και φέρει το “f” του Facebook. Με αυτό συμβαίνει το… προφανές: Εμφανίζεται μια στήλη που φιλοξενεί τα updates των επαφών σας στο Facebook. Εδώ, με την ευκαιρία, να αναφέρουμε πως, ειδικά στη στήλη του Facebook, παρουσιάζονται λιγότερες επιλογές (π.χ., δεν μπορείτε να “απαντήσετε” σε ένα μήνυμα), λόγω της διαφορετικής λογικής Facebook-Twitter.
Βήμα 8
Έχοντας ρυθμίσει σχεδόν τα πάντα, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε άμεσα την εφαρμογή. Ήδη θα μπορείτε να δείτε τα updates των επαφών σας. Για να δημοσιεύσετε εσείς ένα update (που στον κόσμο του Twitter καλείται “tweet”), κάντε κλικ στο πρώτο πλήκτρο από την πρώτη σειρά πλήκτρων. Προσέξτε πως στο “From” θα αναγράφονται οι λογαριασμοί σας: Από εδώ ενεργοποιείτε σε ποιους λογαριασμούς θα αναρτηθεί το μήνυμά σας, σε έναν, δύο ή σε όλους.
Στο πλαίσιο “What are you doing?” γράφετε το μήνυμά σας και, μέσω του Shorten URL, μπορείτε να μικρύνετε μια μεγάλη διεύθυνση ενός site για να χωρά στο “tweet” σας. Απλό δεν είναι;