Από την ποιότητα κατασκευής υψηλού επιπέδου, άνεση αντάξια της οικογενειακής παράδοσης και εμφάνιση που κινείται σε πιο ήπιους-συμβατικούς τόνους, επιλογή η οποία σαφώς δεν εντυπωσιάζει, αλλά δεν απογοητεύει κιόλας. Ιδού το νέο Citroen C4.
Πλήρης μεταμόρφωση
«Το αυτοκίνητο αυτό είναι αποτέλεσμα της ανανέωσης που ξεκίνησε από την κορυφή της γκάμας, και συνεχίζει προς τα κάτω, όπου τοποθετήσαμε τον πήχη πολύ ψηλότερα από ποτέ, ακριβώς όπως έγινε και με τα C3 και C5. Και οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ». Thomas d’Haussy, επικεφαλής προϊοντικής ανάπτυξης της CITROËN για το καινούργιο C4.
Δική μας εκτίμηση; Κάτι τρέχει τα τελευταία τρία χρόνια με τη γαλλική εταιρεία, καθώς έχει βαλθεί να αλλάξει εκ βάθρων την εικόνα της, δίνοντας μεγάλη έμφαση και στην ποιότητα κατασκευής. Πασιφανής η προσπάθεια για υψηλή ποιότητα στο πανέμορφο C5 που παρουσιάστηκε το 2008 και μη σπεύσετε να αντιτάξετε «λόγω του σκληρού γερμανικού ανταγωνισμού της κατηγορίας», διότι το ίδιο ακριβώς συνέβη και πέρυσι με το C3 (σ.σ. όλα τα λεφτά η πανοραμική γυάλινη οροφή Zenith).
Πώς τοποθετείται όμως το νέο C4 στη σύγχρονη αυτοκινητιστική πραγματικότητα;
Κατ’ αρχήν, έχει μία σημαντική ιδιαιτερότητα που θεωρούμε θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τη πορεία του στο μέλλον: αποτελεί το πρώτο γαλλικό αυτοκίνητο που σε αρκετές πτυχές του θυμίζει έντονα γερμανική κατασκευή, μ’ ό,τι θετικό ή λιγότερο θετικό αυτό συνεπάγεται…
Στροφή 180 μοιρών
Θεωρείτε υπερβολική την παραπάνω αναφορά;
Αφαιρέστε νοερά το «λοχιόσημο» από το 5θυρο αμάξωμα, παρατηρήστε προσεκτικά και πείτε μας. Εκτός από τη μάσκα, τους πλαϊνούς καθρέπτες και τα πίσω φανάρια, οι γραμμές που το ορίζουν έχουν καμία σχέση με Citroen; Οχι.
Σε σχέση δε με το απερχόμενο μοντέλο;
Όχι κατηγορηματικά! Πλήρης η ρήξη με, το πρόσφατο ριζοσπαστικό παρελθόν, το γεμάτο έντονες καμπύλες και ακμές, το οποίο δεν το κρύβουμε μας άρεσε πολύ. Πάρα πολύ…
Στη θέση του βρίσκεται πλέον ένα σύνολο, καθ’ όλα σύγχρονο και αρκετά συμπαθητικό αισθητικά, το οποίο ωστόσο δεν διαθέτει την έντονη σχεδιαστική προσωπικότητα του προκατόχου (σ.σ. στα μάτια μας φέρνει λίγο σε VW TIGUAN).
Αυτό βέβαια μπορεί τελικώς να λειτουργήσει και υπέρ της σύγχρονης εκδοχής, αν λάβουμε υπόψη μας πως τα ασυνήθιστα και πρωτοποριακά σχήματα συνήθως εμπεριέχουν ένα ρίσκο: τα λατρεύεις ή τα μισείς με την πρώτη ματιά και για πάντα. Αλλαγή πλεύσης λοιπόν σ’ ό,τι αφορά το εξωτερικό design του C4, το ίδιο όμως ισχύει και σ’ ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα της ποιότητας κατασκευής. Τα υλικά, η συναρμολόγηση, η εργονομία και ο… σκουρόχρωμος διάκοσμος, θυμίζουν γερμανική πρόταση και δεν έχουν να ζηλέψουν το παραμικρό ακόμα και απέναντι στον «βασιλιά» της κατηγορίας, το VW Golf!
Μας ικανοποίησε απόλυτα η εικόνα που αντικρίσαμε στο σαλόνι, έτσι όπως ο όμορφος πίνακας οργάνων και το εντυπωσιακό ταμπλό περιβάλλουν τον οδηγό, προσφέροντάς του ένα ευχάριστο και λειτουργικό περιβάλλον εργασίας. Από το οποίο απουσιάζει ευτυχώς, ο σταθερός αφαλός του τιμονιού. Αντ’ αυτού, υπάρχει ένα κανονικό τετράκτινο τιμόνι που φιλοξενεί τις ίδιες ακριβώς λειτουργίες όπως παλιά (βλέπε cruise control, χειριστήρια ηχοσυστήματος, τηλεφώνου κτλ.) απαιτώντας και πάλι ένα εύλογο χρονικό διάστημα εξοικείωσης εκ μέρους του οδηγού.
Σχετικά με τους χώρους για τους επιβάτες, η κατάσταση παραμένει ως είχε, δηλαδή οριακά αποδεκτή με τα μέτρα της κατηγορίας. Παρά τις συνολικά λίγο μεγαλύτερες εξωτερικές διαστάσεις (μήκος +5 cm, πλάτος +2 και ύψος +3 cm), το μεταξόνιο παρέμεινε αναλλοίωτο (2,60 μέτρα). Τούτο μεταφράζεται πως, αν οδηγός και συνοδηγός δεν ξεπερνούν το 1,80 m, πίσω μπορούν να καθίσουν δύο ενήλικες αντίστοιχου αναστήματος χωρίς να αισθανθούν στριμωγμένοι. Οι ψηλότεροι-ες όμως, θα δυσκολευτούν αρκετά. Αντίθετα ο χώρος αποσκευών με τα 408 (+23) λίτρα που προσφέρει, αναδεικνύεται στον αρχηγό της κατηγορίας
Au revoir Sebastien…
Παρά τις αυξημένες του διαστάσεις, το νέο CITROËN C4, όχι μόνο κατάφερε να διατηρήσει το βάρος στα επίπεδα του προκατόχου του, αλλά έχει χάσει και 15 κιλά στην έκδοση της δοκιμής μας (1.205 αντί των 1.220 κιλών).
Το παραπάνω αποτέλεσμα ήρθε μέσα από εκτεταμένες μελέτες και αλλαγές. Για παράδειγμα, ο καινούριος κεντρικός αφαλός του τιμονιού είναι ελαφρύτερος κατά 3.5 κιλά, ενώ εφαρμόστηκαν νέες μέθοδοι και στην κατασκευή του (συγκόλληση της οροφής και των θυρών με λέιζερ με κέρδος 2 κιλά, καθώς και των φτερών με αντίστοιχο κέρδος 1,5 κιλού) κ.ά. Παρόλα αυτά είναι ιδιαίτερα στιβαρό και μάλιστα με πιστοποίηση πέντε αστέρων από το Euro Ncap (97% προστασία επιβατών)!
Εν συνεχεία, κινητήρας, κιβώτιο ταχυτήτων (μηχανικό πέντε σχέσεων), σύστημα διεύθυνσης (ηλεκτρικά υποβοηθούμενη κρεμαγέρα μεταβλητού βαθμού υποβοήθησης), φρένα (τέσσερις δίσκοι οι εμπρός αεριζόμενοι), προέρχονται αυτούσια από το απερχόμενο μοντέλο.
Οι αναρτήσεις διατηρούν μεν την ίδια αρχιτεκτονική (γόνατα Mc Pherson τριγωνικά ψαλίδια βάσης εμπρός, ημιάκαμπτος άξονας πίσω, με αντιστρεπτικές ράβδους αμφότερες), όμως έχουν υποβληθεί σε διαφορετικές ρυθμίσεις, εμφανώς υπέρ της άνεσης.
Επί της ουσίας, ο γνωστός ατμοσφαιρικός 1,6 VTi με τους 120 ίππους δένει αρμονικά με το γαλλικό μοντέλο προσδίδοντάς του ικανοποιητικές επιδόσεις, παρά τους ενδοιασμούς που γεννά η ονομαστική του απόδοση. Πολιτισμένος, ταυτόχρονα όμως εύστροφος δεν χάνει την ικμάδα του ούτε σε υψηλούς ρυθμούς περιστροφής, διατηρώντας στο ταξίδι με ευκολία και χαμηλά επίπεδα θορύβου ταχύτητες της τάξης των 140-150 km/h.
Η μέση κατανάλωση των 10,2 L/100 km που σημειώσαμε, με τα μέτρα της κατηγορίας κινείται στο μέσο όρο και οφείλεται στη σχετικά κοντή κλιμάκωση του κιβωτίου. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να μετριάσει την άψογη εικόνα του C4, σ’ ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα κύλισης και τα προσφερόμενα επίπεδα άνεσης. Οντως το καλύτερο απ’ όλους του αντιπάλους του, ακόμα και τους ομοεθνείς σε αυτό το επίπεδο, δίχως υπερβολή. Για να φθάσει εκεί όμως, ο σπορτίφ προσανατολισμός του προκατόχου (σ.σ. που με μία μικρή δόση υπερβολής σ’ έκανε να αισθάνεσαι ελάχιστα Sebastien Loeb) πήγε… περίπατο.
Όμως, ουδόλως θα ενοχλήσει τον οικογενειάρχη, έστω κι αν αυτός έχει διατελέσει στο παρελθόν αμετανόητος…
Παρά το γεγονός ότι γέρνει στις στροφές επιδεικνύοντας κατά βάση υποστροφική συμπεριφορά, εν τούτοις, στην πίεση δεν αντιδρά άτσαλα και με πλαδαρότητα, γεγονός που δεν το καθιστά αδιάφορο οδηγικά παρά το σαφή οικογενειακό-ταξιδιάρικο χαρακτήρα. Μάλιστα στο κλείσιμο του γκαζιού γυρίζει ευχάριστα την ουρά του, όμως αυτό διαρκεί λίγο (μέχρι να πεις… ESP έχει ήδη τελειώσει). Πάντως, έστω κι έτσι, ο έλεγχος είναι εύκολος με το αρκετά καλό σε αίσθηση τιμόνι.
Τελικό συμπέρασμα
Το νέο C4 δεν ταράζει τα νερά με τις καινοτομίες του, στο πέρασμά του δεν αποσπά ματιές θαυμασμού, ενώ δύσκολα η παρουσία του θα βρει μιμητές στο μέλλον.
Στον αντίποδα προσφέρει μία ολοκληρωμένη ολότητα που μπορεί να καλύψει πλήρως τη συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων καταναλωτών. Εκπληκτικά άνετο, ασφαλέστατο και βέβαια, άψογο από πλευράς ποιότητας κατασκευής. Αυτά τα στοιχεία μας ώθησαν να μιλούμε για πλήρη μεταμόρφωσή του και αυτά ακριβώς θεωρούμε πως του επιτρέπουν να αισιοδοξεί για μία (εμπορικά) επιτυχημένη καριέρα.