ΑρχικήΨυχαγωγίαGamesCommandos 2: Men of Courage (video game)

Commandos 2: Men of Courage (video game)

  • Είδος: Strategy
  • Εκδότης: Eidos Interactive
  • Προγραμματίστρια εταιρεία: Pyro Studios, Zonic Limited (OS X)
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 20 Σεπτεμβρίου 2001
  • Υποστηριζόμενες πλατφόρμες: Microsoft Windows, Macintosh, PlayStation 2, Xbox, Xbox One, Nintendo Switch, Mac OS X, PlayStation 4
  • Mode: Single player, multiplayer

Η επαφή μου με τον συγκεκριμένο τίτλο άρχισε πριν δύο δεκαετίες περίπου όπου ήμασταν με το φίλο μου τον Γιάννη στην διοργάνωση Ε3 στο Los Angeles για λογαριασμό του ηλεκτρονικού περιοδικού που καταπιάνεται αποκλειστικά με τα βιντεοπαιχνίδια. Στο περίπτερο λοιπόν της Eidos, μας έδειχναν το εν λόγω παιχνίδι και πραγματικά μου φάνηκε πάρα πολύ εντυπωσιακό.

Το αστείο της υπόθεσης είναι πως σε κάποια στιγμή, αφελέστατα ίσως (μιας και δεν ήξερα σχεδόν τίποτα για το παιχνίδι έως τότε)ρώτησα έναν εκ των δημιουργών αν σκέφτονται στο μέλλον να προσθέσουν δυνατότητες να βλέπεις μέσα από τα παράθυρα των σπιτιών και γιατί όχι, να μπαίνεις και ο ίδιος μέσα.

Ε μπορείτε νομίζω να φανταστείτε την έκπληξη μου μόλις μου έδειξε πως γίνεται ήδη!

Παρακάτω θα δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον τίτλο αυτό σε ένα αναλυτικό Review αφού ήμασταν οι πρώτοι που είδαμε το διαμάντι που λέγεται Commandos 2 στην Ελλάδα και αφού το τερματίσαμε, είμαστε σε θέση να βγάλουμε ένα συμπέρασμα αλλά και να σας αναφέρουμε χαραχτηριστικα που νομίζω θα σας κάνουν να αγοράσετε το παιχνίδι άμεσα.

Αρκετά όμως με τους προλόγους κύριοι…Shall we start?

Πίνακας περιεχομένων

Σενάριο έχουμε ή δεν χρειάζεται σε τέτοιους τίτλους;

It Depends!

Μην σας έρθει στο μυαλό τίποτα πολύπλοκο όπως στο Max Payne αλλά όπως μας λεει και το υπέροχο manual(ένα μπράβο στον κύριο Γρίβα που το έγραψε): «Από την καρδιά του Τρίτου Ράιχ μέχρι και στα πιο απομακρυσμένα νησιά του Νότιου Ειρηνικού, ο Λοχίας Jack “Butcher” O’ Hara και η επίλεκτη ομάδα θαρραλέων στρατιωτών του πρέπει να συνδυάσουν την εμπειρία τους και να εκστρατεύσουν βαθιά στο εσωτερικό της εχθρικής περιοχής.

Σε μια προσπάθεια που ίσως.. αλλάξει την πορεία του πολέμου!»

Προσωπικά πιστεύω πως φυσικά και χρειάζεται σενάριο σε τέτοιους τίτλους και το Starcraft είναι ίσως η πιο τρανή απόδειξη.

Όμως όπως θα καταλάβετε και παρακάτω ίσως το σενάριο δεν έχει καμία σημασία τελικά μπροστά στο όλο αποτέλεσμα.

Τελικά έχει να προσφέρει κάτι το διαφορετικό ή είναι ακόμα ένα commandos με καλύτερα γραφικά; Είναι το ίδιο δύσκολο;

Την ερώτηση αυτή μου την έκαναν πάρα πολλοί από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με το παιχνίδι και είναι λογικό να υπάρχει η απορία αυτή σε όλους σας.

Λογικό γιατί απλά δεν έχετε δει το παιχνίδι και επειδή η Eidos δεν έφτιαξε κάποιο demo τόσο καιρό. Αν προσπαθούσαμε να συγκρίνουμε τα 2 αυτά παιχνίδια θα διαπιστώναμε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση!

Τι να πρωτογράψω λοιπόν!

Να μιλήσουμε για την απίστευτη νέα 3d μηχανή του παιχνιδιού; Ή μήπως για τα 3 επίπεδα δυσκολίας καθώς και τα quicksaves;

Το πρώτο Commandos ήταν από τα παιχνίδια που κυριολεκτικά σου έσπαγαν τα νεύρα με την δυσκολία τους.

Για να περάσεις την πίστα έπρεπε να δουλεύει το μυαλό σου 101% και να έχεις υπολογίσει τα πάντα. Όχι δεν εννοούμε πως το παιχνίδι πλέον έγινε εύκολο, αλλά απλά ότι πλέον υπάρχει επιλογή στον παίκτη να διαλέξει.

Είστε λοιπόν από αυτούς που τους αρέσουν τα δύσκολα; Επιλέξτε το 3ο επίπεδο δυσκολίας και καλή τύχη.

Βέβαια ακόμα και το εύκολο επίπεδο είναι αρκετά πολύπλοκο και δύσκολο και χρειάζεται υπομονή και ηρεμία για να περάσετε τις αποστολές αλλά τουλάχιστον θα τις περάσετε!(όποιος έχει παίξει το πρώτο της σειράς, θα καταλαβαίνει τι εννοώ). Τα Quicksaves θα σας βοηθήσουν σημαντικά μιας και προσωπικά περίπου κάθε 2 λεπτά έσωζα!

Εντάξει κάτι αρχίζεις και μου λες, ποιο συγκεκριμένα παρακαλώ όμως…Από γραφικά τι έχεις να μου πεις;

Η λεπτομέρεια που θα συναντήσετε στο παιχνίδι, είναι πραγματικά μοναδική.

Θα δείτε στρατιώτες να κάνουν αμέριμνοι το μπάνιο τους ή άλλοι να είναι ξαπλωμένοι στο γρασίδι και να καπνίζουν όλοι μαζί!.

Οι πίστες οπού διαδραματίζονται οι αποστολές είναι τεράστιες! Όπως θα δείτε και από τις φωτογραφίες χρειάζεστε ένα τζιπάκι και περίπου κανά δεκάλεπτο για να τις γυρίσετε.

Επίσης πλέον μπορείτε να ζουμάρετε προς τα μέσα και προς τα έξω σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Έτσι μπορείτε να βλέπετε μια πανοραμική θέα της πίστας ή να ζουμάρετε στο σημείο που θέλετε.

Με το Alt και τα βελάκια μπορείτε να περιστρέψετε την οθόνη της πίστας και να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. Ιδιαίτερα χρήσιμο και αυτό αφού σε πολλές πίστες αν το κάνετε, θα βρείτε κρυμμένους εχθρούς.

Ταυτόχρονα μπορείτε να μπείτε σε οποιοδήποτε σπίτι, όχημα θέλετε και να προχωρήσετε την δράση από εκεί.

Τα γραφικά και εδώ εντυπωσιάζουν μιας και οι inside χώροι είναι πολύ καλά σχεδιασμένοι. Τα Sprites έχουν προσεχθεί πολύ και θα παρατηρήσετε μικρές λεπτομέρειες(όπως πχ όταν κουβαλάτε ένα πτώμα, και περπατάτε, ανεμίζουν τα χέρια του!) που όμως πιστεύω κάνουν την διαφορά. Ουσιαστικά στο παιχνίδι έχεις την ελευθερία να κάνεις ότι θελήσεις και να προχωρήσεις την αποστολή σύμφωνα με το δικό σου σχέδιο μιας και δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσεις.

Για παράδειγμα ας υποθέσουμε πως θέλετε να σκοτώσετε έναν στρατιώτη που βρίσκεται στην σοφίτα ενός σπιτιού και την ώρα που πλησιάζετε σας κοιτάει κάνοντας αδύνατη την κατά μέτωπο επίθεση.

Μπορείτε να στείλετε τον spy μεταμφιεσμένο σε έναν ανώτερο του και να τον διατάξει να κοιτάξει από άλλη μεριά και έτσι να τον σκοτώσετε εύκολα με τον Butcher.

Δεν σας αρέσει αυτός ο τρόπος; Απλά τότε στείλτε τον Whiskey(ο σκύλος της ομάδας) ώστε να του τραβήξει την προσοχή και να μπορέσετε να τον εξουδετερώσετε.

Ούτε αυτός είναι ωραίος;

Στείλτε τον Fins να του ρίξει μαχαίρι από μακριά και αν πάλι δεν σας αρέσει, βάλτε τον Duke(Sniper) να μπει στο απέναντι σπίτι και να τον σημαδέψει μέσα από το παράθυρο.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε το ίδιο και με τους άλλους και πραγματικά μπορεί να καταλάβει κάποιος πως οι δυνατότητες είναι πάρα πολλές.

Τέλος άξιο προσοχής είναι πως αν οι χαραχτήρες σας τραυματιστούν, η εικονίτσα κάτω δεξιά θα αρχίσει να ματώνει μέχρι και να χάσετε όλη την ενέργεια σας και να χάσετε.

Ή όταν κουβαλάτε κάποιο πτώμα(ώστε να μην το βρουν οι εχθροί) τότε βλέπετε πως το πρόσωπο του χαραχτήρα πιέζεται, προφανώς από το βάρος!

Έχεις νέους χαρακτήρες; Από τους παλιούς ποιοι έμειναν;

Οι δημιουργοί του παιχνιδιού φρόντισαν ώστε οι χαραχτήρες να είναι περίπου ίσοι σε δυνατότητες ο καθένας ώστε να μην είναι κάποιος λιγότερο χρήσιμος από κάποιον άλλο. Συνολικά θα βρείτε 9 χαραχτήρες αλλά στην ουσία είναι 10(μιας και είναι και το ποντικάκι του Lupin!).

Σαν νέοι χαραχτήρες θα δείτε τoν Lupin, έναν επαγγελματία κλέφτη που όμως μπορεί εύκολα να σκαρφαλώσει τοίχους, τον Whiskey, ένα bull terrier που μπορεί να μεταφέρει διάφορα αντικείμενα καθώς και να τραβήξει την προσοχή του εχθρού και την αισθησιακή Natasha, η οποία είναι ότι πρέπει για να κρατήσετε τα μάτια ενός ολόκληρου λόχου πάνω της!

Αναλυτικά λοιπόν έχουμε:

Jack ‘Butcher’ O ‘Hara

Γεννήμένος στο Δουβλίνο στις 10/10/1901, ο Jack ήταν πρωταθλητής βαρέων βαρών στο Στρατιωτικό πρωτάθλημα μπόξ απο το 1934 ως το 1937 συνεχώς. Καταδικάστηκε απο ένα στρατιωτικό δικαστήριο σε 14 χρόνια καταναγκαστικών έργων επειδή χτύπησε έναν αξιωματικό, μεγαλύτερο σε βαθμό.

Η ποινή του διαγράφηκε όταν δέχτηκε την προσφορά να συμμετάσχει στην ομάδα των Commandos.

Προάχθηκε στον βαθμό του Λοχία ύστερα απο μια μάχη στο νησί Vaagso, όπου αφού είχε χτυπηθεί στο χέρι, απομονωμένος απο την μονάδα του και χωρίς να χρησιμοποιήσει ούτε ένα όπλο, μπήκε κρυφά σε μια οχυρωμένη θέση και σκότωσε τους 16 εχθρικούς στρατιώτες στο εσωτερικό της πριν επιστρέψει στη συμμαχική γραμμή.

Είναι πολύ επιθετικός και απρόθυμος να υπακούσει διαταγές, κάτι που αποτελεί αληθινό ‘πρόβλημα’ για τους ανωτέρους του και εφιάλτης για τους εχθρούς!

Ικανότητες

Είναι το πιο ογκώδες μέλος της ομάδας και η τρομερή του δύναμη του επιτρέπει να παλεύει, να αναισθητοποιεί και να δένει τους αντιπάλους του πολύ γρήγορα. Είναι ικανός να ρίξει κάτω σχεδόν οποιαδήποτε πόρτα, να πηδήξει απο μεγάλο ύψος, να σκαρφαλώσει στύλους και να κρεμαστεί απο καλώδια.

Είναι επίσης ο δεύτερος πιο γρήγορος δρομέας απο την ομάδα των κομάντος και η απίστευτη αντοχή του, του επιτρέπει να δεχτεί επιφανειακές πληγές και πυροβολισμούς που θα σκότωναν οποιονδήποτε άλλο.

Σαν όπλα χρησιμοποιεί το μαχαίρι του αλλά και τα γυμνά δολοφονικά χέρια του. Βέβαια μπορεί και άλλα όπλα που βρίσκει κατά καιρούς.

Το Σχόλιο των επαγγελματιών παικτών

Ουσιαστικά για μένα είναι ο καλύτερος χαρακτήρας για τις δύσκολες στιγμές. Το μαχαίρι του με ξελάσπωσε πάρα πολλές φορές και έχοντας τον δεν αντιμετώπισα πολλά προβλήματα.

Rene Duchamp ‘Frenchy’

Γεννήθηκε στη Λυών της Γαλλίας στις 20/11/1911. Κατατάχθηκε στην Γαλλική Μυστική Υπηρεσία όταν ήταν 25 χρονών και υπηρέτησε σαν επικεφαλής ασφαλείας στην Γαλλική Πρεσβεία στο Βερολίνο όπου και έμαθε σχετικές πληροφορίες για αρκετά μέλη του Επιτελείου του Χίτλερ.

Στην αρχή του πολέμου, κατατάχθηκε στον Γαλλικό Στρατό και έγινε ένας απο τους κύριους ενεργούς ηγέτες της Γαλλικής αντίστασης. Ήταν αρκετές φορές ένα πολύτιμο μέλος της ομάδας των κομάντος και σε πολλές περιπτώσεις βοήθησε σημαντικά στον σχεδιασμό μυστικών επιθετικών επιχειρήσεων.

Οι γνώσεις που έχει για τις ταχτικές και την προσωπικότητα των Γερμανών στρατιωτικών έχουν αποδείξει επανειλημμένα την αξία τους για την Βρετανική Μυστική Υπηρεσία.

Ικανότητες

Μπορεί να μιλήσει με επάρκεια αρκετές γλώσσες και διαθέτει ένα φυσικό ένστικτο μίμησης. Αυτά τα ταλέντα είναι πολύτιμα στις αποστολές του σαν μυστικός πράκτορας. Μια από τις πιο συνηθισμένες αποστολές του είναι να εισβάλλει στις εχθρικές γραμμές φορώντας μια κλεμμένη εχθρική στολή και να αποσπάσει την προσοχή, να εξαπατήσει ή να δώσει ψεύτικες διαταγές στους εχθρικούς στρατιώτες. Η επίθεσή του περιλαμβάνει σιωπηλή και προσεχτική κίνηση και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όποτε είναι δυνατό την ελάχιστη δύναμη.

Το όπλο που προτιμά είναι μια σύριγγα γεμάτη με θανάσιμο δηλητήριο που εξολοθρεύει τους εχθρούς του ‘ήσυχα’!

Το Σχόλιο των επαγγελματιών παικτών

  • Ο συνδυασμός του Frenchy και του Butcher, είναι και ο καλύτερος.
  • Ο Frenchy παραπλανεί τους εχθρούς σας και ο Butcher πλησιάζει από πίσω και καθαρίζει.
  • Η σύριγγα όντως είναι πολύτιμη, αλλά χρειάζονται 2 χτυπήματα για να χάσει αρχικά τις αισθήσεις του ο αντίπαλος και ακόμα ένα για να αποχαιρετίσει τα εγκόσμια.
  • Στις αρχικές πίστες δεν θα βρίσκεται εύκολα δηλητήριο αλλά στις τελευταίες υπάρχει άφθονο! Επίσης να τονίσουμε πως πρέπει να προσέχετε ποια στολή έχετε και τι είναι ο αντίπαλος.
  • Έτσι αν έχετε απλά ενός στρατιώτη και σας πλησιάσει ο αξιωματικός, τότε απλά μην περιμένετε να σας χαιρετίσει απλά
  • Αν τέλος σας δει κάποιος που έχει την ίδια στολή μαζί σας, τότε η μεταμφίεση σας θα αποκαλυφθεί.

Thomas Hancock ‘Fireman’

O Fireman γεννήθηκε στο Λίβερπουλ στις 14/1/1911. Πήρε δίπλωμα στη Χημεία και ήταν μόλις 22 ετών όταν κατατάχθηκε στους Πυροσβέστες όπου ειδικέυτηκε στα Εκρηκτικά Υψηλού Κινδύνου. Το 1939 κατατάχθηκε στον Στρατό και ένα χρόνο μετά κατατάχθηκε στην ομάδα των κομάντος σαν εθελοντής.
Η πλήρης γνώση του στην ανάπτυξη και τοποθέτηση εκρηκτικών είχε σαν αποτέλεσμα μια σειρά επιτυχημένων αποστολών. Κατά την διάρκεια της επίθεσης στην “Saint Nazare” ήταν υπεύθυνος για όλες τις ελεγχόμενες εκρήξεις που πλημμύρισαν τα κτίρια του λιμανιού και σκότωσαν μεγάλο αριθμό Γερμανών εχθρών.

Ικανότητες

  • Είναι ειδικός στον υπολογισμό, την τοποθέτηση και την ανάπτυξη εκρηκτικών. Τα υλικά που μεταφέρει στο σακίδιο του είναι πάντοτε ευπαθή αλλά και βαριά και αυτό τον αναγκάζει να κινείται αργά, ενώ μπορεί να τον αποτρέψει από το να μπει στο νερό για να μπορέσει να προστατέψει τα ευαίσθητα υλικά στο σακίδιο του. Μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλα όπλα όπως οι χειροβομβίδες, τα μπαζούκα, τα φλογοβόλα και οι ανιχνευτές ναρκών.
  • Μπορεί να εντοπίσει και να απενεργοποιήσει νάρκες έτσι ώστε να τις χρησιμοποιήσει αργότερα. Τέλος μπορεί να διαμορφώσει πεδία ναρκών σε σημεία απ’ όπου θα περάσουν οι εχθροί και τα οχήματα τους.

Το Σχόλιο των επαγγελματιών παικτών

Πρόκειται ίσως για τον κατάλληλο άνθρωπο στις πρώτες πίστες όπου οι νάρκες που συναντάτε είναι πολλές. Οι χειροβομβίδες του θα σας βγάλουν από πολλές κακές στιγμές ενώ οι νάρκες που μαζεύετε μπορούν να ανατινάξουν εύκολα τα τανκς.
Προσοχή βέβαια να μην τρέχετε κοντά σε εχθρούς μιας και ώς χοντρούλης που είναι θα σας ακούσουν!

James Blackwood ‘Fins’

Γεννήθηκε στην Αυστραλία στις 3/8/1911. Κατατάχθηκε στο Ναυτικό όπου η ικανότητα του στην κολύμβηση και στο κουπί επιτάχυναν σημαντικά τον προβιβασμό του στο βαθμό του πλοιάρχου. Δύο χρόνια αργότερα, ο επιθετικός του χαραχτήρας και η επαναλαμβανόμενη ανυπακοή του είχαν την ευθύνη για την στέρηση μέχρι και τον βαθμό του οπλίτη μέσα στην ομάδα των κομάντος.
Το 1943 τιμήθηκε με τον Στρατιωτικό Σταυρό, ύστερα απο την ηρωική διάσωση 45 αντρών απο την ακτή του Dunkirk ύστερα απο την καταληψή τους απο τους εχθρούς.

Ικανότητες

Ο Fins είναι ένας ειδικά εκπαιδευμένος άντρας για πλωτές αποστολές. Με το ψαροτούφεκο του και τον εξοπλισμό κατάδυσης είναι ικανός να περνά ώρες κάτω απο την επιφάνεια του νερού χωρίς να ανησυχεί για την παροχή οξυγόνου ή για τους κίνδυνους που μπορεί να συναντήσει στην θάλασσα. Στην ξηρά έχει απόλυτη εμπειρία με τα μαχαίρια και κουβαλά ένα γάντζο που είναι ικανός να χρησιμοποιήσει σιωπηλά για να σκαρφαλώσει κτίρια, τοίχους και δένδρα.

Το Σχόλιο των επαγγελματιών παικτών

  • To πέταγμα του μαχαιριού είναι από τα μεγαλύτερα ατού του και αν ειδικά του βρείτε 1-2 μαχαίρια παραπάνω είναι το ίδιο φονικός όπως ο Βutcher.
  • Σαν δύτης είναι το ίδιο καλός και δεν πρέπει να ξεχνάτε και τον γάντζο μιας και θα σας δώσει την λύση που ψάχνετε πολλές φορές.

Samuel ‘Brooklyn’

  • Γεννήθηκε στις 4/4/1910 στο Μπρούκλιν των ΗΠΑ. Λίγα είναι γνωστά για το υπόλοιπο της ζωής του αλλά το 1937 ταξίδεψε στην Μεγάλη Βρετανία και κατατάχθηκε στον Βρετανικό Στρατό. Ενώ συνεργαζόταν με το Υπουργείο Εξωτερικών, εξέτασε και δοκίμασε όπλα και οχήματα που είχαν αποκτηθεί απο εχθρικούς στρατούς. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, συνάντησε τον Paddy Marine που τον έπεισε να καταταγεί στην ομάδα των κομμάντος.
  • Το 1942 εμφανίστηκε σε όλες τις Βρετανικές εφημερίδες όταν κατά την διάρκεια της επίθεσης στο αεροδρόμιο της Tamet, ξέμεινε απο πυρομαχικά και αποφάσισε να εμβολίσει τον στόχο με το οχημά του! Η έκρηξη που κατέστρεψε το πρώτο αεροπλάνο προκάλεσε αλυσιδωτή αντίδραση που κατεδάφισε το μεγαλύτερο μέρος του αεροδρομίου με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Ικανότητες

Διασκεδάζει πολεμώντας τον εχθρό και μπορεί να οδηγήσει όλα τα είδη οχημάτων. Τα συνηθισμένα εργαλεία που επιλέγει είναι οι βόμβες αερίου, τα καπνογόνα, οι κυνηγετικές παγίδες και τα καλώδια για την δημιουργία παγίδων.

Το Σχόλιο των επαγγελματιών παικτών

Προσωπικά δεν τον πολυχρησιμοποίησα οπότε δεν μπορώ να πω πολλά για το πόσο χρήσιμος είναι.
Μπορείτε να τελειώσετε το παιχνίδι πάντως χωρίς να ασχοληθείτε και πολύ μαζί του.

Sir Francis T. Woolridge ‘Duke’

Γεννήθηκε στο Σέφιλντ της Αγγλίας, στις 21/4/1909 σε μια από τις πιο σημαντικές οικογένειες της Βρετανικής αριστοκρατίας. Γνωστός ανάμεσα στους συναδέλφους του σαν Duke, είναι ένας εξαιρετικός ελεύθερος σκοπευτής. Η ψύχραιμη ιδιοσυγκρασία του και ο αυτοέλεγχος του επέτρεψαν να πυροβολήσει και να σκοτώσει τον διοικητή του Γερμανικού στρατού με μια μόνο βολή απο απόσταση μεγαλύτερη ενός μιλιού, κατά την διάρκεια της εισβολής στο Narvik.

Ικανότητες

Είναι ψύχραιμος, ελέγχει τις πράξεις του και οι ενέργειες του είναι τέλεια υπολογισμένες, ενώ πολύ σπάνια θα ξοδέψει χωρίς λόγο μια σφαίρα. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους σκοπευτές στον κόσμο. Οι πιο συνηθισμένες αποστολές του περιλαμβάνουν το ξεκαθάρισμα ενός δρόμου για τους συναδέλφους του και την εξολόθρευση κρυμμένων εχθρών. Στέκεται έπειτα πίσω απο τα παράθυρα, στύλους ή άλλα αντικείμενα που παρέχουν καταφύγιο ενώ παρέχει κάλυψη για τους κομάντος που αναπτύσσονται.

Το Σχόλιο των επαγγελματιών παικτών

Μα είναι δυνατόν σαν Lancelot να πω κακό λόγο για έναν Sniper; Ο άνθρωπος είναι τρομερός και με αρκετές σφαίρες, τελειώνετε την αποστολή για πλάκα.
‘Eνας έξυπνος τρόπος, είναι να κάνετε πρώτα 1-2 γύρους με τον Frenchy ντυμένο Γερμανό, να σκοτώνετε τους αντίπαλους Snipers, να τους παίρνετε τις σφαίρες, και μετά να γυρνάτε στον Duke για να τελειώσει την δουλειά.
Ειδικά το χτύπημα που κάνει μέσα από τα παράθυρα είναι πολύ χρήσιμο.

Natasha Nikochevski ‘La Seductora’

Γεννήθηκε στο Κίεβο της Ουκρανίας στις 21/4/1912. Είναι κόρη ενός αριστοκράτη απο την Ολλανδία και μιας Ρωσίδας κυρίας που εξορίστηκε ύστερα απο την επανάσταση του 1917. Σύμφωνα με τις πολιτικές πεποιθήσεις της, κατετάγη στην Αντίσταση της χώρας του πατέρα της το 1943. Συνδυάζει αυτή την δραστηριότητα με ευκαιριακές αποστολές μαζί με τους κομάντος.

Ικανότητες

  • Μιλάει αρκετές γλώσσες όπως δείχνει το παρατσούκλι της. Είναι γοητευτική γυναίκα αλλά και εξαιρετικά θανάσιμη (όπως όλες άλλωστε!).
  • Είναι πάντα έτοιμη να αποσπάσει την προσοχή του εχθρού συνδυάζοντας την άνετη συζήτηση με μια κατάλληλη ένδυση και την βοήθεια του κραγιόν της. Δεν είναι ιδιαίτερα επιθετική αλλά είναι απόλυτα ικανή να βοηθήσει τους κομάντος όταν είναι απαραίτητο και είναι αξιόλογα καλή ελεύθερη σκοπεύτρια όπως θα συμφωνήσει και ο Duke.

Το Σχόλιο των επαγγελματιών παικτών

Σαν Sniper δεν την είδαμε καθόλου αλλά όντως το κραγιόν μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος εφιάλτης του εχθρού.
Τις περισσότερες φορές προτιμούσα βέβαια τον έμπειρο Frenchy αλλά και η Natasha μπορεί να παίξει με επιτυχία τον ρόλο της.

Paul Toledo ‘Lupin’

  • Γεννημένος στο Παρίσι της Γαλλίας στις 1/4/1916, ο Paul είναι μια πρόσφατη προσθήκη στην ομάδα των κομάντος. Όταν οι Γερμανοί εισέβαλλαν στο Παρίσι αποφάσισε να ξεκινήσει τον δικό του προσωπικό πόλεμο, μπαίνοντας σε κάθε σπίτι που είχαν καταλάβει οι Γερμανοί και κλέβοντας κάθε Γερμανικό χρηματικό ποσό που μπορούσε να βρει. Το 1940 έκλεψε τον χαρτοφύλακα του Rene Duchamp, πιστεύοντας πως είναι είναι Γερμανός αξιωματικός. Η έκπληξη του ήταν μεγάλη όταν βρήκε σημαντικά χειρόγραφα στο εσωτερικό του χαρτοφύλακα και αποφάσισε να τα παραδώσει στα χέρια της Γαλλικής αντίστασης.
  • Από εκείνη την στιγμή προτάθηκε από τον Frenchy στους κομάντος και έχει αποδειχθεί εξαιρετική βοήθεια έκτοτε.

Ικανότητες

Είναι ο πιο μικροκαμωμένος και ο πιο γρήγορο από όλους τους κομάντος. Το μικροσκοπικό του σώμα αντισταθμίζεται και με το παραπάνω από την ικανότητα να αποκτά πρόσβαση σε μικρούς χώρους, να εισχωρεί κρυφά μέσα σε σπίτια με τα αντικλείδια του, να σκαρφαλώνει στύλους και από μια σειρά άλλων ταλέντων.

Αυτό του επιτρέπει να διασπά τις εχθρικές γραμμές από δρόμους που άλλοι άνθρωποι δεν θα είχαν καθόλου την ικανότητα να το κάνουν. Είναι έμπειρος σε διάφορες πολεμικές τέχνες και διασκεδάζει με τον παραμονεύει και να κλέβει από τις τσέπες των εχθρικών στρατιωτών. Μπορεί επίσης να ανοίγει πόρτες και θησαυροφυλάκια με τα εργαλεία του. Έχει έναν οικόσιτο αρουραίο, τον Spike, που έχει εκπαιδεύσει να αποσπά την προσοχή των εχθρών.

Η πιο συνηθισμένη του μέθοδος είναι να επιτρέπει σε άλλους κομάντος να αποκτήσουν πρόσβαση σε κτίρια. Μπορεί να μπει σε κτίρια από τα παράθυρα και τρύπες. Μόλις βρεθεί στο εσωτερικό, ανοίγει πόρτες με τα εργαλεία του και τα κλειδιά που έχει κλέψει από Γερμανούς που συνάντησε στον δρόμο του.

Ακολουθεί το σχόλιο του Texnologia.Net:

  • Αν είχε συμμετοχή σε κάποιον αγώνα δρόμου, είναι σίγουρο πως θα νίκαγε εύκολα.
  • Εξαιρετικά γρήγορος πράγμα πολύ σημαντικό όταν τρέχετε να ξεφύγετε.
  • Δεν χρησιμοποίησα πολύ την δυνατότητα του να κλέβει από άλλους, αλλά το ότι ξέρει να ανοίγει χρηματοκιβώτια αλλά και κλειδωμένες πόρτες είναι πραγματικά καλό.
  • Στο σκαρφάλωμα είναι αυθεντία και στην πίστα όπου σώζετε τον Smith είναι αυτός που θα βγάλει το φίδι από την τρύπα(και στην προτελευταία, θα του το ανταποδώσετε σώζοντας τον!)!

Whiskey

O Whiskey μεγάλωσε στο λιμάνι υποβρυχιών της Νέας Υόρκης και έγινε η μασκότ του υποβρυχίου Ε-423 το 1941. Κατά την διάρκεια μιας επιδρομής στη Βόρειο Θάλασσα, το πλοίο καταλήφθηκε από μια Γερμανική περίπολο και οδηγήθηκε στην βάση της La Pallice στις Γαλλικές ακτές. Ύστερα από το θάνατο του ιδιοκτήτη του, ο Lupin τον φρόντισε και εκείνος έγινε μέλος της ομάδας των κομάντος.

Ικανότητες

Μπορεί να αποσπάσει την προσοχή των εχθρών γαβγίζοντας και τρέχοντας γύρω τους. Μπορεί να μεταφέρει μικρά αντικείμενα απο τον ένα κομάντο στον άλλον, διασχίζοντας πεδία που είναι γμάτα εχθρούς. Με την αίσθηση της όσφρησης μπορεί να ανιχνεύσει νάρκες, αν και προβανώς δεν μπορεί να τις απενεργοποιήσει. Δεν μπορεί να σκαρφαλώσει σκάλες αλλά οποιοσδήποτε κομάντο μπορεί να τον τοποθετήσει στο σακίδιο του και να τον μεταφέρει τριγύρω.

Το Σχόλιο των επαγγελματιών παικτών

Και αυτόν δεν τον χρησιμοποίησα πάρα πολύ αλλά η δυνατότητα να μεταφέρει μικροαντικείμενα είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

Πολλές φορές όπως σε αρχικές πίστες ήταν πολύ καλύτερος στο να τραβά την προσοχή του εχθρού από τον Frenchy ή την Natasha.

Τι αποστολές θα συναντήσουμε στο παιχνίδι;

Πραγματικά ήταν από τα στοιχεία που με έκαναν να αγαπήσω αυτό το παιχνίδι.

Οι αποστολές ποικίλλουν αλλά είναι σαφές πως οι δημιουργοί έχουν επηρεαστεί από ταινίες του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου όπως οι Saving the Private Ryan ή το θρυλικό πια Bridge over the River Kwai!(όχι μην ανησυχείτε, δεν πεθαίνετε στην παραλία από προδοσία όπως και στην ταινία!) Έτσι θα δείτε πίστες που λέγονται Saving the Private Smith(χμ τι μου θυμίζει αυτό άραγε;) ή The Guns of Savo Island(καλά επειδή είμαι σίγουρος πως πιέζεστε και δεν θα το βρείτε, ας βοηθήσω λέγοντας πως εννοούν το The Guns of Navarone).

Θα χρειαστεί να βρείτε λύσεις μέσα σε αχανής ζούγκλες αλλά και παγωμένα τοπία. Μέσα από υποβρύχια, κάστρα-φυλακές αλλά ακόμα και από τον πύργο του Eiffel!

Θα κολυμπήσετε σε παγωμένα νερά, θα παλέψετε με φώκιες άλλα και άλλους δύτες, θα ανατινάξετε σημαντικούς στόχους αλλά και προκαλέσετε χτυπήματα ανυπολόγιστης αξίας στον εχθρό. Όλες οι πίστες όπως προείπαμε είναι σαφώς μεγαλύτερες από το προηγούμενο παιχνίδι αλλά όχι τόσο ώστε να μην υπάρχει λύση και να κουράζεται ο παίκτης.

Γενικά οι πίστες δεν θα σας αφήσουν να παρατήσετε το παιχνίδι, μιας και όποτε παίζετε, είναι σίγουρο πως θα κάνετε κάτι καλύτερο από πριν με αποτέλεσμα να σας δίνει το παιχνίδι την αίσθηση πως καταφέρατε κάτι καλό και να συνεχίζετε την προσπάθεια!

Και ναι, αυτή η ψευδαίσθηση λειτουργεί απόλυτα.

Ήχος και χειρισμός

Ο ήχος κινείτε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και μπορείτε να ξεχωρίσετε εύκολα τις ομιλίες των Γερμανών αλλά και τις κραυγές τους όταν κάτι δεν πάει καλά.

Θα καταλάβετε αμέσως ποιος είναι ο Frenchy από τους commandos σας μιας και είναι χαρακτηριστική η ομιλία του(σαν Γάλλος που είναι!). Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ακούγονται διάφορα ατμοσφαιρικά κομμάτια, με κορυφαίο για μένα αυτό που ακούγεται όταν κολυμπάς στην θάλασσα του “Guns of Savo Island”.

Γενικά δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα εδώ. Ο χειρισμός αντίθετα ίσως φανεί κάπως δύσκολος σε newbies μιας και χρειάζεται να θυμάστε πολλά από τα shortcuts που χρησιμοποιούνται.

Προσωπικά έκανα ένα print τα shortcuts και περίπου μετά την 3η αποστολή είχα μάθει τα πάντα. Αν συνηθίσετε τα shortcuts όμως, τότε θα δείτε πως το παιχνίδι πλέον γίνεται πολύ πιο γρήγορο και ίσως και εύκολο.

Multiplayer

Όπως θα διαβάσατε και στο πρόσφατο αφιέρωμα, καταφέραμε και παίξαμε σε Multiplayer με τους Σκουλικάρη Αντώνη και Ροδόλφο Οντόνι, σε ένα co-operative mode και το παιχνίδι κυριολεκτικά πέταγε.

Βέβαια το ότι ήμασταν σε Lan, δηλαδή η επικοινωνία μας ήταν ότι καλύτερο γινόταν βοήθησε σημαντικά την κατάσταση και γι’ αυτό άλλωστε αποφάσισα να παίξω και το παιχνίδι over the internet ώστε να διαπιστώσω τι ακριβώς γίνεται. Βρήκα λοιπόν έναν Νορβηγικό για την ακρίβεια Server και προσπάθησα να παίξω.

Η επικοινωνία δεν ήταν καλή όπως είχα φανταστεί αλλά από ότι μου είπαν τα παιδιά μπορούσα να βάλω προγράμματα όπως το Roger Wilco και να μην έχω κάποιο πρόβλημα.

Bonus Missions

Τα Bonus Missions είναι ακόμα ένα στοιχείο για να κρατήσει το παιχνίδι ακόμα περισσότερο. Αν και τα περισσότερα είναι εύκολα και μικρά, χρειάζονται όπως και όλο το παιχνίδι ηρεμία και υπομονή.

Οι πίστες αυτές είναι ή παλιότερες αποστολές με νέα στοιχεία(για παράδειγμα παίζετε νύχτα) ή τελείως διαφορετικές.

Στον αριθμό είναι εννιά (μόνο μια πίστα δεν έχει Bonus, το ποια σας το αφήνουμε να το βρείτε εσείς!) και για να κερδίσετε πρόσβαση σε αυτά πρέπει να μαζέψετε κατά την διάρκεια της αποστολής τα Bonus Items τα οποία συνήθως είναι κρυμμένα σε ντουλάπια ή άλλα παρόμοια μέρη. Αν τα μαζέψετε όλα, τότε θα λυθεί και το εκάστοτε puzzle όπου αποτελείται από παλιές φωτογραφίες των commandos σας.

Επίσης με κάθε bonus mission που κερδίζετε, αποκτάτε και ένα μετάλλιο ως αναγνώριση για τις προσπάθειες σας.

Στις φωτογραφίες από χ έως χ μπορείτε να δείτε όλα τα puzzle συμπληρωμένα μιας και τα τερματίσαμε όλα!

AI

Αν και εδώ άκουσα πάρα πολλά απο κριτικές του εξωτερικού δεν μπορώ να πω πως δεν είναι σε αρκετά ικανοποιήτικά επίπεδα.

Αν δούν πτώμα, πλησιάζουν να δούν τι συμβαίνει και χτυπάνε τον συναγερμό ή δεν πλησιάζουν καθόλου σε άλλες περιπτώσεις και αμέσως χτυπάει ο συναγερμός.

Αυτό που ίσως θα έπρεπε(βέβαια θα αύξανε την δυσκολία του παιχνιδιού κατακόρυφα και δεν ξέρω αν γίνεται σε ανώτερο επίπεδο δυσκολίας) να γινόταν, είναι πως όταν ένας σκοπός βλέπει πως ο απέναντι του δεν βρίσκεται εκεί που πρέπει να είναι, να πλησιάζει ώστε να δεί τη γίνεται ή να φωνάζει κάποιον ανώτερο του.

Το τελευταίο πάντως γίνεται, μιας και αν οι στρατιώτες ανακαλύψουν ένα πτώμα, πρώτα φωνάζουν έναν ανώτερο τους και μετά αυτοί χτυπάνε την σειρήνα!

Ένα τελευταίο που σχολιάστηκε είναι το ότι δεν χτυπάνε τον συναγερμό αμέσως μόλις ακούνε τον πυροβολισμό και ίσως εδώ έχουν δίκιο(οι κριτικές!).

Τι μου δεν μου άρεσε

  • Στην έκδοση που είχαμε πολλές φορές το παιχνίδι crashare και μας έβγαζε έξω.
  • Το πρόβλημα αυτό σε συζητήσεις μου με άλλους gamers που είχαν το παιχνίδι δεν παρουσιάστηκε αλλά σε εμάς έσπασε τα νεύρα!
  • Αν ο commandos σας πεθάνει, τότε μπορείτε να ανοίξετε το inventory σας και αν έχετε κάποιο medkit, να τον ξαναζωντανέψετε!
  • Αυτό πιστεύω είναι εντελώς λάθος και μειώνει κατά πολύ τον ρεαλισμό του παιχνιδιού. —
  • Στο εξωτερικό σε κριτικές ή απόψεις που λέχθηκαν, παρατήρησαν και το ότι με μια ένεση ενός commandos που είναι ζωντανός, μπορείς πάλι να ζωντανέψεις τον νεκρό άντρα σου και το καυτηρίαζαν το ίδιο.
  • Προσωπικά πιστεύω πως στην δεύτερη περίπτωση τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα λένε, γιατί μπορούμε να δεχθούμε πως η ένεση που κάνετε είναι ενδοφλέβια και όπως μας έχει δείξει η επιστήμη γίνεται κάτι τέτοιο να συμβεί.
  • Ενώ για παράδειγμα το πρώτο, δεν συμβαίνει!
  • Τα Sprites αν κάνετε μεγένθυση προς τα μέσα πάρα πολύ Pixeλιάζουν με αποτέλεσμα να φαίνεται άσχημα μερικές φορές.

Απαιτήσεις συστήματος

Όπως λεει η εταιρία, το παιχνίδι χρειάζεται έναν PII 266, 64 MB Ram καθώς και μια απλή 4 ΜΒ κάρτα γραφικών για να τρέξει ως ελάχιστο μηχάνημα.

Στον υπολογιστή του Texnologia.Net πήγαινε φυσικά σφαίρα, αλλά και όταν δοκίμασα να το τρέξω στο σπίτι, όπου έχω έναν PII στα 450, με 195 ΜΒ RAM καθώς και μια Voodoo 5500 δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα εκτός ίσως από κάποιες μικρές καθυστερήσεις.

Με άλλα λόγια δεν νομίζω πως αν είστε κοντά σε αυτές τις απαιτήσεις να έχετε κάποιο πρόβλημα.

Συμπερασματικά

  • This Game Rocks! Λυπάμαι που είχα βάλει προσωπικό στοίχημα με την Despec Multimedia να το τελειώσω σε 4 μέρες και δεν απόλαυσα κάθε στιγμή του αλλά και έτσι το παιχνίδι με μάγεψε.
  • Μεγάλη ελευθερία κινήσεων αλλά και ένα τεράστιο οπλοστάσιο και αντικείμενα που δεν θα σας αφήσουν να βαρεθείτε ποτέ.
  • Η βοήθεια από τα διάφορα menu που έχετε στο παιχνίδι ή η περιγραφή της λειτουργίας κάθε όπλου ή αντικειμένου είναι πολύ καλή αφού μαθαίνετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το καθετί.
  • Κατά την διάρκεια της αποστολής μπορείτε να βλέπετε τα Objectives που έχετε καθώς και που βρίσκεται το καθένα.
  • Αν και πάλι δεν τα βρίσκετε, μετά από λίγο θα βγει ένας στόχος δίπλα από εκεί που είναι το βιβλίο με τα objectives και πατώντας τον, θα σας βγει ένα βελάκι όπου ακολουθώντας το σας πηγαίνει στο επόμενο objective.
  • Ακόμα, άλλο ένα στοιχείο που μου άρεσε, είναι πως όταν τρέχετε, σχηματίζεται γύρω σας ένας κύκλος που δείχνει πόσο μακριά φτάνει ο θόρυβος που κάνετε!
  • Η δυσκολία του επιτέλους είναι με επιλογή οπότε μπορώ να απολαύσω το παιχνίδι στα επόμενα πιο δύσκολα modes και το Quicksave λειτουργεί πολύ εύκολα και πάνω από όλα γρήγορα.

Καταλήγοντας να σας πω πως για να απολαύσετε όσο καλύτερα γίνεται και εσείς το παιχνίδι, πρέπει να κάνετε μερικές κινήσεις-ενέργειες. Είναι 10 στον αριθμό και σας τις παραθέτουμε παρακάτω…

  1. Αν έχετε το παιχνίδι πειρατικό, πετάξτε στο καλάθι των αχρήστων τα σκουπίδια αυτά και αγοράστε το παιχνίδι. Το Manual είναι πολύ όμορφο και είναι από τα πιο όμορφα Dvd κουτιά που είδαμε μέχρι σήμερα(αν και γενικότερα είμαστε αντίθετοι σε αυτά).
  2. Πριν αγοράσετε το παιχνίδι, παίξτε για περίπου 2 μέρες όλα τα παλιά commandos. Κάθε φορά που θα χάνετε, να έχετε στα χείλη σας ένα περίεργο χαμόγελο.
  3. Αγοράστε επιτέλους το παιχνίδι και σβήστε ότι άλλο παιχνίδι έχετε στο Η/Υ σας. Έτσι και αλλιώς με το που θα το αρχίσετε θα ξεχάσετε ότι άλλο παίζατε εκείνη την εποχή(το έπαθα με το Arcanum).
  4. Ετοιμάστε τα πολεμοφόδια. Προσωπικά έκανα ένα μπάνιο να χαλαρώσω, ζεστή σοκολάτα για παρέα(ε εντάξει και μπισκοτάκια μαζί!) και με ηρεμία αρχίστε την πρώτη αποστολή.
  5. Αν δεν το έχετε κάνει, κλειδώστε την πόρτα του δωματίου σας, αφήστε το τηλέφωνο ανοιχτό, ειδοποιήστε τους γείτονες πως φεύγετε για ένα ξαφνικό ταξίδι και πάνω από όλα φέρτε τον Η/Υ κοντά στο κρεβάτι σας…Γιατί να κουράζεστε με τις μετακινήσεις;
  6. Ντυθείτε ανάλογα για να μπείτε στο κλίμα, δείτε ξανά ταινίες όπως το Saving the Private Ryan ή το The Bridge on the River Kwai για να μπείτε στο κλίμα και να ξέρετε πως να αντιδράσετε.
  7. Το σώμα σας ίσιο και το κεφάλι σας κοντά στην οθόνη. Μην σας ξεφύγει τίποτα.
  8. Καλύτερα να μην παίζετε αφού έχετε μόλις ξυπνήσει…Δεν θα επιβιώσετε πολύ
  9. Διαβάστε το Manual και εκτυπώστε από το readme του παιχνιδιού την σελίδα όπου αναφέρονται τα shortcuts.
  10. Ακόμα διαβάζετε τον δεκάλογο του Lancelot; Αχ ντροπή σας!

Διάβασε επίσης: 100 best video games ever, μέχρι την προηγούμενη δεκαετία

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166