Για τις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου έχουμε ακούσει πολλά και πολλοί από μας τις έχουμε διαπιστώσει σε μας τους ίδιους. Το γέλιο αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα …στην κυριολεξία!
Το γέλιο αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Όχι μόνο λόγω ψυχολογίας αλλά και στην πραγματικότητα, όπως δείχνει ένας Αυστραλός επιστήμονας.
Ο καθηγητής Jack Pettigrew, από το πανεπιστήμιο Queensland, δημοσιεύει τα ευρήματα του σχετικά με το πώς το γέλιο επηρεάζει την οπτική μας αντίληψη στο τεύχος του περιοδικού «Κλινική και Πειραματική Οπτομετρία» (Clinical and Experimental Optometry.)
Ο Pettigrew, επικεφαλής του κέντρου ερευνών του πανεπιστημίου για θέματα όρασης, αφής και ακοής, επισημαίνει ότι κάθε μάτι στέλνει μια εικόνα σε διαφορετικό ημισφαίριο του εγκεφάλου.
Φυσιολογικά, ο εγκέφαλος αλλάζει την προσοχή ανάμεσα στις δυο ανταγωνιστικές εικόνες, μια κατάσταση γνωστή ως διοπτρικός ανταγωνισμός.
Σε περιπτώσεις οπτικών ψευδαισθήσεων όπως είναι ο κύβος του Necker, η τακτική αλλαγή στην αντίληψη μας επιτρέπει να βλέπουμε τον κύβο κυκλικά, σαν από δυο διαφορετικές οπτικές γωνίες.
“Συνήθως δεν βλέπουμε ταυτόχρονα και τις δυο αυτές εκδοχές.”
Ο κύβος του Necker
Όταν όμως γελάμε, οι εικόνες μπερδεύονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα η ψευδαίσθηση να χάνετε αφήνοντας μόνο ένα δισδιάστατο σχέδιο.
“Αν κοιτάζοντας τον κύβο βλέπετε και τις δυο εικόνες μαζί τότε να είστε σίγουροι ότι βλέπετε και από τα δυο ημισφαίρια ταυτόχρονα,” υπογραμμίζει ο Pettigrew.
“Είναι ένα εκπληκτικά μεγάλο επακόλουθο από ένα τόσο συνηθισμένο φαινόμενο …Είναι σαν υπάρχει μια διαφορετική εγκεφαλική κατάσταση την ώρα που κάποιος είναι χαρούμενος.”
Ο Pettigrew βρήκε ότι το γέλιο αλλάζει την αντίληψη εντελώς τυχαία, όταν μια εθελόντρια παρατήρησε το φαινόμενο κατά τη διάρκεια ενός πειράματος πάνω στον διοπτρικό ανταγωνισμό.
“Η εθελόντρια παρατήρησε ότι η ευθυμία της, που προκλήθηκε από ένα δικό μου αστείο, συνδεόταν με μια ξαφνική παύση του διοπτρικού ανταγωνισμού και την αντικατάστασή του από μια την εικόνα ενός πλέγματος.”
Ο Pettigrew επιβεβαίωσε την παρατήρηση της εθελόντριας στον εαυτό και σε 14 ακόμα εθελοντές.
“Το αίσθημα της ευθυμίας που προηγείται αμέσως πριν τη φυσική δόνηση των 5 hertz που προκαλεί το γέλιο, μπορεί να οδηγήσει στην παύση του ανταγωνισμού των εικόνων. Αυτό δείχνει ότι το φαινόμενο αυτό είναι περισσότερο αποτέλεσμα της ψυχολογικής μας κατάστασης παρά της φυσικής δόνησης,” προσθέτει.
Η επίδραση του γέλιου στην αντίληψή μας μπορεί να είναι ένα πολύ καλό κόλπο για να ξεγελάσουμε τους φίλους μας, όπως προτείνει ο Pettigrew.
“Ζωγραφίστε τον κύβο του Necker σε ένα χαρτάκι και ζητήστε από κάποιον να τον παρατηρήσει ενώ εσείς ταυτόχρονα θα του λέτε κάποιο ανέκδοτο.”
“Το μικρό αυτό πείραμα θα σας δικαιώσει! Άλλωστε δεν μπορούμε συχνά να προβλέψουμε την αλλαγή στην αντίληψη κάποιου.”
Διάβασε επίσης: Motorola Moto G60S