ΑρχικήΨυχαγωγίαΔάφνη - Σεπόλια

Δάφνη – Σεπόλια

Δάφνη – Σεπόλια / μπρος – πίσω / χάος – τάξη / κίνηση – πάγωμα χρόνου. Και ο παππούς- παρατηρητής σχολίασε: “Πρόκειται περί τρελλού”.

Κάτω από την Ομόνοια ένα θέατρο σκιών εκτείνεται σε μήκος είκοσι δύο μέτρων, κλειστοφοβικά σκηνογραφημένο, να σημαίνει τη μετάβαση στο χρόνο / Γραμμή 1 – Γραμμή 2. Τυπωμένες σε φωτοευαισθητοποιημένο καμβά οι φιγούρες του Νίκου Κεσσανλή, αποστασιοποιημένες και αυτάρκεις, φέρονται πίσω από το διαχωριστικό των δύο κόσμων securit τζάμι. Οι φιγούρες αυτές, μορφές της καθημερινότητας, σιωπηρές αλλά οξείες, προκαλούν το βλέμμα, επισημαίνουν την ανθρώπινη ύπαρξη στο χώρο και στο χρόνο και ειρωνεύονται: ποιός ο λόγος που κοιταζόμαστε στον καθρέφτη;

Τη διεργασία αυτή σηματοδοτεί η εγκατάσταση του Νίκου Κεσσανλή στο ψηλότερο επίπεδο του σταθμού προβάλλοντας τη σκιά κάθε περαστικού πάνω σε plexi-glαss μέσω κατάλληλα ρυθμισμένων προβολέων. Ο περαστικός είναι φαινομενικά το τυχαίο πρόσωπο και ο βασικός παράγοντας στην εξέλιξη της πορείας του έργου. Έτσι ο θεατής καλείται να αναγνωρίσει τη συνοχή και συνέπεια των δύο αυτών έργων.

Και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες. Μια στάση πιο κάτω. Πλατεία Μεταξουργείου, Αλέκος Φασιανός.

Της ίδιας περιόδου και στην ενότητα της Mec Art ανήκαν και τα έργα που εκτέθηκαν στη γκαλερί Α/Δ αυτόν τον μήνα. Η επιλογή των έξι αυτών έργων έγινε από τον ίδιο τον καλλιτέχνη ανάμεσα από δεκάδες άλλα της ίδιας ομάδας. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα “Ο Duchamp στη Νέα Υόρκη” (2 x 2 μ.) και “Η Χρύσα” (2 x 2 μ.), φωτοευαισθητοποιημένοι καμβάδες.

Για τη δουλειά του Νίκου Κεσσανλή στην περίοδο αυτή (δεκαετία ’60), παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο “Νίκος Κεσσανλής – Πρόσωπα και εκδοχές της ανθρώπινης μορφής (’53 – ’97)” (εκδ. Κέντρου Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνου) της Διευθύντριας του Κέντρου Μαρίας Μαραγκού:

“Ουσιαστικά, η δουλειά του Νίκου Κεσσανλή αρχίζει να παίρνει τη δική της μορφή με το “informel” στις αρχές της δεκαετίας του ΄60, τις χειρονομίες, τις αναμορφώσεις και τις μεταμορφώσεις της εικόνας, που φτάνει στην επιφάνεια μέσα από τις περιπέτειες που της επιφυλάσσει ο καλλιτέχνης με μέσα αντιζωγραφικά που, τελικά ,καταλήγουν στο να υπερασπίζονται την υπόθεση της ζωγραφικής. Ο άνθρωπος, παρών από την πρώτη στιγμή, κάνει την παρουσία του απροκάλυπτα και δυναμικά στην ενότητα της Mec Art, κίνημα ευρωπαϊκό, του οποίου ο Νίκος υπήρξε απ’ τους δημιουργούς . Η φωτογραφία δεν ενδιαφέρει τον Κεσσανλή ως τεχνική αλλά ως μέσον, υλικό και τρόπο έκφρασης, για να δει και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το φως”.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166