ΑρχικήΕιδήσειςDarpa radar: Ο νέος αισθητήρας του μπορεί να δει μέσα από τα...

Darpa radar: Ο νέος αισθητήρας του μπορεί να δει μέσα από τα σύννεφα σε πραγματικό χρόνο

Darpa radar: Ο νέος αισθητήρας του μπορεί να δει μέσα από τα σύννεφα σε πραγματικό χρόνο

Ο Aμερικανικός Στρατιωτικός Αμυντικός Οργανισμός (Darpa) έχει δοκιμάσει με επιτυχία το Video Synthetic Aperture Radar (ViSAR), έναν αισθητήρα που επιτρέπει στους πιλότους και χειριστές αεροσκαφών να βλέπουν μέσα από τα σύννεφα και να καταγράφουν βίντεο πραγματικού χρόνου διευκολύνοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας αισθητήρας που μπορεί να λειτουργήσει εξίσου αποτελεσματικά με τους αισθητήρες ηλεκτρο-οπτικών και υπέρυθρων (EO / IR) σε καθαρό καιρό. Η Darpa δήλωσε ότι το έργο ξεκίνησε το 2013 και από τότε έχουν αναπτύσσει έναν αισθητήρα στόχευσης εξαιρετικά υψηλής συχνότητας (EHF), ο οποίος μπορεί να «βλέπει» και μέσω της κάλυψης σύννεφων.

Παρόλο που η τεχνολογία αυτή υπάρχει με τη μορφή διεισδυτικού ραντάρ που συχνά χρησιμοποιείται για δορυφορικές εικόνες, η έκθεση επισημαίνει ότι το ViSAR θα συνδυαστεί με το κιβώτιο EO / IR, μέσα στα ήδη υπάρχοντα που βρίσκονται στα αεροπλάνα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα για το σύστημα ViSAR είναι ότι μπορεί να διατηρήσει ρυθμούς καρέ με αρκετή σταθερότητα ώστε οι πιλότοι να εντοπίζουν κινούμενους στόχους στο έδαφος, κάτι που δεν ήταν εφικτό με το ραντάρ που διεισδύει μέσα από το σύννεφο.

“Οι πρόσφατες δοκιμαστικές πτήσεις του αισθητήρα ViSAR σηματοδότησαν ένα σημαντικό ορόσημο του προγράμματος προς τον στόχο μας, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να παρακολουθήσουμε συνεχώς ζωντανό βίντεο από στόχους στο έδαφος ακόμα και όταν πετάμε μέσα ή πάνω από τα σύννεφα”, δήλωσε ο Bruce Wallace, διευθυντής προγράμματος στο στρατηγικό γραφείο τεχνολογίας Darpa”.

Πρόσθεσε ότι οι αισθητήρες EO / IR δρουν αποτελεσματικά και μεθοδικά όταν συναντούν σύννεφα ή όταν πετούν μέσα από αυτά, το ραντάρ συνθετικού ανοίγματος ήταν σε θέση να εντοπίσει τις κινήσεις εδάφους των στόχων συνεχώς καθ ‘όλη τη διάρκεια της πτήσης.

Για να εκτελεστούν οι δοκιμές ViSAR, οι αισθητήρες τοποθετήθηκαν σε ειδικά αντίβαρα σχεδιασμένα να συγκρατούν τον εξοπλισμό EO / IR σε ένα τροποποιημένο αεροσκάφος DC-3 που πετούσε σε χαμηλά και μεσαία υψόμετρα, σύμφωνα με την έκθεση.

Ενώ η δοκιμή έχει αναφερθεί ότι είναι επιτυχής, δεν είναι σαφές πότε αυτή η τεχνολογία θα παραδοθεί στους διάφορους κλάδους του αμερικανικού στρατού ή ποια αεροσκάφη θα τα πάρουν πρώτα. Από τώρα, η Darpa εργάζεται σκληρά για να κάνει τη διασύνδεση βίντεο μέσω λογισμικού πιο εύκολη.

“Ήταν αναγκαίος ο εξευγενισμός του λογισμικού απεικόνισης του αισθητήρα ViSAR για να παρέχει στους χειριστές μια αναπαράσταση για να δουν ποιο είναι το επόμενο βήμα στο πρόγραμμα”, δήλωσε ο Wallace. “Δεν θέλουμε οι χειριστές στο πίσω μέρος ενός αεροσκάφους να χρειάζονται ειδική εκπαίδευση ραντάρ για την ερμηνεία των δεδομένων του αισθητήρα, οπότε εργαζόμαστε για να κάνουμε την οπτική διεπαφή τόσο εύκολη όσο και η υπάρχουσα οθόνη αισθητήρων EO / IR”.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166