Defiance (2008). Ταινία, πολεμικό δράμα

Defiance (2008). Ταινία, πολεμικό δράμα
 • Είδος Tαινίας: Πολεμικό Δράμα
 • Ηθοποιοί: Daniel Craig, Liev Schreiber, Jamie Bell, Alexa Davalos, Allan Corduner, Mark Feuerstein
 • Σκηνοθεσία: Edward Zwick
 • Συνολική διάρκεια ταινίας: 137 λεπτά
 • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 31 Δεκεμβρίου 2008
 • Προϋπολογισμός ταινίας: 32 εκατομμύρια δολάρια
 • Box Office: 51.2 εκατομμύρια δολάρια
 • Σύνθεση και Παραγωγή Μουσικής: James Newton Howard
 • Εκτέλεση Μουσικής: Nick Ingram
 • Η κυκλοφορία του δίσκου έγινε από την Sony Classical το 2008 και είναι διάρκειας 48 λεπτά.

Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε μόνο με τη μουσική της ταινίας Defiance (2008).

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στάθηκε η αφορμή για να εκτυλιχθούν πολλές τραγικές ιστορίες. Μια από αυτές, μια ιστορία τραγική και συνάμα ηρωική, ήταν και αυτή που διηγείται η ταινία “Defiance” (Εναντίωση). Βρισκόμαστε στη Λευκορωσία όπου μια ομάδα Εβραίων προκειμένου να ξεφύγει από τους Γερμανούς θα καταφύγει στις αχανείς δασικές εκτάσεις της χώρας.

Εκεί θα συγκροτήσει μια κοινότητα και θα ξεκινήσει ο μεγάλος αγώνας της επιβίωσης. Ο σκηνοθέτης Edward Zwick εμπιστεύεται το δραματικό ένστικτο του συνθέτη James Newton Howard και το αποτέλεσμα φθάνει μέχρι και την τελετή απονομής των όσκαρ, όπου το soundtrack του “Defiance” ήταν υποψήφιο.

Η προσωπικότητα της μουσικής του “Defiance” καθορίζεται ολοκληρωτικά από ένα και μόνο μουσικό όργανο, το βιολί. Η ιδέα του συνθέτη να χρησιμοποιήσει το βιολί ως το κυρίαρχο συστατικό σε ένα πολεμικό δράμα με Εβραίους, κάθε άλλο παρά πρωτότυπη μπορεί να θεωρηθεί. Ωστόσο, είναι η λογική, η φυσιολογική, αυτή που περιμένει κανείς για τη μουσική επένδυση μιας ταινίας όπως η συγκεκριμένη. Ο λόγος εντοπίζεται στην παράδοση που έχει επικρατήσει στην ιστορία της κινηματογραφικής μουσικής, το βιολί να αντιπροσωπεύει τους Εβραίους και το Ολοκαύτωμα.

Σημείο ορόσημο ως προς αυτό στάθηκε το μουσικό αριστούργημα του John Williams για την ταινία “Schindler’s List” (1993) και το αλησμόνητο βασικό θέμα του με το βιολί. Με εξαίρεση ένα και μόνο κομμάτι (το “The Bielski Otriad” – #5), όλα τα υπόλοιπα φέρουν την εκφραστική φωνή του βιολιού. Στην ουσία, το soundtrack του “Defiance” μοιάζει σα να δοκιμάζει το εύρος των μουσικών δυνατοτήτων του βιολιού.

Ο συνθέτης James Newton Howard εξετάζει τις διάφορες δραματικές προοπτικές που του δίνει η ταινία και τις ντύνει μουσικά με λεπτότητα και προσοχή. Το γενικό ύφος του soundtrack είναι φυσικά δραματικό, ωστόσο με βάση τη χρήση του βιολιού, η ατμόσφαιρα μπορεί να ξεφύγει προς πιο ευχάριστα συναισθήματα, π.χ. να γίνει αισιόδοξη ή μπορεί να βυθιστεί σε μια θάλασσα δραματικών μεταπτώσεων.

Το σύνολο των εγχόρδων (και κυρίως τα βιολιά) μαζί με το σόλο βιολιού του Joshua Bell, δίνουν μουσική υπόσταση σε ποικίλες μελωδίες που έγραψε ο James Newton Howard. Οι επικρατέστερες είναι δύο.

Η πρώτη, που συνοδεύει τους εμπνευσμένους ασπρόμαυρους τίτλους αρχής, αναφέρεται στον ξεριζωμό και τη δυστυχία των ανθρώπων που αναγκάζονται να φύγουν από τα σπίτια τους για να γλυτώσουν το θάνατο. Πρόκειται για ένα απαισιόδοξο, σχεδόν σκοτεινό δραματικό θέμα που ακούμε στα κομμάτια “Defiance Main Titles” (#1), “Make Them Count” (#3) και στο ξεκίνημα του “Nothing is Impossible” (#14).

Το δεύτερο θέμα που ξεχωρίζει στο soundtrack του “Defiance” αφορά τους αδερφούς Bielski, τους ιδρυτές της κοινότητας που δημιουργείται στα δάση της πατρίδας τους. Το λυπητερό θέμα για τους Εβραίους Bielski με την χαρακτηριστική του λυρικότητα και την ευαίσθητη φύση του, το συναντάμε στα κομμάτια “Exodus” (#7), “Escaping the Ghetto” (#11), στο δεύτερο μισό του “Nothing is Impossible” (#14) και στο “The Bielski Brothers” (#15).

Δύο από τα πλέον δραματικά κομμάτια μουσικής που έγραψε για την ταινία ο James Newton Howard είναι τα “Bella and Zus” (#6) και “The Wedding” (#9). Σε κανένα από τα δύο δε γίνεται αναφορά στα παραπάνω θέματα για τα οποία έγινε λόγος, παρ’ όλα αυτά τραβούν την προσοχή του θεατή κατά την προβολή της ταινίας και του ακροατή κατά την ακρόαση του CD.

Η αιτία; Πρόκειται για συνθέσεις βασισμένες αποκλειστικά στο βιολί που δημιουργούν στιγμές έντονου δράματος: στο μεν “Bella and Zus” (#6) έχουμε ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται συνεχώς όλο και πιο έντονα με αποτέλεσμα το συναισθήματα να αγγίζουν θλιβερά επίπεδα, στο δε “The Wedding” (#9) έχουμε το σόλο ενός βιολιού που καθώς εξελίσσεται, συνοδεύεται από όλα τα βιολιά της ορχήστρας και η κορύφωση προς το τέλος του κομματιού δίνει ένα τραγικό κλείσιμο.

Ένα ευχάριστο διάλειμμα από το βαρύ δραματικό κλίμα που επικρατεί στη μουσική της ταινίας, συναντάμε στο κομμάτι “Camp Montage” (#8). Η κοινότητα που δημιούργησαν οι αδελφοί Bielski λειτουργεί πλέον άρτια και όλο και περισσότεροι προστίθενται στους κόλπους της.

Η αισιοδοξία του “Camp Montage” (#8) είναι ένα δείγμα χαράς και μια ηλιαχτίδα επιβίωσης μέσα σε ένα περιβάλλον όπου παραμονεύει ο θάνατος για τους ήρωες της ταινίας. Μια ακόμη διαφοροποίηση στην ατμόσφαιρα της μουσικής έχουμε και στο θαυμάσιο “The Bielski Otriad” (#5), το ένα και μοναδικό κομμάτι δράσης του soundtrack. Για να το εκτιμήσετε, περιμένετε να φτάσει στη μέση περίπου της διάρκειάς του.

Θέλοντας να δώσει έναν εναλλακτικό τόνο στη μουσική του, ο James Newton Howard χρησιμοποίησε σε μερικά κομμάτια (τα “Exodus” – #7, “Escaping the Ghetto” – #11, “Tuvia Kisses Lilka” – #13), ένα όργανο με την ονομασία “cimbalom” που αποτελεί ενδιαφέρον στοιχείο της μουσικής παράδοσης των χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Με τον χαρακτηριστικό του ήχο εμπλουτίστηκαν οι μουσικές συνθέσεις και επιπλέον είχαμε μια μουσική υπενθύμιση της καταγωγής των αδελφών Bielski. Το δικό μας ελληνικό όργανο που ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του “cimbalom” είναι το σαντούρι. Σε σχέση με το σαντούρι των χωρών της ανατολικής Ευρώπης υπάρχουν μερικές διαφοροποιήσεις που οφείλονται σε πολιτισμικά στοιχεία των χωρών αυτών όπως επικράτησαν με την πάροδο του χρόνου.

Tracklist

 1. Defiance Main Titles (2:26)
 2. Survivors (2:10)
 3. Make Them Count (2:40)
 4. Your Wife (3:07)
 5. The Bielski Otriad (5:17)
 6. Bella and Zus (2:16)
 7. Exodus (4:29)
 8. Camp Montage (2:22)
 9. The Wedding (1:36)
 10. Winter (2:01)
 11. Escaping the Ghetto (1:34)
 12. Police Station (4:34)
 13. Tuvia Kisses Lilka (3:16)
 14. Nothing is Impossible (7:35)
 15. The Bielski Brothers (2:52)

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας Defiance (2008) που είναι παρεμπιπτόντως πολεμικό δράμα.

Διάβασε επίσης: The Rolling Stones. Κάτω από τις πέτρες δεν φυτρώνει χορτάρι

Προηγούμενο άρθροGrand Theft Auto: Vice City
Επόμενο άρθροKTM 250 Duke
Είμαι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας