KTM 250 Duke

KTM 250 Duke

Δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ. Οι περισσότεροι από εμάς κοιτάμε τις μοτοσυκλέτες των ονείρων μας με το κιάλι και τελικά αγοράζουμε κάποιο οικονομικό και όσο το δυνατό πιο πρακτικό και ελάχιστα απαιτητικό στη συντήρηση scooter ή παπί «για να κάνουμε τη δουλειά μας». Ευτυχώς που η αγορά μοτοσυκλέτας μας δίνει την επιλογή και εκεί έξω υπάρχουν καλές εναλλακτικές έτσι ώστε και τη δουλειά μας να κάνουμε αλλά και να νιώσουμε την σπιρτάδα και τον ενθουσιασμό που μπορεί να προσφέρει μόνο μια μοτοσυκλέτα με πλαίσιο, κιβώτιο ταχυτήτων, συμπλέκτη κι ένα αξιοπρεπές γκάζι.

Μια τέτοια μικρή μοτοσυκλέτα είναι το KTM 250 Duke. Θυμίζω ότι όσον αφορά τα μικρά Duke η KTM είχε ήδη φτιάξει το 125, 200 και 390. Το 250άρι όμως δεν είναι ένα μεγαλωμένο 200άρι ένα προσαρμοσμένο 390άρι. Σύμφωνα με το διεθνή τύπο αυτό έγινε για την Ιαπωνική αγορά, αυτό όμως ελάχιστα μας ενδιαφέρει, γιατί το μοτοσυκλετάκι αυτό φαίνεται ως ιδανική πρόταση και για την ελληνική αγορά. Διαθέτει το πλαίσιο και τα πλαστικά του 390 όχι όμως και τον full led προβολέα. Εχει έναν προβολέα που του μοιάζει αλλά είναι αλογόνου και με καλή δέσμη φωτός.

  • O προβολέας είναι αλογόνου και όχι full LED όπως στο 390, έχει όμως παρόμοιο σχέδιο και καλή δέσμη φωτός.

Δεν έχει επίσης την έγχρωμη οθόνη TFT που έχει το 390, αλλά μια μονόχρωμη οθόνη LCD με μάλλον δυσανάγνωστο στροφόμετρο (όπως και το 200άρι) αλλά πλούσιες ενδείξεις που συμπεριλαμβάνουν κατανάλωση βενζίνης. Το μαύρο πλαίσιο χωροδικτύωμα και πορτοκαλί υποπλαίσιο κυριαρχούν στην αισθητική του KTM 250 Duke, ενώ η ουρά είναι όμορφη και μυτερή με LED πισωφάναρο.

  • Η οθόνη LCD έχει πάρα πολλές και χρήσιμες ενδείξεις, εμείς όμως έχουμε κακομάθει από το 390 που έχει έγχρωμη οθόνη TFT. Από την άλλη μεριά όμως, το KTM 250 Duke είναι αρκετά φτηνότερο.

Κινητήρας

Ο κινητήρας των 248,8cc έχει το ίδιο μπλοκ με του 390 αλλά λιγότερα κυβικά και η ισχύς του είναι στους 30hp στις 9000rpm με τη ροπή στα αξιοσέβαστα 22Nm. Τα νούμερα αυτά δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερα σε σχέση με το 200άρι (4άλογα παραπάνω και 2Nm στη ροπή), όμως τα περισσότερα κυβικά δίνουν πολύ καλύτερη απόδοση στις μεσαίες στροφές, εκεί δηλαδή που υστερεί το 200άρι (το οποίο είχα χαρακτηρίσει υψηλόρροπο).

Ευνόητο είναι ότι στις πολύ χαμηλές στροφές η απόδοση της δύναμη είναι πολύ ήπια και ομαλή, όπως με όλα τα μικρά Duke όμως, το στροφάρισμα είναι εντυπωσιακά γρήγορο και μπορεί να περάσει στο μεγαλύτερο φάσμα στροφών αρκετά εύκολα. Από τις 4000rpm ο κινητήρας δίνει την αίσθηση ότι είναι πιο ζωντανός και ότι ξυπνάει χαρίζοντας ωραία (και γρήγορη) επιτάχυνση και πολύ δυνατή απόδοση στο μεσαίο φάσμα στροφών σε σχέση με το 200άρι.

Στις καλές επιδόσεις βοηθάει πάρα πολύ και το καλό κιβώτιο. O συμπλέκτης είναι ελαφρύς και έχει λειτουργία ολίσθησης για επιθετική οδήγηση στο βουνό. Οι κραδασμοί κρατιούνται σε νορμάλ και καθόλου ενοχλητικά επίπεδα. Τo KTM 250 Duke μπορεί να φτάσει εύκολα τα 125km/h στον ανοιχτό δρόμο, ενώ η πραγματική τελική του είναι στα 131km/h (+135km/h στο ταχύμετρο), αν και κάποιοι ιδιοκτήτες που θα κρατήσουν το γκάζι ανοιχτό για μεγαλύτερο διάστημα μπορεί να δουν και υψηλότερη τελική. Τα φρένα του είναι δυνατά και με ωραίο δάγκωμα. Ο δίσκος των 300Mm εμπρός με τη δαγκάνα της Bybre υποστηρίζεται από ένα αρκετά καλό ABS που μπορεί και να απενεργοποιηθεί.

KTM 250 Duke Κατανάλωση Καυσίμου

Το πολύ μεγάλο πλεονέκτημα του KTM 250 Duke (και όλων των άλλων μικρών Duke εδώ που τα λέμε) είναι η χαμηλή κατανάλωση, αντίστοιχη με ψεκαστού παπιού, αλλά με την τριπλάσια ιπποδύναμη. Στις περισσότερες διαδρομές η κατανάλωση μένει μικρότερη από τα 3lt/100km. Στην πόλη με ταχύτητες περί τα 50km/h είναι στα 2,5lt/100km ενώ σε ανοιχτό δρόμο με ταχύτητες κοντά στα 100km/h η κατανάλωση ανεβαίνει στα 2,8lt/100km. Επομένως από το ρεζερβουάρ των 13,5 λίτρων επιτυγχάνεται αυτονομία ρεαλιστικών 450km.

Άνεση και εργονομία

Το νέο πλαίσιο εξασφαλίζει περισσότερο χώρο και πιο όρθια θέση οδήγησης σε σχέση με το 200άρι. Το ύψος της σέλας είναι στα 830mm (20mm πιο ψηλή από το 200, αλλά πάλι σε νορμάλ ύψος), όμως η σέλα είναι πιο πλατιά και τα πόδια έχουν περισσότερο χώρο. Οι αναρτήσεις (usd 43άρι open cartridge και μονό αμορτισέρ με ξεχωριστούς θαλάμους αερίου και λαδιού για καλύτερη ψύξη – παρμένες από το 390) έχουν βελτιώσει τη συμπεριφορά στο δρόμο, αν και η έλλειψη μοχλικού και οι σχετικά σφιχτές ρυθμίσεις δίνουν μια σφιχτή αίσθηση και στο KTM 250 Duke. Η σέλα του συνεπιβάτη δεν είναι πολύ σπουδαία, είναι όμως μακρύτερη και φαρδύτερη.

Στις στροφές

Οι σφιχτές αναρτήσεις και το μικρό μεταξόνιο των 1357mm προσφέρουν μεγάλη ευελιξία και ευκολία στο στρίψιμο και σίγουρα θα βοηθήσουν έναν νέο οδηγό να εμβαθύνει στη γρήγορη οδήγηση, παρά το γεγονός ότι το KTM 250 Duke είναι αρκετά πρόθυμο στη στροφή κι αυτό θα μπορούσε να τρομάξει το νέο αναβάτη. Αυτό όμως είναι κάτι που θα το συνηθίσει γρήγορα και είναι μια απολαυστική πτυχή του χαρακτήρα του. Η μοτοσυκλέτα της δοκιμής μας φορούσε ελαστικά Pirelli Diablo Rosso που ήταν αρκετά καλά για το χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. Οι καλές αναρτήσεις (κυρίως το 43άρι πιρούνι)

προσφέρουν άριστο έλεγχο και οι καλές μεσαίες του κινητήρα (σε συνδυασμό και με το εύχρηστο κιβώτιο) προσφέρουν απολαυστικό γκάζι στην έξοδο των στροφών – γιατί η μοτοσυκλέτα πρέπει να είναι και διασκέδαση…

Μια έξυπνη επιλογή

Προσωπικά για μικρή μοτοσυκλέτα έχω βάλει στο μάτι το 390 Duke που το θεωρώ μια σπάνια μοτοσυκλέτα μαζικής παραγωγής που συνδυάζει πολύ καλή δύναμη για τα κυβικά του με άφταστο στήσιμο για τα λεφτά του. Το KTM 250 Duke είναι το αμέσως επόμενο. Δεν είναι τόσο δυνατό, όμως κι αυτό είναι δυνατό για 250άρι, ενώ κι αυτό έχει ένα καταπληκτικό στήσιμο και για πολύ χαμηλότερη τιμή (1.300€ φτηνότερο – άνοιξη του 2018).

Αν λοιπόν το budget δεν μπορεί να φτάσει την τιμή του 390, τότε το KTM 250 Duke είναι πραγματικά η ιδανική λύση. Είναι μια όμορφη μοτοσυκλέτα από μια premium μάρκα, άνετη, δυναμική, με έντονο χαρακτήρα και εύκολη στην πόλη και το κυριότερο είναι πολύ προσιτή οικονομικά – κοστίζει περίπου όσο ένα scooter ίδιου κυβισμού. Το είπα και στην αρχή… Δεν είναι μια μοτοσυκλέτα που είναι ιδανική για Ελλάδα;

Διάβασε επίσης: Αγορά μοτοσυκλέτας, καινούργια, μεταχειρισμένη, συμβουλές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας