Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται για το δεύτερο λοκντάουν λόγω της πανδημίας, τόσο οι εργοδότες, όσο και οι εργαζόμενοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει η εξ αποστάσεως εργασίας κατά τους επόμενους μήνες. Η διαφορά είναι στα πράγματα που ανησυχούν.
Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Ricoh, οι περισσότεροι διευθυντές (75 τοις εκατό) ανέφεραν ότι το υπαλληλικό τους προσωπικό δουλεύει με τηλεργασία. Από τους 1.300 υπαλλήλους γραφείων και διευθυντές σε ολόκληρη τη χώρα, που συμμετείχαν στην έρευνα, οι περισσότεροι διευθυντές τόνισαν τις ανησυχίες σχετικά με την παραγωγικότητα των εργαζομένων, όπως και ότι δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι βέλτιστες διαδικασίες που πρέπει να εφαρμοστούν ενδοεπιχειρησιακά, δίχως να υπάρξουν δυσλειτουργίες και προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων τους
Προφανώς, οι επιχειρηματικές οντότητες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υιοθέτηση και την ασφάλεια της εκάστοτε τεχνολογίας που χρησιμοποιούν, την ανάπτυξη διαδικασιών, την ψυχική υγεία του προσωπικού και τη σωστή διαμόρφωση του ψηφιακού χώρου εργασίας. Οι υπάλληλοι, από την άλλη πλευρά, δυσκολεύονται να νιώσουν ικανοποιημένοι από τον καινούργιο τρόπο εργασίας, επίσης επισημαίνουν ότι δεν έχουν ισχυρά κίνητρα ώστε να δουλέψουν πιο σκληρά, τόσο σε απομακρυσμένα, όσο και σε μικτά εργασιακά περιβάλλοντα (δηλαδή και τα δύο μαζί, π.χ. τις μισές μέρες στο φυσικό γραφείο, και τις άλλες μέρες μέσω τηλεργασίας).
Για τον Phil Keoghan, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ricoh UK & Ireland, το πιο ενδιαφέρον πράγμα σε τούτη την έκθεση είναι η σύγκρουση απόψεων και κοσμοθεωρίας μεταξύ διευθυντών και υπαλλήλων, μία σημαντική παράμετρος που παραπέμπει στο γεγονός ότι δεν υπάρχει σωστή επικοινωνία μεταξύ αυτών των δύο μερών.
Η ψυχολόγος Emma Kenny είπε ότι οι ξαφνικές προκλήσεις που έφερε στον χώρο εργασίας η πανδημία «αντιμετωπίστηκαν με τρόπους που λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν πριν από 12 μήνες. Επομένως, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή οι εργοδότες να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των υπαλλήλων και να επικεντρωθούν σε αυτά που θα τους κάνουν ευτυχισμένους, υγιείς και παραγωγικούς».
Ανακαλύφθηκε πρόσφατα ότι οι υπάλληλοι που ασκούν τα καθήκοντά τους μέσω τηλεργασίας, τείνουν να εργάζονται σκληρότερα, και με μεγαλύτερα ωράρια, όταν δουλεύουν από το σπίτι. Εάν δεν αντιμετωπιστεί επειγόντως αυτή η ιδιομορφία από τη διεύθυνση, μπορεί να οδηγήσει σε μαζική εξουθένωση των εργαζομένων.