Μπορείτε να μάθετε πολλά αναλύοντας τις σωματικές εκκρίσεις και τα κόπρανα ενός ατόμου, από το βιοτικό του επίπεδο, τη διατροφή του, έως την κατάσταση της υγείας του. Μια Νεοφυής Επιχείρηση από το Ισραήλ που φέρει την ονομασία OutSense θέλει να βοηθήσει στην πρόληψη των απειλητικών ασθενειών για τη ζωή παρακολουθώντας παθητικά τα ανθρώπινα απόβλητα, παρακάμπτοντας την ανάγκη συλλογής φυσικών δειγμάτων.
Το OutSense στοχεύει να χρησιμοποιήσει τη Μηχανική Όραση (computer vision) και την τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει τα υγρά και στερεά ανθρώπινα απόβλητα μέσω μιας συσκευής IoT που στερεώνεται στο πλάι της λεκάνης στο καθίκι. Σήμερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει 2,2 εκατομμύρια δολάρια σε ένα γύρο χρηματοδότησης από την Peregrine Ventures, ένα επενδυτικό ταμείο τύπου Venture Capital που επικεντρώνεται στις βιοεπιστήμες. Η συγκέντρωση αυτών των κεφαλαίων θα επιτρέψει στην OutSense να καταστήσει τις τεχνολογίες αιχμής προσιτές προς τον οποιοδήποτε πολίτη και να αναπτύξει περαιτέρω αυτό που αποκαλεί η ίδια ως «πρώτη και μεγαλύτερη βάση δεδομένων για τα ανθρώπινα απόβλητα» στον κόσμο.
Η συσκευή OutSense διαθέτει έναν πολυφασματικό οπτικό αισθητήρα, μια μονάδα φωτισμού και έναν αυτόνομο ελεγκτή με δέκτη Wi-Fi. Αυτό διασφαλίζει ότι τα ληφθέντα δεδομένα μεταφέρονται αυτόματα στο cloud, όπου το OutSense πραγματοποιεί ανάλυση σε πραγματικό χρόνο και παρέχει πληροφορίες σε μια συσκευή που ανήκει στον τελικό χρήστη ή απευθείας στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Εάν το σύστημα του OutSense εντοπίσει οποιαδήποτε ανωμαλία, εκδίδει ειδοποιήσεις για περαιτέρω ανάλυση και θεραπεία.
Είναι σαφές ότι η τεχνολογία της OutSense δεν έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το γιατρό ή για τη μαζική παρακολούθηση όλων των αρρώστων. Τουναντίον απευθύνεται σε άτομα που ήδη έχουν προσβληθεί από διάφορες αρρώστιες ή ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που μπορεί να είναι πιο επιρρεπής σε συγκεκριμένες ασθένειες, όπως για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι. Η αρχική κλινική εστίαση του OutSense είναι η εξέταση κρυμμένου αίματος στα κόπρανα, το οποίο μπορεί να είναι ένας πρώιμος δείκτης καρκίνου του παχέος εντέρου (CRC). Το OutSense ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη εταιρεία που απέδειξε ότι το αίμα στα κόπρανα μπορεί να παρακολουθείται αποτελεσματικά σε ένα τυπικό καθίκι τουαλέτας, αντί να στέλνει φυσικά δείγματα στο εργαστήριο.
Η OutSense εξηγεί ότι η τεχνολογία της μπορεί επίσης να παρακολουθεί την αφυδάτωση, τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια, καθεμία από τις οποίες μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση και ενδεχομένως νοσηλεία των ηλικιωμένων στα νοσοκομεία. Η Διευθύνων Σύμβουλος της OutSense, η Yfat Scialom λέει ότι η ικανότητα που έχει το προηγμένο σύστημα τους, δύναται να ανιχνεύει κρυμμένο αίμα στα κόπρανα, δηλαδή μία τεχνική ικανότητα της συσκευής που έχει που έχει πιστοποιηθεί μέσω μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Meir του Ισραήλ, το οποίο διαπίστωσε ότι είχε ακρίβεια 90%.
Οι πληροφορίες που οι τελικοί χρήστες μπορούν να αναμένουν από τούτη τη συσκευή θα διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση χρήσης. Για τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου, οι χρήστες θα ενημερώνονται απλώς εάν υπάρχει κρυμμένο αίμα στα κόπρανα. Για τη γενική παρακολούθηση των ηλικιωμένων ασθενών, τα δεδομένα θα κοινοποιούνται πρωτίστως στους φροντιστές και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι μπορούν να τα ερμηνεύσουν τα δεδομένα και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.