Desert boots: Μπότες εν τη ερήμω

Desert boots: Μπότες εν τη ερήμω

Ο λοχαγός Χιλτς (βλέπε Στιβ Μακ Κουίν), με το μοναδικό του στυλ, συνδύασε τις αρβύλες M44 Roughout με μηχανή της Wehrmacht και κατάφερε, εντέλει, να αποδράσει στην 21η απόπειρα.

Αφήστε τα σανδάλια και τις σαγιονάρες για τους στυλάτους αναστενάρηδες της καυτής άμμου. Oι αποκαλούμενες και desert boots είναι τρελή τάση!

Αυτή είναι η ιστορία της desert boot, μιας μπότας τύπου αρβύλας από suède με κρεπ σόλα, που τελικά αποδείχθηκε πολύ περπατημένη. Πριν καταλήξει στην γκαρνταρόμπα του σύγχρονου αρσενικού ως ένα από πιο cool παπούτσια που μπορεί να έχει κάποιος αυτήν τη στιγμή, λιαζόταν στην παλαιά αγορά του Καΐρου. Οι Αγγλοι (ναι, πάλι αυτοί), που έφτασαν στην περιοχή πολεμώντας τον Ρόμελ, γοητεύτηκαν από αυτό το τόσο πρακτικό και στυλάτο παπούτσι. Οι Αγγλοι άρχισαν να παραγγέλνουν τις suède αρβύλες με τις κρεπ σόλες από τους ντόπιους τεχνίτες και φορώντας τες κατόρθωσαν να κυνηγήσουν τον Ρόμελ. Οχι παίζουμε! Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, η προέλευση του συγκεκριμένου παπουτσιού εντοπίζεται στη Βιρμανία, όπου ανακαλύφθηκαν και πάλι στην ντόπια αγορά από Αγγλους αξιωματικούς, ενώ σύμφωνα με μια τρίτη εκδοχή η desert boot έρχεται από τη Νότια Αφρική, από την ολλανδική voortrekker boot. Αλλος ένας πιθανός ένδοξος πρόγονος είναι η chukka boot, μια suède μπότα που φορούσαν οι παίκτες του πόλο, η οποία έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οπως και να έχει, εκείνη την περίοδο ήταν που γύρισε στην Αγγλία, καλός πολίτης, ο Νέιθαν Κλαρκ και, έχοντας στο μυαλό του τις μπότες που τον έβγαλαν ασπροπρόσωπο στο μέτωπο της βόρειας Αφρικής, ζήτησε το 1949 από τον πατρονίστα Μπιλ Τάξχιλ να δημιουργήσει ένα πολύ cool suède μποτάκι, που θύμιζε την αρχική desert boot-αρβύλα, αλλά ήταν πιο χαμηλό, μια ιδέα πιο μυτερό και λεπτό· ένα χρηστικό και όμορφο παπούτσι για τον άντρα της πόλης. Το σχέδιό του πουλάει ακόμη, λατρεύεται ακόμη από άντρες όπως ο Λίαμ Γκάλαχερ των Oasis (που σχεδίασε κι αυτός τη δική του βερσιόν Clarks), ενώ γνώρισε αρχικά μεγαλύτερη επιτυχία στην Ιταλία και τη Γαλλία.

Πίσω στην πατρίδα του στυλ, οι πρώτοι που αγάπησαν την desert boot ήταν οι mods. Κάτι μάλλον αναπόφευκτο για ένα παπούτσι που ταιριάζει εξίσου τέλεια με κοστούμι ή με τζιν. Με τόσο cool ξεκίνημα, ήταν θέμα χρόνου η desert boot να βρεθεί στα πόδια των Beatles (πριν καθιερώσουν τη μαύρη, δερμάτινη και χωρίς κορδόνια Βeatle boot), του Μπομπ Ντίλαν και εντέλει του κατεστημένου, όταν ο λόρδος Σάκλτον (της Βουλής των Λόρδων, βεβαίως βεβαίως) γύρισε από το Αντεν με μποτάκια custom-made από κάποιον ντόπιο τεχνίτη και ξαναέφυγε για το Άντεν έχοντας μαζί του άπειρες παραγγελίες από άλλους λόρδους, που ήθελαν και εκείνοι δικές τους desert boots. Έτσι είναι, άμα περπατάς πολύ, ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να σε βγάλει ο δρόμος.

Desert boots

Είτε πρόκειται για τους κυνηγούς της Αλεπούς της Ερήμου, είτε για τους mods, οι desert boots είχαν πολύ στυλάτη ανατροφή…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας