Διαχείριση κωδικών πρόσβασης 1password vs Bitwarden

Διαχείριση κωδικών πρόσβασης 1password vs Bitwarden
Στην εικόνα βλέπετε την πλατφόρμα του Bitwarden

Η απομνημόνευση των κωδικών πρόσβασης ήταν μία σχετικά απλή διαδικασία κατά το παρελθόν για τα περισσότερα άτομα, αφού προφανώς η πλειονότητα εξ αυτών είχαν μικρό αριθμό λογαριασμών σε διάφορους ιστότοπους και πλατφόρμες. Ωστόσο, τη σημερινή εποχή, οι χρήστες του διαδικτύου μπορεί να χρειαστεί να συνδεθούν σε καθημερινή βάση σε δεκάδες διαφορετικούς ιστότοπους, ο καθένας με ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης, κάτι που συνεπάγεται με πλήρη σύγχυση, πόσο μάλλον όταν ένας κωδικός μπορεί να περιλαμβάνει, αριθμούς, κεφαλαία γράμματα, ειδικούς χαρακτήρες, και το κυριότερο από όλα είναι ότι επιβάλλεται να είναι εκτενές.

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κυβερνοχώρο επιλέγουν να χρησιμοποιούν πλατφόρμες διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, οι οποίες καταργούν την ανάγκη να θυμάται κάποιος τόσους πολλούς μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης. Το 1password και το Bitwarden είναι δύο από τους πιο δημοφιλείς online διαχειριστές κωδικών πρόσβασης και οι δύο πλατφόρμες προσφέρουν όλα όσα χρειάζονται οι χρήστες για να χειρίζονται τα διαπιστευτήρια τους με απόλυτη ασφάλεια, οργάνωση και ευχρηστία.

Στην παρακάτω ενότητες θα προβούμε σε μία ενδελεχή σύγκριση μεταξύ αυτών των δύο μερών για να δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε παρόχου, με απώτερο σκοπό να σας βοηθήσουμε να προσδιορίσετε ποιο είναι κατάλληλο για εσάς ή την επιχείρηση σας.

Χαρακτηριστικά 1password και Bitwarden

Κάθε εφαρμογή διαθέτει εξαιρετικά χρήσιμα εργαλεία για δημιουργία και διαχείριση κωδικών πρόσβασης. Ανεξάρτητα από την πλατφόρμα που θα επιλέξετε, θα μπορείτε να συγχρονίζετε κωδικούς πρόσβασης σε όλες τις συσκευές σας, να δημιουργείτε κωδικούς πρόσβασης για νέους λογαριασμούς και πολλά άλλα. Το 1Password υποστηρίζει την ανάκτηση κωδικού πρόσβασης για έως 365 ημέρες, διευκολύνοντας την αποφυγή απώλειας σημαντικών πληροφοριών.

Επιπλέον, και οι δύο πάροχοι χρησιμοποιούν έναν κύριο κωδικό πρόσβασης για την προστασία του λογαριασμού σας. Ενώ αυτό βελτιώνει την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα, όμως παράλληλα αφαιρεί επίσης την παραδοσιακή διαδικασία «forgot your password» (ξεχάσα τον κωδικό πρόσβασής) που μπορεί να έχετε συνηθίσει σε άλλους ιστότοπους. Ενδέχεται να μπορείτε να ανακτήσετε τον λογαριασμό σας, μόνο αν μεταβείτε σε μια συσκευή που μπορεί να συνδεθεί αυτόματα, για παράδειγμα, διαφορετικά θα υπάρξει όντως πρόβλημα, εκτός και αν έχετε απενεργοποιήσει μέσα από τις ρυθμίσεις τη συγκεκριμένη επιλογή που έχει εφαρμοστεί από τους παρόχους ως προεπιλογή.

Ούτε το 1Password, ούτε το Bitwarden περιορίζονται στους κωδικούς πρόσβασης. Μπορείτε να εισαγάγετε άλλα στοιχεία, όπως πιστωτικές κάρτες, σημειώσεις και επαφές. Αυτά μπορούν επίσης να κοινοποιηθούν με ασφάλεια σε άλλους χρήστες της οικογένειας ή του οργανισμού σας. Δυστυχώς, καμία πλατφόρμα δεν υποστηρίζει ανταλλαγή πληροφοριών εκτός των συνδρομών της οικογένειας και της ομάδας.

Εκτέλεση λειτουργιών για διαχείριση κωδικών πρόσβασης

Τα Bitwarden και 1Password είναι προσβάσιμα μέσω διαδικτύου, χρησιμοποιώντας απλά το πρόγραμμα περιήγησης για να εισέλθετε στην πλατφόρμα, αλλά μπορείτε επίσης να κάνετε λήψη των προσαρμοσμένων εφαρμογών, οι οποίες διατίθενται σε μία ευρεία ποικιλία συσκευών και λειτουργικών συστημάτων. Το 1Password προσφέρει εφαρμογές για Linux, Chrome OS, macOS 10.13 (και μεταγενέστερες εκδόσεις), iOS 12 (και μεταγενέστερες εκδόσεις), Windows 7 (και μεταγενέστερες εκδόσεις), και Android 5.0 Lollipop και οποιαδήποτε μεταγενέστερη έκδοση, μαζί με ένα εργαλείο γραμμής εντολών. Οι επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης είναι επίσης διαθέσιμες για Chrome, Firefox, Safari και Brave browser.

Ομοίως, το Bitwarden παρέχει εφαρμογές για Linux, Windows 7, 8 και 10, macOS 10.10 και μεταγενέστερες εκδόσεις, iOS και Android και γραμμή εντολών, καθώς και επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης για Chrome, Safari, Firefox, Vivaldi, Opera, Tor Browser, Microsoft Edge και Brave browser.

Και οι δύο πλατφόρμες έχουν απλές και κατανοητές διεπαφές χρήστη, αν και το 1Password φαίνεται ελαφρώς πιο μοντέρνο. Έχουν επίσης παρόμοιες λειτουργίες. Με το 1Password, μπορείτε να δημιουργήσετε μεμονωμένα πακέτα για διαφορετικούς τύπους πληροφοριών (για παράδειγμα άλλο για σπίτι και άλλο για εργασία). Επίσης και οι φάκελοι του Bitwarden εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό.

Υποστήριξη πελατών

Κάθε πλατφόρμα παρέχει διεξοδικές απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις και ζητήματα μέσω της σελίδας «Βοήθεια». Το 1Password έχει ξεχωριστά άρθρα για κάθε εφαρμογή, μαζί με μια πλήρη ενότητα για ομάδες και επιχειρήσεις.

Επιπλέον, τόσο το 1Password όσο και το Bitwarden έχουν ενεργά φόρουμ κοινότητας όπου μπορείτε να λάβετε μια πιο εξατομικευμένη απάντηση. Εάν χρησιμοποιείτε το 1Password, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών μέσω email ή μέσω Twitter. Η υποστήριξη μέσω email είναι διαθέσιμη 24/7. Οι συνδρομητές στο «επιχειρηματικό συνδρομητικό πακέτο» λαμβάνουν υποστήριξη VIP ενώ ταυτόχρονα αποκτούν πρόσβαση σε έναν ειδικό λογαριασμό που θα ενεργούν ως διαχειριστές για τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τους.

Το Bitwarden δηλώνει επίσης ότι οι premium χρήστες λαμβάνουν υποστήριξη προτεραιότητας, αλλά δεν διευκρινίζει τη διαφορά μεταξύ κανονικού και προτεραιότητας. Τα δωρεάν μέλη μπορούν ακόμα να στείλουν email στην ομάδα υποστήριξης για βοήθεια, η οποία είναι εκπληκτικά καλή υπηρεσία για χρήστες που δεν πληρώνουν. Κανένας πάροχος δεν φαίνεται να προσφέρει υποστήριξη μέσω τηλεφώνου ή ζωντανής συνομιλίας (αγγλικά live chat).

Τιμολόγηση και συνδρομητικά πακέτα

Τόσο το Bitwarden, όσο και το 1Password προσφέρουν ξεχωριστές συνδρομές για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Ωστόσο, μόνο το Bitwarden παρέχει δωρεάν πρόσβαση. Οι δωρεάν χρήστες του Bitwarden μπορούν να συγχρονίσουν κωδικούς πρόσβασης σε απεριόριστο αριθμό συσκευών, να αποθηκεύσουν απεριόριστο αριθμό κωδικών πρόσβασης και να δημιουργήσουν νέους κωδικούς πρόσβασης κατά τη δημιουργία λογαριασμών τους.

Το Bitwarden Premium προσφέρεται στο ευρύ κοινό 10 δολάρια ετησίως, δίνοντας πλεονέκτημα και προτεραιότητα στην υποστήριξη, 1 GB αποθηκευτικού χώρου και άλλες προηγμένες δυνατότητες. Μπορείτε να προσθέσετε έως και πέντε μέλη της οικογένειας σας στο λογαριασμό σας με μόλις 1 δολάριο το μήνα.

Το Bitwarden είναι επίσης δωρεάν για οργανισμούς με ένα ή δύο μέλη. Οι επιχειρήσεις μπορούν να εγγραφούν σε ομάδες για 2 δολάρια ανά χρήστη το μήνα, ενώ το πακέτο Enterprise κοστίζει 3 δολάρια ανά χρήστη το μήνα. Σε τούτη την πλατφόρμα, οι συνδρομητές των ομάδων λαμβάνουν υποστήριξη προτεραιότητας σε θέματα επικοινωνίας για απορίες, 1 GB αποθηκευτικού χώρου, υποστήριξη έως και πέντε χρηστών και άλλα.

Το 1Password προσφέρει δωρεάν δοκιμαστική περίοδο 30 ημερών, κάτι που ευνοεί εκείνους που επιθυμούν να δοκιμάσουν τις υπηρεσίες και αν δεν τους αρέσει να ζητήσουν τα λεφτά τους πίσω. Οι συνδρομές κοστίζουν 2,99 δολάρια ανά μήνα για ένα άτομο και 4,99 δολάρια ανά μήνα για οικογένειες έως πέντε ατόμων. Για οργανισμούς, το πρόγραμμα Teams κοστίζει 3,99 δολάρια ανά χρήστη το μήνα, ενώ το Business κοστίζει 7,99 δολάρια ανά χρήστη κάθε μήνα. Τόσο το 1Password όσο και το Bitwarden προσφέρουν προσαρμοσμένες λύσεις Enterprise για μεγαλύτερες εταιρείες που έχουν τεράστιο προσωπικό και σίγουρα θέλουν κάτι πιο προσαρμοσμένο σε μία πιο λογική τιμή.

Ετυμηγορία σύγκρισης μεταξύ 1password vs Bitwarden

Το Bitwarden και το 1Password είναι δύο από τους κορυφαίους παρόχους υπηρεσιών διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, και πραγματικά είναι δύσκολο να διαλέξεις έναν ξεκάθαρο νικητή μεταξύ αυτών των δύο πλατφορμών, προφανώς γιατί έχουν σχετικά παρόμοιες λειτουργίες και χαρακτηριστικά. Το δωρεάν πρόγραμμα του Bitwarden είναι εμφανές πιο αδύναμο, ωστόσο η λειτουργικότητα του μέσω επεκτάσεων για διάφορα προγράμματα περιήγησης που διατίθενται τζάμπα, το καθιστούν ελκυστικό και πιο χρήσιμο. Επιπλέον, το Bitwarden είναι μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα που είναι πολύ πιο προσιτή. Από την άλλη πλευρά, το 1Password φαίνεται ελαφρώς πιο κομψό και προσφέρει μια εφαρμογή για το Chrome OS.

Έχοντας αυτό υπόψη, η καλύτερη επιλογή εξαρτάται τελικά από αυτό που ψάχνετε. Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο να σας έδωσε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να προσδιορίσετε καταλληλότερη πλατφόρμα διαχείριση κωδικών πρόσβασης για εσάς ή την επιχείρηση σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας