ΑρχικήΕιδήσειςΤα βυθισμένα Σοβιετικά πυρηνικά υποβρύχια ενέχουν περιβαλλοντικό κίνδυνο

Τα βυθισμένα Σοβιετικά πυρηνικά υποβρύχια ενέχουν περιβαλλοντικό κίνδυνο

  • Δύο πρώην σοβιετικά πυρηνικά υποβρύχια, K-27 και K-159, βρίσκονται στον πυθμένα της Θάλασσας του Μπάρεντς.
  • Τα ναυάγια εξακολουθούν να έχουν στις δεξαμενές τους ραδιενεργά καύσιμα, ενώ οι ειδικοί ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να διαρρεύσουν κάποια στιγμή στη θάλασσα προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.
  • Η ρωσική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιμεληθεί της κατάστασης και να ανασύρει τα συντρίμμια των ναυαγίων σε κάποιο ασφαλές μέρος στην ξηρά, αλλά το έργο δεν αποτελεί επί του παρόντος προτεραιότητα.

Διαφορές περιβαλλοντικές οργανώσεις ανησυχούν πως τα βυθισμένα Σοβιετικά πυρηνικά υποβρύχια ενέχουν σοβαρό περιβαλλοντικό κίνδυνο, και αν ο μη γένοιτο συμβεί το αναπόφευκτο, δηλαδή διαρρεύσουν τα πυρηνικά καύσιμα στο βυθό, τότε ενδεχομένως θα ξεκινήσει ένα ντόμινο προβλημάτων, επηρεάζοντας πρωτίστως τις τοπικές αλιευτικές περιοχές. Παρόλο που η ρωσική κυβέρνηση εργάζεται για την επίλυση του προβλήματος, αρκετοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν πως επί της ουσίας δεν γίνεται τίποτα, και εκτιμούν πως δεν αποκλείεται να γίνει ένα νέο πιθανό «Τσερνομπίλ στον πυθμένα της θάλασσας».

Αρχικά είναι απαραίτητο να επισημανθεί πως αυτά τα πυρηνικά υποβρύχια έχουν βυθιστεί κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στη Θάλασσα του Μπάρεντς η οποία βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Αρκτικού Ωκεανού και πιο συγκεκριμένα μεταξύ της Βόρειας Νορβηγίας και της βορειοδυτικής Ρωσίας, απειλώντας έμμεσα τους δύο λαούς και ολόκληρο το οικοσύστημα αυτής της θαλάσσιας περιοχής.

Επίσης οφείλετε να γνωρίζετε πως σε περίπτωση που απελευθερωθούν αυτά τα ραδιενεργά καύσιμα στη θάλασσα θα έχει άμεσες επιπτώσεις, όχι μόνο σε αυτή την γεωγραφική περιοχή, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες γειτονικές, ενώ το χειρότερο από όλα είναι πως για να εξαφανιστεί τελείως η ραδιενέργεια χρειάζονται πάρα πολλές δεκαετίες.

Η Σοβιετική Ένωση κατασκεύασε περίπου τετρακόσια πυρηνικά υποβρύχια κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η συντριπτική πλειοψηφία είτε καταστράφηκε σε κάποια Ναυμαχία ή διαλύθηκε από το ίδιο το κράτος, είτε εξακολουθούν να είναι ακόμη ενεργά και να υπηρετούν σήμερα στο ρωσικό ναυτικό. Μερικά υποβρύχια, ωστόσο, είναι παγιδευμένα σε επισφαλείς συνθήκες, ξαπλωμένα στον πυθμένα του βυθού έχοντας μεγάλες ποσότητες καυσίμου ουρανίου στα ντεπόζιτα τους.

Το K-27, ήταν ένα πρωτότυπο υποβρύχιο του Σοβιετικού Ναυτικού εξοπλισμένο με έναν πυρηνικό αντιδραστήρα. Το 1968, μετά από έξι χρόνια ζωής και ενεργής δραστηριότητας υπέστη σοβαρό ατύχημα στο αντιδραστήρα, με αρνητική συνέπεια να σκοτωθούν ακαριαία εννέα σοβιετικοί ναυτικοί από τις θανατηφόρες δόσεις ακτινοβολίας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166