ΑρχικήΕφαρμογέςΔιακοπή προεγκατεστημένων εφαρμογών σε τηλέφωνα: η ΕΕ μελετά νέους κανόνες για Apple...

Διακοπή προεγκατεστημένων εφαρμογών σε τηλέφωνα: η ΕΕ μελετά νέους κανόνες για Apple και Google

Σε ένα πακέτο μέτρων που ονομάζεται Digital Services Act, η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται πυρετωδώς για να περιορίσει την ισχύ που ασκούν οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ στην ψηφιακή και οικονομική ζωή στην Γηραιά Ήπειρο. Ενώ σε περίπτωση κλοπής δεδομένων των ανυποψίαστων χρηστών θα κοινοποιούνται άμεσα τα περιστατικά στα οποία είναι υπεύθυνες οι εταιρείες. Επιπλέον η μεθοδολογία της προεγκατάστασης εφαρμογών σε συσκευές θα είναι περιορισμένη λόγω αντιμονοπωλιακών πρακτικών. Πάμε να δούμε παρακάτω αναλυτικά όλα τα στοιχεία.

Στο μέλλον, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Google, η Apple και η Microsoft ενδέχεται να έχουν λιγότερο έλεγχο και επιρροή σε προεγκατεστημένες εφαρμογές σε smartphone με το δικό τους λειτουργικό σύστημα. Είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς κανόνων που οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρτίζουν τις τελευταίες εβδομάδες με συγκεκριμένο σκοπό να μειώσουν την ισχύ που ασκούν οι μεγάλες εταιρείες στο τεχνολογικό τοπίο της ΕΕ σε έναν τομέα που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της ηπείρου. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε για το σχέδιο: Το πακέτο μέτρων έχει ονομαστεί Digital Services Act και στοχεύει στην επιβολή ορίων και κανόνων σε μια σειρά πρακτικών όπως η συλλογή δεδομένων χρηστών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτών των εταιρειών και την μειωμένη εγκατάσταση λογισμικών και εφαρμογών σε προϊόντα που πωλούνται σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Ποιες εταιρείες επηρεάζονται

Το έγγραφο που ελήφθη και δημοσιεύθηκε από το Reuters αναφέρεται σε εταιρείες που θεωρούνται τεχνολογικοί κολοσσοί, καθώς κατέχουν κρίσιμα προϊόντα και υπηρεσίες που χαρακτηρίζονται ως θεμελιώδη στην ζωή των χρηστών και καταναλωτών, διότι χρησιμοποιούνται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως ηλεκτρονικές συσκευές, διαδικτυακές υπηρεσίες κ.λπ. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την  Google, με το πανταχού παρόν λειτουργικό της σύστημα Android και τις υπηρεσίες αναζήτησης της, και την ηλεκτρονική αλληλογραφία (Gmail). Όπως και η Apple με τις συσκευές που πωλούνται σωρηδόν και χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Και η Amazon με την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου που είναι αντικειμενικά ακαταμάχητη και δεν μπορεί να την χτυπήσει στα ίσα κανένας ανταγωνιστής, Και φυσικά το Facebook με την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιείται από δισεκατομμύρια ανθρώπους. Σε γενικές γραμμές, ο στόχος των νέων κανόνων είναι οι πολυεθνικές που έχουν τώρα τη δύναμη να συντρίψουν απλώς τους αντιπάλους τους, λόγω της πλεονεκτικής θέσης που κατέχουν στην παγκόσμια αγορά.

Απαγορεύεται η εκμετάλλευση δεδομένων χρήστη

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους αυτές οι πολυεθνικές καθιστούν τους εαυτούς τους πιο ανταγωνιστικούς είναι με τη συλλογή ενός άπειρου συνόλου δεδομένων από τους χρήστες τους, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και, στη συνέχεια, τα εκμεταλλεύονται για εμπορικούς σκοπούς ώστε να τα πουλήσουν σε τρίτα μέρη, όπως σε διαφημιστικές εταιρείες που στοχεύουν σε διαφημιζόμενους.

Για αυτόν τον λόγο, πλέον συντάσσονται οι κανόνες με τέτοιο τρόπο, με απώτερο σκοπό να αποδυναμωθεί η δυναμικότητα αυτών των εταιρειών, ενώ από δω και στο εξής δεν θα επιτρέπεται να εκμεταλλεύονται τα δεδομένα που συλλέγονται στις πλατφόρμες τους για να ανοίγουν προνομιακά κανάλια προς τους συνεργάτες τους εις βάρος των χρηστών, εκτός εάν αυτά τα δεδομένα κοινοποιούνται και στις ανταγωνιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα. Όπως καταλαβαίνετε, εμμέσως πλην σαφώς, στοχεύονται, το Facebook, η Google, το Amazon και η Microsoft που πωλούν εξαιρετικά συγκεκριμένα προϊόντα και παρέχουν διαφημίσεις με βάση τις προτιμήσεις που εκφράζουν και αντιπροσωπεύουν μεμονωμένους χρήστες στο διαδίκτυο.

Τι θα συμβεί στα smartphone

Η Apple, η Google και η Microsoft είναι οι στόχοι μιας ρήτρας που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εκατομμύρια χρήστες κάνουν λήψη εφαρμογών στα smartphone τους, και η οποία αναφέρει: «Οι εταιρείες Gatekeeper θα απαγορεύεται να προεγκαταστήσουν αποκλειστικά τις δικές τους εφαρμογές, ούτε θα εμφανίζουν διαφημίσεις συνεργατών τρίτου μέρους, εφόσον παραβαίνει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. Η παρούσα αναφορά στοχεύει στις εφαρμογές τις οποίες η Apple, η Google και η Microsoft προφορτώνουν ή προεγκαθιστούν στα smartphone και τους υπολογιστές τους , και οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν σε αυτές τις εταιρείες άδικα πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών τους που ανταγωνίζονται στους ίδιους τομείς. Το Gmail, το Safari, το Edge, οι Χάρτες Google, το Chrome, το FaceTime είναι λογισμικά που έχουν ήδη προεγκατασταθεί στη μνήμη των συσκευών, όπως smartphone, laptop, επιτραπέζιο υπολογιστή, διότι βοηθάει τους χρήστες να είναι συνδεδεμένοι με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των τριών εμπορικών σημάτων της Καλιφόρνια, όλα σε βάρος των εταιρειών που ανταγωνίζονται στον ίδιο κλάδο.

Η τύχη των ψηφιακών καταστημάτων διανομής εφαρμογών

Μεταξύ των καταστημάτων διανομής εφαρμογών, υπάρχουν τρεις από μια συγκεκριμένη κατηγορία που έχουν εξαφανίσει κάθε ανταγωνιστή στο διάβα τους: Είναι το App Store, το Play Store και το Microsoft Store,  όπου επί της ουσίας είναι τα ψηφιακά καταστήματα που αντιπροσωπεύουν την κύρια μέθοδο με την οποία εγκαθίστανται και λαμβάνονται εφαρμογές σε smartphone και υπολογιστές. Τόσο η Apple, η Google, όσο και η Microsoft αφαιρούν ένα ποσοστό των κερδών που κερδίζουν οι προγραμματιστές από την πώληση των εφαρμογών τους σε αυτές τις πλατφόρμες. επίσης το γεγονός ότι οι εφαρμογές είναι προεγκατεστημένες στις συσκευές (ενώ στην περίπτωση της Apple δεν αντικαθίστανται από εναλλακτικές λύσεις) διασφαλίζει σε αυτές τις εταιρείες υπερβολικά έσοδα που είναι απρόσιτα σε ανταγωνιστές που θέλουν να ανταγωνιστούν στον τομέα διανομής εφαρμογών.

Εάν θεσπιστεί ο νόμος για τις  Ψηφιακές Υπηρεσίες και τα ψηφιακά καταστήματα, όπως της Apple, της Google και της Microsoft, τότε θα αναγκαστούν να αλλάξουν ουσιαστικά τα λειτουργικά τους συστήματα, αφήνοντας περιθώρια να μπουν και άλλοι παίκτες στην αγορά με εναλλακτικά καταστήματα, οδηγώντας σε πιθανή μείωση των τιμών των εφαρμογών και των υπηρεσιών.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166