ΑρχικήΕιδήσειςΔιαμάχη App Store με Spotify: Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ κατά της...

Διαμάχη App Store με Spotify: Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ κατά της Apple

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να εκδώσει απόφαση σχετικά με τις καταγγελίες που υπέβαλε το Spotify κατά της Apple, αναφορικά με τις αθέμιτες πρακτικές του App Store. Η απόφαση αναμένεται να επιβάλει ένα πιθανό πρόστιμο στην Apple και να απαγορεύσει ορισμένες πρακτικές που θεωρούνται παράνομες.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι το χρηματικό πρόστιμο θα μπορούσε να φτάσει το δέκα τοις εκατό των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων του τεχνολογικού γίγαντα, αριθμός που αγγίζει σχεδόν τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, η προβλεπόμενη ποινή αναμένεται να επικεντρωθεί περισσότερο στον τερματισμό των καταχρηστικών πρακτικών αντί στην επιβολή σημαντικού προστίμου, με απώτερο σκοπό να τερματιστούν διαπαντός οι επιχειρηματικές πρακτικές που σκοτώνουν τον ανταγωνισμό.

Έως ότου ο ρυθμιστικός φορέας εκδώσει την επίσημη ετυμηγορία του, το Bloomberg λέει ότι το αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο.

Πάμε να δούμε παρακάτω τι συνέβει στην υπόθεση.

Η διαμάχη μεταξύ Spotify και Apple ξεκίνησε λόγω των περιορισμών που επιβάλλει το App Store, εμποδίζοντας πλατφόρμες όπως το Spotify να χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής. Το Spotify καταγγέλλει ότι αυτές οι πρακτικές αναγκάζουν την αύξηση των τιμών για τους χρήστες του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στα τελικά στάδια επισημοποίησης της απόφασης, η οποία αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Εκτός από το πρόστιμο, αναμένεται να επιβληθούν κυρώσεις στην Apple, με το πιθανότερο σενάριο να είναι μια πλήρης απαγόρευση ορισμένων πρακτικών.

Η απόφαση αυτή θα επιβάλει στην Apple την τήρηση δικαιότερων πρακτικών στις ευρωπαϊκές δραστηριότητές της. Παράλληλα, η ΕΕ διεξάγει έρευνα για την τεχνολογία tap-to-pay της Apple, εξετάζοντας πιθανές αντιμονοπωλιακές ανησυχίες.

Αν και η απόφαση δεν έχει εκδοθεί επίσημα, η προσδοκία είναι ότι η Apple θα πρέπει να προσαρμόσει τις πρακτικές της στην Ευρώπη, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση, δηλαδή εξαλειφθούν οι αντιμονοπωλιακές συμπεριφορές και γενικότερα να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους παρόμοιες προκλήσεις που εφαρμόζουν οι τεχνολογικοί γίγαντες ενάντια σε πιο αδύναμες εταιρείες στην αγορά.

Η εξέλιξη αυτή πηγάζει από μια έρευνα που διήρκεσε τέσσερα χρόνια, ξεκινώντας από την καταγγελία του Spotify. Το Spotify ισχυρίζεται ότι οι πρακτικές της Apple τον ανάγκασαν να αυξήσει τις τιμές του για να αντισταθμίσει τα έξοδα που σχετίζονται με την παρουσία του στο App Store.

Η Apple έχει επιβάλλει περιορισμούς στις ανταγωνιστικές υπηρεσίες ροής μουσικής, όπως το Spotify, απαγορεύοντας την ενσωμάτωση συνδέσμων σε εφαρμογές τρίτων για την εγγραφή τους μέσω συνδρομής. Παρόλο που η Apple έχει ελαφρώς χαλαρώσει αυτούς τους περιορισμούς μετά από έρευνα της αντιμονοπωλιακής αρχής στην Ιαπωνία.

Η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Επιτροπή επίσης εξετάζει τους ισχυρισμούς ότι η Apple εμπόδισε τις εταιρείες να προωθήσουν εναλλακτικές μεθόδους συνδρομής. Αυτή η έρευνα συνδέεται με την ευρύτερη προσπάθεια της ΕΕ να αντιμετωπίσει πιθανές αντιμονοπωλιακές πρακτικές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαμάχης δεν έχει εκδοθεί επίσημα, και οι συζητήσεις διευθέτησης συνεχίζονται. Η πιθανή απόφαση της ΕΕ και οι ενδεχόμενες κυρώσεις θα αναδείξουν το βαθμό που οι ρυθμιστικές αρχές είναι πρόθυμες να επιβάλουν περιορισμούς στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες για την προστασία του ανταγωνισμού και των καταναλωτών.

Το συνολικό αποτέλεσμα θα επηρεάσει όχι μόνο την Apple και το Spotify αλλά και άλλες εταιρείες λογισμικού που βασίζονται σε μοντέλα μηνιαίας συνδρομής, καθώς η ΕΕ προσπαθεί να διασφαλίσει ένα πιο δίκαιο περιβάλλον ανταγωνισμού στην αγορά των εφαρμογών και των υπηρεσιών.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166