Μία από τις πιο σημαντικές σχεδιάστριες του αμερικανικού fashion pack και μία από τις πιο ευγενικές παρουσίες στον χώρο της μόδας, σύμφωνα με τους συναδέλφους της, έκανε ένα πέρασμα από την Αθήνα για να μοιραστεί και με τις Ελληνίδες -αλλά και με το Paper- την ευρωπαϊκή της απήχηση.
H Diane von Furstenberg δεν χρειάζεται συστάσεις. Από τη δεκαετία του 1970 που βγήκε στο προσκήνιο και από το 1972 που σχεδίασε το θρυλικό wrap dress -το οποίο τη συνόδευε στο Studio 54 της Νέας Υόρκης- πούλησε 5 εκατομμύρια και πλέον φορέματα. Και αυτό πριν η δημιουργός του κλείσει τα 27 της χρόνια.
Σήμερα, η πολυάσχολη επιχειρηματίας δεν παραλείπει να εμφανίζεται σε κάθε meeting της εταιρείας της, να αγχώνεται για τον σχεδιασμό των συλλογών της και να παράγει και να πουλάει το φημισμένο wrap dress, που είναι ένα από τα ρούχα που αντιγράφεται -με διαφορά- περισσότερο στον κόσμο από κάθε άλλο.
Προσκεκλημένη στην χώρα μας πριν μερικούς μήνες, η Diane von Furstenberg ήρθε στην Αθήνα και παρουσίασε τη resort collection της. Μια συλλογή γεμάτη με prints, φλούο χρώματα, μακριά αλλά και μίνι μήκη, που αντικατόπτριζε την καλή διάθεση των ξέφρενων διακοπών (σε chic προορισμούς). Ολα εκείνα τα (καθόλου) απαραίτητα αλλά χαρούμενα πράγματα που χωρούν σε μία εξίσου χαρούμενη βαλίτσα και μόλις τα φορέσεις, σου προκαλούν εξίσου χαρούμενα συναισθήματα.
Τα ρούχα σας, ανεξάρτητα από τις σεζόν και τα trends, δείχνουν πάντα φορέσιμα, χωρίς να τους λείπει ωστόσο αυτό το ιδιαίτερο twist. Το ίδιο ισχύει και για τη φετινή σας συλλογή. Είναι προφανές ότι σπανίως από το σχέδιο του εκάστοτε ρούχου σας λείπει η άποψή σας, που συνδέεται άμεσα με την προσωπική σας θετική ενέργεια. Ποια είναι η δημιουργική διαδικασία που παράγει αυτό το αποτέλεσμα;
Εμπνέομαι από τις γυναίκες και σχεδιάζω για να τις εμπνέω, έτσι ώστε η διαδικασία να ξεκινά πάντα από την αρχή. Σαν να μην υπάρχει συνέχεια. Εγώ η ίδια επιθυμούσα πάντα να φοράω ρούχα τα οποία αφενός με έκαναν να αισθάνομαι σίγουρη για τον εαυτό μου και αφετέρου άντεχαν στον χρόνο και είχα τη δυνατότητα να φορέσω περισσότερο από μία φορά. Κατά τη διάρκεια μιας δημιουργικής διαδικασίας συχνά στρέφω το βλέμμα μου προς τη φύση και σε όλα όσα με περιστοιχίζουν και με κάνουν να αισθάνομαι χαρούμενη.
Αισθάνεστε ότι είστε διαφορετική σε σχέση με τους συναδέλφους σας; Αν ναι, εξηγήστε μας αυτά τα σημεία που σας διαφοροποιούν από το σύνολο και πώς αυτά μεταφράζονται στα ρούχα που σχεδιάζετε.
Πιστεύω πως όλοι οι σχεδιαστές έχουν τις δικές τους μεθόδους και εκείνα τα ιδιαίτερα σημεία που τους διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους. Οσον αφορά εμένα, κάποια από αυτά τα σημεία προέρχονται από το γεγονός πως ό,τι κάνω το κάνω για δεύτερη φορά. Ενα πλαίσιο αναφοράς και προοπτικής, το οποίο μου επιτρέπει να δημιουργώ πράγματα που έχουν διάρκεια· που είναι διαχρονικά.
Παραθέτω μια φράση σας που αφορούσε την τελευταία σας resort collection: «Εχω πάντα επίγνωση θεμάτων σχετικών με την οικονομία. Οι τιμές μου είναι πάντα καλές. Κανείς δεν έχει πραγματική ανάγκη κάτι. Αλλωστε η ουσία μιας resort collection είναι να προκαλέσει συναισθήματα». Θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με το επίκαιρο θέμα της σχέσης ποιότητας-τιμής. Πώς διαχειρίζεστε αυτό το κομμάτι στον δικό σας τομέα;
Πιστεύω πως κάτι αξίζει μόνον αν είναι καλής ποιότητας και, επαναλαμβάνω, αν αντέχει στον χρόνο. Οσες φορές και να το λέω, θέλω να το επαναλαμβάνω, μια και οι περισσότερες αξίες που αφορούν τη μόδα έρχονται από κομμάτια που μπορούν να φορεθούν ξανά και ξανά, από κομμάτια που είναι ποιοτικά και φοριούνται πολλά χρόνια έπειτα από τη στιγμή της αγοράς.
Υπάρχει κάτι που σας αρέσει ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αγορά της μόδας; Ποιες, πιστεύετε, είναι οι διαφορές μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής σε αυτόν τον τομέα;
Είναι η μία δυσκολότερη σε σχέση με την άλλη; Εχω γεννηθεί στην Ευρώπη, αλλά ζω στην Αμερική. Ετσι ό,τι σχετίζεται με τη μόδα σε αυτές τις δύο ηπείρους με αγγίζει το ίδιο.
Πιστεύετε πως υπάρχει καταναλωτική συνείδηση στις μέρες μας;
Οι καταναλωτές σήμερα είναι ενημερωμένοι και καλά «διαβασμένοι» όσον αφορά την αγορά της μόδας. Γνωρίζουν πολύ καλά για ποιον λόγο επιλέγουν να αγοράσουν κάτι και πιστεύω πως το επίπεδο νοημοσύνης σε αυτό το κομμάτι είναι πολύ υψηλό.
Τι θα μπορούσε να είναι το επόμενο wrap dress; Μπορείτε να φανταστείτε ένα δεύτερο επαναστατικό concept το οποίο μπορεί να «κουμπώσει» στις ανάγκες και στο προφίλ της σημερινής ανεξάρτητης και πολυάσχολης γυναίκας;
Το wrap dress θα είναι πάντα το wrap dress για αυτούς, ακριβώς, τους λόγους που αναφέρετε. Επειδή ταιριάζει απόλυτα στο προφίλ αυτής της γυναίκας. Ομως, ο καθένας μπορεί να έχει το δικό του wrap dress. Κάθε γυναίκα έχει ένα ρούχο το οποίο μόλις φορέσει, την κάνει -το επόμενο δευτερόλεπτο- να αισθάνεται σίγουρη για τον εαυτό της.
Πολλοί Ελληνες σχεδιαστές αγαπούν να κάνουν στα ρούχα τους αναφορές στο τέλος της δεκαετίας του 1970 στην Ευρώπη. Ποιες είναι οι δικές σας;
Η Ευρώπη στα seventies αποτελεί συνεχόμενα αγαπημένο μου σημείο αναφοράς· το πνεύμα τότε ήταν ελεύθερο και ο κόσμος ξεχείλιζε από ζωντάνια. Πιστεύω πως ακριβώς αυτές οι αναφορές βρίσκουν συνεχώς τον δρόμο τους προς κάθε κολεξιόν DVF.
Υπάρχει κάτι στο σύστημα της μόδας το οποίο σας ενοχλεί πολύ;
Βιώνουμε ένα μεταβατικό στάδιο, λόγω του διαδικτύου, στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Αυτό, όμως, που βρίσκω εξαιρετικά λυπηρό είναι η ιστορία με τις αντιγραφές.
Πληροφορίες
- Το 1976 γίνεται εξώφυλλο στο περιοδικό Newsweek, που υμνεί την επιτυχία της και αναφέρεται στην ίδια ως «την πιο “εμπορεύσιμη” γυναίκα της μόδας από την εποχή της Coco Chanel».
- Το 2005 βραβεύτηκε για το σύνολο της δουλειάς και της προσφοράς της στον χώρο της μόδας από το CFDA (Council of Fashion Designers) και έναν χρόνο αργότερα εξελέγη πρόεδρος του συλλόγου.
- Με 26 flagship stores σε όλες τις μεγαλουπόλεις του κόσμου (και στην Αθήνα) εκτείνεται ο εμπορικός κολοσσός DVF.