Διαβήτης κύησης και διατροφή με λιπαρά πριν την εγκυμοσύνη

Διαβήτης κύησης και διατροφή με λιπαρά πριν την εγκυμοσύνη

Ο διαβήτης κύησης είναι ένα είδος διαβήτη που μερικές γυναίκες τον αποκτούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μεταξύ 2 και 10 τοις εκατό των εγκύων γυναικών μπορεί να τον αναπτύξουν, καθιστώντας το, ως ένα από τα πιο κοινά προβλήματα για την υγεία της εγκυμοσύνης. Όταν μιλάμε για διαβήτη, με λίγα λόγια σημαίνει ότι έχουμε αφύσικα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Όταν τρώτε, το πεπτικό σας σύστημα διασπάει το περισσότερο από το φαγητό σας σε ένα είδος σακχάρου που ονομάζεται γλυκόζη.

Η γλυκόζη εισέρχεται στο αίμα σας με τη βοήθεια της ινσουλίνης (ορμόνη που παράγει το πάγκρεας), και τα κύτταρά σας χρησιμοποιούν τη γλυκόζη ως καύσιμο. Ωστόσο, αν το σώμα σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρά σας έχουν πρόβλημα ν’ ανταποκριθούν στην ινσουλίνη, τότε η πολλή γλυκόζη παραμένει στο αίμα σας, αντί να κινείται μέσα στα κύτταρα και να μετατρέπεται σε ενέργεια.

Διατροφή με λιπαρά και η σχέση της με το διαβήτη κύησης

Όταν είστε έγκυος, οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να κάνουν τα κύτταρα σας λιγότερο δεκτικές στην ινσουλίνη. Για τις περισσότερες μητέρες αυτό δεν είναι πρόβλημα, όταν το σώμα χρειάζεται επιπλέον ινσουλίνη, το πάγκρεας εκκρίνει περισσότερη απ’ αυτή. Αλλά αν το πάγκρεας δεν μπορεί να συμβαδίσει με την αύξηση της ζήτησης ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα θ’ αυξηθούν, με αποτέλεσμα το διαβήτη κύησης.

Οι περισσότερες γυναίκες με διαβήτη κύησης δεν παραμένουν διαβητικές αφότου το μωρό γεννιέται. Αν όμως είχατε διαβήτη κύησης, είστε σε υψηλότερο κίνδυνο για να τον αποκτήσετε και πάλι κατά τη διάρκεια μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης.

Πως μπορώ να ξέρω αν είμαι σε υψηλό κίνδυνο για διαβήτη κύησης;

Σύμφωνα με την American Diabetes Association, θεωρείστε υψηλού κινδύνου για τον διαβήτη κύησης (και θα πρέπει να εξετάζεστε από νωρίς), εφόσον:

  • Είστε παχύσαρκες (ο δείκτης σωματικής μάζας σας είναι πάνω από 30).
  • Είχατε διαβήτη κύησης σε προηγούμενη κύηση.
  • Έχετε σάκχαρο στα ούρα σας.
  • Έχετε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.
  • Είστε άνω των 35 ετών.

Επιπλέον μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2019 στη Μαιευτικής & Γυναικολογίας, διαπίστωσε συσχέτιση, μεταξύ της υπερβολικής αύξησης του σωματικού βάρους κατά την εγκυμοσύνη ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο και του κίνδυνου για διαβήτη κύησης. Σύμφωνα με τον Δρ Cuilin Zhang, του υποκαταστήματος επιδημιολογίας στο αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο υγείας του παιδιού και της ανθρώπινης ανάπτυξης, τα ευρήματά δείχνουν ότι οι γυναίκες που μειώνουν το ποσοστό του ζωικού λίπους και χοληστερόλης στη διατροφή τους πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερες από 13.000 γυναίκες στη Μελέτη Υγείας των ΗΠΑ Nurses II. Οι γυναίκες ήταν ηλικίας 22-45 όταν εγγράφηκαν στη μελέτη και παρείχαν πληροφορίες κάθε λίγα χρόνια για την υγεία τους και τις συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως είναι τα είδη των τροφών που έτρωγαν. Το 6 τοις εκατό είπαν ότι είχαν διαγνωστεί με διαβήτη κύησης, μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο διαβήτης κύησης αυξάνει τον κίνδυνο για επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και προβλήματα υγείας στα νεογέννητα.

Οι γυναίκες που έτρωγαν το περισσότερο ζωικό λίπος είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης με εκείνες που κατανάλωναν τις χαμηλότερες ποσότητες. Επίσης οι γυναίκες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες της διαιτητικής χοληστερόλης, είχαν 45 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης, από εκείνες που κατανάλωναν τις χαμηλότερες ποσότητες.

Μία άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του NIH και του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ, υποστηρίζει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος του διαβήτη κύησης μεταξύ των γυναικών των οποίων οι δίαιτες είναι υψηλή σε ολικό λίπος ή άλλα είδη λίπους. Βρήκαν ότι η αύξηση του κινδύνου για τον διαβήτη κύησης σχετίζεται με δίαιτες υψηλές σε ζωικό λίπος και χοληστερόλης.

Η άσκηση είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης. Αλλά μεταξύ των εγκύων γυναικών που ασκούνταν, ο κίνδυνος διαβήτη κύησης ήταν υψηλότερος μεταξύ των γυναικών που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες ζωικού λίπους και χοληστερόλης από αυτές που κατανάλωναν χαμηλότερα επίπεδα από αυτούς τους τύπους λιπών.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή κατά 5 τοις εκατό διατροφής με θερμίδες από ζωικό λίπος με πηγές φυτικής προέλευσης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας από διαβήτη κύησης κατά 7 τοις εκατό. Η μελέτη δημοσιεύθηκε την 4η Ιανουαρίου στο American Journal of Clinical Nutrition.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα για τις επιπτώσεις μιας διατροφής πριν από την εγκυμοσύνη για διαβήτη κύησης. Πρόσθετες έρευνες μπορεί να οδηγήσουν στην καλύτερη κατανόηση, το πώς η διατροφή μίας μητέρας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει το μεταβολισμό της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η οποία μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία του μωρού κατά τη γέννηση και αργότερα στη ζωή του. Μπορεί η μελέτη να διαπίστωσε τη συσχέτιση μεταξύ της διατροφή με υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και του διαβήτη κύησης, όμως δεν αποδεικνύεται ότι μια τέτοια διατροφή προκαλεί αυτή την κατάσταση.

Αν σας άρεσε το άρθρο μας για τη διατροφή με λιπαρά πριν την εγκυμοσύνη και τη σχέση της με το διαβήτη κύησης. Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook και μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Είναι η ανταμοιβή μας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας