Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για άντρες και γυναίκες

Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για άντρες και γυναίκες

Η ορθή μεθοδολογία απώλεια βάρους είναι πιθανώς, ένας από τους συχνότερους προβληματισμούς που ταλανίζουν συνήθως τους περισσότερους ανθρώπους. Μπορείτε να χάσετε βάρος, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια κάθε μέρα από όση καίτε. Είναι απλά μαθηματικά.

Ωστόσο, η απάντηση στο πρόβλημα είναι επίσης περίπλοκη, διότι η διατήρηση πειθαρχίας των αριθμών δεν είναι τόσο εύκολη όσο μπορεί να ακούγεται. Ορισμένοι άλλοι παράγοντες μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, όπως ο μεταβολισμός των ορμονών, το είδος των τροφίμων που τρώτε, ο σωματότυπός σας και φυσικά ο τρόπος ζωής σας.

Οι περισσότεροι ειδικοί τονίζουν ότι η σωματική δραστηριότητα είναι εξίσου σημαντική με μια δίαιτα, όταν οι άνθρωποι θέλουν να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν.

Οι άνθρωποι θέλουν να χάσουν βάρος για πολλούς και διάφορους λόγους, όπως:

 • Εμφάνιση: θέλουν να φαίνονται σε τέλεια φυσική κατάσταση ή πιο ελκυστικοί.
 • Υγεία: θέλουν να γίνουν πιο υγιείς, να ζουν περισσότερο και να αποφευχθεί η ανάπτυξη ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
 • Απλώς να νιώθουν πιο άνετα με το σώμα τους.
 • Για μια συγκεκριμένη κατάσταση ή ασθένεια: τα παχύσαρκα άτομα με άπνοια ύπνου που χάνουν βάρος, έχουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και μερικές φορές η άπνοια ύπνου εξαφανίζεται εντελώς. Τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα με διαβήτη τύπου 2, έχουν συνήθως λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, αν μπορέσουν να φέρουν το βάρος τους σε υγιή επίπεδα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι υπέρβαροι / παχύσαρκοι άνδρες με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι έχασαν βάρος ανέφεραν αυξημένη λίμπιντο.
 • Fitness: για να έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση, για να έχουν περισσότερη ενέργεια και αντοχή.
 • Ένδυση: για να είναι σε θέση να φορέσουν μια μεγαλύτερη ποικιλία των ειδών ένδυσης.
 • Αθλητικές διοργανώσεις: ένας μποξέρ για παράδειγμα, μπορεί να επιθυμεί να χάσει βάρος, έτσι ώστε να μπορεί να παραμείνει στην κατηγορία βάρους του.
 • Εργασία: τα μοντέλα μόδας που είναι υπέρβαρα έχουν πολύ λιγότερες ευκαιρίες εργασίες απ’ ότι τα λεπτά μοντέλα. Ένας παχύσαρκος πυροσβέστης δεν μπορεί να αποδώσει, όσο ένας αδύνατος συνάδελφος του σε μια αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.
 • Εμπιστοσύνη για την εικόνα του σώματος: μερικοί άνθρωποι θέλουν να χάσουν βάρος, έτσι ώστε να νιώθουν λιγότερο αμήχανα για το σώμα τους.
 • Γονιμότητα: οι παχύσαρκες γυναίκες δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες.
 • Προετοιμασία για μια ειδική εκδήλωση: πολλοί άνθρωποι προτιμούν να είναι πιο λεπτοί για μια αναμενόμενη εκδήλωση, όπως ένας γάμος ή στις διακοπές τους.

Αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας

Για να χάσετε βάρος θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερη ενέργεια απ’ ότι τρώτε, αυτό ονομάζεται αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας. Αν είστε σε κατάσταση αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας, τότε το σώμα σας θ’ αναζητήσει την ενέργεια από το λίπος ή τους μυς.

Η υπερβολική απώλεια βάρους όμως, μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία. Οι πιθανότητές για την ανάπτυξη λοιμώξεων μπορεί ν’ αυξηθούν, υπάρχει ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης, μειωμένης μυϊκής μάζας και δύναμης και ίσως υπάρξουν προβλήματα που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός σας. Μπορεί ακόμη και να υπάρξει υψηλός κίνδυνος θανάτου, αν χάσετε υπερβολικά βάρος.

Δίαιτες για να χάσετε βάρος

Υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες διαφορετικά σχέδια δίαιτας που μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Μερικά από αυτά είναι καλά μελετημένα, ασφαλή και αποτελεσματικά, ενώ άλλα δεν είναι. Οι περισσότεροι επαγγελματίες της υγείας, διαιτολόγοι και διατροφολόγοι συμφωνούν ότι ο συνδυασμός μείωσης βάρους με μια υγιεινή διατροφή και σε συνάρτηση με μια σωματική δραστηριότητα τείνει να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, ειδικά σε μακροπρόθεσμη βάση.

Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνετε

Ο αριθμός των θερμίδων ανά ημέρα που θα πρέπει να καταναλώνετε, προκειμένου να χάσετε βάρος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το φύλο σας, το πόσο βάρος θέλετε να χάσετε, το πόσο γρήγορα θέλετε να το χάσετε, την ηλικία σας, κλπ. Παρακάτω είναι μερικά εκτιμώμενα στοιχεία για το πόσες θερμίδες θα πρέπει να καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Δυτική Ευρώπη, προκειμένου να διατηρήσει το βάρος τους.

Ποιο είναι το ιδανικό βάρος

Ημερήσια συνιστώμενη κατανάλωση θερμίδων για τους άνδρες

Ηλικία: 19 έως 30
Καθιστική: 2400-2600
Μέτρια ενεργή: 2600-2800
Ενεργή: 3000

Ηλικία: 31 έως 50
Καθιστική: 2200-2400
Μέτρια ενεργή: 2400-2600
Ενεργή: 2800-3000

Ηλικία: 51 +
Καθιστική: 2000-2200
Μέτρια ενεργή: 2200-2400
Ενεργή: 2400-2800

Ημερήσια συνιστώμενη κατανάλωση θερμίδων για τις γυναίκες

Ηλικία: 19 έως 30
Καθιστική: 1.800 έως 2.000
Μέτρια ενεργή: 2.000 έως 2.200
Ενεργή: 2.400

Ηλικία: 31 έως 50
Καθιστική: 1.800
Μέτρια ενεργή: 2.000
Ενεργή: 2.200

Ηλικία: 51 +
Καθιστική: 1.600
Μέτρια ενεργή: 1.800
Ενεργή: 2000 – 2.200

Αν θέλετε να χάσετε βάρος , θα πρέπει να καταναλώνετε λίγο κάτω από τα ποσά που αναφέρονται παραπάνω. Όσο πιο λιγότερο καταναλώνετε, τόσο πιο γρήγορα θα χάσετε κιλά. Ωστόσο, είναι σημαντικό ν’ ακολουθήσετε μια υγιεινή και μια ισορροπημένη διατροφή, έτσι ώστε να μην αρρωσταίνετε ή να χάσετε μυς. Το ιδανικότερο, θα είναι να το ελέγξετε μ’ έναν διαιτολόγο, διατροφολόγο ή το γιατρό σας. Οι πιο πολλές δίαιτες είναι στις 1.200-1400 θερμίδες ανά ημέρα, για τις γυναίκες και 1.500-1600 για τους άνδρες.

Ωστόσο, μην προσπαθήσετε να το κάνετε μόνοι σας χωρίς την επίβλεψη ενός εκπαιδευμένου εμπειρογνώμονα. Σε μια δίαιτα θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και το λίπος, η αναλογία τους να είναι σωστή για υγεία. Οι συστάσεις ποικίλλουν, όπως για παράδειγμα το 20-60 % της διατροφής να αποτελείται από υδατάνθρακες. Όταν θα έχετε επιτύχει τον στόχο του σωματικού βάρους σας, θα πρέπει ν’ αυξήσετε σταδιακά την ημερήσια πρόσληψη μέχρι να φτάσετε στο σχήμα « διατήρηση βάρους ».

Η δίαιτα πρέπει να συνδυάζεται με την άσκηση

Η απλή δίαιτα δεν είναι πιθανό να προκαλέσει σημαντική απώλεια βάρους. Αντ’ αυτού, η διατροφή και η άσκηση θα πρέπει να συνδυαστούν για την επίτευξη αυτού του στόχου. Επειδή το σώμα σας σε απάντηση, σε μια μείωση των θερμίδων, ως φυσικός μηχανισμός πηγαίνει σε κατάσταση διατήρησης, χωρίς άσκηση , απλά δεν θα υπάρξει μεγάλη απώλεια βάρους.

Έλεγχος του σωματικού βάρους

Ο έλεγχος του βάρους του σώματός σας είναι πολύ πιο επιτυχής, αν μπορείτε να τον συνδυάσετε με μια καλά ισορροπημένη διατροφή και με τακτική άσκηση. Οι εξαντλητικές δίαιτες μπορεί να έχουν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά τείνουν να έχουν περιορισμένα μακροπρόθεσμα ποσοστά επιτυχίας . Αν καταφέρετε να κοιμηθείτε μεταξύ 7 έως 8 ώρες συνεχώς σε κάθε περίοδο 24 ωρών, ο έλεγχος του σωματικού βάρους σας θα είναι πιο επιτυχής. Η στέρηση ύπνου ή η έλλειψη ύπνου μπορεί να σας κάνει να πάρετε βάρος.

Σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Ελέγχου Βάρους ( NWCR ) των ΗΠΑ, σε επιτυχημένες στρατηγικές απώλειας βάρους 6.000 ατόμων, θα πρέπει να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα ξαναπάρετε το βάρος σας πίσω :

 • Σωματική δραστηριότητα: να κάνετε τουλάχιστον 200 λεπτά κάθε εβδομάδα από μια άσκηση μέτριας έντασης.
 • Τηλεόραση: περιορίστε την τηλεόραση σας παρακολουθώντας, όχι περισσότερο από 10 ώρες κάθε εβδομάδα. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να βρουν αυτή τη σύσταση ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να την ακολουθήσουν.
 • Λιπαρά: βεβαιωθείτε ότι δεν υπερβαίνουν το 30 % της διατροφικής πρόσληψης σας.
 • Να τρώτε συστηματικά: να αντισταθείτε στον πειρασμό να τρώτε τα σαββατοκύριακα ή τις αργίες. Η πρόσληψη της τροφής σας πρέπει να ακολουθήσει μια τυπική ρουτίνα. Η υπερκατανάλωση τροφής όχι μόνο μπορεί να αναστατώσει τη ρουτίνα σας, αλλά και το πιθανότερο είναι ότι θα έχει επιπτώσεις στο μεταβολισμό σας.
 • Πρωινό: το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα, βοηθά επίσης να εξορκίσει την πείνα αργότερα μέσα στην ημέρα, η οποία συχνά οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και σνακ.
 • Παρακολουθήστε τον εαυτό σας, τι τρώτε και να ζυγίζεστε τακτικά.

Συμπληρώματα απώλειας βάρους

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα απώλειας βάρους δεν έχουν καμία επίπτωση στο στόχο σας για να χάσετε βάρος. Επιστήμονες από το Oregon State University έδειξαν ότι η έννοια των συμπληρωμάτων υποβοήθησης απώλειας βάρους είναι ένας μύθος.

Η ομάδα αξιολόγησε διάφορες μελέτες σχετικά με τις εκατοντάδες των συμπληρωμάτων απώλειας βάρους και δεν βρήκαν απολύτως καμία απόδειξη ότι κάποιο από αυτά λειτούργησε. Στην πραγματικότητα, πολλά απ’ αυτά μπορεί να είναι κακά για την υγεία σας.

Το πράσινο τσάι, οι φυτικές ίνες και τα γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σχετίστηκαν με μια μικρή απώλεια βάρους σε μελέτες όπου οι συμμετέχοντες ήταν σε μια διατροφή χαμηλή σε θερμίδες. Πάντα όμως σε δίαιτες χαμηλών θερμίδων, και όχι με συμπληρώματα γι’ αδυνάτισμα. Δεν υπάρχει καμία μελέτη μέχρι σήμερα που δείχνει σαφώς ότι ένα συμπλήρωμα από μόνο του βοηθά ένα άτομο να χάσει βάρος.

Η ομάδα εξέτασε τέσσερις κατηγορίες συμπληρωμάτων: τα προϊόντα που εμποδίζουν την απορρόφηση του λίπους, όπως τη χιτοζάνη, διεγερτικά όπως την καφεΐνη ή την ephedra, το λινελαϊκό οξύ που περιέχουν τα συμπληρώματα που οι έμποροι, ισχυρίζονται ότι μεταβάλλει τη σύνθεση του σώματος με μείωση του λίπους και τις διαλυτές ίνες, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι κατασταλτικά της όρεξης.

Είναι σημαντικό να έχετε στόχο ένα ιδανικό σωματικό βάρος που είναι συμβατό με το ύψος, την ηλικία και το φύλο σας. Αυτό το άρθρο μπορεί να σας βοηθήσει στο να αποφασίσετε ποιο είναι το ιδανικό βάρος σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας