Έξυπνα, δικτυωμένα σπίτια
Τα καινούργια σύγχρονα έξυπνα σπίτια που κατασκευάζονται την παρούσα ψηφιακή εποχή που διανύουμε είναι εξοπλισμένα με ένα προηγμένο δίκτυο μέσω του οποίου σχεδόν όλες οι οικιακές συσκευές έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους και παράλληλα να ελέγχονται από τους κατοίκους που διαμένουν εκεί μέσα, ακόμη και αν αυτοί βρίσκονται στην άλλη άκρη της γης, φερειπείν το σπίτι τους είναι στην Ελλάδα και την δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Ένα έξυπνο σπίτι που όντως συνοδεύεται από ευφυΐα, δεν δίδει απλά τη δυνατότητα ομαδοποίησης και αυτόματου ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων βάσει προκαθορισμένων εντολών, αλλά συνάμα επιτρέπει στους ενοίκους να χειρίζονται με αυτοματοποιημένο τρόπο και μεθόδους, ακόμη και εξ αποστάσεως, παραδείγματος χάριν μέσω του διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου, διάφορα οικιακά συστήματα με απλότητα, όπως η επιτήρηση ασφαλείας του χώρου, η ένταση του φωτισμού, η αυξομείωση της θερμότητας στα καλοριφέρ, η ψυχαγωγία και ούτω καθεξής
Ένα από τα τεχνικά και τεχνολογικά γνωρίσματα ενός πανέξυπνου σπιτιού είναι η αρτιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν ούτως ώστε τα περιφερειακά να επιτελούν πολλαπλές λειτουργίες, πέραν των τυπικών ικανοτήτων που είναι εφοδιασμένα, π.χ. η Smart TV του καθιστικού να δέχεται σήμα από τη θυροτηλεόραση, επιτρέποντας το χρήστη να ελέγχει ποιος χτυπάει το κουδούνι δίχως να σηκωθεί καθόλου από τον καναπέ.
Συσκευές που μιλάνε μεταξύ τους
Ένα τέτοιο σπίτι μπορεί να φιλοξενεί κάθε είδους τεχνολογίες και συσκευές, όπως οθόνες αφής, επίπεδες τηλεοράσεις, υπολογιστές, συστήματα διαμοίρασης ήχου και εικόνας, ελεγχόμενους θερμοστάτες και διακόπτες, αισθητήρες συναγερμού, κεντρικά τηλεχειριστήρια και πολλά άλλα. Ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι όλες αυτές οι ετερόκλητες συσκευές μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσω ενός δικτύου, το οποίο μπορεί να είναι ασύρματο, ενσύρματο ή να συνδυάζει και τις δύο τεχνολογίες. Ένα τέτοιο σύστημα με προηγμένες δυνατότητες ενοποιεί τον οικιακό εξοπλισμό, από τον κλιματισμό και το φωτισμό έως το σύστημα ποτίσματος, και μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικές απαιτήσεις.
Επιλογές εγκατάστασης
Σε περίπτωση που σκοπεύετε να χτίσετε ένα νέο σπίτι ή να εκτελέσετε εκτενείς εργασίες επισκευής ή ανακαίνισης, μπορείτε να ζητήσετε από το μηχανικό σας να εξετάσει τις διαθέσιμες λύσεις Smart Home και να τις εντάξει στη σχετική μελέτη. Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε σε κάποια από τις εταιρείες που κατασκευάζουν και υποστηρίζουν έξυπνα σπίτια στην Ελλάδα.
Αν διαθέτετε κάποια μονοκατοικία ή ακόμη και διαμέρισμα και θέλετε να αυξήσετε το IQ της χωρίς να προχωρήσετε στην εγκατάσταση νέων καλωδιώσεων, μπορείτε να καταφύγετε σε ασύρματες τεχνολογίες όπως το C-Bus Wireless, το οποίο περιλαμβάνει διάφορες ασύρματες συσκευές, όπως διακόπτες τοίχου, μετατροπείς πρίζας και τηλεχειριστήρια, με τις οποίες μπορείτε, για παράδειγμα, να ρυθμίζετε το φωτισμό, να απενεργοποιείτε συσκευές, να εκτελείτε προκαθορισμένα σενάρια κ.ά. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε μόλις φτάσετε στο σπίτι να χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο σενάριο ώστε με τη χρήση ενός διακόπτη να ανάψετε τα φώτα στο σαλόνι και την κουζίνα και να ενεργοποιήσετε τον κλιματισμό ή να ανάψετε το θερμοσίφωνα.
Το κόστος σχεδιασμού και κατασκευής ενός έξυπνου σπιτιού μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό, όμως υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις για ανεξάρτητες κατοικίες και διαμερίσματα με κόστος από €1.500 έως €3.000, ανάλογα βέβαια με τις δυνατότητες και τα συστήματα που θέλετε να εγκαταστήσετε. Επιπλέον, μπορείτε να προμηθευτείτε μεμονωμένες συσκευές ή πακέτα που αναλαμβάνουν συγκεκριμένες λειτουργίες και κοστίζουν πολύ λιγότερο. Ιδιαίτερα διαδεδομένες είναι οι τεχνολογίες Power Line, όπως X10 και PLC-BUS, που εκμεταλλεύονται την υπάρχουσα καλωδίωση ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επικοινωνία μεταξύ συμβατών συσκευών.
Ενσύρματα δίκτυα Power Line
Οι τεχνολογίες δημιουργίας ενός ενσύρματου ή ασύρματου οικιακού δικτύου μέσω του οποίου επικοινωνούν ποικίλα συστήματα και συσκευές είναι πάρα πολλές. Μία από τις πιο διαδεδομένες σε οικιακό περιβάλλον είναι η X10, που αναπτύχθηκε το 1975 στη Σκωτία με βασικό στόχο τον τηλεχειρισμό του οικιακού εξοπλισμού. Αν και έχουν αναπτυχθεί δεκάδες άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως οι ΚΝΧ, BACnet, LonWorks και PLC-BUS, η συγκεκριμένη παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής κυρίως λόγω της εύκολης εγκατάστασης, του χαμηλού κόστους και της μεγάλης ποικιλίας συσκευών.
Η τεχνολογία X10 επιτρέπει σε συμβατά προϊόντα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσω της υπάρχουσας ηλεκτρικής καλωδίωσης. Συγκεκριμένα, όλες οι συσκευές συνήθως λειτουργούν ως δέκτες ενώ τα μέσα ελέγχου τους, π.χ. τηλεχειριστήρια, λειτουργούν ως πομποί. Για παράδειγμα, για να σβήσει το φως σε κάποιο άλλο δωμάτιο, το τηλεχειριστήριο θα εκπέμψει ένα ψηφιακό μήνυμα, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη σχετική εντολή και τον κωδικό αναγνώρισης της συσκευής που πρέπει να την εκτελέσει.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, ωστόσο μπορεί να υπάρξουν και κάποια προβλήματα. Ο λόγος είναι ότι η επικοινωνία μέσω της ηλεκτρικής καλωδίωσης δεν είναι πάντα αξιόπιστη καθώς δημιουργείται “θόρυβος” από τη χρήση άλλων συσκευών. Έτσι μπορεί μια συσκευή X10 να μεταφράσει αυτές τις παρεμβολές ως εντολές ή να μην καταφέρει καν να λάβει μια εντολή.