Εκμεταλλευθείτε το δωρεάν λογισμικό VirtualBox για να δημιουργήσετε εικονικούς υπολογιστές, όπου μπορείτε να εγκαταστήσετε και να δοκιμάσετε, άλλα λειτουργικά συστήματα.
Το virtualization είναι μια λέξη που ακούγεται όλο και περισσότερο, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν τι σημαίνει, ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για μια απολύτως επαγγελματική τεχνολογία. Ουσιαστικά, virtualization ονομάζεται η τεχνική με την οποία ένα υλικό αντικείμενο μετατρέπεται σε “θεωρητικό” – και ακριβώς επειδή και αυτό δεν είναι εύκολα αντιληπτό, σκεφθείτε το εξής παράδειγμα: έστω ότι έχετε στα χέρια σας ένα DVD της τελευταίας beta έκδοσης των Windows 10 που διατέθηκε πρόσφατα.
Για να τα δοκιμάσετε, λογικά θα πρέπει να τα εγκαταστήσετε στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή – να τον χωρίσετε σε partitions, να κάνετε απαραίτητα back-up των πολύτιμων δεδομένων σας, να ξεκινήσετε την εγκατάσταση και να φροντίσετε να τοποθετηθεί δίπλα από τα υπάρχοντα Windows. Και πάλι, πάντα μπορεί κάτι να πάει στραβά και να βρεθείτε είτε μόνο με μια ασταθή, beta έκδοση ενός λειτουργικού συστήματος στο δίσκο, χάνοντας την παλιά εγκατάσταση των Windows, είτε χωρίς κανένα λειτουργικό σύστημα.
Μια καλύτερη περίπτωση θα ήταν να έχετε πρόχειρο έναν δεύτερο υπολογιστή για να τα δοκιμάσετε, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα να συναντήσετε κάποιο πρόβλημα στο βασικό υπολογιστή σας, που θα εμποδίσει την εργασία σας.
Ακόμη καλύτερο θα ήταν, βέβαια, τα Windows 10 να μπορούν να εγκατασταθούν ως μια… εφαρμογή στα Windows που ήδη έχετε εγκατεστημένα, ώστε, αφού τα δείτε, να αποφασίσετε αν σας καλύπτουν και με ένα κλικ να ανταλλάξετε λειτουργικά συστήματα. Λύση σε αυτό το σημαντικό ζήτημα δίνει το virtulization και ένα πρόγραμμα της Sun αποτελεί έναν από τους καλύτερους εκπροσώπους της.
Το VirtualBox (http://www.virtualbox.org) δημιουργεί έναν πλήρη αλλά εικονικό υπολογιστή μέσα σε ένα παράθυρο του υπολογιστή σας, ώστε μέσα σε αυτό να κάνετε ακριβώς αυτό που προαναφέραμε: να εγκαταστήσετε τα Windows 10 ή οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα και να “παίξετε” ελεύθερα μαζί του, χωρίς να υπάρχει πιθανότητα τροποποίησης των δεδομένων του βασικού σας λειτουργικού συστήματος.
Βήμα 1
Εικονική πραγματικότητα
Δυστυχώς, το VirtualBox δεν υποστηρίζει τη χρήση πραγματικών δίσκων και partitions, παρά μόνο αρχείων που το ίδιο χρησιμοποιεί ως δίσκους. Έτσι, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να μεταφέρει την εγκατάσταση ενός εικονικού σε έναν πραγματικό δίσκο. Ευτυχώς, με ένα συνδυασμό του με δύο ανταγωνιστικές λύσεις Virtualization, το QEmu και το VMWare, κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Σημειώνουμε ότι βλέπουμε πολύ επιγραμματικά τη διαδικασία. Προσοχή! Αν στην παρακάτω διαδικασία κάτι πάει στραβά, μπορεί να χάσετε τα δεδομένα του πραγματικού σας δίσκου. Πειραματιστείτε με ένα δίσκο στον οποίο δεν έχετε δεδομένα που χρειάζεστε.
- Εγκαταστήστε πέρα από το VirtualBox και το QEmu και μία εκδοχή του VMWare, που να επιτρέπει την τροποποίηση των εικονικών υπολογιστών (π.χ. VMWare Server, VMWare Workstation).
- Μπείτε στο φάκελο που εγκαταστήσατε το QEmu από παράθυρο κονσόλας και δώστε την εντολή…
qemu-img.exe convert -O vmdk ΑΡΧΕΙΟΔΙΣΚΟΥΤΟΥVIRTUALBOX.vdi ΑΡΧΕΙΟΤΟΥ_VMWARE.vmdk
… για να μετατρέψετε το αρχικό αρχείο δίσκου του VirtualBox σε ένα αρχείο δίσκου που να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέσα από το VMWare.
- Δημιουργήστε ένα νέο εικονικό υπολογιστή στο VMWare και προσθέστε του δύο δίσκους: ο πρώτος θα πρέπει να είναι το αρχείο δίσκου που μετατρέψατε από το VirtualBox και ο δεύτερος ο πραγματικός δίσκος όπου θέλετε να το μεταφέρετε.
- Εκκινήστε τον εικονικό υπολογιστή του VMWare με ένα Live CD που να περιέχει εργαλεία διαχείρισης δίσκων -π.χ. Ultimate Boot CD, Live CD του Linux, boot CD του Norton Ghost/Acronis DiskDirector- και απλά αντιγράψτε τον πρώτο (εικονικό) δίσκο του υπολογιστή στον δεύτερο (πραγματικό). Έτοιμοι!
Βήμα 2
Εκκινήστε την εφαρμογή VirtualBox και κάντε κλικ στο πλήκτρο New για να δημιουργήσετε έναν νέο εικονικό υπολογιστή. Στο παράθυρο που εμφανίζετε δηλώστε ένα χαρακτηριστικό όνομα για αυτόν και επιλέξτε το λειτουργικό που θέλετε να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε μέσω αυτού. Αν και μπορείτε, για παράδειγμα, να δηλώσετε ότι θα εγκαταστήσετε Linux και τελικά να χρησιμοποιήσετε τα Windows XP, δεν προτείνεται, αφού το VirtualBox τροποποιεί το πώς λειτουργεί βάσει του λειτουργικού, ώστε να πετύχει τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Βήμα 3
Συνεχίστε με κλικ στο Next και, όταν ερωτηθείτε, δηλώστε το ποσοστό μνήμης που θέλετε να αφιερώσετε στον εικονικό υπολογιστή. Προσέξτε ότι η μνήμη του εικονικού αντλείται από τον πραγματικό και έτσι, αν δηλώσετε πολύ μικρή ποσότητα, δεν θα αρκεί για τη χρήση του, ενώ, αν δηλώσετε πολύ μεγάλη, θα καθυστερεί ο βασικός υπολογιστής (και κατά συνέπεια και ο εικονικός). Μια καλή τιμή κυμαίνεται από το 1/3 μέχρι το μισό της πραγματικής μνήμης του υπολογιστή.
Βήμα 4
Στη συνέχεια θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν νέο εικονικό δίσκο για χρήση από τον εικονικό υπολογιστή – αυτός θα έχει τη μορφή ενός αρχείου στον δίσκο του πραγματικού υπολογιστή. Κάντε κλικ στο New και ακολουθήστε τα βήματα του οδηγού δηλώνοντας Fixed Size για το Image Type, την τοποθεσία, το όνομα και το μέγεθός του – το οποίο αλλάζει ανάλογα με το λειτουργικό που θέλετε να εγκαταστήσετε. Με 4-5GB καλύπτεστε για εγκατάσταση Windows 98/Me, με 6-7GB για Windows XP και με 10-15GB για Windows Vista, Windows 10 ή κάποια μεγάλη διανομή Linux.
Βήμα 5
Μετά τη δημιουργία του δίσκου το βασικό χαρακτηριστικό του εικονικού υπολογιστή θα είναι έτοιμο. Ακολουθήστε τα υπόλοιπα βήματα του οδηγού με συνεχόμενα Next, για να δημιουργήσετε τον εικονικό υπολογιστή σας. Μπορεί το βασικό χαρακτηριστικό του εικονικού υπολογιστή να είναι έτοιμο, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή: κάντε κλικ στο Machine>Settings (ή πατήστε Ctrl+S) για να τροποποιήσετε περισσότερες παραμέτρους του.
Βήμα 6
Στην καρτέλα Basic της κατηγορίας General μπορείτε να αλλάξετε το όνομα, το λειτουργικό σύστημα που θα χρησιμοποιήσετε (π.χ. αν αλλάξατε γνώμη και θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα διαφορετικό από αυτό που δηλώσατε κατά τη δημιουργία του εικονικού PC), καθώς και τη βασική μνήμη αλλά και τη μνήμη γραφικών (video memory). Σημειώνουμε ότι, παρ’ όλα αυτά, δεν υποστηρίζεται (ακόμη) επιτάχυνση γραφικών και έτσι δεν μπορείτε να τρέξετε απαιτητικά παιχνίδια στο εικονικό PC.
Βήμα 7
Συνεχίστε με μια επίσκεψη στη δεύτερη καρτέλα Advanced της κατηγορίας General, όπου μπορείτε να αλλάξετε τις αποθηκευτικές συσκευές του εικονικού υπολογιστή. Από το Boot Order μπορείτε να καθορίσετε τη σειρά εκκίνησης των συσκευών του, καθώς και πρόσθετες λεπτομέρειες για το hardware (ορισμένες διανομές του Linux έχουν καλύτερη αναγνώριση hardware αν απενεργοποιήσετε το “Enable IO APIC”). Προσέξτε επίσης το Shared Clipboard, το οποίο θα πρέπει να είναι Bidirectional, ώστε ό,τι αντιγράφετε στον εικονικό υπολογιστή να μεταφέρεται και στο clipboard του πραγματικού.
Βήμα 8
Για να εγκαταστήσετε ένα λειτουργικό σύστημα, θα πρέπει και από κάπου να “διαβαστεί” – συνήθως από ένα δισκάκι όπου βρίσκονται τα αρχεία εγκατάστασής του. Διαλέξτε λοιπόν από την κατηγορία CD/DVD-ROM είτε το drive όπου θα βάλετε το δίσκο εγκατάστασης του λειτουργικού συστήματος, είτε ένα αρχείο εικόνας ISO όπου περιέχονται τα δεδομένα αυτού – π.χ. αν κατεβάσατε μια beta έκδοση των Windows μέσω Internet, δεν χρειάζεται να τη γράψετε σε δισκάκι για να τη χρησιμοποιήσετε στο VirtualBox.
Βήμα 9
Αν θέλετε να έχει ήχο ο εικονικός υπολογιστής, φροντίστε να είναι ενεργοποιημένο στην κατηγορία Audio το Enable Audio και διαλέξτε την κάρτα ήχου σας από τη λίστα. Ομοίως, αν θέλετε να έχει πρόσβαση σε κάποιες συσκευές USB, θα πρέπει να μεταβείτε στην κατηγορία USB και να τις προσθέσετε εκεί. Μετά από αυτά, γυρίστε στην αρχική οθόνη και απλά κάντε κλικ στο Start. Τώρα ξεκινήστε την εγκατάσταση ενός λειτουργικού όπως θα κάνατε σε έναν πραγματικό υπολογιστή!