Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η καθιστική ζωή μπορεί να σε γεράσει βιολογικά κατά μία δεκαετία συγκριτικά με κάποιον που ασκείται συστηματικά στον ελεύθερο χρόνο του.
Ο Tim Spector και οι συνάδελφοί του από το νοσοκομείο St Thomas στο Λονδίνο, μέτρησαν το μήκος των τελομερών (δομές στις άκρες των χρωμοσωμάτων του κυττάρου) στα λευκά αιμοσφαίρια 2.401 διδύμων. Τα τελομερή είναι για τους επιστήμονες ένα είδος ρολογιού της βιολογικής ηλικίας του ατόμου, καθώς κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, τα τελομερή του σμικρύνονται και διαδοχικά γίνονται τόσο μικρά, ώσπου τελικά το κύτταρο πεθαίνει.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που δεν εξασκούνταν στον ελεύθερο χρόνο τους είχαν κοντύτερα τελομερή συγκριτικά με αυτούς που γυμνάζονταν. Κατά μέσο όρο, οι λιγότερο ενεργοί (με μόλις 16 λεπτά άσκησης την εβδομάδα) ήταν περίπου 10 χρόνια βιολογικά πιο ηλικιωμένοι από τους πλέον ενεργούς (που γυμνάζονταν 3 ώρες την εβδομάδα).
Οι ερευνητές είχαν προηγουμένως διαπιστώσει ότι άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, μπορούν να «κοντύνουν» τα τελομερή, αλλά ότι η άσκηση και το μήκος των τελομερών συνδέονταν ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες κάπνιζαν ή είχαν παραπανίσια κιλά.
Μία από τις παραμέτρους που επηρεάζουν τη βιολογική ηλικία είναι το στρες. Αν και η γυμναστική μπορεί να μετριάσει το άγχος, φαίνεται ότι βοηθά στην καταπολέμηση της κυτταρικής γήρανσης μόνο αν γίνεται στον ελεύθερο χρόνο των ατόμων. Ο μόχθος στις χειρωνακτικές εργασίες, απεναντίας, μπορεί να έχει ακόμη και το αντίθετο αποτέλεσμα και να μειώσει τα τελομερή εξαιτίας, όπως λέει ο Spector, του άγχους που προκαλείται από το χαμηλό κοινωνικό στάτους.
Καθώς στο μήκος των τελομερών ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα τελομερή μίας ομάδας ζευγαριών διδύμων, που μοιράζονταν τόσο το γενετικό υλικό όσο και το οικογενειακό περιβάλλον, και βρήκαν ότι, ακόμη και τότε, «οι δίδυμοι που ασκούνταν περισσότερο είχαν μακρύτερα τελομερή».
Τέρμα το τηλεχειριστήριο
Σε πρόσφατη έρευνα, Αυστραλοί ερευνητές ανέλυσαν τις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου 2.000 ατόμων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παχύσαρκα άτομα περνούσαν σχεδόν το 50% του ελεύθερου χρόνου τους, περίπου τρεις ώρες, μπροστά στη μικρή οθόνη, ενώ τα αδύνατα άτομα μόνο 56 λεπτά.
Παχύσαρκα άτομα με καθιστική ζωή…
- Παρακολουθώντας τηλεόραση 49%
- Βόλτα με το αυτοκίνητο 15%
- Συζήτηση 4%
- Διαβάζοντας 12%
- Υπολογιστή 8%
- Παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια 1%
- Σωματική άσκηση ή κάποια δραστηριότητα 1%
Αδύνατα, δραστήρια άτομα…
- Παρακολουθώντας τηλεόραση 28%
- Βόλτα με το αυτοκίνητο 12%
- Συζήτηση 12%
- Διαβάζοντας 12%
- Υπολογιστή 1%
- Παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια 1%
- Σωματική άσκηση ή κάποια δραστηριότητα 35%.
Ωστόσο όσοι από εσάς ανήκετε στην ευαίσθητη ηλικία, δηλαδή άνω των 60 ετών θα πρέπει να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας αναφορικά με την καθιστική ζωή και να εντάξετε το περπάτημα στην καθημερινότητα σας, βαδίζοντας τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα κάθε πρωί που ξυπνάτε. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβαρύνεται διαρκώς τον οργανισμό σας, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στην υγεία σας.
Άλλωστε θα σας πρότεινα να συζητήσετε το συγκεκριμένο θέμα με τον προσωπικό σας γιατρό, με κύριο σκοπό να σας βγάλει ένα πρόγραμμα περπατήματος που θα το ακολουθείτε πιστά εάν επιθυμείτε να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας στο έπακρο. Αν δεν ενδιαφερθείτε οι ίδιοι σας για τον εαυτό σας, τότε μην περιμένετε να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.