ΑρχικήHow toΔημόσιες Σχέσεις, πως να αναπτύξετε τις δεξιότητες σας

Δημόσιες Σχέσεις, πως να αναπτύξετε τις δεξιότητες σας

Οι δημόσιες σχέσεις είναι το ισχυρότερο εργαλείο στη φαρέτρα κάθε ανθρώπου, επαγγελματία, επιχειρηματία, εταιρείας, οργανισμού και ούτω καθεξής, γιατί προφανώς μέσω αυτής της οδού ανοίγονται καινούργιοι ορίζοντες και κατά συνέπεια νέες ευκαιρίες που ίσως να μεταφράζετε σε επαγγελματική ή κοινωνική ευημερία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα της εποχής που διανύουμε πρέπει να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας ό,τι ο σύγχρονος κόσμος βασίζεται εξ ολοκλήρου στις δημόσιες σχέσεις, επειδή είναι η πιο εύκολη μέθοδος για να γνωρίσετε νέους συναδέλφους στον τομέα που δραστηριοποιείστε, και έτσι μέσα από αυτήν την αποτελεσματική συναναστροφή πιθανόν να μάθετε ορισμένες πληροφορίες που ίσως να σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε σαν επαγγελματίας.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σας δώσω πολύτιμες συμβουλές ούτως ώστε να αναπτύξετε τις δεξιότητες σας πάνω στις δημόσιες σχέσεις, με κύριο γνώμονα να εξελιχθείτε περαιτέρω ως επιχειρηματικό μυαλό.

Ποια εφόδια χρειάζεται για να γίνει κάποιος ειδικός στο PR (Public relations)

Βέβαια για να θεωρηθεί κάποιο άτομο πιστοποιημένος επαγγελματίας στο PR (Public relations) απαιτείται να έχει πτυχίο από μία αναγνωρισμένη σχολή ή οργανισμό, εν τούτοις για να γίνεις απλά ειδικός σε θεωρητικό επίπεδο χρειάζονται βαθιές γνώσεις στο μάρκετινγκ (και όλες τις υποκατηγορίες που το συνοδεύουν), την επικοινωνία, το ρητορικό λόγο, την εξωστρέφεια, να διεξάγει έρευνες, να έχει γνωριμίες με ανθρώπους του θεάματος, της πολιτικής σκηνής μιας χώρας και να ξέρει σημαντικά άτομα από τον επιχειρηματικό χώρο.

Οπότε αν θέλετε να γίνετε ειδήμων στις δημόσιες σχέσεις, τότε απαραίτητα θα πρέπει να έχετε τα προαναφερόμενα στοιχεία στην προσωπικότητα σας και τις γνώσεις από τις παραπάνω κατηγορίες, σε διαφορετική περίπτωση, μάλλον θα είσαστε ακατάλληλοι για τη συγκεκριμένη ενασχόληση.

Πόσες ώρες χρειάζεται να αφιερώσετε στις δημόσιες σχέσεις

Για να εξασκήσετε την ιδιότητα του PR είναι αυτονόητο πώς θα χρειαστεί να αφιερώσετε πάνω σε αυτό απεριόριστες ώρες (δεν είναι σχήμα λόγου), δηλαδή να εργάζεστε τα σαββατοκύριακα και τις βραδινές ώρες, εφόσον απαιτηθεί να βρεθείτε σε μία κοινωνική ή επαγγελματική εκδήλωση, αλλά σας μιλώ πολύ ειλικρινά πως δεν πρέπει να σας πτοεί ετούτη η ιδιομορφία, επειδή τα οφέλη είναι πολλά και αξίζει τον κόπο.

Όχι στην εσωστρέφεια

Αγαπητοί μου φίλοι, όπως καταλαβαίνετε όταν ένας επαγγελματίας είναι εσωστρεφής και αντικοινωνικός, τότε αυτόματα βάζει φρένο στην αναπτυξιακή του πορεία ως επιχειρηματίας, διότι ενδέχεται να χάσει μελλοντικές δουλειές, και ασυνείδητα βοηθάει τους ανταγωνιστές του να καρπωθούν τα οφέλη αυτής της ανόητης πρακτικής.

Μην ξεχνάτε, πως στη ζωή δεν μας δίνονται ευκαιρίες κάθε μέρα ή όποτε θέλουμε εμείς κατά παραγγελία, αντιθέτως είναι ελάχιστες και μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να κυνηγάτε την εξωστρέφεια, ακόμη κι αν ντρέπεστε ή νιώθετε άβολα απέναντι σε νέες γνωριμίες, γιατί ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Βέβαια για να γίνει κάποιος κοινωνικός και εξωστρεφής απαιτείται ένα μακρύ χρονικό διάστημα εξάσκησης και προσαρμογής στις νέες συνθήκες, και αν για οποιοδήποτε λόγο πιστεύετε πως δεν θα τα καταφέρετε να ανταπεξέλθετε σε ετούτο τον σκοπό, τότε καλό είναι να ζητήσετε την βοήθεια κάποιου ειδικού για να σας καθοδηγήσει πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Kατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας διαπίστωσα πως στις καλύτερες θέσεις εργασίας σε διάφορες εταιρείες δεν βρίσκονται πάντα τα ικανότερα άτομα, αλλά εκείνοι που έχουν πολλές γνωριμίες με σημαίνοντα πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου και ιδιαίτερα στενό δεσμό με σπουδαίες προσωπικότητες που λειτουργούν ως δίοδο για τον απώτερο σκοπό, και έτστι μέσω εισηγήσεων καταφέρνουν να ανέβουν στα ανώτερα κλιμάκια της εκάστοτε εταιρείας. Σημείωση: Εάν κάποιος είναι ατάλαντος εννοείται πως δεν έχει καμία τύχη να διακριθεί στον εργασιακό του τομέα.

Ο ρόλος της επιθετικής επικοινωνίας στις δημόσιες σχέσεις

Η επιθετική επικοινωνία και γενικότερα ο επικοινωνιακός επηρεασμός λειτουργούν κατά κύριο λόγο ως ένας τρόπος για να επηρεάσετε τους ανθρώπους να συμφωνήσουν με μια άποψη ή τουλάχιστον να ενεργούν σύμφωνα με αυτήν. Δηλαδή, ακόμα και όταν ασυνείδητα νομίζουμε ότι απλά περιγράφουμε κάτι, στην πραγματικότητα χρησιμοποιούμε τον γλωσσικό λόγο που επηρεάζει τους ανθρώπους προς τις σκέψεις που είναι σύμφωνες με την άποψη μας.

Για παράδειγμα, όταν περιγράφουμε κάτι απλό, όπως ένα γεγονός, μία είδηση ή μια ταινία, χρησιμοποιούμε όρους που αντικατοπτρίζουν τη δική μας άποψη – έτσι είναι εξαιρετικά δύσκολο να είμαστε εντελώς ουδέτεροι σε απλές περιγραφές, πόσο μάλλον σε περίπλοκα και συναισθηματικά θέματα που απαντώνται σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

Να επισημάνω δε, πως ο επικοινωνιακός επηρεασμός είναι μία συνήθης τακτική στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (αγγλικά: social media) όπως το Facebook, Twitter για να παρακινήσουν οι εταιρείες και οι διαδικτυακές προσωπικότητες το κοινό τους να προβούν σε μία ενέργεια ή να αγοράσουν ένα προϊόν ή μία υπηρεσία.

Το πλαίσιο που χρησιμοποιείται για την παράδοση μηνυμάτων προς το ευρύ κοινό είναι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται οι πληροφορίες και έχει την ιδιότητα να επηρεάζει ή να αλλάζει τη λήψη αποφάσεων και την κρίση σχετικά με ένα θέμα. Τα πλαίσια αποτελούνται από τις λέξεις, τις εικόνες, το μεταφορικό λόγο, τις συγκρίσεις και το στυλ παρουσίασης για την επικοινωνία ενός συγκεκριμένου σκοπού.

Εστιάστε την προσοχή σας σε συγκεκριμένο κλάδο

Ο λόγος που αναφέρω το συγκεκριμένο στοιχείο έγκειται στο γεγονός πως σίγουρα χρειάζονται όλες οι γνωριμίες, αλλά αυτό που προέχει και πρέπει να σας απασχολεί είναι ο δικός σας τομέας.

Παραδείγματος χάριν, ας υποθέσουμε πώς είστε ιδιοκτήτης ηλεκτρονικού καταστήματος πώλησης ρούχων, οπότε είναι απαραίτητο να γνωρίσετε άτομα που σχετίζονται με το χώρο της ένδυσης, να γραφτείτε στον επαγγελματικό σύλλογο Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), να γίνετε μέλος στον Εμπορικό Επαγγελματικό Σύλλογο της πόλης ή της περιφέρειας σας, να επισυνάψετε σχέσεις με επαγγελματίες του κλάδου σας από άλλες χώρες κλπ.

Εγγραφείτε σε σεμινάρια (δια βίου μάθησης)

Ακόμη κι αν θέλετε να εξασκήσετε την ιδιότητα του PR ως χόμπι, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να εφοδιάζεστε με νέες γνώσεις, να μαθαίνετε νέες πρακτικές ή στρατηγικές, επειδή πρέπει να συμβαδίζεται με το ρεύμα της εποχής σας, και να μη στέκεστε μόνο σε εκείνα που μάθατε κάποτε. Κυριολεκτικά εδώ αντιστοιχεί ο όρος δια βίου μάθησης.

Οφείλεται να κατανοήσετε πως στα σεμινάρια είθισται να διδάσκουν άτομα με επιστημονικό υπόβαθρο ή καταξιωμένες προσωπικότητες σε αυτό το χώρο, συνεπώς ενδέχεται να μάθετε μυστικά του επαγγέλματος που είναι ανεκτίμητα και σίγουρα θα ενισχύσουν τις ικανότητες σας στις δημόσιες σχέσεις.

Υποβάλετε αίτηση για πρακτική άσκηση

Εάν είσαι άνεργος και προφανώς έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή σου, τότε θα σου πρότεινα να απευθυνθείς σε ένα εξειδικευμένο γραφείο που ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις και να υποβάλλεις αίτηση για πρακτική άσκηση. Ωστόσο πρέπει να έχεις κατά νου πως ενδέχεται να μη σε πληρώσουν καθόλου, κάτι που φυσικά απαγορεύεται δια του νόμου.

Βέβαια στην καλύτερη περίπτωση, ίσως να λάβεις ως αμοιβή ελάχιστα χρήματα, όμως δεν είναι ετούτος ο αυτοσκοπός, αλλά η επιπλέον κατάρτιση πάνω στις δημόσιες σχέσεις για να δεις πώς λειτουργεί στην πράξη το επάγγελμα, και να παρατηρήσεις πως συμπεριφέρονται οι ειδικοί σε αυτό τον τομέα.

Επίσης, εφόσον εργαστείς σε ένα τέτοιο γραφείο θα αποτελεί στοιχείο εμπλουτισμού του βιογραφικού σου, και δεν ξέρεις ποτέ, εάν δουλέψεις σε 2-3 γραφεία, μετέπειτα να σε προσλάβουν κάπου ως κανονικό PR επαγγελματία πλήρης απασχόλησης.

Βρείτε έναν μέντορα

Η εύρεση ενός μέντορα θεωρείται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διδαχθείτε όλα εκείνα τα κόλπα που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό, επιπλέον θα σας προετοιμάσει να δώσετε συνέντευξη σε μία εταιρεία για να σας προσλάβουν ως υπεύθυνο στις δημόσιες σχέσεις, και γενικότερα να σας καθοδηγεί σε κάθε σας βήμα και να σας υποδεικνύει που κάνετε λάθη και τι πρέπει να διορθώσετε ή να ακολουθήσετε στην επαγγελματική σας πορεία.

Προσοχή στους τσαρλατάνους και τους κομπογιαννίτες, επειδή στην Ελλάδα έχουμε το κακό συνήθειο όλοι να το παίζουμε ειδικοί, δίχως όμως να είμαστε στην πραγματικότητα. Η επιλογή ενός μέντορα θα πρέπει να γίνει με αυστηρά κριτήρια, και όχι γιατί σας το σύστησε ο ξάδερφος σας που τον έχει φίλο και έχει δουλέψει στο μπαράκι της γειτονιάς του.

Συνιστώ να απευθυνθείτε και στο εξωτερικό μέσω του διαδικτύου με την προοπτική ο μέντορας να σας παραδίδει μαθήματα από το Skype, κάτι που μοιάζει ως μία εύκολη λύση, αφού δεν θα είναι ανάγκη να βγαίνετε από το σπίτι για να μεταφερθείτε στο προορισμό σας διανύοντας κάποια μεγάλη διαδρομή. Γλιτώνετε έτσι και τα έξοδα μετακίνησης που σε βάθος χρόνου μπορεί να είναι αρκετά.

Επιπρόσθετα, ο μέντορας σας μπορεί να σας γράψει κάποια συστατική επιστολή για να την παρουσιάσετε στο νέο σας εργοδότη από τη στιγμή που είναι αναγνωρίσιμο πρόσωπο ή κάποιος επιτυχημένος επαγγελματίας στον τομέα του.

Διεξάγεται έρευνα και βρείτε τις νέες τάσεις

Οι δημόσιες σχέσεις είναι ένας ταχέως εξελισσόμενος τομέας και αν δεν συνεχίσετε, να μαθαίνετε, να διεξάγεται έρευνα, τότε είναι φυσικό πως θα μείνετε πίσω και θα έχει ως αρνητικό αποτέλεσμα να θεωρούνται ξεπερασμένες οι πρακτικές που εφαρμόζεται στην εργασία σας.

Σας μιλώ εκ πείρας πως δεν κάνουν τα διπλώματα και τα πτυχία τον ικανό επαγγελματία, αλλά η εξέλιξή του με την πάροδο των ετών. Επομένως, κάνοντας τακτικά έρευνα για να βρείτε τι θεωρείτε trend αυτήν την εποχή, θα σας δώσει την ώθηση να βρίσκεστε εντός των πραγμάτων, χωρίς να παρεκκλίνετε της πορείας σας.

Άλλωστε αυτό αποδεικνύει πως είσαστε ένας ευσυνείδητος επαγγελματίας που ενδιαφέρεται για τη δουλειά του και επιδιώκει να προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες προς τους πελάτες του, και μάλιστα αυτό θα εκτιμηθεί δεόντως, εκτός ορισμένων ακραίων περιπτώσεων. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Οφείλετε να συμπεριφέρεστε με ευγένεια στις δημόσιες σχέσεις

Δυστυχώς, τη σήμερον ημέρα η ευγένεια δεν θεωρείται κάτι δεδομένο, και σίγουρα είναι κάτι που μπορεί να σας κοστίσει πολύ ακριβά στο μέλλον εάν έχετε συμπεριφερθεί απρεπώς προς έναν πελάτη, συνάδελφο ή μία η άλλη εταιρεία με την οποία βρίσκεστε σε συζήτηση για να κλείσετε μία δουλειά για λογαριασμό του εργοδότη σας.

Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνεται και η γενική συμπεριφορά σας στα social media, δηλαδή απαγορεύεται δια ροπάλου να δημοσιεύετε αναρτήσεις στο Facebook που να περιέχουν ρητορική μίσους, ρατσισμού, εθνικισμού, και ότι άλλο συνεπάγεται με τον αμφιλεγόμενο βίο που θα σας χαρακτηρίζει και θα σας συνοδεύει εφόρου ζωής.

Είναι ανόητο να πιστεύετε πως ο κόσμος είναι χαζός και ξεχνάει, τουναντίον θυμάται και είναι ιδιαίτερα εκδικητικός όταν τον αδικούν, οπότε εδώ η κατάσταση απαιτεί να είσαστε διαρκώς ευγενικός με τους συνανθρώπους σας, ακόμη κι αν δεν το αξίζουν ή σας προσβάλλουν.

Προσοχή: Όταν βρίσκεστε σε διαπραγματεύσεις, μην απαντάτε επιθετικά ή κατηγορείτε ένα συγκεκριμένο άτομο – αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω διαμάχη και τελικά να βρεθείτε σε πολύ δύσκολη θέση. Αντ ‘αυτού, αναγνωρίστε πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα και πως είσαστε διατεθειμένος να συζητήσετε για την επίλυση του, δείχνοντας πάντα καλή πρόθεση προς την άλλη πλευρά.

Μην αποφεύγετε τις ευθύνες σας

Οι επαγγελματίες που έχουν την τάση να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, είναι γεγονός πως δεν είναι υπεύθυνα άτομα και κατ’ επέκταση σημαίνει πως ενδέχεται να μην κάνουν σωστά τη δουλειά τους, βλάπτοντας έτσι τα συμφέροντα της εταιρείας στην οποία εργάζονται.

Προτείνω ανεπιφύλακτα να σταματήσετε να δείχνετε τον κακό σας εαυτό με την πρώτη ευκαιρία που σας δίνεται. Σκεφτείτε τα πράγματα με ψυχραιμία, ακόμη κι αν έχετε κάνει κάποιο χοντρό λάθος, διότι προφανώς δεν ήρθε το τέλος του κόσμου και η ζωή συνεχίζεται. Με την μόνη προϋπόθεση πως είσαστε διατεθειμένος να επανορθώσετε, και να αποκαταστήσετε το άδικο πού προήλθε από την μεριά σας.

Μην ξεχνάτε πως ο πόλεμος κερδίζεται με τις πληροφορίες και μπορεί ο ανταγωνιστής ή ο αντίπαλός σας που σας παρακολουθεί να βρει αυτές τις αδυναμίες σας και να τις εκμεταλλευτεί υπέρ του για να σας διαβάλει. Κατ’ αυτόν τον τρόπο έχουν καταστραφεί καριέρες και ζωές.

Κανείς δεν επιθυμεί να συνεργάζεται με ανεύθυνους ανθρώπους, επαγγελματίες και επιχειρηματίες, επειδή προβλέπεται να επέλθουν δυσάρεστες συνέπειες μέσα από αυτές τις συνεργασίες. Στον επιχειρηματικό κόσμο, διορατικότητα σημαίνει πως μπορείς να προβλέπεις μελλοντικές καταστάσεις και να εντοπίζεις τους κακούς επαγγελματίες που ίσως να σου προκαλέσουν προβλήματα στη δουλειά σου.

Προωθήστε τις αξίες και τα ιδανικά του πελάτη σας

Μία από τις μεγαλύτερες αρετές του σοβαρού επαγγελματία στις δημόσιες σχέσεις είναι να προωθεί τις αξίες και τα ιδανικά του πελάτη του προς τον έξω κόσμο, ούτως ώστε να τον καταστήσει θελκτικό προς το καταναλωτικό κοινό, και κατά συνέπεια να πωληθούν τα προϊόντα ή υπηρεσίες του και να διευρυνθεί η θετική του φήμη.

Εν τούτοις για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός απαιτείται να συνεργαστείτε στενά με τον πελάτη σας για να σας εξηγήσει ποια είναι τα ιδανικά της επιχείρησης του, το όραμα, εάν προβαίνει συχνά-πυκνά σε αγαθοεργίες, φιλανθρωπικές ενέργειες και ούτω καθεξής.

Όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λέτε ψέματα στον έξω κόσμο για να υπερασπιστείτε στο μέγιστο τον πελάτη σας, γιατί στο τέλος εάν μαθευτεί η αλήθεια θα βγείτε εσείς ο χαμένος, αφού αποδεικνύεται πως εφαρμόζεται ύπουλες τακτικές και είσαστε διατεθειμένος να πάτε μέχρι και στην κόλαση για να βγείτε κερδισμένος. Με λίγα λόγια, αυτό μεταφράζεται σε ανηθικότητα, κάτι που δεν είναι αποδεκτό στην κοινωνία που ζούμε.

Να θυμάστε πως όταν το αφεντικό σας καταλάβει πως πονάτε την επιχείρηση του, τότε θα αισθανθεί πως έχει βρει ένα άτομο της εμπιστοσύνης του και θα σας ανταμείψει με καλύτερο μισθό και θα σας κρατήσει εφόρου ζωής ως συνεργάτη του, εάν δεν προκύψουν μελλοντικά θέματα ή απρόβλεπτες καταστάσεις. Η εμπιστοσύνη δύσκολα κερδίζεται και εύκολα χάνεται.

Γνωστοποιήσετε στον περίγυρο σας και τα social media πώς είστε ειδικός στο PR

Εάν έχεις λάβει την απαιτούμενη θεωρητική εκπαίδευση και την απαραίτητη πρακτική εξάσκηση στις δημόσιες σχέσεις, καλό θα ήταν να το κοινοποιήσεις προς τον έξω κόσμο για να γνωρίζουν πώς μπορείς να εργαστείς ως PR στην εταιρεία τους ή την επιχείρησή τους.

Αξιοποίησε στο έπακρο την δύναμη των social media, όπως το LinkedIn, το Facebook το Twitter και άλλες πλατφόρμες. Σε πληροφορώ πως είναι αρκετά πιθανό να βρεθεί κάποια ενδιαφέρον πρόταση, από την στιγμή που εργάστηκες σε ορισμένα γραφεία δημοσίων σχέσεων, έχοντας μία υποτυπώδης εμπειρία επάνω στο αντικείμενο.

Επίσης θα σε συμβούλευα να καταχωρήσεις την αγγελία σου σε πλατφόρμα ευρέσεως θέσεις εργασίας, ακόμη και να πληρώσεις κάποια διαφήμιση στο διαδίκτυο εάν διαθέτεις τους οικονομικούς πόρους. Εδώ πραγματικά επαφίεται αποκλειστικά στην δική σου κρίση πώς θα κινηθείς αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα. Γενικά θα σου πρότεινα να δεις αυτά τα έξοδα ως επένδυση στο επάγγελμά σου.

Δούλεψε εθελοντικά για φιλανθρωπικό οργανισμό

Όπως προανέφερα παραπάνω, ο απώτερος σκοπός είναι να εμπλουτίσεις το χαρτοφυλάκιο σου, δουλεύοντας σε σημαντικούς οργανισμούς και εταιρείες. Εδώ σου παρέχεται η καλύτερη ευκαιρία να εργαστείς έστω και αφιλοκερδώς σε ένα διάσημο φιλανθρωπικό οργανισμό ή μη κερδοσκοπική εταιρεία και να αποδείξεις τις ικανότητες σου πάνω στις δημόσιες σχέσεις.

Να ξέρεις πως εάν κάποια στιγμή στο μέλλον ζητήσεις να σου γράψουν μία συστατική επιστολή προς το νέο σου εργοδότη, θα το πράξουν με ιδιαίτερη χαρά, από τη στιγμή που φέρθηκες σαν επαγγελματίας και δεν δημιούργησες κανένα πρόβλημα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166